Astăzi 22 Septembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2019
Abonamente

Actualitate 11 Noiembrie 2009, ora 18:44

Umbra lui Stepaniuc in Ministerul Educatiei

Marime Font
Imagini: 2

 

De mai mult timp, functionarii de la Ministerul Educatiei ascund expertizele negative ale Institutului de Analiza Internationala a Manualelor „Georg Eckert” din Braunschweig, Germania, privind manualele de istorie integrata din RM. In trecut le-au dosit la indicatiile fruntasului comunist Victor Stepaniuc, astazi o fac din proprie initiativa sau din convingeri politice si sfideaza astfel o decizie a Curtii de Apel care obliga ministerul sa faca publice aceste expertize.

Decizia Curtii de Apel, ignorata de functionari

La solicitarea Guvernului RM catre Consiliul Europei, in 2005 si 2006 Institutul „Georg Eckert” a expertizat de doua ori manuscrisele manualelor de istorie integrata pentru clasele a VI-a, VII-a, VIII-a, IX-a si a XII-a si a prezentat consecutiv autoritatilor comuniste doua rapoarte. Desi nu constituiau un secret de stat, concluziile expertilor germani au fost ascunse cu grija de ochii publicului interesat, astfel ca, desi a facut mai multe demersuri, nici chiar presedintele Asociatiei Istoricilor din RM (AIRM), Sergiu Mustata, nu a primit vreun raspuns. In mai 2009, el a actionat in judecata Ministerul Educatiei, invinuindu-l de tainuirea informatiei cu caracter public. Reprezentantii ministerului nu s-au prezentat la nicio sedinta judiciara, iar ex-viceministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, Valentin Crudu, in prezent consilier al noului ministru, a incercat sa-l determine pe istoric sa renunte la proces. La 5 octombrie 2009, Curtea de Apel i-a dat castig de cauza lui Sergiu Mustata, constatand ca ministerul a violat Legea privind accesul la informatie.

Vechile cadre vor face reforma?

Presedintele AIRM a descoperit expertizarile cu bucluc in biblioteca institutului german, insa ulterior ele au disparut intr-un mod misterios de acolo. Iar cei de la minister declara astazi ca expertizele in care este criticata istoria integrata a lui Stepaniuc „nu sunt de gasit”, desi Curtea de Apel obliga ca acestea sa fie facute publice. Mentionam ca rapoartele expertilor germani sunt publicate integral de Asociatia Istoricilor pe site-ul: www.airm.reg.md.

Istoricii se mira de aceasta situatie, stiind ca Galina Gavrilita, functionara de la minister care a promovat cursul de istorie integrata, amenintand un sir de profesori cu eliberarea din functie, coordoneaza din nou disciplina Istoria, iar Valentin Crudu, cu ajutorul caruia s-a implementat cursul de istorie integrata, este azi consilierul lui Leonid Bujor, ministrul Educatiei. „Cei care au insultat cadrele didactice, care au facut abuz in serviciu prin promovarea cursului de istorie integrata si care, in final, au corupt un principiu de predare vor sa reformeze din nou invatamantul istoric?”, se intreaba specialistii.
Solicitati de TIMPUL, functionarii vizati din minister nu au fost de gasit.

Concluziile expertilor europeni

La 29 septembrie 2006 a avut loc o intalnire a presedintelui de atunci Vladimir Voronin cu istoricii din republica, la care viceprim-ministrul Valerian Cristea declara ca „ne putem mandri ca aceste manuale au trecut cu succes expertiza celor mai prestigioase institutii europene de specialitate”. Acelasi lucru l-a afirmat in repetate randuri si ideologul PCRM Victor Stepaniuc: „Manualele, in afara de manualul de clasele a X-a si a XI-a sunt experimentate, sunt expertizate pozitiv”.

Care sunt, totusi, concluziile expertilor europeni referitoare la manualele cu scandal? „Autoritatile spuneau ca au avize pozitive de la Consiliul Europei si de la expertii europeni. Realitatea, insa, e cu totul alta. Manualele nu intrunesc calificativul pozitiv, ci sunt calificate ca fiind marxiste, ideologizate, politizate, superficiale, nu intrunesc principiul predarii integrate. Specialistii europeni au recomandat autorilor sa regandeasca structura manualelor, sa restructureze narativele dintr-o perspectiva mai deschisa, sa asigure un limbaj accesibil, sa asigure conexiunea intre textul de baza si sarcinile didactice etc.

Expertii europeni nu recomandau publicarea lor in starea in care au fost prezentate pentru evaluare”, spune Sergiu Mustata.
Stefan Ihrig, reprezentantul Institutului „Georg Eckert”, prezentand la Seminarul de la Holercani, in vara anului 2006, cea de-a doua evaluare a manualelor de istorie integrata pentru clasele a VI-a, VII-a, VIII-a, IX-a si a XII-a, mentiona ca doar in cel pentru clasa a VI-a s-a tinut cont de observatiile si sugestiile din primul raport si ca doar acest manual este realizat dupa principiile integrarii si multiperspectivitatii.

In celelalte au fost neglijate opiniile expertilor europeni care au atentionat asupra urmatoarelor carente: manualele nu sunt logic structurate, textele sunt marcate de greseli, contradictii, limbaj inteligibil, caracter enciclopedic, surse si opinii unilaterale, unele in stilul interpretarilor marxiste, intrebarile nu stimuleaza gandirea critica, imaginile nu reprezinta surse ci doar simple ilustratii etc. Principiul multiperspectivitatii, care a fost pe larg speculat de catre promotorii noului curs, nu a fost atestat de catre experti in noile manuale. La adresa manualelor de istorie pentru clasele a IX-a si a XII-a istoricul W. Meurs mentiona ca in narativul acestora se observa clar cateva pozitii: pro-moldoveneasca, anti-romaneasca si, pe alocuri, pro-ruseasca/sovietica.

Cand vor fi facute publice fraudele comunistilor din educatie?

Comisia Europeana impotriva Rasismului si a Intolerantei a recomandat ca autoritatile RM sa ia masurile necesare pentru eliminarea din toate manualele - de istorie, in primul rand, - a tuturor materialelor care incurajeaza intoleranta sau prejudicierea oricarui grup minoritar. Incercand sa ascunda si chiar sa discrediteze expertizele desfasurate sub egida Consiliului Europei, Valentin Crudu, ex-viceministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, declara in sedinta parlamentului din 22 mai 2008 ca raportorii europeni s-au bazat doar pe informatiile oferite de unele organizatii nonguvernamentale si nu au solicitat parerea ministerului. Iata de ce, pentru a afla adevarul despre abuzul ideologic al comunistilor in sfera educatiei, noul ministru ar trebui sa ia exemplu de la unii colegi de guvern si sa inceapa a da publicitatii fraudele comunistilor din domeniul educatiei.

Autor: Angelina Olaru
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)