Astăzi 20 Iunie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:34
Abonamente

Direcţia Europa 21 Mai 2010, ora 11:02    Din editia print

Cu suportul Uniunii EuropeneTrei proiecte europene au fost implementate cu succes în Moldova

Marime Font
Imagini: 3

a

 
 
 

Peste 119 mii de locuitori din r-l Hânceşti au avut de beneficiat în urma finalizării a trei proiecte europene din cadrul Programului de vecinătate România-Moldova TACIS CBC. Astfel, din iulie 2007 şi până în prezent, au fost realizate o serie de acţiuni pentru dezvoltarea raionului ca destinaţie pentru investiţii şi turism.

Raionul Hânceşti este unul dintre cele mai tranzitate raioane din RM, circa 11% dintre turişti intrând în ţară prin Vama Leuşeni. De aceea, unul dintre scopurile proiectului „Dezvoltarea oportunităţilor investiţionale în zona turistică Hânceşti-Leuşeni” a fost crearea posibilităţilor pentru activităţi investiţionale în localităţile din zona transfrontalieră. Pentru aceasta, Consiliul raional Hânceşti a încheiat parteneriate strategice cu partenerii de proiect din România. Eforturile financiare ale Consiliului au fost îndreptate spre susţinerea elaborării planurilor de dezvoltare a opt localităţi defavorizate, dotarea a trei puncte de informare turistică în cadrul muzeelor din raion, edificarea unui sistem de panouri de bun venit în Hânceşti, editarea Ghidului investiţional al raionului, iar în presă a fost plasat un ciclu de articole şi filme pentru promovarea imaginii pozitive a destinaţiilor din Hânceşti.

Conacul „Manuc-Bei”, reconstruit din bani europeniViorel Miron, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului în Moldova şi, totodată, managerul proiectului, consideră că, prin intermediul acestuia, s-a reuşit schimbarea viziunii deţinătorilor de terenuri şi obiective turistice pentru o mai bună exploatare, dar şi pregătirea setului de documentaţie tehnică pentru investiţii strategice, astfel ca investiţia în Hânceşti să fie mai competitivă decât oriunde în altă parte în RM. Din banii UE - circa 270 mii de euro - au fost instruite persoanele interesate în turism şi diversificarea afacerilor rurale, au fost organizate forumuri şi târguri investiţionale la Chişinău şi Vaslui, iar cei interesaţi au putut vizita zone turistice consacrate din RM şi România pentru preluarea practicilor de succes. Tot din surse europene, în principala atracţie turistică a raionului Hânceşti - Complexul muzeistico-turistic „Manuc-Bei” - a fost reconstituită atmosfera sec. XIX pentru lărgirea posibilităţilor de găzduire a seminarelor şi întrunirilor de afaceri în oraşul Hânceşti. În prezent, Complexul „Manuc-Bei” e format din cinci edificii: Conacul principal, Castelul de vânătoare, Casa contesei Dolgoruki, bucătăria şi depozitul, dintre care doar nivelul doi al castelului de vânătoare a fost reamenajat. „Am făcut un studiu pentru reamenajarea obiectului de patrimoniu introdus în registrul Patrimoniului Naţional, în care unui etaj am încercat să îi dăm, pe lângă funcţia lui primordială - de informare a tuturor vizitatorilor raionului -, şi cea de gazdă pentru oaspeţii conacului”, a menţionat Viorel Miron. „Spaţiul ni s-a părut generos, de aceea, am amenajat o casă de oaspeţi, unde pot fi realizate seminare, întâlniri de afaceri, devenind astfel şi o sursă de venit pentru muzeu”, a menţionat el.

În total, lucrările de reamenajare a conacului au costat circa 15 mii de euro, cheltuieli ce au fost suportate de către Uniunea Europeană. Directoarea muzeului, Vera Screghina, susţine că nu a fost efectuată nicio reparaţie capitală a muzeului din 1975, când a fost fondat Muzeul de istorie şi studiere a ţinutului. „Până la renovare, muzeul a existat doar cu suportul autorităţilor raionale. Costul unui bilet pentru vizitarea muzeului este de un leu pentru elevi şi trei lei pentru maturi, iar alte surse de venit nu am avut. Dacă n-ar fi fost acest proiect, din surse proprii, la sigur că nu ne-am fi permis să îl renovăm”, a spus Vera Screghina. Ea consideră muzeul o „adevărată perlă cu însemnătate istorică pentru neamul nostru”. Deoarece Manuc Mirzaian mai era numit şi Prinţul Armenilor, directoarea muzeului spune că diaspora armenească şi-a creat deja o tradiţie - în fiecare an, în luna februarie, face o masă de pomenire în cinstea lui Manuc-Bei. Pe lângă fotografii şi alte obiecte ce amintesc de originile familiei Mirzaian, în muzeu sunt expuse şi obiecte arheologice găsite de-a lungul timpului pe teritoriul raionului.

Primul Centru de Îngrijire la Domiciliu din Moldova

Proiectul „Înfiinţarea unui Centru de Îngrijire la Domiciliu pentru persoane care se află în incapacitatea de a se îngriji individual din or. Hânceşti şi din zona aferentă” costă 274,26 mii euro, 90% dintre care sunt contribuţia Comisiei Europene. Scopul acestui proiect a fost de a îmbunătăţi condiţiile de trai ale unui număr impunător de persoane - în principal, aflate în incapacitate de muncă - în satisfacerea nevoilor acestora de asistenţă socială. În prezent, la Centru activează patru echipe formate din asistenţi medicali, asistenţi sociali, un psiholog şi şoferi care prestează servicii socio-medicale la 135 de beneficiari din Hânceşti şi localităţile aferente. Până la finalizarea proiectului, se doreşte creşterea numărului beneficiarilor până la 200.

De regulă, fiecare beneficiar este vizitat o dată pe săptămână, dar dacă aceştia sunt într-o stare gravă sau locuiesc singuri, atunci o echipă vine în fiecare zi pentru a le aduce prânzul oferit de cantina socială. Elena Dâru din s. Bozieni, în vârstă de 85 de ani, beneficiază de serviciile Centrului de mai bine de trei săptămâni. Angajaţii Centrului spun că au găsit-o pe bătrânică într-o stare deplorabilă. Aceasta trăia în condiţii antisanitare, fiind incapabilă de a se îngriji individual. Acum asistenta socială este cea care îi face menajul, îi aduce apă şi celelalte lucruri trebuincioase. Bătrâna este bolnavă, iar cei doi copii ai ei nu o mai vizitează de ani buni, la fel ca şi nepoţii... Psihologul Centrului, Irina Cebotari, susţine că bătrâna, pe lângă problemele de sănătate, mai are şi tulburări psihice. Ca şi majoritatea beneficiarilor acestui proiect, Elena Dâru suferă de singurătate, de lipsă de comunicare şi de lipsă de afecţiune. Angela Şestacov, coordonatoarea proiectului, menţionează drept un rezultat al proiectului micşorarea cheltuielilor pentru deservirea unui beneficiar la domiciliu, în comparaţie cu instituţionalizarea lui, precum şi schimbarea atitudinii şi mentalităţii membrilor comunităţii faţă de persoanele în etate şi cu dizabilităţi.

Drumul Ivanovca-Obileni-Cotul Morii, în conformitate cu normele europene

Proiectul de „Îmbunătăţire a situaţiei social-economice şi sporirea activităţilor investiţionale în localităţile defavorizate din raionul Hânceşti riverane râului Prut” a avut drept scop reconstrucţia drumului Ivanovca-Obileni-Cotul Morii, care asigură conexiunea localităţilor Cotul Morii, Obileni, Nemţeni şi Ivanovca cu traseul naţional Chişinău-Leuşeni şi punctul vamal Leuşeni-Albiţa. Bugetul total al proiectului a constituit 750,716 mii euro, Comisia Europeană contribuind cu peste 75% din toate costurile eligibile. Au fost reconstruite zece km de drum, dintre care şase km de drum pavat, şi au fost reparate zece km de trotuar şi două poduri.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Ambasadorul Dirk Schuebel, prezent la festivitatea de dare în exploatare a drumului, a menţionat că a rămas plăcut surprins de calitatea lucrărilor efectuate şi de faptul că această porţiune de drum este în conformitate cu toate normele europene. „Peste şapte mii de cetăţeni din aceste localităţi şi cetăţenii români care vor veni în RM prin punctul vamal Leuşeni-Albiţa vor avea de beneficiat de pe urma finalizării acestui proiect. Dar şi cei care se află în apropierea nemijlocită de frontieră vor avea condiţii necesare pentru a călători în baza Acordului de mic trafic, iar condiţiile lor de trai se vor îmbunătăţi considerabil”, a spus Dirk Schuebel. La finalul discursului, Excelenţa Sa a încurajat autorităţile locale să mai depună dosare şi pentru alte proiecte, întrucât „UE va continua susţinerea îmbunătăţirii drumurilor şi a infrastructurii”.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziOpinii & Editoriale 20 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Păcate mari și mici

Am vorbit despre păcate veniale, de moarte, strigătoare la cer, capitale - despre toate posibilele clasificări ale lor, însă există o clasificare, din punctul meu de vedere, mai importantă decât toate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Simona Halep, un model pentru românii de pretutindeni

Inițial, tentația redactării titlului ar fi făcut ca acesta să apară sub forma: Simona Halep, un model pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, însă nu ar fi fost suficient de relevant pentru mesajul acestui editorial, căci așa cum, probabil, e ușor de dedus, Halep este un model pentru...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Iunie 2018, de Constantin Tănase

De câte ori ascult Imnul de Stat, mi se face rușine

(Cuvântarea președintelui N. Timofti pe care (nu) știm cine i-a interzis să o rostească la Televiziune. Am intrat în posesia textului alocuțiunii președintelui R. Moldova, N. Timofti, pe care urma să o rostească la televiziune săptămâna viitoare, între 29 aprilie și 2 mai)

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Sport pentru trup sau sport pentru minte

Obișnuim să spunem că lectura este sportul minții. Din această sintagmă înțelegem că sportul e un lucru bun, sănătos, recomandabil. Care sunt însă părerile noastre despre sportul de performanță?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de George Simion

Cine nu are bătrâni să își cumpere

Mare panică, mare, pe scena politică din Republica Moldova. Nu cumva să se întâmple ceva și să se trezească peste noapte fără graniță la Prut.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Cum arătăm din afară

A trecut și duminica în care Chișinăul și-a susținut direcția aleasă deja de mulți ani. Evident că m-am bucurat. Atâta vreme cât rămânem în vest, mai sunt speranțe. Când și Chișinăul, în care locuiește o treime din populația țării, va ceda propagandei...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Constantin Tănase

Ce fel de școală vor rușii din Moldova

În contextul ultimelor evoluții politice de la Moscova minoritatea rusă din Moldova devine tot mai agresivă, având, de altfel, toate șansele să redevină ceea ce a fost: un frate mai mare, arogant și privilegiat, o castă elitară cu apucături șovine, neintegrată cultural și lingvistic în...

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Locul nostru în biserică

În continuarea (la fel de concentrată) a ceea ce spuneam săptămâna trecută, trebuie să analizăm seriozitatea noastră față de Biserică. Cuvântul biserică vine de la basilia, care în greacă înseamnă împărăție. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Alegerile de la Chișinău și statul captiv

Am citit câteva articole scrise în presa moldovenească, în care se vehicula ideea că victoria lui Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria Chișinăului este o dovadă certă a faptului că R. Moldova nu este un stat captiv. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Dan Nicu

Socialiștii au pierdut încă o dată Capitala

La prima vedere, ceea ce s-a întâmplat duminică, 3 iunie, la Chişinău, pare a fi o victorie a forţelor proeuropene în faţa celor proruse.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 7 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Un bun creștin

De-a lungul anilor am scris despre dogme, morală, spiritualitate, patristică, evanghelii, liturgică - despre câte ar trebui, în primul rând, să cunoască un creștin. Aproape că am putea spune că am făcut rezumate ale anilor de studiu în facultate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 6 Iunie 2018, de Dan Nicu

Războiul ruso-ucrainean al atentatelor

De peste patru ani, Ucraina se confruntă cu agresiunea militară a Rusiei în regiunile din estul ţării, după ce trupele ruse au ocupat peninsula Crimeea.

() Citeşte tot articolul


 

 


Cele mai citite articole Timpul.md