Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2019
Abonamente

Actualitate 25 Iulie 2011, ora 06:01    Din editia print

Un alt început pentru Circul din Chişinău

Marime Font
Imagini: 2

Priveliştea dezolantă din jurul Circului îţi poate spulbera cele mai vesele şi animatoare secvenţe pe care ai avut ocazia să le vezi acolo vreodată. Cândva, măreţul edificiu aduna aproape două mii de spectatori, astăzi a ajuns un loc de-a dreptul ruinat şi sordid, fiind populat de boschetari, câini vagabonzi, împânzit de buruieni şi gunoaie. Noua administraţie însă are planuri foarte mari, sperând să-i redea acestuia faima şi grandoarea de altădată.

După ce instanţa de judecată a dispus reîntoarcerea clădirii Circului în proprietatea statului, repunerea în activitate a acestuia mai rămâne aşteptată. Iar asta - din cauza datoriilor lăsate de vechea administraţie, dar şi a lipsei investitorilor.

Potrivit viceministrului Culturii Gheorghe Postică, pentru a dispune iniţierea unor proiecte de reabilitare a clădirii este necesar ca, în primă fază, să fie ridicat sechestrul de pe conturile instituţiei şi achitate restanţele la salarii faţă de foştii angajaţi, sumă care se ridică la peste un milion de lei. Apoi va fi efectuat un studiu estimativ al tuturor costurilor necesare pentru reconstrucţie. „Ca să faci nişte estimări, trebuie să fie elaborată o cercetare. Problema Circului poate fi remediată doar în cazul promovării unor proiecte de parteneriat public privat, prin organizarea unui concurs internaţional. E nevoie de realizat un proiect de fezabilitate, care va permite să evaluăm starea de acolo şi să identificăm soluţii financiare. Acest studiu poate fi făcut în maximum o jumătate de an. Pentru a demara un proiect de asemenea anvergură este nevoie de timp şi de efortul activ al unor oameni care vor conduce această instituţie”, a menţionat oficialul de la minister, făcând referire şi la cele 15 milioane de lei, bani care au fost „aruncaţi inutil” pentru reconstrucţia clădirii. „Noi trebuie să abordăm problema foarte serios, nu cu firme sau parteneri-fantomă de la Chişinău, care şi-au creat firme prin Cipru sau Africa. Avem nevoie de parteneri internaţionali serioşi, ca să ne asigurăm că nu vom repeta greşeala din trecut. Fiindcă parteneriatele din anii 2007-2009, încheiate de fostul ministru al Culturii şi Turismului, au fost făcute cu „firmuliţe” înregistrate în apartamente din sectorul Botanica. Iar starea la care s-a ajuns e din cauza mai multor factori, inclusiv a unor oameni care au fost la conducerea Circului sau a ministerului de resort. Din păcate, nimeni nu a răspuns pentru acest lucru”, a conchis viceministrul.

Cine păzeşte Circul?


Printre elementele care au fost distruse şi sustrase din clădire se numără şi basorelieful amplasat pe faţada Circului. Acesta este dezmembrat, dar, din fericire, doar parţial. Pentru că este parte integrantă a clădirii, obiectul are şansa să fie restaurat doar atunci când vor începe lucrările de reconstrucţie în ansamblu. Până atunci, basorelieful rămâne la cheremul hoţilor de metale. Deşi actualmente există trei paznici, ei nu reuşesc să supravegheze cele trei hectare de teren din jurul clădirii. Postică a mai remarcat că, anterior, au fost patru, dar din cauza salarizării proaste, unul dintre ei a renunţat. „În condiţiile în care Circul nu poate să achite salariile, nu are cine să-l păzească. Asta-i situaţia”, a precizat viceministrul, specificând că salariile paznicilor sunt achitate din banii primiţi pentru spaţiul dat în arendă.

Circul - o carte de vizită a Chişinăului?

Noul director al Circului, Dumitru Cambur, se arată foarte optimist în privinţa şanselor de reabilitare a clădirii, sperând că acest lucru va fi posibil în scurt timp. El a spus că, deocamdată, se identifică posibilităţile financiare pentru renovare şi reconstrucţie, dar prioritară e problema deblocării contului, pentru achitarea datoriilor de milioane acumulate. Cambur a mai precizat că, din cele 15 milioane de lei alocate anterior, au fost renovate cabinele de machiaj, a fost instalată încălzire autonomă şi cumpărate trei agregate de suflat pentru scenă, care costă 3 milioane 500 mii de lei. Restul banilor nu se ştie unde au ajuns, iar unii dintre foştii angajaţi nu pot fi găsiţi pentru a răspunde în faţa legii. „Toţi dau vina unii pe alţii, dar nimeni nu vrea să-şi asume nicio responsabilitate. De aceea, în această săptămână, urmează să fie formată o comisie de experţi care să evalueze pagubele şi să identifice persoanele vinovate”, a specificat noul director. Cambur a mai spus că intenţionează să restructureze şi întreg personalul, precizând că nu va fi nevoie de 150 de angajaţi cum a fost înainte, dintre care 18 paznici, câţiva jurişti şi tocmai patru contabili. A sugerat că sunt de ajuns doar 40 de persoane, aici fiind inclusă şi trupa de artişti. El a menţionat că suma necesară pentru prima etapă de reconstrucţie se ridică la aproximativ 25 de milioane de lei. „Sperăm ca, înainte de toate, Guvernul să ne includă în buget, iar aceşti bani ar fi suficienţi pentru renovarea parţială a sălii, arenei, aparatajului şi cumpărarea celor 1.900 de scaune”. Directorul şi-a exprimat speranţa că lucrările vor începe în o jumătate de an, iar artiştii vor reveni acasă. „Avem o echipă de 20 circari profesionişti care abia aşteaptă să lucreze. Aceşti oameni sunt apreciaţi peste hotarele ţării. De ce să nu-i aducem acasă? Circul este o carte de vizită a Chişinăului, iar astfel de edificii arhitecturale atât de frumoase şi impunătoare există doar trei în fosta URSS. Noi trebuie să avem ce le arăta străinilor care vin în R. Moldova”, consideră Cambur.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:24

 Igor Dodon susține că consilierul său, ex-ministru al Finanțelor, Ion Chicu, este o persoană potrivită pentru a ocupa funcția de premier. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul emisiunii Moldova in Direct de la postul public de televiziune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:21

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:16

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:13

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Blocul ACUM s-a întâlnit în ședință pentru a decide ce fac mai departe. Înainte de ședință, Andrei Năstase a adus acuzații celor din PSRM și PD, spunând că ar fi făcut alianță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:31

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) își exprimă dezamăgirea profundă față de prestația coaliției PSRM-ACUM, care la nici șase luni de la creare s-a destrămat prin demiterea Guvernului, transmite OFICIAL.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:16

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Aceștia fiind supușii Rusiei, ar fi trebuit să fie tratați cu băgare de seamă. Știți ce recomandări clasice există pentru colosul din Răsărit: не верь, не проси, не бойся - nu crede, nu cere, nu te teme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:52

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

Deputații au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Inițiativa a fost susținută de 63 de parlamentari din partea fracțiunilor PSRM și PDM, în timp ce Partidul „ȘOR” s-a abținut de la vot. În acest sens, Maia Sandu va prezenta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:47

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

​​Klaus Iohannis și staff-ul său de campanie au transmis clar că prezidențiabilul PNL nu va participa la nicio dezbatere electorală nici în cel de al doilea tur de scrutin. Iohannis are pe masă invitații pentru o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar spune că "o confruntare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:25

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Octavian Țîcu a încercat să blocheze tribuna Parlamentului pentru că nu i se oferă dreptul de a ține un discurs, la sfârșitul rundei de întrebări răspunsuri. Se pare că acesta a fost îndepărtat. p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 12 Noiembrie 2019, ora: 11:32

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Deputatul independent Alexandru Oleinic, liderul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), afirmă că, astăzi, clasa politică din țara noastră a picat din nou testul maturității politice, informează TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:30

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

Parlamentul R. Moldova se întrunește, astăzi de la ora 10:00, pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, depusă de PSRM. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:23

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, sugerează că formațiunea din care face parte ar putea susține Guvernul Maiei Sandu, doar că așteaptă un semnal în acest sens din partea celor din Blocul ACUM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:18

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din Partidul Democrat nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură sau nu. Aceștia au declarat că vor lua o decizie după discursul prim-ministrei din sala de plen. În același timp, democrații au negat faptul că sunt două tabere în cadrul PD-ului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 10:11

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

Susținătorii Blocului ACUM se adună în fața Parlamentului, în contextul în care deputații se întrunesc la ora 10:00 în ședință în cadrul căreia urmează să se decidă soarta Guvernului Sandu, după ce PSRM a depus o moțiune de cenzură în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea consideră că premierul Maia Sandu „vrea să devină cu orice preţ preşedintele Republicii Moldova” şi din acest motiv intenţionat a provocat criza politică de la Chişinău, prin anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:24

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Guvernul Sandu va fi demis dacă până mâine premierul nu-și va retrage proiectul de asumare de răspundere privind modificările la Legea Procuraturii, susține deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:16

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni că Ucraina trebuie să acorde prin lege un statut special regiunii separatiste proruse Donbas, a anunţat Kremlinul, potrivit agenţiei Reuters, citate de Agerpres. Anunţul vine după o convorbire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:40

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

România este gata să ofere un credit de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, dar aceasta poate fi obținut doar de actualul Guvern, a anunțat prim-ministru Maia Sandu, azi seara, în cadrul unei Ediții Speciale de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:30

Sandu îl ACUZĂ pe Dodon: Promite protecție judecătorilor și procurorilor CORUPȚI

Partidul Socialiștilor ar fi gata să formeze o alianță cu Partidul Democrat, iar Igor Dodon ar fi purtat discuții mai demult la acest subiect cu deputații democrați, susține Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 07:22

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Ion Ceban și-a început activitatea la primăria Chișinău. Noul edil a intrat azi pentru prima dată în calitate de primar, în instituția municipalității. Angajații l-au felicitat și i-au urat succese.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)