Astăzi 4 Iunie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 18:58
Abonamente

Actualitate 30 Octombrie 2015, ora 08:02

Un an fără Constantin Tănase

Marime Font

Pe 30 octombrie se împlinește un an de când fondatorul ziarului TIMPUL, Constantin Tănase, ne-a părăsit, plecând, sperăm noi, într-o lume mai bună și liniștită. Echipa ziarului a trebuit să continue drumul de sine stătător…

Parabola lui Constantin Tănase

Lia Ciutac

De un an, Constantin Tănase nu mai este cu noi, dar spiritul lui a rămas în redacție datorită faptului că în fiecare zi se vorbește despre el. Cel mai tare îmi place să aud de la colegii mei că „…domnul Tănase ar fi făcut așa”. 
Constantin Tănase a scris o parabolă despre Grigore Vieru. După ce poetul a încetat din viață, el ne-a îndemnat să începem a-i învăța lecțiile, să ducem „mai departe ce n-a reușit nici tata”. Cert este că maestrul Constantin Tănase a lăsat în urma sa un manifest, pe care noi îl ducem mai departe. 

Loading...


La fel cum Constantin Tănase a scris acele rânduri despre marele poet, ele caracterizează perfect ceea ce trebuie și noi să facem fără Constantin Tănase și anume „să nu-i punem cartea la icoane și să ne închinăm la ea, ci s-o parcurgem, zilnic, pagină cu pagină, asimilând-o. Acesta este subtextul parabolei noastre naționale, parabola care se numește Basarabia română și la care Vieru a ostenit o viață întreagă”. Deci, să parcurgem zilnic asupra acelei identități și valori naționale la care Constantin Tănase a ostenit o viață întreagă. 

Să nu încui ușa, că poate mai vine cineva…

Tatiana T. Macovei

Se spune că ușa este cea care delimitează etapele din viața unui om. Se închide una, se deschide alta și tot așa. Viața merge înainte. Pe ușă îți calcă pragul casei cei mai dragi oameni, cei de care niciodată nu te saturi să îi tot vezi și să-i asculți. Cei care îți fac viața un Rai pe pământ.

O ușă există însă și pentru cei care au fost prea buni și Doamne-Doamne a decis să îi ia la El. Este ușa sufletului, prin care cei dragi ce au plecat acolo Sus, vin în vizită de fiecare dată când îți e dor de ei. Acești oameni sunt dați uitării doar atunci când ușa inimii, în care cândva aveau atâta loc, este încuiată. Ei nu mai vin, ei nu mai sunt.

De un an, redacția TIMPUL ține deschisă ușa sufletului, iar oaspetele cel mai drag este el, Constantin Tănase. Cheia? Nu este… a fost demult aruncată, semn că oaspetele va tot veni în vizită.

TIMPUL niciodată nu va mai fi același 

Dorin Galben

Era suficient ca regretatul Constantin Tănase să lipsească o săptămână și fiecare om din redacție resimțea acest lucru. El ne ghida, ne aproba ideile năstrușnice, ne sugera subiecte originale, ne critica atunci când erau motive și ne lăuda când aveam nevoie de asta cel mai mult. Un an, 12 luni, 52 de săptămâni și 365 de zile, atât a trecut de când maestrul a trecut în lumea celor drepți și nu a fost clipă să nu ne amintim glumele și istorioarele sale consacrate. 

Atunci mulți au spus că TIMPUL nu va rezista mult fără cel care l-a fondat și tot mulți ziceau că ziarul nu va mai fi același. E adevărat, fără editorialele critice și actuale ale lui Constantin Tănase ziarul nici nu poate fi același, dar el a știut să formeze un mecanism care să funcționeze și după „plecarea” sa. Echipa a rămas și a continuat să facă ceea ce a învățat de la el. De când el nu mai este printre noi, responsabilitatea față de tot ceea ce scriem e mult mai mare. Fiecare se gândește, da ce-ar fi spus oare domnul Tănase despre acest material, despre acest titlu, despre personaj, despre surse, despre impact etc. Niciodată nu vom primi răspunsuri la aceste întrebări, dar asemenea gânduri ne ajută să fim mai responsabili. Noi suntem conștienți că maestrul ne-a dat ștafeta și este de datoria noastră s-o ducem cu demnitate mai departe.

Fără el

Ana Gherciu

Un an fără Constantin Tănase. Că e mult sau puțin, greu de spus. E clar un lucru, am rămas fără părinte. Și am avut de ales – să fim copii rebeli și, din cauza durerii, să uităm tot ce ne-a învățat sau să fim maturi, să muncim poate chiar mai mult decât am făcut-o când era lângă noi. Prezența lui crea acea zonă de confort în care știam că dacă vom da greș sau ne va scăpa ceva, Constantin Tănase va repara totul.

Din păcate, nimeni nu-i poate lua locul și nimeni nu-l poate înlocui. Într-un an, a trebuit să creștem cu pas rapid și chibzuit. A trebuit să ne ștergem lacrimile, să înghițim nodul din gât și să ne facem treaba. Prin muncă, timpul a început să treacă altfel. Prin străduință și dăruire, TIMPUL a devenit mai puternic. Dacă am supraviețuit un an fără Constantin Tănase, nimic nu ne mai poate doborî.

Pătrățelul de hârtie cu idei

Ion Macovei

Cea mai frecventă întrebare care mi s-a pus de colegii de breaslă de la alte instituții media a fost „Cum voi acolo la TIMPUL fără Constantin Tănase?”. Perioada de doliu a trecut, iar noi mergem înainte. Facem recurs la memorie ca să ne amintim cum a fost și ce rol a jucat fondatorul ziarului în viața angajaților săi. Cu siguranță, fiecare are amintirile sale. Cred că emblematice au rămas ședințele de redacție pe care le prezida Constantin Tănase.

Le așteptam cu încordare, pentru că opiniile critice ale maestrului nu întârziau să vină. Iar când momentul de muștruluială trecea, începeam să dezbatem subiecte pentru numărul următor. Îmi plăcea că scotea un pătrățel de hârtie pe care erau notate ideile sale. Acele ședințe au fost adevărate lecții, discuții din care se năștea un material original. De capacitatea lui de muncă nici nu mai vorbesc. Randamentul cu care scria editorialele pe teme actuale era un motiv de admirație. Îmi imaginez doar ce ar fi putut să scrie despre tot ce se întâmplă astăzi în politica moldovenească. Cum i-ar mai fi ras cu spiritul său de observație și tonul sarcastic pe interlopii de la conducere! S-ar fi convins de asemenea că toate afirmațiile sale despre ex-premierul arestat s-au adeverit…

Nu e târziu să-l cunoașteți…

Moni Stănilă

Sunt oameni peste care s-au așezat secole întregi, iar ei nu pot fi uitați pentru că ceea ce au făcut aici pe pământ a depășit sfera familială. Ei nu mai sunt păstrați cu dragoste doar în inima fiilor, nepoților, strănepoților - până li se pierde amintirea, ci intră în memoria colectivă, unde cei care i-au cunoscut au privilegiul, cât timp mai sunt și ei pe pământ, să povestească despre cum i-au cunoscut sau despre ultima întâlnire în viața asta.

Constantin Tănase e unul dintre oamenii care, deși s-a mutat la cele veșnice, va rămâne în memoria noastră. Prin tot ceea ce a făcut, dar și prin cum a făcut. Jurnalismul a fost pentru el o slujire căreia i s-a dedicat cu pasiune, nu o meserie pe care a îndeplinit-o cu calm de amorul prestigiului. De aceea e inutil să vă spun (din nou) cum era el ca om. Pentru că era identic cu ceea ce făcea. Vreți să îl cunoașteți? Nu e târziu. Citiți-l! Poate mai prindem la curaj, indiferent de domeniul în care activăm, și încercăm și noi să muncim cu onestitatea și dăruirea lui. Vă dați seama cum s-ar transforma Moldova dacă s-ar întâmpla așa ceva?„Blestemul de a fi” al omului frumos

Silvia Strătilă

Despre jurnalistul, filologul, omul de cultură Constantin Tănase nu poți să vorbești decât la prezent. Dacă răsfoiești prima sa carte „Ochiul lui Esop”, apărută în 2000, toate subiectele ce poartă destinul unui neam întreg - cel al românilor din stânga Prutului - zici că sunt inspirate din actualitate. Or, Dumnezeu i-a dăruit jurnalistului mai mult decât altora din perfecțiunea naturii umane, încât aceasta s-a transformat într-o adevărată vocație morală a scrisului său.

Moartea omului de omenie a fost suferința sa de toate zilele, pentru că o societate care nu are atitudine nu mai vrea să trăiască. Și-a însușit „blestemul de a fi” al omului frumos, a arătat celor care guvernează țara că Moldova nu are viitor „fără o intelectualitate asigurată material, fără o țărănime deșteptată economic și politic, fără o clasă politică ce lucrează împotriva interesului național”.

Azi, Constantin Tănase lipsește: jurnaliștilor – pentru că nu e ușor să scrii riscând să intri în „groapa cu lei”; pedagogilor – pentru că nu mai are cine să le fie aproape de problemele lor; mediului din RM – pentru că „ochiul lui Esop” al maestrului Constantin Tănase nu mai vede ca în trecut.

„Sunt de la ziarul TIMPUL”

Victoria Colesnic

Constantin Tănase a reușit să clădească de la zero o adevărată instituție de presă. I-a dat un nume răsunător și a impus un standard pe piața media din Republica Moldova. Jurnalism de calitate, obiectivitate, subiecte de interes public, loialitate față de cititorii noștri - pe acești piloni TIMPUL și-a construit renumele.

Astăzi se împlinește un an de la plecarea unuia dintre cei mai mari jurnaliști ai acestui pământ. Ne bucură faptul că imaginea ziarului pe care l-a creat nu-și pierde strălucirea, semn că jurnalistul Tănase și-a instruit bine discipolii, iar TIMPUL e un produs matur, aflat la vârsta marilor realizări.
Între timp, noi, reporterii ziarului, continuăm să ne umplem cu un soi de mândrie când, vorbind cu o sursă, spunem „Suntem de la ziarul TIMPUL”. Acest sentiment frumos de mulțumire i-l datorăm maestrului Tănase.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 16:18

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

Un nou lot de ajutor umanitar, ce conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19, a fost oferit astăzi țării noastre, de către Republica Populară Chineză.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 14:59

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

Un român de 23 de ani a fost arestat la Madrid, fiind acuzat că a furat două maimuțe dintr-un parc zoologic. Alți doi români, un bărbat și o femeie, sunt cercetați în stare de libertate în același caz.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 Iunie 2020, ora: 14:22

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

 Acestea sunt cele mai ambitioase femei ale zodiacului, drept pentru care ele vor ajunge foarte sus in viata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 12:30

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Fostul moderator de la TV8, Andrei Popov „revine” la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:53

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Socialiștilor este „foarte iubit” de cetățeni, dacă este să dai crezare unui sondaj difuzat intens de socialiști și trustul lor mediatic.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:30

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Liderul democrat, Dumitru Diacov a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 4 Iunie 2020, ora: 11:24

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

Studioul de animație Pixar a câștigat de multă vreme încrederea copiilor și a părinților cu desenele animate. Lampă mică Luxo Jr înseamnă că ne așteaptă o poveste amuzantă sau tristă, dar cu siguranță reverență despre prietenie, familie, dragoste și valori.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Iunie 2020, ora: 11:14 de George Simion

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Tratatul de pace semnat la 4 iunie 1920 în Palatul Trianon (Versailles) între Puterile Aliate și Ungaria, prin care se consfințea, în plan internațional, recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în urma istoricului...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 11:03

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Gâsca cu gât roșu Victoria, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei. În total a zburat...

( ) Citeşte tot articolul

Justiție 4 Iunie 2020, ora: 10:57

justiția vs afaceri CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

Administrația Companiei Rogob, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din Republica Moldova, este cercetată penal pentru abuz de serviciu în favoarea unui grup criminal organizat. Șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 10:30

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

Eliza Medvedtschi, tânăra căzută în gol de la etajul 16 al unui bloc de locuit din sectorul Ciocana al capitalei, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Familia tinerei nu crede în versiunea poliției că fata s-ar fi sinucis. Elena Mocrousov, maestru emerit al sportului, doctor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 4 Iunie 2020, ora: 09:42

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd, bărbatul afro-american a cărui moarte în timpul arestării sale de către poliţie a fost detonatorul protestelor din ultima săptămână din SUA, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 în data de 3 de aprilie, cu aproape două luni înainte de deces şi...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 09:02

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

Partidul Democrat va vota legea ONG-urilor în lectura a 2-a, chiar dacă președintele Igor Dodon atenționat recent formațiunea că un astfel de gest ar putea duce la ruperea coaliției, informează cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 08:09

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

Decizia a fost luată la 3 iunie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 07:56

VIDEO Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni”

Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni” Foto: simbol

Într-un interviu pentru PS News, președintele Partidului Democrat din R. Moldova, Pavel Filip a comentat imaginile video unde Igor Dodon primește o pungă cu bani de la Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Criza 4 Iunie 2020, ora: 07:41

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

 Imaginile care au circulat online arată o situaţie îngrozitoare în aprioprierea oraşului Norilsk în zona artică a Rusiei, unde a fost introdusă stare de urgență, după ce aproape 20.000 de tone de motorină s-au scurs dintr-un rezervor de combustibil. Scurgerea a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)