Umbra lui Stepaniuc in Ministerul Educatiei | Actualitate
Astăzi 20 Septembrie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2020
Abonamente

Actualitate 11 Noiembrie 2009, ora 18:44

Umbra lui Stepaniuc in Ministerul Educatiei

Marime Font
Imagini: 2

 

De mai mult timp, functionarii de la Ministerul Educatiei ascund expertizele negative ale Institutului de Analiza Internationala a Manualelor „Georg Eckert” din Braunschweig, Germania, privind manualele de istorie integrata din RM. In trecut le-au dosit la indicatiile fruntasului comunist Victor Stepaniuc, astazi o fac din proprie initiativa sau din convingeri politice si sfideaza astfel o decizie a Curtii de Apel care obliga ministerul sa faca publice aceste expertize.

Decizia Curtii de Apel, ignorata de functionari

La solicitarea Guvernului RM catre Consiliul Europei, in 2005 si 2006 Institutul „Georg Eckert” a expertizat de doua ori manuscrisele manualelor de istorie integrata pentru clasele a VI-a, VII-a, VIII-a, IX-a si a XII-a si a prezentat consecutiv autoritatilor comuniste doua rapoarte. Desi nu constituiau un secret de stat, concluziile expertilor germani au fost ascunse cu grija de ochii publicului interesat, astfel ca, desi a facut mai multe demersuri, nici chiar presedintele Asociatiei Istoricilor din RM (AIRM), Sergiu Mustata, nu a primit vreun raspuns. In mai 2009, el a actionat in judecata Ministerul Educatiei, invinuindu-l de tainuirea informatiei cu caracter public. Reprezentantii ministerului nu s-au prezentat la nicio sedinta judiciara, iar ex-viceministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, Valentin Crudu, in prezent consilier al noului ministru, a incercat sa-l determine pe istoric sa renunte la proces. La 5 octombrie 2009, Curtea de Apel i-a dat castig de cauza lui Sergiu Mustata, constatand ca ministerul a violat Legea privind accesul la informatie.

Vechile cadre vor face reforma?

Presedintele AIRM a descoperit expertizarile cu bucluc in biblioteca institutului german, insa ulterior ele au disparut intr-un mod misterios de acolo. Iar cei de la minister declara astazi ca expertizele in care este criticata istoria integrata a lui Stepaniuc „nu sunt de gasit”, desi Curtea de Apel obliga ca acestea sa fie facute publice. Mentionam ca rapoartele expertilor germani sunt publicate integral de Asociatia Istoricilor pe site-ul: www.airm.reg.md.

Istoricii se mira de aceasta situatie, stiind ca Galina Gavrilita, functionara de la minister care a promovat cursul de istorie integrata, amenintand un sir de profesori cu eliberarea din functie, coordoneaza din nou disciplina Istoria, iar Valentin Crudu, cu ajutorul caruia s-a implementat cursul de istorie integrata, este azi consilierul lui Leonid Bujor, ministrul Educatiei. „Cei care au insultat cadrele didactice, care au facut abuz in serviciu prin promovarea cursului de istorie integrata si care, in final, au corupt un principiu de predare vor sa reformeze din nou invatamantul istoric?”, se intreaba specialistii.
Solicitati de TIMPUL, functionarii vizati din minister nu au fost de gasit.

Concluziile expertilor europeni

La 29 septembrie 2006 a avut loc o intalnire a presedintelui de atunci Vladimir Voronin cu istoricii din republica, la care viceprim-ministrul Valerian Cristea declara ca „ne putem mandri ca aceste manuale au trecut cu succes expertiza celor mai prestigioase institutii europene de specialitate”. Acelasi lucru l-a afirmat in repetate randuri si ideologul PCRM Victor Stepaniuc: „Manualele, in afara de manualul de clasele a X-a si a XI-a sunt experimentate, sunt expertizate pozitiv”.

Care sunt, totusi, concluziile expertilor europeni referitoare la manualele cu scandal? „Autoritatile spuneau ca au avize pozitive de la Consiliul Europei si de la expertii europeni. Realitatea, insa, e cu totul alta. Manualele nu intrunesc calificativul pozitiv, ci sunt calificate ca fiind marxiste, ideologizate, politizate, superficiale, nu intrunesc principiul predarii integrate. Specialistii europeni au recomandat autorilor sa regandeasca structura manualelor, sa restructureze narativele dintr-o perspectiva mai deschisa, sa asigure un limbaj accesibil, sa asigure conexiunea intre textul de baza si sarcinile didactice etc.

Expertii europeni nu recomandau publicarea lor in starea in care au fost prezentate pentru evaluare”, spune Sergiu Mustata.
Stefan Ihrig, reprezentantul Institutului „Georg Eckert”, prezentand la Seminarul de la Holercani, in vara anului 2006, cea de-a doua evaluare a manualelor de istorie integrata pentru clasele a VI-a, VII-a, VIII-a, IX-a si a XII-a, mentiona ca doar in cel pentru clasa a VI-a s-a tinut cont de observatiile si sugestiile din primul raport si ca doar acest manual este realizat dupa principiile integrarii si multiperspectivitatii.

In celelalte au fost neglijate opiniile expertilor europeni care au atentionat asupra urmatoarelor carente: manualele nu sunt logic structurate, textele sunt marcate de greseli, contradictii, limbaj inteligibil, caracter enciclopedic, surse si opinii unilaterale, unele in stilul interpretarilor marxiste, intrebarile nu stimuleaza gandirea critica, imaginile nu reprezinta surse ci doar simple ilustratii etc. Principiul multiperspectivitatii, care a fost pe larg speculat de catre promotorii noului curs, nu a fost atestat de catre experti in noile manuale. La adresa manualelor de istorie pentru clasele a IX-a si a XII-a istoricul W. Meurs mentiona ca in narativul acestora se observa clar cateva pozitii: pro-moldoveneasca, anti-romaneasca si, pe alocuri, pro-ruseasca/sovietica.

Cand vor fi facute publice fraudele comunistilor din educatie?

Comisia Europeana impotriva Rasismului si a Intolerantei a recomandat ca autoritatile RM sa ia masurile necesare pentru eliminarea din toate manualele - de istorie, in primul rand, - a tuturor materialelor care incurajeaza intoleranta sau prejudicierea oricarui grup minoritar. Incercand sa ascunda si chiar sa discrediteze expertizele desfasurate sub egida Consiliului Europei, Valentin Crudu, ex-viceministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, declara in sedinta parlamentului din 22 mai 2008 ca raportorii europeni s-au bazat doar pe informatiile oferite de unele organizatii nonguvernamentale si nu au solicitat parerea ministerului. Iata de ce, pentru a afla adevarul despre abuzul ideologic al comunistilor in sfera educatiei, noul ministru ar trebui sa ia exemplu de la unii colegi de guvern si sa inceapa a da publicitatii fraudele comunistilor din domeniul educatiei.

Autor: Angelina Olaru
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)