CSI / Rusia

UEFA a găsit o cale să-i facă Moscovei pe plac. Ucraina, somată să schimbe tricourile care au iritat Kremlinul

Forul fotbalistic european susține că sloganul "Glorie eroilor noștri" (foto, galerie), prezent pe tricouri și larg invocat în timpul protestelor anti-Rusia din 2014, are o "clară natură politică".

Decizia de joi vine după ce, marți, Rusia a trimis UEFA o plângere în legătură cu tricourile selecționatei Kievului, care aveau, de asemenea, imprimat, un contur al Ucrainei cu tot cu peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

UEFA a menționat, însă, că acest contur nu trebuie îndepărtat, întrucât rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite ‘recunoaște granițele teritoriale așa cum au fost prezentate’ pe tricou.

De asemenea, UEFA a aprobat sloganul "Glorie Ucrainei", întrucât acesta "poate fi considerat, în sine, o frază generică, non-politică, având o semnificație națională generală".

Sloganul a fost larg folosit în timpul protestelor în urma cărora fostul lider ucrainean, Viktor Ianukovici, susținut de Kremlin, a fost alungat de la putere în urmă cu șapte ani.

Îndepărtarea lui Ianukovici a determinat Moscova să acționeze, prin intermediul unui "referendum" în Crimeea, menit să justifice anexarea ulterioară de către Rusia.

Conflictul dintre Ucraina și separatiștii ruși susținuți de Moscova continuă cu înfruntări sporadice și tensiuni în creștere, de ambele părți, la șapte ani de la declanșare.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *