Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:21
Abonamente

Atitudini 9 Martie 2015, ora 07:34    Din editia print

Marime Font

Transnistria, butoiul cu praf de puşcă

Au trecut 23 de ani de când o parte a teritoriului acestei ţari s-a transformat într-un butoi cu praf de puşcă, un butoi gata să explodeze în orice moment. De 23 de ani, se caută soluţii (chipurile) pentru diferendul transnistrean. De 23 de ani, conaţionalii noştri din stânga Nistrului sunt terorizaţi, batjocoriţi, insultaţi, împuşcaţi şi prigoniţi pentru limba pe care o vorbesc. De 23 de ani, ne amăgim că a fost vorba de un război civil, nu de un război cu Imperiul Rus.

 
 

Acest tip de „război civil” îl vedem acum în Ucraina şi l-am văzut în Georgia. „Fasciştii viitorului se vor numi antifascişti”, spunea cândva Winston Churchill. Avea perfectă dreptate, fascismul renaşte acum, sub stindarde pravoslavnice şi face tot mai multe victime.

Nu vreau să întreb ce facem cu Transnistria, acest butoi cu pulbere trebuie izolat de urgenţă. Mă interesează mai mult ce facem cu moldovenii din Transnistria? – cei care vor să vorbească limba română nestingheriţi, să-şi educe copiii cum vor şi să-i înveţe istoria pe care ei o consideră adevărată, să trăiască liberi şi să nu fie prigoniţi de miliţie şi KGB. Ce soluţii au partidele noastre pentru aceşti oameni? De ce oficialii transnistreni circulă nestingherit prin Republica Moldova în timp ce conaţionalii noştri sunt prigoniţi? Ce va face noul guvern pentru a soluţiona problema transnistreană?Am impresia că problema moldovenilor din stânga Nistrului nu reprezintă o prioritate pentru nici un partid. Până şi pe marele „statalist” Dodon îl doare-n cot de moldovenii din Transnistria. Ce să mai vorbim de restul – cei care se ascund după efemerele principii şi valori sau adevăruri istorice. Principiile, valorile şi adevărurile istorice sunt nişte noţiuni ambigue, pe când oamenii sunt reali şi au probleme reale. Poate e timpul să ne gândim cum rezolvăm problemele reale şi s-o lăsăm mai moale cu valorile şi identitatea naţională?

P.S.
Îmi este foarte interesant să văd ce acţiuni va întreprinde noul premier, Chiril Gaburici, în legătură cu Transnistria. Domnia Sa îmi pare cam pasiv şi deja ar fi trebuit să se dezmeticească, să lase emoţiile la o parte şi să se apuce de treabă. Am citit câteva păreri asupra Transnistriei expuse de Gaburici în unele interviuri, însă e momentul să treacă şi la fapte.

Predecesorii dumneavoastră, domnule Gaburici, din păcate, s-au limitat doar la vorbe.

Un articol de: Marin Basarab
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md