Astăzi 11 August 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:18
Abonamente

Moldova 10 Septembrie 2012, ora 08:06    Din editia print

povești de succesUn apicultor basarabean în America

Marime Font

Ca să vedeţi, moldovenii, cunoscuţi prin hărnicia şi ingeniozitatea lor, atunci când e vorba să-şi câştige o bucată de pâine, încearcă să se descurce în orice situaţie. 

După ce, în perioada sovietică, au construit magistrala Baikal Amur, au desţelenit pământurile în Kazahstan, au muncit la tăiat pădure în taiga, astăzi au împânzit lumea, muncind la negru în Italia, Grecia, Portugalia, Anglia, Irlanda, Franţa, Germania, Belgia, Rusia şi în alte ţări, iar unii, precum spuneam, mai ingenioşi, şi-au găsit o ocupaţie pe potrivă. Un caz aparte este cel al lui Iochim Robu, stabilit de mai bine de un deceniu dincolo de ocean.

L-am cunoscut la Chişinău, de Ziua Independenţei, când venise de sărbătorile naţionale, să-şi vadă părinţii şi rudele apropiate. Am aflat că s-a născut într-o familie cu nouă copii (patru fraţi şi cinci surori) în satul Căpriana, raionul Străşeni - cea a lui Vasile şi Natalia Robu, - iar la şcoală a stat într-o bancă cu fostul deputat în primul Parlament, Ion Ungureanu. Era nespus de bucuros că a ajuns acasă, unde nu călcase de mult pe pământul strămoşesc.

„În America am plecat ca refugiat”

În Statele Unite ale Americii a plecat împreună cu întreaga familie. Ce l-a făcut să lase şi masă şi casă şi să se ducă în lume? Aceasta era întrebarea firească, pe care urma să i-o pun, însă Iochim a anticipat-o, răspunzându-mi cu tristeţe: „Am rămas dezamăgit de faptul, că tot ce am obţinut în anii mişcării de eliberare şi de renaştere naţională, am pierdut din cauza celor care au cules roadele victoriei noastre şi ne-au trădat. Nu în zadar se spune, că revoluţiile le săvârşesc unii, iar roadele le culeg alţii. Al doilea motiv care m-a făcut să plec a fost faptul că, pe 6 martie 1996, am fost bătut crunt de către nişte necunoscuţi, puşi, probabil, la cale de cineva, adică de cei interesaţi să-i lichideze pe cei mai activi luptători pentru mişcarea de eliberare şi renaştere naţionale. Atunci am înţeles că urmează să fiu lichidat şi am hotărât să părăsesc ţara…”.

„În ţara tuturor posibilităţilor mă simt împlinit”

Dincolo de ocean a plecat cu ajutorul unui frate, care avea dreptul să emigreze în SUA. E vorba de Constantin Robu, cunoscut om de afaceri care, recent, a organizat în România Festivalul Fânului şi unde visează, la munte, să construiască o zonă de odihnă. Un alt motiv care l-a făcut să plece îl constituie faptul că soţia sa, Elena, face parte dintr-o familie de protestanţi. Din cauza credinţei, încă pe când învăţa la şcoala din Cărpineni, a fost lovită de către învăţătoare cu capul de tablă. „Copiii nu aveau dreptul să asiste cu părinţii la serviciul divin. Ei nu aveau dreptul de a-şi exprima deschis dragostea pentru cuvântul lui Dumnezeu, fiind marginalizaţi de societate. Tocmai de aceea, când s-au deschis porţile în lume, am hotărât să părăsim ţara. Acolo, în orăşelul Tampa din statul Florida, semănăm cuvântul lui Dumnezeu şi ne simţim liberi în ţara tuturor posibilităţilor. Aici am bucuria Mântuitorului”, ne spune oaspetele nostru.

„Dumnezeu m-a înzestrat cu un har - cel de apicultor”

În portul Panta, la început, a practicat mai multe munci. E cazul să amintim că Iochim Robu a absolvit, în 1984, facultatea de Economie a Comerţului a Universităţii de Stat din Moldova. După absolvirea facultăţii, a lucrat şef de magazin, revizor, pedagog de educaţia fizică şi sport, apoi a activat în cadrul Fundaţiei de binefacere „Dragostea lui Dumnezeu”. Această fundaţie a început construcţia unei biserici creştine evanghelice pe Calea Ieşilor din Chişinău, iar păstorul ei este doctorul în teologie Mihai Malancea.

Loading...


În Statele Unite ale Americii, când a rămas fără lucru, şi-a amintit de vechea îndeletnicire a strămoşilor săi - apicultura. A început de la câteva roiuri de albine, pe care le-a prins. Astăzi dispune de 225 de stupi de albine. Mierea o comercializează mai multor cumpărători de diferite naţiuni: americani, filipinezi, coreeni, germani, polonezi, bulgari,, ruşi şi, desigur, fraţilor de sânge - celor ce fac parte din naţiunea română. „Mă bucur nespus de mult atunci când clienţii mei îmi spun că am o miere minunată. În afară de miere, mai vând polen, propolis, mixtură de propolis, mixtură de miere cu polen, ceară, lăptişor de matcă. Acum am început să produc săpun din ingredienţi naturali - uleiuri, ceară etc. Personal, am făcut şi o mixtură pentru curăţarea organelor interne”, afirmă apicultorul de la Căpriana.

„Ne rugăm pentru ţara de unde am plecat”

Fiind departe de casă, gândul lui e mereu la ţara pe care a fost nevoit s-o părăsească. „De fiecare dată, când ne adunăm cu fraţii şi surorile noastre de credinţă, ne rugăm pentru ţara de unde am plecat. Mă bucur că la Căpriana este o familie cu 19 copii - cea a lui Mihai Ungureanu. Din păcate, în Moldova nu mai are cine să nască. Multe familii sunt despărţite, bărbaţii şi femeile luând calea pribegiei în diferite colţuri ale lumii. Eu unul, împreună cu soţia mea Elena, îmi cresc urmaşii. Am şase copii. Sunt deştepţi şi harnici la carte. Cine ştie, poate unii dintre ei, sau toţi împreună, ne vom întoarce acasă. La Căpriana mi-am ridicat o casă, unde am câţiva stupi de albine. O casă şi-a înălţat la baştină şi fratele meu, Constantin Robu. Le îngrijesc rudele. America, însă, deocamdată n-o pot părăsi, fiindcă ea mi-a dat posibilitatea să-mi educ şi să-mi instruiesc copiii, să am o îndeletnicire, pe care o practic de 20 de ani - albinăritul. Să ştiţi că mierea moldovenească e destul de gustoasă acolo, în America. Altminteri, munca mea ar fi în zadar. Prin intermediul acestui produs, oameni de diferite naţionalităţi află despre ţara noastră, fiindcă adeseori sunt întrebat - de ce-i atât de dulce şi gustoasă mierea Dvs.? De unde vine ea? Şi atunci îmi amintesc de casă, de părinţi, de meleagul unde am copilărit, de locul care-mi este cel mai scump şi mai drag în această lume. Acasă, dacă m-aş întoarce, m-aş ocupa tot de albinărit. Este îndeletnicirea care îmi aduce satisfacţie şi mă ajută să-mi întreţin familia mea numeroasă”, ne-a mai spus Iochim Robu. 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 August 2020, ora: 11:18

FOTO.VIDEO /// Proteste nocturne în Belarus - Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (+18)

FOTO.VIDEO /// Proteste nocturne în Belarus - Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (+18)

Confruntarea dintre populația nemulțumită de rezultatul alegerilor și miliția lui Lukașenko a continuat și în noapte de 10 august.

( ) Citeşte tot articolul

Auto 11 August 2020, ora: 10:28

Hyundai vrea sa devina cel mai mare producator de masini electrice din lume

Hyundai vrea sa devina cel mai mare producator de masini electrice din lume

Grupul Hyundai-KIA a anuntat ca marca Hyundai sa devina una preponderent electrica.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 09:27

Chicu și Dodon vor ca Republica Moldova să împrumute bani de la Banca Mondială

Chicu și Dodon vor ca Republica Moldova să împrumute bani de la Banca Mondială

Deputaţii PDM şi PSRM s-au întrunit, ieri-seara, la şedinţa coaliţiei de guvernare, cu participarea Premierului şi Preşedintelui ţării,.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 09:04

Belarus: nimic nu va mai fi la fel în această țară (Le Monde)

Belarus: nimic nu va mai fi la fel în această țară (Le Monde)

Ultimul dictator din Europa și-a anunțat victoria la alegerile prezidențiale de duminică, 9 august. Deoarece mii de manifestanți din Belarus contestă rezultatul electoral, UE trebuie să facă totul pentru a ajuta societatea civilă să își decidă destinul .

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 11 August 2020, ora: 08:32

OASIS APARTMENTS - FINALIZAREA FAȚADEI PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

OASIS APARTMENTS - FINALIZAREA FAȚADEI PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

Dezvoltatorul Complexului Oasis Apartments anunță finalizarea fațadei! Anunțul a fost făcut într-un filmuleț pe facebook. Din imagini puteți observa finisajele exclusiviste, dar și terasele din sticlă. Lucrările executate impecabil sunt un nou motiv de mândrie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 August 2020, ora: 08:04

VIDEO: Incident armat lângă Casa Albă: Donald Trump a părăsit brusc conferinţa de presă

VIDEO: Incident armat lângă Casa Albă: Donald Trump a părăsit brusc conferinţa de presă

 Un incident armat lângă Casa Albă l-a făcut pe preşedintele Statelor Unite Donald Trump să părăsească brusc conferinţa de presă la doar trei minute după ce o începuse luni, relatează marţi dpa, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 11 August 2020, ora: 07:34

Belarus, o ţară săracă şi mică condusă de un dictator la care UE nu poate rămâne indiferentă: ce se întâmplă acolo are impact asupra geopoliticii locale, puterii din Rusia şi importurilor de petrol şi gaze naturale

Belarus, o ţară săracă şi mică condusă de un dictator la care UE nu poate rămâne indiferentă: ce se întâmplă acolo are impact asupra geopoliticii locale, puterii din Rusia şi importurilor de petrol şi gaze naturale Foto: simbol

Pandemia şi alegerile prezidenţiale din Bielorusia au reamintit europenilor că această ţară există. Dincolo de amu­za­mentul provocat de remarcile preşedin­telui reales Aleksandr Lukaşenko, ultimul dictator al Europei, despre coronavirus, cum că acesta poate fi ţinut la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 07:32

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo, în timp ce ciocnirile dintre poliţie şi protestatari au continuat luni, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 11 August 2020, ora: 04:42

Iohannis a promulgat legea! Se schimbă buletinele de identitate. Ce se întâmplă dacă refuzi

Iohannis a promulgat legea! Se schimbă buletinele de identitate. Ce se întâmplă dacă refuzi

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români. Această lege introduce de asemenea și posibilitatea eliberării unei cărți de identitate simplă sau cărți electronice de identitate pentru copiii sub 14 ani...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 11 August 2020, ora: 02:48

De ce ar trebui să bei apă cu lămâie. 11 beneficii de care nu știai

De ce ar trebui să bei apă cu lămâie. 11 beneficii de care nu știai

 Ați auzit, desigur, de minunile pe care le face in corpul tau “banala” apa cu lamaie. Dincolo de faptul ca te hidratezi, adaugand totodata savoare paharului cu apa, apa cu lamaie are multiple beneficii asupra organismului vostru.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 August 2020, ora: 01:39

De ce a renunțat Rusia la Crimeea acum 60 de ani?

De ce a renunțat Rusia la Crimeea acum 60 de ani?

Peninsula Crimeea a făcut parte din Rusia începând cu anul 1783, când imperiul țarist o anexează în urma înfrângerii forțelor otomane, până în 1954, când guvernul sovietic decide transferarea Crimeii de sub autoritatea Republicii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 00:57

opinie Sever Voinescu: Despre următoarea dictatură

Sever Voinescu: Despre următoarea dictatură

 Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 August 2020, ora: 00:31

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

De fapt, în toata istoria sa, Rusia a fost un stat agresor. Să creada că a cucerit o șesime din suprafata planetei numai ca urmare a războaielor de aparare, poate doar un om complet lipsit de orice cunoaștere a istoriei, sau care si-a pierdut complet capacitatea de a gândi, după...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 00:03

opinie Nicolae Negru: „Reputația lui Lukașenko nu este pătată de acuzațiii de corupție, el nu a fost prins luând „kuleoașe” de la oligarhi nici locali, nici ruși, ca Dodon”

Nicolae Negru: „Reputația lui Lukașenko nu este pătată de acuzațiii de corupție, el nu a fost prins luând „kuleoașe” de la oligarhi nici locali, nici ruși, ca Dodon”

Aleksandr Lukașenko rămâne președinte al Belarusului și nici nu era de așteptat ca „alegerile” organizate de el să le câtige altcineva.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 August 2020, ora: 00:00

Horoscopul zilei de azi MARȚI 11 AUGUST 2020. O altă turnură!

Horoscopul zilei de azi MARȚI 11 AUGUST 2020. O altă turnură!

 Dupa o prima zi din saptamana cu tente dramatice, astrele ne aduc o alta turnura. E timpul sa-ti schimbi perspectivele, sa vezi imaginea de ansamblu a intregii situatii. Pentru ca atunci cand vezi totul, ca si cand ai privi de sus, poti descoperi aspecte pe care nu le poti sesiza din...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 10 August 2020, ora: 14:18

„Pro Moldova” supărată foc după ce Pavel Filip a anunțat că vrea discuții dintre PDM, PSRM și PAS+PPDA

„Pro Moldova” supărată foc după ce Pavel Filip a anunțat că vrea discuții dintre PDM, PSRM și PAS+PPDA

„PDM își declină responsabilitate pentru actul guvernării”, anunță Pro Moldova într-un comunicat de presă, după ce Pavel Filip a făcut un apel la dialog către PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)