Economie

Ucraina a EXPORTAT în Moldova de 7 ori mai mult decât a importat, în primele 6 luni ale anului

Un decalaj major dintre volumul produselor importate și a celor exportate se formează în sectoarele tradiționale pentru economia Moldovei. Moldova, practic, nu exportă anumite categorii de produse alimentare în Ucraina, ci le importă în volume colosale. Fără un program de înlocuire a importurilor, economia națională devine tot mai dependentă de țara vecină. În astfel de condiții, este complicat de obținut o creștere a fluxului de valută străină în țară din cauza exportului.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în prima jumătate a anului 2019, bunuri ucrainene în valoare de 272 milioane USD au fost importate în Moldova. În aceeași perioadă, produse moldovenești în valoare de doar 36 de milioane USD au fost exportate în Ucraina. Față de aceeași perioadă a anului precedent, decalajul s-a mărit semnificativ.

În 2018, partea majoră de import de bunuri ucrainene a fost reprezentată produsele alimentare, băuturi și alcool – 152 milioane USD sau 26,2%. Această valoare este aproape dublă față de valoarea totală a exporturilor moldovenești în Ucraina. Urmează metale feroase – în valoare de 57 milioane USD sau 9,8%, lemn și produse din acesta – 39 milioane USD sau 6,8% USD, tutun și produse din tutun – 39 milioane USD sau 6,7% din importul total în Moldova produse din Ucraina.

Potrivit datelor Comtrade.un.org – unde sunt prezentate datele statisticile ONU privind comerțul international, în 2018, importurile de produse lactate din Ucraina s-au ridicat la 20 de milioane USD față de exporturile moldovenești de 0,3 milioane USD; cele de legume și culturi rădăcinoase – 10 milioane USD față de 0,09 milioane USD; fructe și nuci – 9 milioane USD față de 2 milioane USD; făină și cereale – 14 milioane USD față de 0,5 milioane USD; grăsimi și uleiuri – 8 milioane USD față de 0,004 milioane USD; sucuri, nectaruri și băuturi – 6 milioane USD față de 0,3 milioane USD; produse finite de cofetărie făină – 19 milioane USD față de 0,02 milioane USD.

În ceea ce privește exporturile moldovenești, alimentele, băuturile și alcoolul reprezintă ponderea principală – 32 milioane USD sau 41,5%. Exportul de produse farmaceutice este pe locul doi – 11 milioane USD sau 14%. Materialele de construcție minerale ocupă a treia linie – 7 milioane USD sau 8,5%.

Experții au o explicație pentru creșterea importului. Aceasta este dependent de calitatea proastă a produselor și marcajele false care induc în eroare consumatorul. Într-un interviu acordat pentru Komsomolskaya Pravda, economistul Georghe Botnaru a afirmat că furnizorii ucraineni râd de modul în care Moldova mănâncă tot ceea ce nu a fost posibil să vândă către alții: „Încarcă volume foarte mari de mărfuri „la prețuri imici”. În Moldova, stabilesc prețuri care sunt foarte profitabile, care le aduc un profit mare. De aceea, sunt interesați să scoată bunurile autohtoneede pe rafturile magazinelor noastre."

În țara noastră, nu există condiții suficiente pentru verificarea calității produselor importate din Ucraina. Reprezentanții Asociației producătorilor de lapte au atras în mod repetat atenția asupra acestui fapt.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *