Astăzi 26 Mai 2019, Duminică - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Actualitate 15 Mai 2019, ora 07:42

Turcia face zgomot de război într-o criză a gazelor din Mediterana care riscă să readucă în conflict două state membre ale NATO. Ciprul acuză o nouă invazie turcească

Marime Font

Deşi are o economie fără vlagă, Turcia îşi etalează forţa militară în Marea Mediterană pentru a intimida pe oricine i-ar împiedica vasele să foreze după petrol şi gaze naturale într-o regiune despre care Cipru susţine că aparţine zonei sale economice exclusive.

Luni, armata turcă a lansat un exerciţiu naval de mai multe zile în Mediterana de Est, în Marea Egee şi Marea Neagră cu 131 de nave de război, 57 de aeronave de luptă şi 33 de elicoptere, potrivit datelor oficiale, preluate de Euractiv. „Ne luăm toate măsurile necesare pentru a proteja drepturile şi legea ţării noastre în Marea Egee, Mediterana de Est şi Cipru“, a declarat ministrul aparării din Turcia Hulusi Akar. „Scopul exerciţiului este de a demonstra că Forţele Armate Turce sunt foarte hotărâte, loiale şi capabile să asigure siguranţa, suveranitatea, independenţa, drepturile maritime şi beneficiile Turciei“, a precizat oficialul. Exerciţiul va dura până pe 25 mai. Săptămâna trecută, Fatih, primul vas turcesc de foraj marin, a pornit spre Mediterana pentru a începe primele operaţiuni de foraj la mare adâncime ale Turciei în largul coastelor sudice ale Ciprului. Vaporul, cumpărat de Turkish Petroleum, beneficiază, sub un contract de

15 milioane de dolari, de serviciile gigantului american Schlumberger, liderul mondial din sectorul tehnologiei şi serviciilor pentru industria de petrol şi gaze, potrivit Offshore Energy Today. Turkish Petroleum a cumpărat încă o navă de foraj pe fundul mării, Yavuz.


Preşedintele Ciprului Nicos Anastasiades a acuzat o a doua invazie turcească, după cea din 1974 din nordul ţării, în timp ce UE a asigurat că îşi sprijină toate statele membre. SUA şi-au exprimat îngrijorarea faţă de acţiunile Ankarei, consi­derându-le „foarte provocatoare“. În regiunea în care Turcia vrea să foreze au planuri mari de exploatare a vastelor resurse de gaze descoperite acolo Israel, Egipt şi Cipru, scrie Haaretz.

Cipru este stat membru al UE, în timp ce Turcia nu, însă, după cum a spus preşedintele Recep Tayyip Erdogan, ţara sa este hotărâtă să adere la Uniune, în pofida „standardelor duble“ aplicate de aceasta. Şansele ca Turcia să intre în UE dacă menţine actualele politici ale lui Erdogan - considerate că încalcă drepturile omului şi valorile democratice - sunt nule.

De asemenea, ambele state sunt membre ale NATO, dar relaţiile dintre Alianţa Nord-Atlantică şi guvernul lui Erdogan s-au tensionat în ultimul timp. SUA pun presiuni pe Turcia să renunţe la o afacere cu Rusia prin care ar cumpăra de la aceasta sisteme de rachete de apărare aeriană S-400 pentru că acestea nu sunt compatibile cu tehnica NATO şi ar submina alianţa, scrie Euractiv. Colaborarea guvernului turc cu Rusia nu se încheie aici. Dependentă de importurile de energie, Turcia a devenit, prin construcţia Turkstream, o verigă importantă în transportul gazelor naturale ruseşti către UE, în timp ce SUA îşi promovează intens gazele naturale lichefiate în Europa. În plus, Rusia construieşte prima centrală nucleară turcească.

Turcia este singura ţară membră a NATO cu ieşire la Marea Neagră cu forţă militară suficient de puternică pentru a ţine în şah flota Rusiei.

UE a cerut guvernului turc să înceteze imediat „activităţile de foraj ilegale“ din zona economică exclusivă a Ciprului. „În această chestiune, sunt cipriot“, a declarat preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker la summitul UE de la Sibiu de săptămâna trecută.

„UE stă unită alături de Cipru şi se aşteaptă ca Turcia să respecte drepturile suverane ale statelor membre“, a afirmat şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat al SUA Morgan Ortagus a spus că Statele Unite sunt „profund îngrijorate“ de intenţiile Turciei de a începe operaţiunile de forare offshore „într-o zonă despre care Cipru susţine că este în zona sa economică exclusivă“. Washingtonul a cerut Ankarei să suspende operaţiunile de acolo.

Însă preşedintele turc Erdogan a spus, la o reuniune a NATO, că se aşteaptă ca Alianţa să sprijine drepturile Turciei în Mediterana. Turcia are a patra forţă militară ca mărime din cadrul NATO.

„Drepturile legitime ale Turciei şi ale turcilor din Ciprul de Nord în privinţa resurselor energetice din Mediterana de Est nu pot fi contestate. Ţara noastră este hotărâtă să-şi apere drepturile şi pe cele ale turcilor ciprioţi“, a spus Erdogan.

Turcia execută de mai mult timp acţiuni de intimidare în Mediterana. Anul trecut, nave de război turceşti au forţat un vapor de foraj aparţinând companiei italiene de energie ENI să înceteze lucrările în apele cipriote, iar în vara anterioară a hărţuit un vas aparţinând ENI şi companiei franceze Total. Marina turcă a ameninţat şi ExxonMobil să stea departe de Cipru, dar cu Flota a VI-a americană în apropiere, Turcia nu şi-a pus în faptă ameninţările, aminteşte David Rosenberg, contributor la ziarul israelian Haaretz.

El explică că Turcia îşi întemeiază atitudinea agresivă pe două aserţiuni. Una este că Cipru nu are niciun drept să acorde licenţe de foraj până nu ajunge la un acord cu Republica Turcă a Ciprului de Nord în privinţa împărţirii veniturilor. Problema este că Ciprul de Nord nu este recunoscut ca stat suveran decât de Turcia.

De asemenea, Ankara susţine că zona sa economică se întinde până la 200 de mile de coastă, ceea ce înseamnă că o porţiune mare din Mediterana i-ar aparţine. Apoi, Turcia mai susţine că în cazul insulelor zona economică exclusivă se întinde pe numai 12 mile, astfel că nu doar cea a Ciprului, ci şi cea a Greciei doar spală ţărmul. Toate aceste pretenţii ale Turciei contravin convenţiei Legea Mărilor din 1994, pe care însă Turcia n-a semnat-o.

Unul din vasele trimise de Ankara în regiunea fierbinte este vaporul de cercetare seismică Barbaros Hayrettin Pasa. Acesta poartă numele unui amiral otoman ale cărui victorii în bătăliile pe mare au asigurat dominaţia otomană în Mediterana în secolul XVI.

Analiştii cred că economia turcă a ieşit din recesiune în primul trimestru al acestui an, însă noi presiuni care fac ca lira să se deprecieze pot eroda revenirea economică, readucând PIB-ul pe scădere, notează Bloomberg.

https://www.zf.ro/ 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)