Actualitate

Trilaterala Voronin-Smirnov-Medvedev: doi plus unu este egal cu zero

Miercuri la Moscova urmeaza sa aiba loc intalnirea in format „2+1” a presedintelui RM, Vladimir Voronin, liderului informal de la Tiraspol, Igor Smirnov, si presedintelui rus, Dmitri Medvedev. Chiar daca subiectul oficial vizeaza identificarea cailor de solutionare a diferendului transnistrean, fiecare participant isi urmareste scopul sau aparte.

Astfel, dupa cum scrie presa ruseasca, Medvedev va incerca sa foloseasca intalnirea pentru a demonstra ca formatul de negocieri „5+2” poate fi revigorat doar prin intermediul variantei „2+1” si ca Rusia inca mai are dreptul moral de a-si insusi statutul de garant dupa invazia militara in Georgia. Smirnov va specula trilaterala pentru a-si consolida si oficializa statutul de parte egala la negocieri. Voronin are interese mixte la aceasta „consultare”, asa cum o numea anterior.

El „ar dori sa afle”, in primul rand, parerea lui Medvedev despre proiectul de lege al presedintiei moldovenesti privind solutionarea diferendului, deoarece, declara Voronin pentru un ziar rusesc, o parere „oficiala noi inca nu am primit nici din partea Rusiei, nici din partea Transnistriei”. In al doilea rand, chiar daca – acum cateva zile – o facea pe indiferentul in ziarul „Kommersant”, Voronin spera foarte mult ca intrevederea de la Moscova se va incheia prin semnarea de catre el si Smirnov a unei declaratii de utilitate electorala. „Probabil ca va fi semnata o declaratie pentru a informa opinia publica. Insa nu avem nicio schita pregatita in acest sens”, presupunea Voronin in interviul pentru publicatia citata.

Nonsalanta lui Voronin si indiferenta afisata de Smirnov ar putea fi totusi inselatoare sau un paravan pentru surprize care sa dinamiteze intregul format de negocieri. Anume asupra acestui eventual final al „trilateralei” a atentionat Victor Krijanovski, reprezentantul special al Ucrainei la negocieri, care, dupa ce a vizitat recent Tiraspolul, a declarat ca „Ucraina se pronunta impotriva oricaror negocieri paralele „separate”. El a accentuat ca „exista formatul „5+2” si Ucraina este gata sa semneze doar deciziile adoptate in acest format”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *