Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente
 
 
 

Social 13 Mai 2017, ora 08:18

Tot mai mulţi copii cu nevoi speciale învaţă în şcoli obişnuite

Marime Font

Merg cu plăcere la şcoală şi sunt nerăbdători să obţină cât mai multe cunoştinţe. Circa zece mii de copii cu dizabilităţi învaţă în prezent în şcolile şi liceele din ţară. Alţi 1600 rămân instituţionalizaţi, dar autorităţile dau asigurări că-n scurt timp şi ei vor fi integraţi în şcoli obişnuite.

Astăzi UNICEF şi Ministerele Educaţiei, al Muncii şi cel al Sănătăţii au semnat o rezoluţie, prin care s-au angajat să colaboreze pentru eliminarea barierelor şi crearea oportunităţilor de acces la educaţie pentru toţi copiii, relatează Mesager.

Loredana aşteaptă cu nerăbdare fiecare dimineaţă pentru a ajunge mai repede la şcoală. Copila suferă de paralizie cerebrală, dar cu ajutorul colegilor şi-a descoperit pasiunea de a picta. „Mie îmi place foarte mult la şcoală pentru că învăţ întotdeauna ceva nou. Îmi place să pictez mai mult”, mărturisește eleva.
Colegii săi au acceptat-o aşa cum este şi în scurt timp i-au devenit prieteni. Profesorii spun că, între timp, Loredana a devenit mult mai comunicabilă şi are succese la învăţătură.„Este o fetiţă cu o inteligenţă lingvistică foarte bine pusă la punct, vorbeşte, comunică, de asta şi aşa de repede s-a încadrat. Colegii se străduiesc uneori chiar prea mult să o ajute şi ea zice că poate singură”, afirmă profesoara Svetlana Galben.

Părinţii copiilor cu dizabilităţi spun că frecventarea şcolii are rezultate benefice. Fiul Victoriei Canuda suferă de paralizie cerebrală, dar de câţiva ani merge regulat la şcoala. „În primii patru ani de școală au venit profesorii la domiciliu. Din clasa a V-a am decis să mergem la şcoală. În scurt timp, s-a încadrat foarte bine, se simte bine alături de colegi”, susține mama elevului.

În prezent, Circa zece mii de copii cu dizabilităţi din întreaga ţară studiază în şcoli obişnuite, alături de semenii lor. „A fost elaborat şi aprobat programul de dezvoltare a educaţiei incluzive în Republica Moldova 2011-2020. Document strategic care fundamentează conceptul de educaţie incluzivă. Au fost create diverse structuri: servicii de asistenţă psiho-pedagogică a copiilor, tinerilor, centre de resurse, centre de zi pentru copii cu dizabilităţi, centre comunitare”, a declarat viceministrul Educației, Elena Cernei.

Autorităţile recunosc însă că mai rămân multe de făcut. „Este important să concretizăm că trebuie să fim mai empatici, mai receptivi la problemele copiilor cu nevoi speciale. Lor le este greu, uneori viaţa lor este un coşmar. Din păcate societatea noastră este rezistentă la necesităţile lor”, a opinat viceprim-ministrul Gheorghe Brega.

Asigurarea unei educaţii incluzive de calitate este şi unul dintre obiectivele UNICEF-ului, care sprijină ţara noastră în acest proces. „Noi suntem mândri să constatăm că numărul copiilor cu dizabilităţi care studiază în şcoli obişnuite a crescut de patru ori. Dar nu ne vom opri aici. Există însă mulţi copii care studiază în instituţii separate”, a punctat reprezentantul UNICEF în Republica Moldova, Nune Mangasaryan.

În Republica Moldova sunt înregistrate circa 180 mii persoane cu dizabilităţi, dintre care 18 mii sunt copii.

Sursa: trm.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md