Astăzi 1 Aprilie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:48
Abonamente

Actualitate 26 Martie 2020, ora 19:21

informații oficialeTRATAMENT pentru coronavirus: protocolul recomandat de Ministerul Sănătăţii

Marime Font

 

Pentru managementul clinic al pacienţilor infectaţi cu virusul SARS- Cov-2, Comisia de boli infecţioase a elaborat un protocol de tratament pentru infecţia cu coronavirus, utilizând evidenţele medicale internaţionale. Astfel, Ministerul Sănătăţii a elaborat Ordinul 487/23.03.2020 ce precizează protocolul tratamentului pentru pacienţii cu coronavirus.

La ora actuală nu există medicamente specifice pentru acest virus, de accea, medicamentele propuse în acest protocol se bazează pe experienţa epidemiei de SARS din 2003, MERS din 2012 şi pe datele acumulate până acum din epidemia SARS-Cov2.

Tratament pentru coronavirus: substanţe ce pot anihila virusul

Experienţa medicală internaţională a arătat prin studii, cercetări şi analizarea pacienţilor cu coronavirus Wang şi colegii săi (Wang et al., 2020) au evaluat in vitro cinci medicamente aprobate de FDA şi două antivirale cu spectru larg împotriva SARS-CoV-2. Una dintre concluziile lor a fost că "clorochina medicament antimalaric, utilizat şi în bolile reumatice, cu efecte imunologice, este extrem de eficientă în controlul infecţiei cu 2019-nCoV in vitro" şi că "datele de siguranţă sugerează că ar trebui evaluată la pacienţii umani care suferă de boala cu noul coronavirus".

Loading...


Într-un studiu recent (Gao şi colab., 2020) se indică faptul că, "potrivit datelor actuale", "rezultate de la peste 100 de pacienţi au demonstrat că fosfatul de clorochină este superior placebo în inhibarea exacerbării pneumoniei, ameliorarea modificărilor imagistice pulmonare, promovând o reducere a multiplicării virusului şi scurtarea evoluţiei bolii".

Xueting Yao împreună cu colegii a descoperit că hidroxiclorochina este mai puternică decât clorochina, inhibând SARS-CoV-2 in vitro. Hidroxiclorochina este un analog al clorochininei care are mai puţine interacţiuni medicament-medicament. Mecanismul molecular de acţiune al clorochinei şi hidroxiclorochinei nu a fost complet elucidat. Rezultatele studiilor anterioare au sugerat că clorochina şi hidroxiclorochina pot inhiba coronavirusul printr-o serie de etape. În primul rând, medicamentele pot modifica pH-ul de la suprafaţa membranei celulare şi astfel inhibă fuziunea virusului cu membrana celulară. De asemenea, pot inhiba replicarea acidului nucleic, glicozilarea proteinelor virale, asamblarea virusului, transportul de noi particule de virus, eliberarea virusului şi alte procese pentru obţinerea efectelor antivirale.

Tratament pentru coronavirus: medicamente eficiente

În ordinal Ministerului Sănătăţii se arată că Lopinavirul este un inhibitor de protează utilizat pentru a trata infecţia cu HIV, asociat cu Ritonavir ca booster. Lopinavir şi/sau Lopinavir/Ritonavir au activitate anticoronavirus in vitro.

În tratamentul sindromului respirator acut sever (SARS), cercetătorii din Hong Kong au descoperit că, în comparaţie cu ribavirina singură, pacienţii trataţi cu Lopinavir/Ritonavir şi Ribavirină au avut un risc mai mic de suferinţă respiratorie acută (ARDS) sau deces.

În timpul epidemiei din Wuhan utilizarea Lopinavir/Ritonavir a arătat efect favorabil dacă este utilizat precoce, iar Jin şi colab. îl recomandă ca terapie antivirală în faza iniţială a bolii.

Remdesivir poate fi cel mai bun medicament antiviral pentru tratamentul 2019-nCoV. Experimente pe animale au arătat că, în comparaţie cu grupul de control, Remdesivir poate reduce efectiv titrul virusului la şoareci infectaţi cu (MERS)-CoV, îmbunătăţeşte deteriorarea ţesutului pulmonar şi are efect mai bun decât cel al grupului tratat cu Lopinavir/Ritonavir combinat cu interferon-β. Medicamentul a finalizat faza III clinică pentru tratamentul infecţiei cu virusul Ebola şi există date relativ complete de farmacocinetică şi siguranţă pentru corpul uman. Cu toate acestea, eficacitatea şi siguranţa Remdesivir la pacienţii cu 2019-nCoV trebuie să fie confirmată în continuare de cercetarea clinică. În plus, Remdesivir reduce eliminarea virusului la 2 zile de administrare.

Tocilizumabul poate fi folosit la un subgrup de pacienţi cu forme severe de COVID-19 la care există o activare excesivă a inflamaţiei. Identificarea acestor pacienţi se poate face pe baza unor parametri cum ar fi creşterea nivelului feritinei, scăderea numărului de trombocite, creşterea VSH; aceştia sunt grupaţi în cadrul unui scor H (Mehta P et al.).

Utilitatea administrării de glucocorticoizi este discutabilă. Datele obţinute la pacienţi cu infecţie cu SARS au fost analizate în cadrul mai multor studii: 25 de studii nu au furnizat rezultate concludente, iar în patru alte studii s-a constatat o agravare a evoluţiei bolii (Stockman et al).

Administrarea de corticosteroizi se face la cazurile care au o altă indicaţie de utilizare a acestora, cum ar fi criza de astm bronşic, insuficienţa suprarenaliană; legat de cazurile de COVID-19 se iau în discuţie cu aprecierea raportului risc/beneficiu: cazurile de şoc septic neresponsiv la amine vasopresoare şi cazurile de detresă respiratorie acută cu evoluţie către fibroză pulmonară, suficient de precoce, dar nu de la începutul tratamentului.

Tratamentul simptomatic poate fi util în majoritatea cazurilor; există o reticenţă privind utilizarea AINS în tratamentul COVID-19 care a fost exprimată public pe scară largă în Franţa începând din martie 2020, legată de inhibarea efectului benefic al inflamaţiei în cazuri de COVID-19 cu severitate redusă-medie.

Tratamentul antibiotic în prima perioadă de evoluţie a bolii la pacientul care nu este internat în terapie intensivă este rezervat cazurilor cu suprainfecţie bacteriană demonstrată prin tuse cu expectoraţie, procalcitonină crescută de la început sau în creştere, proteină C reactivă în creştere, leucocitoză cu neutrofilie, aspect radiologic de opacităţi pulmonare alveolare, d-Dimer > 1 μg/ml. Riscul de suprainfecţii bacteriene este semnificativ mai mic decât la pacienţii cu gripă. Antibioticele recomandate în pneumonie sunt cele recomandate în pneumonia comunitară: amoxicilină clavulanat + doxiciclină sau moxifloxacină (pentru gravide: ceftriaxonă + claritromicină); durata de administrare nu va depăşi 5-7 zile.

Fluorochinolona ar fi de evitat la pacienţii cu tulburări cardiace de ritm sau de conducereApariţia pneumoniei asociate ventilaţiei mecanice a fost rară la pacienţii cu COVD-19, chiar dacă durata medie de ventilaţie a fost de aproximativ trei săptămâni; într-o analiză a 150 de cazuri îngrijite la Wuhan, suprainfecţia bacteriană a fost consemnată la 1% dintre cei care au supravieţuit şi la 16% dintre cei care au decedat.

În cazul apariţiei unei pneumonii asociate ventilaţiei mecanice se va utiliza o schemă de tratament adaptată circulaţiei microbiene din respectivul serviciu de terapie intensivă (Ruan et al.).

Tratamentul insuficienţei respiratorii se va face de către un medic ATI sau cu supervizarea acestuia. Cazurile cu insuficienţă respiratorie vor fi monitorizate cu ASTRUP de 2 ori/zi. O scădere a saturaţiei oxigenului sub 93% în aerul atmosferic la pacienţi în repaus fără suferinţă respiratorie anterioară este criteriu de boală severă; de asemenea şi valorile procalcitoninei de peste 0,5 ng/ml la adult (Lippi G et al.).Deşi s-a discutat necesitatea înlocuirii inhibitorilor ACE şi/sau a sartanilor din tratamentul pacientului diagnosticat cu COVID-19 dacă îi primea anterior, grupul Societatea Europeană de Cardiologie - grupul pentru HTA a emis la 13 martie 2020 o recomandare de a fi menţinute în schemele de tratament.

Tratament pentru coronavirus în funcţie de simptome

În stadiul precoce ambulator cu simptome uşoare, fără pneumonie se recomandă administrarea de paracetamol astfel: 3X500 mg/zi, iar la copii 3X10 mg/kilogram corp/doză plus alte simptomatice în doză standard. Durata tratamentului durează în funcţie de evoluţie. Reacţiile adverse pot fi de hepatotoxicitate la depăşirea dozei şi a duratei de 7-10 zile.

La forma de boală uşoară, fără pneumonie în stadiul precoce ( primele 3 zile de la debutul clinic) sau la cei cu factor de risc se recomandă medicamentele Lopinavir/Ritonavir (Kaletra) timp de 7-10 zile, astfel: 2 x 400/100 mg/zi (2x2 tb/zi) Copii 2 x 300/75 mg/m2/zi SAU Hidroxiclorochină* timp de 5-7 zile, astfel: 2 x 400 mg/zi în prima zi (2x2 tb/zi) apoi 2 x 200 mg/zi (2 x 1 tb/zi) Copii 5 mg/kgc/zi în 2 prize. Pacienţii pot avea ca reacţii adverse: diaree (40,9%), greaţă (40,9%), stomatită (18,2%), febră (13,6%), anemie (45,0%),leucopenie (40,0%), hiperbilirubinemie.

În cazul în care cel infectat are o formă uşoară/fără pneumonie stadiul precoce (peste 3 zile de la debutul clinic) se recomandă paracetamol, în funcţie evoluţie, astfel: 3 x 500 mg/zi, iar la copii 3x10 mg/kgc/doza plus alte simptomatice în doza standard. Ca reacţii adverse se cunoaşte hepatotoxicitatea la depăşirea dozei şi a duratei de 7-10 zile.

Dacă pacientul prezintă fome medii, cu pneumonie fără semne de severitate se recomandă:

Hidroxiclorochină timp de 5 zile, astfel: 2 x 400 mg/zi în prima zi, (2x2 tb/zi), apoi 2 x 200 mg/zi (2 x 1 tb/zi), iar la copii - 5 mg/kgc/zi în 2 prize plus
Lopinavir/Ritonavir timp de 10-14 zile, astfel: 2x400/100 mg/zi (se administrează împreună cu mâncare sau cu un pahar cu lapte). Ca reacţii adverse se remarcă tulburări de ritm/conducere şi e nevoie de atenţie pentru că pot exista interacţiuni medicamentoase.

La copilul cu pneumonie nonseveră care are tuse sau dificultăţi de respiraţie şi tahipnee se recomandă Lopinavir/Ritonavir timp de 10-14 zile, astfel: 2 x 300/75 mg/m2/zi. Se administrează cu mâncare sau cu o cană de lapte.

Atunci când pacientul se află într-o stare severă/critică: adică prezintă detresă respiratorie acută, confuzie/coma, sepsis sau insuficienţă multiplă de organ se administrează:

Hidroxiclorochină timp de 5-20 zile, astfel: x 400 mg/zi în prima zi, apoi 2 x 200 mg/zi Copii - 5 mg/kgc/zi în 2 prize plus
Remdesivir (lopinavir/ritonavir dacă nu este disponibil) timp de 10 zile 1-4 doze la intervale de minim 8 ore între ele, astfel: 200 mg/zi în ziua 1, apoi 100 mg/zi Copii sub 40 kg - 5 mg/kgc/zi în ziua 1, apoi 2,5 mg/kgc/zi plus/minus

Tocilizumab (la pacienţii cu sindrom inflamator excesiv şi disfuncţie/disfuncţii de organ) timp de 10 zile 1-4 doze la intervale de minim 8 ore între ele, astfel: 8 mg/kgc, maxim 800 mg perfuzie endovenoasă lentă la adult (12 mg/kg la copii sub 30 kg)

Grupe de risc

Persoanele cu o vârstă mai mare de 65 ani şi/sau disfuncţii de organ (pulmonară, cardiacă, hepatică), diabet zaharat, coronaropatie, BPOC, tensiune arterial.
Durata de tratament este una orientativă, ea se poate prelungi sau scurta în raport cu evoluţia pacientului, însă fără a se reduce sub cinci zile, cu condiţia să nu apară efecte adverse severe.

Monitorizarea pacientului se face clinic şi biologic - biochimie zilnic la pacientul internat; repetarea imagisticii şi a testelor biologice se face obligatoriu de urgenţă în caz de agravare clinică.

Criterii de externare

Pacientul este externat atunci când:

Din punct de vedere clinic este: afebril, după ameliorarea celorlalte simptome (ameliorarea manifestărilor respiratorii şi modificărilor radiologice );
Atunci când două teste PCR SARPS CoV2 consecutive negative, pe probe recoltate la minimum 24 de ore între ele din nazofaringe şi/sau orofaringe; aceste probe se recoltează la cel puţin şapte zile de la primul test pozitiv şi după minimum trei zile de afebrilitate.

Cazurile uşoare se pot externa rapid sau chiar îngriji la domiciliu, cu următoarele recomandări: minimum 14 zile de izolare cu monitorizarea stării de sănătate (direct sau telefonic) şi cu precauţii luate: cameră individuală, purtarea măştii, mănâncă singur, igiena mâinilor, nu iese din casă, pentru a proteja membrii familiei şi comunitatea.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 19:48

Numărul persoanelor care au murit în Italia a ajuns, miercuri, la 13.155, după ce au fost raportate alte 727 de decese în ultimele 24 de ore, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 18:50

TAXĂ de 200 de euro pentru a BLOCA diaspora să vină acasă /// TOȚI CETĂȚENII moldoveni care intră în țară sunt OBLIGAȚI de regimul Dodon&Chicu să-și cumpere polița medicală

TAXĂ de 200 de euro pentru a BLOCA diaspora să vină acasă  /// TOȚI CETĂȚENII moldoveni care intră în țară sunt OBLIGAȚI de regimul Dodon&Chicu să-și cumpere polița medicală

Cetățenii R. Moldova vor trebui să procure poliță de asigurare atunci când revin acasă. O decizie în acest sens a fost adoptată de Comisia pentru Situații Excepționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 18:30

Declarații tehnocrate / Ion Chicu: Noi nu VREM să admitem colapsul sistemului bugetar. Nu vom da bani din buget pentru proprietarii de businessuri

Declarații tehnocrate / Ion Chicu: Noi nu VREM să admitem colapsul sistemului bugetar. Nu vom da bani din buget pentru proprietarii de businessuri

Bugetul de stat înregistrează deja pierderi importante din cauza pandemiei COVID – 19, iar principala sarcină a Guvernului este să asigure cetățenii cu salarii și pensii. Cei din business vor fi ajutați după posibilități și nimeni nu trebuie să-și facă mari speranțe că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 17:48

Acești stejari care au prins și gripă spaniolă din 1918 pleacă în carantină în Austria!

Acești stejari care au prins și gripă spaniolă din 1918 pleacă în carantină în Austria!

 Acești stejari care au prins și gripă spaniolă din 1918 pleacă în carantină în Austria!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 17:47

CARANTINĂ NU DĂ REZULTATE / +70 de persoane noi identificate cu virusul COVID-19. Cinci persoane au DECEDAT. Bilanțul total a ajuns la 423 de persoane

CARANTINĂ NU DĂ REZULTATE / +70 de persoane noi identificate cu virusul COVID-19. Cinci persoane au DECEDAT. Bilanțul total a ajuns la 423 de persoane

70 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirusul de tip nou în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore. Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului Unic de Comandă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 17:43

Spania, Turcia, Cehia și Slovacia au PROBLEME cu testele chinezești pentru depistarea coronavirusului: ratele de EȘEC sunt uriașe

Spania, Turcia, Cehia și Slovacia au PROBLEME cu testele chinezești pentru depistarea coronavirusului: ratele de EȘEC sunt uriașe

Spania a retras din uz sute de mii de teste rapide pentru coronavirus cumpărate din China, dar problema s-a răspândit în multe țări europene, scrie Bloomberg, care dă exemplele Turciei, Cehiei și Slovaciei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 16:48

SOCIALISM /// Salariu lui Igor Dodon este de 18.893 lei în timp ce pensia minimă este 1113 lei

SOCIALISM /// Salariu lui Igor Dodon este de 18.893 lei în timp ce pensia minimă este 1113 lei

Din 2017 și până în 2019, salariul președintelui Igor Dodon a crescut cu aproape 22%. Adică s-a majorat de la 14.765 de lei pe lună, la 18.893 de lei lunar. Datele au fost prezentate în declarațiile de avere depuse la Autoritatea Națională de Integritate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 16:27

„Sufletele noastre zbuciumate” se întorc acasă (FOTO)

„Sufletele noastre zbuciumate” se întorc acasă (FOTO)

 Cocostârcii, sau așa cum îmi place mie să le spun, berzele, sunt printre cele mai bine cunoscute păsări migratoare de la noi. Le-am îndrăgit atât de mult, încât le-am asociat cu cele mai frumoase simboluri din cultura noastră: fertilitatea și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 16:04

FĂRĂ COMENTARII /// Igor Dodon se consideră „medic, aproape”

FĂRĂ COMENTARII /// Igor Dodon se consideră „medic, aproape”

Președintele Igor Dodon se consideră „medic, aproape”, pe fondul pandemiei de coronavirus. El a făcut declarații în acest marți, în cadrul unei emisiuni de la postul Prime.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 15:58

Iurie Reniță despre regimul Dodon&Chicu: „Ei URĂSC cronic diaspora noastră europeană și o acceptă doar pe cea din Federația Rusă”

Iurie Reniță despre regimul Dodon&Chicu: „Ei URĂSC cronic diaspora noastră europeană și o acceptă doar pe cea din Federația Rusă”

În ultimele zile am fost abordat de foarte mulți cetățeni de-ai noștri de peste hotare cu solicitarea insistentă de a-i ajuta să revină acasă, fie că e vorba de cei din Italia, Franța, Spania, Portugalia, Marea Britanie sau din SUA și Canada. Situația este mult prea complicată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 15:28

Un băiat de 13 ani cu coronavirus a murit într-un spital din Londra

Un băiat de 13 ani cu coronavirus a murit într-un spital din Londra

 Un băiat de 13 ani din Marea Britanie, testat pozitiv pentru coronavirus, a murit marți, au anunțat reprezentanții spitalului King's College Hospital Trust din Londra, unde era internat copilul, scrie BBC.  „Din păcate, un băiat de 13 ani care a fost testat pozitiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 15:23

Strigăt de DISPERARE / O tânără din CRIULENI este căutată de mai bine de o lună

Strigăt de DISPERARE / O tânără din CRIULENI este căutată de mai bine de o lună

O tânără de 27 de ani a dispărut încă la sfârșitul lunii februarie și este de negăsit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 14:41

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina”

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina” Foto: Alexandru Jolnaci

Aproape la fiecare ieșire publică, Igor Dodon le arată din deget conaționalilor noștri din diasporă precum că ar fi mai toți purtători de COVID-19. Și repetă de fiecare dată că ar trebui să stea acolo unde sunt ca să nu-i infecteze pe cei din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 13:44

CUM să faci cumpărături în siguranță? Cele mai importante SFATURI

CUM să faci cumpărături în siguranță? Cele mai importante SFATURI

Asociaţia Naţională a Protecţiei Consumatorilor din România (ANPC) transmite câteva informații importate pentru cumpărăturile în siguranță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 13:27

Vladimir Putin anunță că va lucra... de la distanță (FOTO)

Vladimir Putin anunță că va lucra... de la distanță (FOTO)

Președintele rus Vladimir Putin a început să lucreze „de la distanță”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 12:53

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 3-a

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 3-a

O altă temă intens falsificată a fost cea a unirii jumătății de Moldovă scăpată din ghearele Imperiului rus cu Muntenia de la 1859, care a adus un destin comun la două popoare înrudite, se afirmă. Se recunoaște totuși că aceasta a jucat un rol pozitiv în dezvoltarea lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 12:03

Dumbrăveanu anunță că 28 de mii de persoane ar putea fi infecate în RM deși în toată țară sunt DOAR 12 mii de medici

Dumbrăveanu anunță că 28 de mii de persoane ar putea fi infecate în RM deși în toată țară sunt DOAR 12 mii de medici

Ministerul Sănătății se așteaptă la 28 de mii de persoane infectate cu Covid-19. Despre aceasta a anunțat Viorica Dumbrăveanu în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4, fără a menționa câți medici sunt în țară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 12:02

Grup ONLINE cu toți producătorii și comercianții din Moldova care LIVREAZĂ în orice colț al țării

Grup ONLINE cu toți producătorii și comercianții din Moldova care LIVREAZĂ în orice colț al țării

Un grup online care reunește toți producătorii și micii comercianți, prestatori de servicii și mărfuri, din țara noastră – ce poate fi mai util pentru fiecare familie pe timp de carantină! 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 11:56

Mai mulți angajați ai Spitalului de Psihiatrie din Chișinău sunt INFECTAȚI cu coronavirus

Mai mulți angajați ai Spitalului de Psihiatrie din Chișinău sunt INFECTAȚI cu coronavirus

 Mai mulți angajați ai spitalului de psihiatrie din capitală au fost testați pozitiv pentru COVID-19. Despre aceasta a anunțat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul emisiunii „Puterea a patra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 11:53

Maia Sandu: „De ce se TESTEAZĂ atât de puțini oameni dacă testele EXISTĂ așa cum spun autoritățile”

Maia Sandu: „De ce se TESTEAZĂ atât de puțini oameni dacă testele EXISTĂ așa cum spun autoritățile”

„De câteva săptămâni auzim de la autorități că avem suficiente teste, că se cumpără sute de mii de teste, dar vedem că în timp ce în alte țări sunt testate zilnic zeci de mii de persoane, la noi sunt testate doar câteva sute. Ce se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 11:14

Declarație controversată a ministrului german de interne. Horst Seehofer susține că în cel mai pesimist scenariu, în absența unor măsuri, ar putea fi ”MILIOANE de decese” cauzate de coronavirus

Declarație controversată a ministrului german de interne. Horst Seehofer susține că în cel mai pesimist scenariu, în absența unor măsuri, ar putea fi ”MILIOANE de decese” cauzate de coronavirus

Ministrul de interne din Germania, Horst Seehofer (70 de ani) a vorbit, marți, într-un interviu pentru Bild, de ”milioane de morți” dacă nu vor fi luate măsuri sau dacă acestea vor fi insuficiente în contextul pandemiei de coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 10:56

Crimă ȘOCANTĂ la Căușeni: O femeie a fost ucisă cu un topor în cap

Crimă ȘOCANTĂ la Căușeni: O femeie a fost ucisă cu un topor în cap

Trupul neînsuflețit al unei femeie a fost găsit în curtea casei sale. Descoperirea macabră a avut loc în această dimineață, în jurul orei 08:00, în localitatea Zaim, din raionul Căușeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 10:34

15 desene emoționante ale unui artist iranian, care arată lupta medicilor cu coronavirusul din întreaga lume (FOTO)

15 desene emoționante ale unui artist iranian, care arată lupta medicilor cu coronavirusul din întreaga lume (FOTO)

Alireza Pakdel, o artistă din Iran de 39 de ani creează desene uimitoare, care demonstrează cât de grea este munca medicilor în general și în special în timpul pandemiei coronavirusului. Oamenii aflați în față tuturor acestor coșmaruri și oameni care...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)