Astăzi 25 Februarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:39
Abonamente

19 Martie 2009, ora 14:47

Trilaterala rosie

Marime Font

In cadrul intalnirii de ieri de la Moscova a lui Vladimir Voronin cu Dmitri Medvedev si Igor Smirnov, a fost semnata o declaratie comuna prin care cei trei isi reconfirma intentia de a nu renunta la formatul de negocieri „5+2”. Pozitia Rusiei ramane cea de pana la summitul de la Istanbul din 1999, iar intrunirea de la Moscova va avea repercusiuni grave asupra reglementarii diferendului transnistrean, considera expertii.

Declaratia, alcatuita din cinci puncte, exprima atasamentul partilor fata de solutionarea diferendului transnistrean doar prin metode politice pasnice, stipuleaza angajamentul comun de a continua contactele trilaterale in scopul activizarii procesului de negocieri, precum si de a dinamiza activitatea grupurilor comune de asigurare a masurilor de incredere si cooperare la Nistru in domeniile social-economic si umanitar. Conform documentului, partile se angajeaza sa-si coordoneze actiunile in cadrul procesului de negocieri in formatul „5+2” si sa creeze conditiile necesare pentru ca aceste negocieri sa fie reluate in prima jumatate a anului 2009. In aceasta ordine de idei, partile fac apel catre toti participantii la formatul „5+2” sa contribuie la crearea unor astfel de conditii.
Voronin, Medvedev si Smirnov evoca „rolul stabilizator al actualei operatiuni de pacificare si iau in calcul rationalitatea transformarii ei intr-o operatiune cu garantii multilaterale sub egida OSCE, dupa reglementarea transnistreana”. Semnatarii declaratiei exprima gratitudine Federatiei Ruse pentru „eforturile de intermediere si asistenta pentru identificarea unor variante de solutionare atotcuprinzatoare si stabilizatoare a diferendului transnistrean”. Imediat dupa intalnire, Igor Smirnov a anuntat esecul negocierilor sale cu Vladimir Voronin si Dmitri Medvedev. El a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca Tiraspolul si Chisinaul n-au reusit sa reduca divergentele in ceea ce priveste reglementarea conflictului. „Pozitiile noastre la Moscova nu s-au apropiat si nici nu se puteau apropia, pentru ca Moldova sustine construirea unui stat unitar”, a declarat Smirnov.

Loading...


Aflati, mai jos, cum apreciaza analistii politici rezultatele „trilateralei rosii”
 

Radu Vrabie, Asociatia pentru Politica Externa: „S-a inteles ca principiile de pachet, propuse in ultimii ani de RM, au esuat”

Aparent, cel putin pe termen scurt, aceasta vizita da rezultate pentru toti cei trei participanti. Pe de o parte, presedintele Voronin, care se afla in campanie electorala, a reusit sa primeasca - pentru a cata oara - din partea Kremlinului un bonus, adica a aparut iarasi alaturi de presedintele rus, discutand si despre succesele inregistrate in relatiile moldo-ruse. Sunt favorabile pentru Voronin si declaratia despre transformarea trupelor pacificatoare sub mandatul international al OSCE, si reluarea negocierilor in formatul 5+2, si reluarea grupurilor de lucru. Pe de alta parte, Igor Smirnov a obtinut, de fapt, mentinerea acestui status-quo de acum, pe care administratia de la Tiraspol reuseste sa-l pastreze pana acum. Pentru al treilea actor, Dmitri Medvedev, a fost important ca a reusit sa-i aduca pe presedintele Voronin si Igor Smirnov la Moscova dupa nereusita intalnire dintre cei doi, din decembrie 2008.

Mai sunt cateva castiguri care, intentionat sau nu, au aparut putin mai tarziu. Daca la inceput presa ruseasca vorbea, citand declaratia lui Lavrov, despre transformarea trupelor pacificatoare intr-o misiune internationala, acum am vazut ca aceasta prevedere are conditionalitatea de a rezolva mai intai conflictul politic. Ceea ce inseamna, de fapt, revenirea la pozitia Rusiei de pana la Summit-ul de la Istanbul din 1999, iar aceasta este, evident, un castig pentru Moscova. Inca nu cunoastem celelalte aspecte, de exemplu, care sunt conditiile pentru revenirea la formatul 5+2 si aici ne amintim despre tristele experiente nereusite de a reveni la acest format. E salutabila si revenirea la grupurile de lucru, care nu a dat rezultatele scontate pana acum, deoarece partea transnistreana trecea discutiile pe o filiera politica, ceea ce ducea la un rezultat nedorit de Chisinau. In plus, acum s-a inteles ca principiile de pachet, propuse in ultimii ani de RM nu mai sunt valabile, adica au esuat.

Vlad Lupan, expert independent: „Aceasta vizita are o conotatie electorala foarte puternica”
 

Declaratia comuna, semnata miercuri de presedintele moldovean Vladimir Voronin si liderul administratiei transnistrene Igor Smirnov, in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev, va avea repercusiuni grave asupra procesului de negociere a conflictului transnistrean, chiar daca in aparenta are o conotatie pozitiva. Solutionarea conflictului va fi tergiversata inca pentru o perioada destul de lunga, a declarat pentru Info-Prim Neo analistul independent Vlad Lupan, care subliniaza trei elemente esentiale. „In primul rand, in declaratie se spune ca partile sunt gata sa continue discutiile, ceea ce inseamna ca autoritatile de la Chisinau au acceptat si accepta in continuare formula Federatiei Ruse, care presupune ca Transnistria este o parte egala in negocierile transnistrene, pe acelasi picior din punct de vedere juridic cu RM, care este un stat recunoscut. Aceasta pozitie a Federatiei Ruse denota si atitudinea ei vizavi de solutionarea transnistreana”, spune Vlad Lupan.

Al doilea element al acestei declaratii, care pare a fi de o conotatie pozitiva, insa in realitate ascunde pietre subacvatice, este revenirea la discutiile in formatul 5+2. „Desi partile s-au inteles sa revina la acest format, realitatea este ca aceasta declaratie a fost facuta in formatul 2+1, acceptat de presedintele Voronin in favoarea Federatiei Ruse”, precizeaza Vlad Lupan. „De fapt, Federatia Rusa a chemat la Moscova liderii de la Chisinau si Tiraspol ca sa ajunga la anumite intelegeri, care ulterior pot fi impuse in formatul 5 +2. Astfel, a avut loc o intrevedere din care au fost exclusi partenerii occidentali, care vor fi pusi in fata faptului implinit, atunci cand in cadrul formatului 5 +2 le va fi prezentata intelegerea politica a partilor, intelegere care s-a exprimat in aceasta declaratie”, spune analistul.
Cel de-al treilea element este transformarea fortelor actuale de mentinere a pacii intr-o operatiune sub egida OSCE, la prima vedere, la fel, de o conotatie pozitiva „Se precizeaza ca aceasta transformare va avea loc doar dupa solutionarea definitiva a conflictului transnistrean. Or, o solutionare definitiva este taraganata si conditionata de Rusia, care a demonstrat cu mai multe prilejuri ca nu renunta la memorandumul Kozak. Astfel, vedem ca autoritatile de la Chisinau au acceptat neconditionat sa nu transforme partile de mentinere a pacii intr-un viitor previzibil”, spune Vlad Lupan. Expertul subliniaza ca fortele de mentinere a pacii sunt, de fapt, forte rusesti. „Acceptand faptul ca aceste trupe nu vor pleca decat dupa o solutionare politica a conflictului transnistrean, conditionata de Rusia prin memorandumul Kozak, RM indirect a acceptat si faptul ca nu va insista asupra retragerii trupelor rusesti de pe teritoriul RM”, accentueaza analistul.

El aminteste ca Federatia Rusa insista pe o asemenea „sincronizare” dintre solutionare si retragerea trupelor sale si inainte de summit-ul de la Istanbul din 1999. Acum aceasta propunere a fost reluata, doar ca formularea este mai „smechera”. De asemenea, Vlad Lupan este convins ca vizita presedintelui Voronin la Moscova are o conotatie electorala foarte puternica. Potrivit analistului, partidul de guvernamant de mai mult de sase luni face cedari unilaterale Federatiei Ruse. In schimb, Rusia le asigura comunistilor mediatizare in RM prin intermediul canalelor rusesti, Voronin fiind prezent pe micile ecrane alaturi de unul dintre cei mai populari politicieni in RM - presedintele rus Medvedev.
Potrivit ultimului Baromentru de opinie publica, presedintele rus Dmitri Medvedev este liderul politic in care populatia din R. Moldova are cea mai mare incredere dupa premierul rus Vladimir Putin, mentioneaza Info-Prim Neo.
 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:39

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

 Pârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:35

DOC // Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

DOC // Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

Zinaida Greceanîi, pasibilă de urmărire penală. Președintele Parlamentului, vizată pentru prejudicierea bugetului de stat într-un Raport al Ministerului Justiției.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:30

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Au avut o relație foarte bună, iar Michael Douglas i-a fost tot timpul alături, dar cu toate acestea nu a primit nimic după moartea tatălui său. Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas? Marele actor Kirk Douglas s-a stins la începutul acestui an, mai exact pe 5...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:26

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

O fetiță a reușit să ofere o lecție de viață impresionantă. Medicii au diagnosticat-o cu Sindrom Down și nu i-au dat nicio șansă la o viață normală, dar la doar 4 ani, micuța a devenit model. Cara Brown a primit diagnosticul dur din partea medicilor la doar câteva ore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:41

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Vrei o bursă și un stagiu de 4 săptămâni într-o redacție din SUA? Școala de Studii Avansate în Jurnalism îți oferă această șansă. Depune, până pe 16 martie 2020, dosarul cu următorul conținut:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:06

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Autoritățile italiene au deschis o anchetă privind specula cu măști sanitare, în condițiile în care prețurile au crescut de la un cent la 10 euro, scrie Reuters citând două surse din cadrul procuraturii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:02

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

 Trei noi decese provocate de epidemia de pneumonie virală au fost anunţate marţi în Iran, urcând bilanţul victimelor acestei maladii pe pământul iranian la 15, a informat agenţia oficială Irna, citată de AFP. De la anunţarea, pe 19 februarie a primelor două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:59

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

 Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a decedat, la vârsta de 91 de ani, la câteva săptămâni după ce fusese supus unei intervenţii chirugicale, conform unui anunţ făcut marţi de televiziunea de stat, preluat de Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:45

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

 Ne aflăm la câțiva km de Trușeni, unde am ajuns fiind solicitați de un grup de săteni. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:40

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Primăvara este senzonul în care din ce în ce mai mulți oameni își doresc să slăbească și fac eforturi susținute în acest sens, mai ales femeile. Dacă te-ai săturat de curele de slăbire care promit rezultate fabuloase, dar acestea întârzie să apară,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:21

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, l-a provocat pe șeful statului, Igor Dodon, la o dezbatere publică. Fosta prim-ministră s-a declarat nemulțumită de modul în care este guvernată țara și a criticat acțiunile actualului Executiv. Totodată, Sandu a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:41

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Coronavirusul este un virus asemănător cu virusul gripal sau cu cel al imunodeficientei umane (HIV), prezent la numeroase specii de animale, precum bovine, porcine, câini și pisici și care se poate transmite cu ușurință și între specii. Coronavirusul poate infecta și omul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:39

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Cadavrul unui bărbat în stare de putrifacție a fost găsit de doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:36

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

O turistă din Bergamo aflată în vacanță cu prietenii la Palermo a avut rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus, potrivit agenției Ansa, citată de Mediafax. Este primul caz de coronavirus confirmat în sudul Italiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:33

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Văduva baschetbalistului Kobe Bryant l-a dat în judecată pe propietarul elicopterului care s-a prăbușit luna trecută în California și la bordul căruia se aflau legendarul sportiv și fiica sa în vârstă de 13 ani, Gianna, transmite The Guardian. Procesul, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:30

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Marzio Toniolo, un profesor de 35 de ani din Italia, a făcut un reportaj despre viața într-una dintre localitățile aflate în carantină din cauza coronavirusului. Bărbatul a ieșit din casă, în ciuda indicațiilor autorităților, și a filmat cum toată activitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:01

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Toți membrii CSM trebuie să se preocupe exclusiv de interesele sistemului judecătoresc și să nu permită ingerința politicului sau a intereselor personale în activitatea acestuia. Este părerea candidaților pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:53

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

Procurorii au fost impuși de instanța de judecată să pornească procesul de revizuire a primului dosar penal intentat pe numele lui Veaceslav Platon, în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Cererea de revizuire a ajuns în gestiunea Procuraturii Anticorupție, după...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 25 Februarie 2020, ora: 08:24

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegerile parlamentare din Iran – în care doar candidaților conservatori li s-a permis să candideze – erau menite să asigure regimului Ali Khamenei o victorie facilă. Doar că prezența la urne, cea mai scăzută din istoria Republicii islamiste, scrie Politico, a anulat toată baza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:05

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Soarele, Marte si Nodurile Lunare se reunesc in cel mai armonios dans astazi. Iar Marte, planeta energiei si actiunii, aflat in Capricorn dupa 2 ani, acolo unde se simte foarte bine, se intalneste cu Nodul Sud, deci este timpul sa actionam pe ceva demult amanat. Karma este o scorpie, se spune,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:49

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

Începutul primăverii este momentul prielnic pentru tăierile de optimizare ale trandafirlor. Tăierea trandafirilor ajută la ramificarea acestora și stimulează înflorirea abundentă a acestora. Dar puțini sunt cei care știum cum se face corect, pentru a nu vătăma arbustul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:31

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

O persoana a murit, iar masina pe care o conducea a ajuns un bot de fiare dupa ce s-a ciocnit violent cu un alt autoturism, la Bacioi. Potrivit politiei, totul s-a intamplat, in aceasta seara, in jurul orei 20:00 la intrare in satul Bacioi, Ialoveni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:29

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

 China a anunţat marţi 71 de noi decese cauzate de coronavirus, fiind cel mai scăzut bilanţ prezentat zilnic de mai bine de două săptămâni, numărul de decese la nivel naţional fiind de 2.663, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:24

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Autorităţile italiene atrag atenţia cetăţenilor aflaţi în zonele de carantină pentru coronavirus că s-au primit rapoarte despre anumite persoane care umblă deghizate în paramedici, bat la uşile oamenilor, apoi se oferă să le facă un test pentru coronavirus,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)