Astăzi 25 Februarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:39
Abonamente

Actualitate 30 Octombrie 2015, ora 08:02

Un an fără Constantin Tănase

Marime Font

Pe 30 octombrie se împlinește un an de când fondatorul ziarului TIMPUL, Constantin Tănase, ne-a părăsit, plecând, sperăm noi, într-o lume mai bună și liniștită. Echipa ziarului a trebuit să continue drumul de sine stătător…

Parabola lui Constantin Tănase

Lia Ciutac

De un an, Constantin Tănase nu mai este cu noi, dar spiritul lui a rămas în redacție datorită faptului că în fiecare zi se vorbește despre el. Cel mai tare îmi place să aud de la colegii mei că „…domnul Tănase ar fi făcut așa”. 
Constantin Tănase a scris o parabolă despre Grigore Vieru. După ce poetul a încetat din viață, el ne-a îndemnat să începem a-i învăța lecțiile, să ducem „mai departe ce n-a reușit nici tata”. Cert este că maestrul Constantin Tănase a lăsat în urma sa un manifest, pe care noi îl ducem mai departe. 

Loading...


La fel cum Constantin Tănase a scris acele rânduri despre marele poet, ele caracterizează perfect ceea ce trebuie și noi să facem fără Constantin Tănase și anume „să nu-i punem cartea la icoane și să ne închinăm la ea, ci s-o parcurgem, zilnic, pagină cu pagină, asimilând-o. Acesta este subtextul parabolei noastre naționale, parabola care se numește Basarabia română și la care Vieru a ostenit o viață întreagă”. Deci, să parcurgem zilnic asupra acelei identități și valori naționale la care Constantin Tănase a ostenit o viață întreagă. 

Să nu încui ușa, că poate mai vine cineva…

Tatiana T. Macovei

Se spune că ușa este cea care delimitează etapele din viața unui om. Se închide una, se deschide alta și tot așa. Viața merge înainte. Pe ușă îți calcă pragul casei cei mai dragi oameni, cei de care niciodată nu te saturi să îi tot vezi și să-i asculți. Cei care îți fac viața un Rai pe pământ.

O ușă există însă și pentru cei care au fost prea buni și Doamne-Doamne a decis să îi ia la El. Este ușa sufletului, prin care cei dragi ce au plecat acolo Sus, vin în vizită de fiecare dată când îți e dor de ei. Acești oameni sunt dați uitării doar atunci când ușa inimii, în care cândva aveau atâta loc, este încuiată. Ei nu mai vin, ei nu mai sunt.

De un an, redacția TIMPUL ține deschisă ușa sufletului, iar oaspetele cel mai drag este el, Constantin Tănase. Cheia? Nu este… a fost demult aruncată, semn că oaspetele va tot veni în vizită.

TIMPUL niciodată nu va mai fi același 

Dorin Galben

Era suficient ca regretatul Constantin Tănase să lipsească o săptămână și fiecare om din redacție resimțea acest lucru. El ne ghida, ne aproba ideile năstrușnice, ne sugera subiecte originale, ne critica atunci când erau motive și ne lăuda când aveam nevoie de asta cel mai mult. Un an, 12 luni, 52 de săptămâni și 365 de zile, atât a trecut de când maestrul a trecut în lumea celor drepți și nu a fost clipă să nu ne amintim glumele și istorioarele sale consacrate. 

Atunci mulți au spus că TIMPUL nu va rezista mult fără cel care l-a fondat și tot mulți ziceau că ziarul nu va mai fi același. E adevărat, fără editorialele critice și actuale ale lui Constantin Tănase ziarul nici nu poate fi același, dar el a știut să formeze un mecanism care să funcționeze și după „plecarea” sa. Echipa a rămas și a continuat să facă ceea ce a învățat de la el. De când el nu mai este printre noi, responsabilitatea față de tot ceea ce scriem e mult mai mare. Fiecare se gândește, da ce-ar fi spus oare domnul Tănase despre acest material, despre acest titlu, despre personaj, despre surse, despre impact etc. Niciodată nu vom primi răspunsuri la aceste întrebări, dar asemenea gânduri ne ajută să fim mai responsabili. Noi suntem conștienți că maestrul ne-a dat ștafeta și este de datoria noastră s-o ducem cu demnitate mai departe.

Fără el

Ana Gherciu

Un an fără Constantin Tănase. Că e mult sau puțin, greu de spus. E clar un lucru, am rămas fără părinte. Și am avut de ales – să fim copii rebeli și, din cauza durerii, să uităm tot ce ne-a învățat sau să fim maturi, să muncim poate chiar mai mult decât am făcut-o când era lângă noi. Prezența lui crea acea zonă de confort în care știam că dacă vom da greș sau ne va scăpa ceva, Constantin Tănase va repara totul.

Din păcate, nimeni nu-i poate lua locul și nimeni nu-l poate înlocui. Într-un an, a trebuit să creștem cu pas rapid și chibzuit. A trebuit să ne ștergem lacrimile, să înghițim nodul din gât și să ne facem treaba. Prin muncă, timpul a început să treacă altfel. Prin străduință și dăruire, TIMPUL a devenit mai puternic. Dacă am supraviețuit un an fără Constantin Tănase, nimic nu ne mai poate doborî.

Pătrățelul de hârtie cu idei

Ion Macovei

Cea mai frecventă întrebare care mi s-a pus de colegii de breaslă de la alte instituții media a fost „Cum voi acolo la TIMPUL fără Constantin Tănase?”. Perioada de doliu a trecut, iar noi mergem înainte. Facem recurs la memorie ca să ne amintim cum a fost și ce rol a jucat fondatorul ziarului în viața angajaților săi. Cu siguranță, fiecare are amintirile sale. Cred că emblematice au rămas ședințele de redacție pe care le prezida Constantin Tănase.

Le așteptam cu încordare, pentru că opiniile critice ale maestrului nu întârziau să vină. Iar când momentul de muștruluială trecea, începeam să dezbatem subiecte pentru numărul următor. Îmi plăcea că scotea un pătrățel de hârtie pe care erau notate ideile sale. Acele ședințe au fost adevărate lecții, discuții din care se năștea un material original. De capacitatea lui de muncă nici nu mai vorbesc. Randamentul cu care scria editorialele pe teme actuale era un motiv de admirație. Îmi imaginez doar ce ar fi putut să scrie despre tot ce se întâmplă astăzi în politica moldovenească. Cum i-ar mai fi ras cu spiritul său de observație și tonul sarcastic pe interlopii de la conducere! S-ar fi convins de asemenea că toate afirmațiile sale despre ex-premierul arestat s-au adeverit…

Nu e târziu să-l cunoașteți…

Moni Stănilă

Sunt oameni peste care s-au așezat secole întregi, iar ei nu pot fi uitați pentru că ceea ce au făcut aici pe pământ a depășit sfera familială. Ei nu mai sunt păstrați cu dragoste doar în inima fiilor, nepoților, strănepoților - până li se pierde amintirea, ci intră în memoria colectivă, unde cei care i-au cunoscut au privilegiul, cât timp mai sunt și ei pe pământ, să povestească despre cum i-au cunoscut sau despre ultima întâlnire în viața asta.

Constantin Tănase e unul dintre oamenii care, deși s-a mutat la cele veșnice, va rămâne în memoria noastră. Prin tot ceea ce a făcut, dar și prin cum a făcut. Jurnalismul a fost pentru el o slujire căreia i s-a dedicat cu pasiune, nu o meserie pe care a îndeplinit-o cu calm de amorul prestigiului. De aceea e inutil să vă spun (din nou) cum era el ca om. Pentru că era identic cu ceea ce făcea. Vreți să îl cunoașteți? Nu e târziu. Citiți-l! Poate mai prindem la curaj, indiferent de domeniul în care activăm, și încercăm și noi să muncim cu onestitatea și dăruirea lui. Vă dați seama cum s-ar transforma Moldova dacă s-ar întâmpla așa ceva?„Blestemul de a fi” al omului frumos

Silvia Strătilă

Despre jurnalistul, filologul, omul de cultură Constantin Tănase nu poți să vorbești decât la prezent. Dacă răsfoiești prima sa carte „Ochiul lui Esop”, apărută în 2000, toate subiectele ce poartă destinul unui neam întreg - cel al românilor din stânga Prutului - zici că sunt inspirate din actualitate. Or, Dumnezeu i-a dăruit jurnalistului mai mult decât altora din perfecțiunea naturii umane, încât aceasta s-a transformat într-o adevărată vocație morală a scrisului său.

Moartea omului de omenie a fost suferința sa de toate zilele, pentru că o societate care nu are atitudine nu mai vrea să trăiască. Și-a însușit „blestemul de a fi” al omului frumos, a arătat celor care guvernează țara că Moldova nu are viitor „fără o intelectualitate asigurată material, fără o țărănime deșteptată economic și politic, fără o clasă politică ce lucrează împotriva interesului național”.

Azi, Constantin Tănase lipsește: jurnaliștilor – pentru că nu e ușor să scrii riscând să intri în „groapa cu lei”; pedagogilor – pentru că nu mai are cine să le fie aproape de problemele lor; mediului din RM – pentru că „ochiul lui Esop” al maestrului Constantin Tănase nu mai vede ca în trecut.

„Sunt de la ziarul TIMPUL”

Victoria Colesnic

Constantin Tănase a reușit să clădească de la zero o adevărată instituție de presă. I-a dat un nume răsunător și a impus un standard pe piața media din Republica Moldova. Jurnalism de calitate, obiectivitate, subiecte de interes public, loialitate față de cititorii noștri - pe acești piloni TIMPUL și-a construit renumele.

Astăzi se împlinește un an de la plecarea unuia dintre cei mai mari jurnaliști ai acestui pământ. Ne bucură faptul că imaginea ziarului pe care l-a creat nu-și pierde strălucirea, semn că jurnalistul Tănase și-a instruit bine discipolii, iar TIMPUL e un produs matur, aflat la vârsta marilor realizări.
Între timp, noi, reporterii ziarului, continuăm să ne umplem cu un soi de mândrie când, vorbind cu o sursă, spunem „Suntem de la ziarul TIMPUL”. Acest sentiment frumos de mulțumire i-l datorăm maestrului Tănase.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:39

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

 Pârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:35

DOC // Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

DOC // Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

Zinaida Greceanîi, pasibilă de urmărire penală. Președintele Parlamentului, vizată pentru prejudicierea bugetului de stat într-un Raport al Ministerului Justiției.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:30

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Au avut o relație foarte bună, iar Michael Douglas i-a fost tot timpul alături, dar cu toate acestea nu a primit nimic după moartea tatălui său. Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas? Marele actor Kirk Douglas s-a stins la începutul acestui an, mai exact pe 5...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:26

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

O fetiță a reușit să ofere o lecție de viață impresionantă. Medicii au diagnosticat-o cu Sindrom Down și nu i-au dat nicio șansă la o viață normală, dar la doar 4 ani, micuța a devenit model. Cara Brown a primit diagnosticul dur din partea medicilor la doar câteva ore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:41

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Vrei o bursă și un stagiu de 4 săptămâni într-o redacție din SUA? Școala de Studii Avansate în Jurnalism îți oferă această șansă. Depune, până pe 16 martie 2020, dosarul cu următorul conținut:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:06

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Autoritățile italiene au deschis o anchetă privind specula cu măști sanitare, în condițiile în care prețurile au crescut de la un cent la 10 euro, scrie Reuters citând două surse din cadrul procuraturii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:02

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

 Trei noi decese provocate de epidemia de pneumonie virală au fost anunţate marţi în Iran, urcând bilanţul victimelor acestei maladii pe pământul iranian la 15, a informat agenţia oficială Irna, citată de AFP. De la anunţarea, pe 19 februarie a primelor două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:59

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

 Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a decedat, la vârsta de 91 de ani, la câteva săptămâni după ce fusese supus unei intervenţii chirugicale, conform unui anunţ făcut marţi de televiziunea de stat, preluat de Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:45

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

 Ne aflăm la câțiva km de Trușeni, unde am ajuns fiind solicitați de un grup de săteni. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:40

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Primăvara este senzonul în care din ce în ce mai mulți oameni își doresc să slăbească și fac eforturi susținute în acest sens, mai ales femeile. Dacă te-ai săturat de curele de slăbire care promit rezultate fabuloase, dar acestea întârzie să apară,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:21

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, l-a provocat pe șeful statului, Igor Dodon, la o dezbatere publică. Fosta prim-ministră s-a declarat nemulțumită de modul în care este guvernată țara și a criticat acțiunile actualului Executiv. Totodată, Sandu a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:41

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Coronavirusul este un virus asemănător cu virusul gripal sau cu cel al imunodeficientei umane (HIV), prezent la numeroase specii de animale, precum bovine, porcine, câini și pisici și care se poate transmite cu ușurință și între specii. Coronavirusul poate infecta și omul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:39

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Cadavrul unui bărbat în stare de putrifacție a fost găsit de doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:36

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

O turistă din Bergamo aflată în vacanță cu prietenii la Palermo a avut rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus, potrivit agenției Ansa, citată de Mediafax. Este primul caz de coronavirus confirmat în sudul Italiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:33

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Văduva baschetbalistului Kobe Bryant l-a dat în judecată pe propietarul elicopterului care s-a prăbușit luna trecută în California și la bordul căruia se aflau legendarul sportiv și fiica sa în vârstă de 13 ani, Gianna, transmite The Guardian. Procesul, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:30

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Marzio Toniolo, un profesor de 35 de ani din Italia, a făcut un reportaj despre viața într-una dintre localitățile aflate în carantină din cauza coronavirusului. Bărbatul a ieșit din casă, în ciuda indicațiilor autorităților, și a filmat cum toată activitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:01

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Toți membrii CSM trebuie să se preocupe exclusiv de interesele sistemului judecătoresc și să nu permită ingerința politicului sau a intereselor personale în activitatea acestuia. Este părerea candidaților pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:53

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

Procurorii au fost impuși de instanța de judecată să pornească procesul de revizuire a primului dosar penal intentat pe numele lui Veaceslav Platon, în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Cererea de revizuire a ajuns în gestiunea Procuraturii Anticorupție, după...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 25 Februarie 2020, ora: 08:24

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegerile parlamentare din Iran – în care doar candidaților conservatori li s-a permis să candideze – erau menite să asigure regimului Ali Khamenei o victorie facilă. Doar că prezența la urne, cea mai scăzută din istoria Republicii islamiste, scrie Politico, a anulat toată baza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:05

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Soarele, Marte si Nodurile Lunare se reunesc in cel mai armonios dans astazi. Iar Marte, planeta energiei si actiunii, aflat in Capricorn dupa 2 ani, acolo unde se simte foarte bine, se intalneste cu Nodul Sud, deci este timpul sa actionam pe ceva demult amanat. Karma este o scorpie, se spune,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:49

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

Începutul primăverii este momentul prielnic pentru tăierile de optimizare ale trandafirlor. Tăierea trandafirilor ajută la ramificarea acestora și stimulează înflorirea abundentă a acestora. Dar puțini sunt cei care știum cum se face corect, pentru a nu vătăma arbustul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:31

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

O persoana a murit, iar masina pe care o conducea a ajuns un bot de fiare dupa ce s-a ciocnit violent cu un alt autoturism, la Bacioi. Potrivit politiei, totul s-a intamplat, in aceasta seara, in jurul orei 20:00 la intrare in satul Bacioi, Ialoveni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:29

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

 China a anunţat marţi 71 de noi decese cauzate de coronavirus, fiind cel mai scăzut bilanţ prezentat zilnic de mai bine de două săptămâni, numărul de decese la nivel naţional fiind de 2.663, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:24

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Autorităţile italiene atrag atenţia cetăţenilor aflaţi în zonele de carantină pentru coronavirus că s-au primit rapoarte despre anumite persoane care umblă deghizate în paramedici, bat la uşile oamenilor, apoi se oferă să le facă un test pentru coronavirus,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)