Astăzi 12 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 11 Noiembrie 2019
Abonamente

Actualitate 11 Noiembrie 2009, ora 18:44

Umbra lui Stepaniuc in Ministerul Educatiei

Marime Font
Imagini: 2

 

De mai mult timp, functionarii de la Ministerul Educatiei ascund expertizele negative ale Institutului de Analiza Internationala a Manualelor „Georg Eckert” din Braunschweig, Germania, privind manualele de istorie integrata din RM. In trecut le-au dosit la indicatiile fruntasului comunist Victor Stepaniuc, astazi o fac din proprie initiativa sau din convingeri politice si sfideaza astfel o decizie a Curtii de Apel care obliga ministerul sa faca publice aceste expertize.

Decizia Curtii de Apel, ignorata de functionari

La solicitarea Guvernului RM catre Consiliul Europei, in 2005 si 2006 Institutul „Georg Eckert” a expertizat de doua ori manuscrisele manualelor de istorie integrata pentru clasele a VI-a, VII-a, VIII-a, IX-a si a XII-a si a prezentat consecutiv autoritatilor comuniste doua rapoarte. Desi nu constituiau un secret de stat, concluziile expertilor germani au fost ascunse cu grija de ochii publicului interesat, astfel ca, desi a facut mai multe demersuri, nici chiar presedintele Asociatiei Istoricilor din RM (AIRM), Sergiu Mustata, nu a primit vreun raspuns. In mai 2009, el a actionat in judecata Ministerul Educatiei, invinuindu-l de tainuirea informatiei cu caracter public. Reprezentantii ministerului nu s-au prezentat la nicio sedinta judiciara, iar ex-viceministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, Valentin Crudu, in prezent consilier al noului ministru, a incercat sa-l determine pe istoric sa renunte la proces. La 5 octombrie 2009, Curtea de Apel i-a dat castig de cauza lui Sergiu Mustata, constatand ca ministerul a violat Legea privind accesul la informatie.

Vechile cadre vor face reforma?

Presedintele AIRM a descoperit expertizarile cu bucluc in biblioteca institutului german, insa ulterior ele au disparut intr-un mod misterios de acolo. Iar cei de la minister declara astazi ca expertizele in care este criticata istoria integrata a lui Stepaniuc „nu sunt de gasit”, desi Curtea de Apel obliga ca acestea sa fie facute publice. Mentionam ca rapoartele expertilor germani sunt publicate integral de Asociatia Istoricilor pe site-ul: www.airm.reg.md.

Istoricii se mira de aceasta situatie, stiind ca Galina Gavrilita, functionara de la minister care a promovat cursul de istorie integrata, amenintand un sir de profesori cu eliberarea din functie, coordoneaza din nou disciplina Istoria, iar Valentin Crudu, cu ajutorul caruia s-a implementat cursul de istorie integrata, este azi consilierul lui Leonid Bujor, ministrul Educatiei. „Cei care au insultat cadrele didactice, care au facut abuz in serviciu prin promovarea cursului de istorie integrata si care, in final, au corupt un principiu de predare vor sa reformeze din nou invatamantul istoric?”, se intreaba specialistii.
Solicitati de TIMPUL, functionarii vizati din minister nu au fost de gasit.

Concluziile expertilor europeni

La 29 septembrie 2006 a avut loc o intalnire a presedintelui de atunci Vladimir Voronin cu istoricii din republica, la care viceprim-ministrul Valerian Cristea declara ca „ne putem mandri ca aceste manuale au trecut cu succes expertiza celor mai prestigioase institutii europene de specialitate”. Acelasi lucru l-a afirmat in repetate randuri si ideologul PCRM Victor Stepaniuc: „Manualele, in afara de manualul de clasele a X-a si a XI-a sunt experimentate, sunt expertizate pozitiv”.

Care sunt, totusi, concluziile expertilor europeni referitoare la manualele cu scandal? „Autoritatile spuneau ca au avize pozitive de la Consiliul Europei si de la expertii europeni. Realitatea, insa, e cu totul alta. Manualele nu intrunesc calificativul pozitiv, ci sunt calificate ca fiind marxiste, ideologizate, politizate, superficiale, nu intrunesc principiul predarii integrate. Specialistii europeni au recomandat autorilor sa regandeasca structura manualelor, sa restructureze narativele dintr-o perspectiva mai deschisa, sa asigure un limbaj accesibil, sa asigure conexiunea intre textul de baza si sarcinile didactice etc.

Expertii europeni nu recomandau publicarea lor in starea in care au fost prezentate pentru evaluare”, spune Sergiu Mustata.
Stefan Ihrig, reprezentantul Institutului „Georg Eckert”, prezentand la Seminarul de la Holercani, in vara anului 2006, cea de-a doua evaluare a manualelor de istorie integrata pentru clasele a VI-a, VII-a, VIII-a, IX-a si a XII-a, mentiona ca doar in cel pentru clasa a VI-a s-a tinut cont de observatiile si sugestiile din primul raport si ca doar acest manual este realizat dupa principiile integrarii si multiperspectivitatii.

In celelalte au fost neglijate opiniile expertilor europeni care au atentionat asupra urmatoarelor carente: manualele nu sunt logic structurate, textele sunt marcate de greseli, contradictii, limbaj inteligibil, caracter enciclopedic, surse si opinii unilaterale, unele in stilul interpretarilor marxiste, intrebarile nu stimuleaza gandirea critica, imaginile nu reprezinta surse ci doar simple ilustratii etc. Principiul multiperspectivitatii, care a fost pe larg speculat de catre promotorii noului curs, nu a fost atestat de catre experti in noile manuale. La adresa manualelor de istorie pentru clasele a IX-a si a XII-a istoricul W. Meurs mentiona ca in narativul acestora se observa clar cateva pozitii: pro-moldoveneasca, anti-romaneasca si, pe alocuri, pro-ruseasca/sovietica.

Cand vor fi facute publice fraudele comunistilor din educatie?

Comisia Europeana impotriva Rasismului si a Intolerantei a recomandat ca autoritatile RM sa ia masurile necesare pentru eliminarea din toate manualele - de istorie, in primul rand, - a tuturor materialelor care incurajeaza intoleranta sau prejudicierea oricarui grup minoritar. Incercand sa ascunda si chiar sa discrediteze expertizele desfasurate sub egida Consiliului Europei, Valentin Crudu, ex-viceministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, declara in sedinta parlamentului din 22 mai 2008 ca raportorii europeni s-au bazat doar pe informatiile oferite de unele organizatii nonguvernamentale si nu au solicitat parerea ministerului. Iata de ce, pentru a afla adevarul despre abuzul ideologic al comunistilor in sfera educatiei, noul ministru ar trebui sa ia exemplu de la unii colegi de guvern si sa inceapa a da publicitatii fraudele comunistilor din domeniul educatiei.

Autor: Angelina Olaru
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 15:15

Premierul Maia Sandu și-ar dori cu tot dinadinsul ca Guvernul său să fie demis mâine, iar acest lucru l-ar face pentru că are un „cabinet ineficient”, dar și în scop electoral. Cel puțin, așa spune consilierul juridic al președintelui Parlamentului, Fadei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:53

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Partidul Socialiștilor duce opinia publică în eroare atunci când declară că Comisia de la Veneția nu avizează legile intrate în vigoare. Cel puțin un astfel de caz a avut loc acum câțiva ani când experții Comisiei de la Veneția au dat aviz legii cu privire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:40

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Jumătate din pensionarii din R. Moldova primesc o pensie mai mică decât minimul de existență. Aproximativ 90 la sută din pensionarii care au activat în agricultură nu au nici măcar pensia minimă, care constituie 1.079 de lei. Experții consideră că reforma sistemului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 13:04

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Maia Sandu vine cu o nouă soluție pentru rezolvarea impasului politic actual. În acest sens, prim-ministra va trimite spre avizar Comisiei de la Veneția proiectul de lege privind modificările la Legea Procuraturii, prin care Guvernul și-a asumat răspunderea, dacă PSRM-ul își...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:50

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

 Fostul premier Ion Sturza face o paralelă între situația politică actuală și cea de la finalul anilor 90, când s-a aflat și el în fruntea Guvernului. În opinia sa, situația este una asemănătoare, iar Maia Sandu nu ar trebui să repete greșelile pe care le-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:45

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

 Premierul Maia Sandu insistă ca lista scurtă cu candidați pentru funcția de procuror general să fie propusă de către Guvern, dar vine cu o soluție de compromis pentru socialiști, angajându-se să aștepte expertiza Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:58

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Președintele Comisiei Juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, afirmă că ședința de astăzi, în cadrul căreia a fost emis un „aviz consultativ” cu privire la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, a fost convocată neregulamentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:47

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pretinde că președintele Igor Dodon și-ar fi adjudecat deja 10-12 deputați democrați, în frunte cu Eugen Nechiforciuc, care sunt gata să voteze pentru un Guvern minoritar al socialiștilor. Totuși, socialiștii mai au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:28

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Întrebat de jurnaliști la ce etapă se află dosarul deschis pe numele lui Vlad Plahotniuc, Procurorul General Interimar Dumitru Robu a răspuns că următorul pas este extrădarea, însă nu a specificat unde se află fostul lider democrat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:50

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare şi ordine publică Chiril Moţpan, unul dintre liderii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, parte a coaliției de guvernare PSRM-ACUM, a confirmat direct că președintele Igor Dodon urmărește să-și impună controlul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:11

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

Șeful statului, Igor Dodon, l-a demis pe istoricul și militarul Vitalie Ciobanu din funcția de director al Centrului de Cultură și Istorie Militară în luna octombrie. Decizia vine în contextul anunțului făcut de președinte de a închide Muzeul Ocupației Sovietice care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:05

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare si ordine publică, afirmă că demisia Guvernului Sandu ar genera pericole pentru securitatea națională și regională și că președintele Igor Dodon ar negocia în secret cu reprezentanții Partidului Democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:42

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Doar 46,66% dntre românii cu drept de vot din țară s-au prezentat la urne în primul tur al prezidențialelor, ceea ce face ca alegerile din 10 noiembrie să intre în istorie drept scrutinulș cu cea mai slabă prezență din ultimii 30 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:40

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna și-a recunoscut înfrângerea cu puțin timp înainte de ora 01:00, atunci când a anunțat că, în urma numărătorii paralele, nu a reușit să ajungă în turul doi. Barna a dat asigurări că alianța USR PLUS va continua și a mulțumit în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

În turul întâi al alegerilor din 2019 pentru funcția de președinte al României, și-au exprimat votul circa 43 de mii de cetățeni români din Republica Moldova, arată datele Biroului Electoral Central. Cifra este în creștere comparativ cu prezidențialele din 2014, când au votat circa...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Noiembrie 2019, ora: 09:36

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

Horoscopul zilei de 11 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 11 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 11...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Noiembrie 2019, ora: 07:01 de Mihai Taşcă

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii Din editia print

Trista operaţie de deportare a „chiaburilor, foştilor moşieri şi a marilor comercianţi” cu denumirea secretă „Iug”, decretată prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti nr. 509(ss) din 28 iunie 1949 a fost declanşată de regimul comunist...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 06:23

Dan Barna a oferit o serie de explicații după ce rezultatele de la alegerile prezidențiale au indicat că nu a reușit să se califice în turul II pentru Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 11 Noiembrie 2019, ora: 00:54

Feodor Mihailovici Dostoievski a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea.  

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)