ROMÂNIA

Top 10 cele mai înalte vârfuri muntoase din România – FOTO

Supranumit “Acoperisul Romaniei”, vârful Moldoveanu este, firește, visul tuturor celor care iubesc muntele, una dintre cele mai mari provocări pentru pasionații de natură, cățărări și drumeții montane.

Totuși nu sunt mulți cei care au reușit să ajungă pe “Acoperișul României”, deoarece accesul aici nu este întocmai ușor. Există mai multe trasee, dar mai toate sunt dificile și impun aventurierilor o condiție fizică bună, un program bine stabilit al drumeției, un întreg echipament de munte, provizii de mâncare și apă.

La toate acestea, se adaugă multă ambiție, voință și disponibilitate la efort susținut, potrivit impresiilor de călătorie de pe internet.

2.Negoiu
Vârful Negoiu este al doilea ca înălțime, la 2535 de metri. Pentru că are pante foarte abrupte, este considerat ca fiind greu de cucerit. Ca să ajungi pe acest vârf sunt multe trasee pe care fiecare dintre noi le putem combina.

Totul depinde de forța și disponibilitatea fizică, de dorința, de timpul avut la dispoziție, cu plecare de la Cabana Negoiu, de la Lacul Bâlea, Piscul Negru sau poate din altă parte.

Peisajele cu imensitatea crestelor dantelate din Făgăraș sunt deosebite. Lacul Călțun și cascada Sărații creeaza un spectacol minunat, deși iți dă fiori.

3.Viștea Mare
Cu 2527 de metri se clasează pe locul al treilea. Face parte tot din masivul Făgăraș și reprezintă principala cale de acces către vârful Moldoveanu.

Date fiind diferența mică de înălțime și distanța mică ce le separă, cele două vârfuri Viștea Mare și Moldoveanu formează împreună un trapez muntos uriaș.

4.Parângul Mare
Are 2519 de metri și este al patrulea după inaltime, dar este cel mai înalt vârf care nu se află in Munții Făgăraș, ci în Masivul Parâng.

Aici se găsește cea mai înaltă șosea din România, DN 67C, denumită și Transalpina. În punctul cel mai înalt, în Pasul Urdele, șoseaua este la 2145 de metri.

5.Lespezi
Este un vârf tot din Făgăraș și măsoară 2517 de metri (2522 potrivit altor surse). La poalele lui se află lacul glaciar Bâlea.

6.Călțun
Sau Cornul Călțunului este considerat „geamanul” vârfului Lespezi. La poalele lui se găsește lacul glaciar cu același nume. Sunt surse care consideră cele două vârfuri ca fiind unul singur.

7.Peleaga
Este cel mai înalt vârf din munții Retezat, măsoară 2509 de metri și se află pe locul 7 în lista noastră. Accesul se poate face dinspre lacul Bucura, Șaua Pelegii, sau Curmătura Bucurei.

8.Păpușa
Măsoară 2508 de metri și este al doilea ca înălțime din Retezat. Dinspre vârful Custura, Porțile Închise sau Șaua Pelegii se poate ajunge aici.

9.Vânătoarea lui Buteanu
Măsoară 2507 de metri.

10.Hârtopul Darei
Aparține masivului Făgăraș și are 2506 de metri.

Nu am putea afirma că topul este bătut în cuie. Precizăm, în schimb, că în funcție de diferite surse și autori, înălțimile pot varia destul de mult. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *