Astăzi 20 Iunie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 14:50
Abonamente

Actualitate 11 Noiembrie 2009, ora 18:44

Umbra lui Stepaniuc in Ministerul Educatiei

Marime Font
Imagini: 2

 

De mai mult timp, functionarii de la Ministerul Educatiei ascund expertizele negative ale Institutului de Analiza Internationala a Manualelor „Georg Eckert” din Braunschweig, Germania, privind manualele de istorie integrata din RM. In trecut le-au dosit la indicatiile fruntasului comunist Victor Stepaniuc, astazi o fac din proprie initiativa sau din convingeri politice si sfideaza astfel o decizie a Curtii de Apel care obliga ministerul sa faca publice aceste expertize.

Decizia Curtii de Apel, ignorata de functionari

La solicitarea Guvernului RM catre Consiliul Europei, in 2005 si 2006 Institutul „Georg Eckert” a expertizat de doua ori manuscrisele manualelor de istorie integrata pentru clasele a VI-a, VII-a, VIII-a, IX-a si a XII-a si a prezentat consecutiv autoritatilor comuniste doua rapoarte. Desi nu constituiau un secret de stat, concluziile expertilor germani au fost ascunse cu grija de ochii publicului interesat, astfel ca, desi a facut mai multe demersuri, nici chiar presedintele Asociatiei Istoricilor din RM (AIRM), Sergiu Mustata, nu a primit vreun raspuns. In mai 2009, el a actionat in judecata Ministerul Educatiei, invinuindu-l de tainuirea informatiei cu caracter public. Reprezentantii ministerului nu s-au prezentat la nicio sedinta judiciara, iar ex-viceministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, Valentin Crudu, in prezent consilier al noului ministru, a incercat sa-l determine pe istoric sa renunte la proces. La 5 octombrie 2009, Curtea de Apel i-a dat castig de cauza lui Sergiu Mustata, constatand ca ministerul a violat Legea privind accesul la informatie.

Vechile cadre vor face reforma?

Presedintele AIRM a descoperit expertizarile cu bucluc in biblioteca institutului german, insa ulterior ele au disparut intr-un mod misterios de acolo. Iar cei de la minister declara astazi ca expertizele in care este criticata istoria integrata a lui Stepaniuc „nu sunt de gasit”, desi Curtea de Apel obliga ca acestea sa fie facute publice. Mentionam ca rapoartele expertilor germani sunt publicate integral de Asociatia Istoricilor pe site-ul: www.airm.reg.md.

Istoricii se mira de aceasta situatie, stiind ca Galina Gavrilita, functionara de la minister care a promovat cursul de istorie integrata, amenintand un sir de profesori cu eliberarea din functie, coordoneaza din nou disciplina Istoria, iar Valentin Crudu, cu ajutorul caruia s-a implementat cursul de istorie integrata, este azi consilierul lui Leonid Bujor, ministrul Educatiei. „Cei care au insultat cadrele didactice, care au facut abuz in serviciu prin promovarea cursului de istorie integrata si care, in final, au corupt un principiu de predare vor sa reformeze din nou invatamantul istoric?”, se intreaba specialistii.
Solicitati de TIMPUL, functionarii vizati din minister nu au fost de gasit.

Concluziile expertilor europeni

La 29 septembrie 2006 a avut loc o intalnire a presedintelui de atunci Vladimir Voronin cu istoricii din republica, la care viceprim-ministrul Valerian Cristea declara ca „ne putem mandri ca aceste manuale au trecut cu succes expertiza celor mai prestigioase institutii europene de specialitate”. Acelasi lucru l-a afirmat in repetate randuri si ideologul PCRM Victor Stepaniuc: „Manualele, in afara de manualul de clasele a X-a si a XI-a sunt experimentate, sunt expertizate pozitiv”.

Care sunt, totusi, concluziile expertilor europeni referitoare la manualele cu scandal? „Autoritatile spuneau ca au avize pozitive de la Consiliul Europei si de la expertii europeni. Realitatea, insa, e cu totul alta. Manualele nu intrunesc calificativul pozitiv, ci sunt calificate ca fiind marxiste, ideologizate, politizate, superficiale, nu intrunesc principiul predarii integrate. Specialistii europeni au recomandat autorilor sa regandeasca structura manualelor, sa restructureze narativele dintr-o perspectiva mai deschisa, sa asigure un limbaj accesibil, sa asigure conexiunea intre textul de baza si sarcinile didactice etc.

Expertii europeni nu recomandau publicarea lor in starea in care au fost prezentate pentru evaluare”, spune Sergiu Mustata.
Stefan Ihrig, reprezentantul Institutului „Georg Eckert”, prezentand la Seminarul de la Holercani, in vara anului 2006, cea de-a doua evaluare a manualelor de istorie integrata pentru clasele a VI-a, VII-a, VIII-a, IX-a si a XII-a, mentiona ca doar in cel pentru clasa a VI-a s-a tinut cont de observatiile si sugestiile din primul raport si ca doar acest manual este realizat dupa principiile integrarii si multiperspectivitatii.

In celelalte au fost neglijate opiniile expertilor europeni care au atentionat asupra urmatoarelor carente: manualele nu sunt logic structurate, textele sunt marcate de greseli, contradictii, limbaj inteligibil, caracter enciclopedic, surse si opinii unilaterale, unele in stilul interpretarilor marxiste, intrebarile nu stimuleaza gandirea critica, imaginile nu reprezinta surse ci doar simple ilustratii etc. Principiul multiperspectivitatii, care a fost pe larg speculat de catre promotorii noului curs, nu a fost atestat de catre experti in noile manuale. La adresa manualelor de istorie pentru clasele a IX-a si a XII-a istoricul W. Meurs mentiona ca in narativul acestora se observa clar cateva pozitii: pro-moldoveneasca, anti-romaneasca si, pe alocuri, pro-ruseasca/sovietica.

Cand vor fi facute publice fraudele comunistilor din educatie?

Comisia Europeana impotriva Rasismului si a Intolerantei a recomandat ca autoritatile RM sa ia masurile necesare pentru eliminarea din toate manualele - de istorie, in primul rand, - a tuturor materialelor care incurajeaza intoleranta sau prejudicierea oricarui grup minoritar. Incercand sa ascunda si chiar sa discrediteze expertizele desfasurate sub egida Consiliului Europei, Valentin Crudu, ex-viceministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, declara in sedinta parlamentului din 22 mai 2008 ca raportorii europeni s-au bazat doar pe informatiile oferite de unele organizatii nonguvernamentale si nu au solicitat parerea ministerului. Iata de ce, pentru a afla adevarul despre abuzul ideologic al comunistilor in sfera educatiei, noul ministru ar trebui sa ia exemplu de la unii colegi de guvern si sa inceapa a da publicitatii fraudele comunistilor din domeniul educatiei.

Autor: Angelina Olaru
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 14:50

Avertisment de la București: „Toată PUTEREA e concentrată la Dodon, care ia notițe de la Putin. Rusia este în interior, fără să se tragă niciun FOC. Guvernul Maiei Sandu va fi PICAT”

Avertisment de la București: „Toată PUTEREA e concentrată la Dodon, care ia notițe de la Putin. Rusia este în interior, fără să se tragă niciun FOC. Guvernul Maiei Sandu va fi PICAT”

Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat că România ar fi pierdut total în lupta pentru R. Moldova, pavând astfel drumul Moscovei „în inima fraților de peste Prut”. De asemenea, acesta spune că socialiștii lui Igor Dodon ar deține de facto puterea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 14:11

Analiză: Lumea se pregătește de un CONFLICT MAJOR

Analiză: Lumea se pregătește de un CONFLICT MAJOR

În opinia jurnalistului Cristian Unteanu, lumea se pregăteşte de un conflict major având în vedere semnalele de alarmă care arată că forțele din Orientul Mijlociu au fost puse în stare de pre-război. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 14:06

Viorel Gârbu: „Rata de bază mai mare - credite mai scumpe, ceea ce înseamnă un cost al facerii mai mare și agenții economici vor avea povara mai mare pentru a-și realiza activitatea

Viorel Gârbu: „Rata de bază mai mare - credite mai scumpe, ceea ce înseamnă un cost al facerii mai mare și agenții economici vor avea povara mai mare pentru a-și realiza activitatea

Decizia de majorare a ratei de bază va duce și la majorarea dobânzii la depozite, dar și la credite, ceea ce va afecta economia, precum și cetățenii, considerămai mulți analiști economici, relatează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 13:23

Satul moldovenesc de altădată cu zeci de ansambluri folclorice și bucate pe vatră vă așteaptă în acest weekend la Complexul Etno Cultural VATRA

Satul moldovenesc de altădată cu zeci de ansambluri folclorice și bucate pe vatră vă așteaptă în acest weekend la Complexul Etno Cultural VATRA Din editia print

La prima ediție a ”Festivalului Familiei și Tradițiilor Populare” vor fi peste 100 de ansambluri etno-folclorice, care vor reprezenta distincțiile culturale ale fiecărei regiuni de la nord până la sud. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:53

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

Prevalența fumatului a scăzut în țările unde fumătorii au trecut la produse de nicotină mai sigure. Avantajele noilor alternative fumatului au fost discutate la Varșovia unde a avut loc Forumul Global de Nicotină la care au participat peste 650 de experți în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:49

AgroMeteo: SHS a prelungit Codul Galben de averse puternice însoțite de grindină și descărcări electrice

AgroMeteo: SHS a prelungit Codul Galben de averse puternice însoțite de grindină și descărcări electrice

Serviciul Hidrometeorlogic de Stat (SHS) a prelungit până joi, 20 iunie, Codul Galben de instabilitate atmosferică. Conform meteorologilor, în perioada indicată se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-45 litri pe metru pătrat) cu grindină și vijelie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:41

EURO 2019 U21 | Partida Anglia şi România va fi arbitrată de suedezul Andreas Ekberg / ORA meciului

EURO 2019 U21 | Partida Anglia şi România va fi arbitrată de suedezul Andreas Ekberg / ORA meciului

Meciul Anglia - România de la EURO 2019 U21, care va avea loc vineri, de la ora 19:30, va fi arbitrat de suedezul Andreas Ekberg.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 20 Iunie 2019, ora: 12:36

Armata rusă BOMBARDEAZĂ în continuare Ucraina

Armata rusă BOMBARDEAZĂ în continuare Ucraina Din editia print

Trupele de ocupație rusească au continuat astăzi, 19 iunie, bombardamentele în regiunile separatiste ucrainene. Sub focul rușilor a nimerit localitatea ATLU Zolotoe-4 din regiunea Lugansk, acolo unde bombardamentul a avut loc la distanța de numai 30 de metri de un bloc locativ. Din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:19

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia - Un virus periculos i-ar putea ucide

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia - Un virus periculos i-ar putea ucide

Oficialii greci din domeniul Sănătății îi avertizează pe turiștii care plănuiesc să călătorească în Grecia în această vară cu privire la riscurile la care se expun din cauza tânțarilor, purtători ai virusului West Nile, potrivit stirileprotv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:08

VIDEO /// Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

VIDEO /// Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

Preşedintele rus Vladimir Putin se va adresa naţiunii într-un discurs televizat în direct joi, la o zi după ce o investigaţie condusă de Olanda a pus sub acuzare patru separatişti pro-Rusia din Ucraina pentru doborârea zborului MH17 în 2014, relatează The Guardian,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:57

FOTO /// Usatîi a venit la Primăria mun. Bălți într-un tricou cât trei salarii pentru un an și jumătate

FOTO /// Usatîi a venit la Primăria mun. Bălți într-un tricou cât trei salarii pentru un an și jumătate

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a revenit zilele acestea la Bălți. Înainte de asta, le-a făcut o vizită colegilor de partid din Fălești, și-a revăzut casa părintească și școala unde a învățat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:46

Pentru a-l înlocui pe cumătrul său, Năstase va organzia un concurs la IGP

Pentru a-l înlocui pe cumătrul său, Năstase  va organzia un concurs la IGP

În cadrul ședinței guvernului de astăzi, noul ministru de Interne Andrei Năstase a declarat că intenționează să organizeze un concurs pentru selectarea unui nou șef la Inspectoratul General de Poliție și pentru a-l  înlocui pe cumătrul său Gheorghe Băla.n 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:44

ULTIMA ORĂ /// Persoana care a atacat procurorul din Hânceşti a fost REȚINUTĂ / Riscă dosar penal pentru tentativă de OMOR

ULTIMA ORĂ /// Persoana care a atacat procurorul din Hânceşti a fost REȚINUTĂ / Riscă dosar penal pentru tentativă de OMOR

Bărbatul, care a atacat procurorul din Hânceşti, a fost reţinut acum câteva minute.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:20

Imagini incredibile au fost filmate pe cerul Marii Britanii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:09

Dodon își face PR electoral și anunță primul că locatarii blocului din Otaci ar trebui să primească apartamente sau case din BANII STATULUI

Dodon își face PR electoral și anunță primul că locatarii blocului din Otaci ar trebui să primească apartamente sau case din BANII STATULUI

Dodon a mers astăzi dimineață la Otaci și le-a promis oamenilor afectați de prăbușirea blocului de din Otaci ar trebui să fie compensați din bugetul statului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:07

Promisiunea unei „alianțe temporare” - O MINCIUNĂ PREMEDITATĂ? Hahn către Greceanîi: „Ne dorim să vedem această majoritate parlamentară și coaliție guvernamentală până la SFÂRȘITUL mandatului”

Promisiunea unei „alianțe temporare” - O MINCIUNĂ PREMEDITATĂ? Hahn către Greceanîi: „Ne dorim să vedem această majoritate parlamentară și coaliție guvernamentală până la SFÂRȘITUL mandatului”

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, care s-a aflat ieri într-o vizită în R. Moldova, a apreciat maniera pașnică de gestionare a crizei politice de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:05

 Stimată doamnă prim-ministru, mă îndoiesc că la Universitatea Harvard din SUA, unde țin lecții peste 30 de laureați ai Premiului Nobel, ați studiat limba română și istoria poporului nostru. Cum puteți afirma că noul Guvern, pe care cu onoare îl conduceți,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:40

VIDEO de COȘMAR /// UPDATE - Clădirea va fi demolată /// O parte dintr-un bloc de NOUĂ etaje din Otaci s-a PRĂBUȘIT sub ochii locuitorilor

VIDEO de COȘMAR /// UPDATE - Clădirea va fi demolată /// O parte dintr-un bloc de NOUĂ etaje din Otaci s-a PRĂBUȘIT sub ochii locuitorilor

Un bloc cu nouă etaje s-a prăbuşit la Otaci. S-a întâmplat aseară, în jurul orei 21.30, şi, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:29

Veste proastă pentru cei care trec des vama cu România /// Guvernul Sandu promite să ÎNCHIDĂ toate magazinele duty free

Veste proastă pentru cei care trec des vama cu România /// Guvernul Sandu promite să ÎNCHIDĂ toate magazinele duty free

Toate benzinăriile, barurile și restaurantele duty free la intrarea în Republica Moldova și regiunea transnistreană vor fin interzise, despre acest lucru a anunțat pe pagina de Facebook, Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:43

Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, a fost ACHITAT astăzi de Curtea de Apel /// VIDEO

Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, a fost ACHITAT astăzi de Curtea de Apel  /// VIDEO

 Curtea de Apel din Chișinău, a decis la 19 iunie curent, în favoarea fostului deputat din fracțiunea Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, care anterior fusese condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, scrie „Kommersant“. Potrivit sursei, acesta ar fi fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:22

Țara în care temperatura a ajuns la 63 de grade Celsius, cea mai mare înregistrată vreodată pe Terra

Țara în care temperatura a ajuns la 63 de grade Celsius, cea mai mare înregistrată vreodată pe Terra

Cea mai mare temperatură la nivel mondial a fost înregistrată în Kuweit, 63 de grade Celsius la soare, potrivit autorităților locale, însă cifrele trebuie să fie confirmate de specialiștii World Meteorological Organisation (WMO), potrivit gulfnews.com, citată de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:00

Un adept al „moldovenismului civic” numit consilier al Maiei Sandu

Un adept al „moldovenismului civic” numit consilier al Maiei Sandu

Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de consilier al prim-ministrului Maia Sandu, pe politică externă și planificare strategică.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 20 Iunie 2019, ora: 07:42

Duma de Stat a PERMIS eliberarea pașapoartelor rusești în regiunea transnistreană

Duma de Stat a PERMIS eliberarea pașapoartelor rusești în regiunea transnistreană Din editia print

Duma de Stat ar putea decide în curând eliberarea pașapoartelor rusești în Transnistria printr-o metodă simplificată, a declarat un deputat din partea partidului Rusia Unită, Alexander Iaroșciuk, în cadrul unui interviu televizat, transmite Ria.ru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 06:43

Profesor Harvard: ​Percepția oamenilor e foarte diferită de realitate. Sondajele arată că în Damemarca, bogații cred că vecinii lor sunt mai bogați decât sunt, iar cei săraci cred că vecinii lor sunt și mai săraci

Profesor Harvard: ​Percepția oamenilor e foarte diferită de realitate. Sondajele arată că în Damemarca, bogații cred că vecinii lor sunt mai bogați decât sunt, iar cei săraci cred că vecinii lor sunt și mai săraci

​Modul în care sunt gândite și apoi comunicate politicile publice și în special cele economice trebuie să se schimbe, crede Stefanie Stantcheva, profesor la Harvard, premiata cu titlul de cel mai bun tânăr economist al anului 2019 de către Cercul Economiștilor....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)