Actualitate

Ucraina: Volodimir Zelenski a vizitat, în premieră, graniţa administrativă cu Crimeea anexată de Rusia

Aceasta este prima vizită a unui preşedinte ucrainean la graniţa administrativă cu peninsula Crimeea ocupată de Rusia din 2014, notează în acest context media de la Kiev.

Zelenski s-a informat la faţa locului de condiţiile în care ucrainenii trec prin acest punct de control încă incomplet amenajat pentru a ajunge în Crimeea şi invers. El chiar a şi discutat cu mai mulţi cetăţeni care se îndreptau spre peninsula anexată de Rusia.

Cu această ocazie, Volodimir Zelenski l-a prezentat pe noul reprezentant al preşedinţiei ucrainene pentru relaţiile cu Crimeea şi a numit un nou şef al regiunii Herson în persoana lui Iuri Gusev, fost ministru adjunct al apărării.

Preşedintele ucrainean a trasat în faţa noii conduceri a regiunii sarcina echipării complete a punctelor de trecere între Herson şi Crimeea – Ciongar şi Kalanciak – până în data de 20 decembrie. Obiectivul este ca cele două puncte de control să devină o ‘vitrină a Ucrainei europene’.

‘Crimeea este Ucraina. Este parte integrantă a teritoriului ucrainean. Locuitorii Crimeii sunt cetăţeni ai Ucrainei şi noi vom face totul pentru a menţine problema statutului Crimeii pe ordinea de zi pentru a asigura protecţia maximă a drepturilor cetăţenilor ucraineni care trăiesc pe teritoriul temporar ocupat şi pe cele ale persoanelor strămutate din Crimeea’, a afirmat noul emisar al Kievului, Anton Korinevici, citat de publicaţia rusă Kommersant.

Din Herson, preşedintele ucrainean i-a transmis felicitări cu ocazia zilei de naştere regizorului Oleg Senţov, care sâmbătă a împlinit 43 de ani. Senţov, originar din Crimeea, ispăşeşte în prezent o pedeapsă cu 20 de ani de închisoare într-un lagăr de muncă în Siberia pentru presupuse ‘acte de terorism’, în urma unui proces considerat ilegal de către Kiev şi Occident în baza unor dovezi fabricate.

‘Nu avem ce vă oferi astăzi în afară de angajamentul neclintit de a lupta pentru eliberarea tuturor prizonierilor ucraineni din închisorile ruse. Am fost astăzi (sâmbătă) la Ciongar, foarte aproape de casa dumneavoastră. Sper că în curând vă veţi putea întoarce acolo şi veţi avea înainte o viaţă liberă şi noi realizări pe tărâmul creaţiei’, i-a transmis Zelenski printr-un mesaj postat pe Facebook.

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *