Timpul Liber

Tristeţea îmbunătăţeşte memoria

Dimpotrivă, ea poate stimula capacitatea de a raţiona şi îi face pe oameni mai puţin creduli. O arată un studiu australian, care a descoperit că o stare de „supărare” sau de „tristeţe” îi face pe oameni mai puţin creduli şi le stimulează memoria, informează Reuters.

Cercetarea, condusă de profesorul în psihologie Joseph Forgas de la University of New South Wales, a arătat că oamenii care au o „stare proastă” sunt mai critici şi mai atenţi cu tot ce este în jurul lor, faţă de oamenii fericiţi, care sunt mai înclinaţi să creadă tot ce li se spune. „Dacă starea de spirit pozitivă pare să stimuleze creativitatea, flexibilitatea, cooperarea şi comenzile mentale rapide, o stare proastă declanşează atenţia, gândirea analitică şi interesul pentru lumea exterioară”, a declarat Forgas.

„Cercetarea noastră sugerează că tristeţea stimulează cele mai potrivite strategii de prelucrare a informaţiilor pentru a face faţă unor situaţii foarte solicitante”. Studiul a arătat şi că oamenii trişti se descurcă mai bine în susţinerea cazului lor prin argumente scrise.

„Starea pozitivă nu este universal dezirabilă: oamenii într-o dispoziţie proastă sunt mai puţin predispuşi la erori de raţionament şi sunt mai buni în crearea de mesaje persuasive de înaltă calitate”, a explicat Forgas.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *