Artă

„Umbrele Imperiului” în fotografii

De această părere au fost participanţii la deschiderea expoziţiei de fotografii „Umbrele Imperiului”, care a avut loc, ieri, la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.

Expoziţia a fost organizată de Mary Frances Lindstrom, director al Programului „Est Est: Parteneriat fără frontiere” al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, cu sediul la Londra. Colecţia de fotografii a fost realizată timp de aproape 20 de ani şi reflectă colapsul Uniunii Sovietice şi perioada de după prăbuşirea imperiului în diverse republici postsovietice.

„Am început lucrez la această colecţie în 1991, pe timpul când eram studentă la Moscova. Prin fotografii am vrut să demonstrez impactul pe care-l are căderea unui imperiu, haosul pe care-l provoacă prăbuşirea lui şi, în special, consecinţele pe care le are asupra individului, asupra mentalităţii şi demnităţii”, a menţionat Mary Frances Lindstrom. Potrivit ei, în imaginile expuse pot fi observate umbrele imperiului, care se resimt până în prezent, de la Kaliningrad până la Ulan Bator. Imaginile surprinse de obiectivul fotografului, în timpul călătoriilor sale prin statele postsovietice, sunt o mărturie a vremurilor trecute.

Scriitorul Vladimir Beşleagă, impresionat de imaginile expuse, a menţionat că fotografiile „ne amintesc de nişte lucruri de care am vrea să uităm. Ceea ce contează acum este că oameni din alte lumi s-au arătat interesaţi de destinul nostru şi au încercat să fixeze pentru posteritate momentele acelea cruciale. Noi vedem fotografiile, dar vedem şi dincolo de ele, pentru că am trăit acea epocă. Imaginile acestea trezesc în noi lucruri dureroase”, a subliniat Vladimir Beşleagă.

Fotografiile sunt realizate în alb-negru şi au mai fost expuse în Estonia, Kazahstan, Ucraina şi Mongolia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *