Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Moldova 10 Septembrie 2012, ora 08:06    Din editia print

povești de succesUn apicultor basarabean în America

Marime Font

Ca să vedeţi, moldovenii, cunoscuţi prin hărnicia şi ingeniozitatea lor, atunci când e vorba să-şi câştige o bucată de pâine, încearcă să se descurce în orice situaţie. 

După ce, în perioada sovietică, au construit magistrala Baikal Amur, au desţelenit pământurile în Kazahstan, au muncit la tăiat pădure în taiga, astăzi au împânzit lumea, muncind la negru în Italia, Grecia, Portugalia, Anglia, Irlanda, Franţa, Germania, Belgia, Rusia şi în alte ţări, iar unii, precum spuneam, mai ingenioşi, şi-au găsit o ocupaţie pe potrivă. Un caz aparte este cel al lui Iochim Robu, stabilit de mai bine de un deceniu dincolo de ocean.

L-am cunoscut la Chişinău, de Ziua Independenţei, când venise de sărbătorile naţionale, să-şi vadă părinţii şi rudele apropiate. Am aflat că s-a născut într-o familie cu nouă copii (patru fraţi şi cinci surori) în satul Căpriana, raionul Străşeni - cea a lui Vasile şi Natalia Robu, - iar la şcoală a stat într-o bancă cu fostul deputat în primul Parlament, Ion Ungureanu. Era nespus de bucuros că a ajuns acasă, unde nu călcase de mult pe pământul strămoşesc.

„În America am plecat ca refugiat”

În Statele Unite ale Americii a plecat împreună cu întreaga familie. Ce l-a făcut să lase şi masă şi casă şi să se ducă în lume? Aceasta era întrebarea firească, pe care urma să i-o pun, însă Iochim a anticipat-o, răspunzându-mi cu tristeţe: „Am rămas dezamăgit de faptul, că tot ce am obţinut în anii mişcării de eliberare şi de renaştere naţională, am pierdut din cauza celor care au cules roadele victoriei noastre şi ne-au trădat. Nu în zadar se spune, că revoluţiile le săvârşesc unii, iar roadele le culeg alţii. Al doilea motiv care m-a făcut să plec a fost faptul că, pe 6 martie 1996, am fost bătut crunt de către nişte necunoscuţi, puşi, probabil, la cale de cineva, adică de cei interesaţi să-i lichideze pe cei mai activi luptători pentru mişcarea de eliberare şi renaştere naţionale. Atunci am înţeles că urmează să fiu lichidat şi am hotărât să părăsesc ţara…”.

„În ţara tuturor posibilităţilor mă simt împlinit”

Dincolo de ocean a plecat cu ajutorul unui frate, care avea dreptul să emigreze în SUA. E vorba de Constantin Robu, cunoscut om de afaceri care, recent, a organizat în România Festivalul Fânului şi unde visează, la munte, să construiască o zonă de odihnă. Un alt motiv care l-a făcut să plece îl constituie faptul că soţia sa, Elena, face parte dintr-o familie de protestanţi. Din cauza credinţei, încă pe când învăţa la şcoala din Cărpineni, a fost lovită de către învăţătoare cu capul de tablă. „Copiii nu aveau dreptul să asiste cu părinţii la serviciul divin. Ei nu aveau dreptul de a-şi exprima deschis dragostea pentru cuvântul lui Dumnezeu, fiind marginalizaţi de societate. Tocmai de aceea, când s-au deschis porţile în lume, am hotărât să părăsim ţara. Acolo, în orăşelul Tampa din statul Florida, semănăm cuvântul lui Dumnezeu şi ne simţim liberi în ţara tuturor posibilităţilor. Aici am bucuria Mântuitorului”, ne spune oaspetele nostru.

„Dumnezeu m-a înzestrat cu un har - cel de apicultor”

În portul Panta, la început, a practicat mai multe munci. E cazul să amintim că Iochim Robu a absolvit, în 1984, facultatea de Economie a Comerţului a Universităţii de Stat din Moldova. După absolvirea facultăţii, a lucrat şef de magazin, revizor, pedagog de educaţia fizică şi sport, apoi a activat în cadrul Fundaţiei de binefacere „Dragostea lui Dumnezeu”. Această fundaţie a început construcţia unei biserici creştine evanghelice pe Calea Ieşilor din Chişinău, iar păstorul ei este doctorul în teologie Mihai Malancea.


În Statele Unite ale Americii, când a rămas fără lucru, şi-a amintit de vechea îndeletnicire a strămoşilor săi - apicultura. A început de la câteva roiuri de albine, pe care le-a prins. Astăzi dispune de 225 de stupi de albine. Mierea o comercializează mai multor cumpărători de diferite naţiuni: americani, filipinezi, coreeni, germani, polonezi, bulgari,, ruşi şi, desigur, fraţilor de sânge - celor ce fac parte din naţiunea română. „Mă bucur nespus de mult atunci când clienţii mei îmi spun că am o miere minunată. În afară de miere, mai vând polen, propolis, mixtură de propolis, mixtură de miere cu polen, ceară, lăptişor de matcă. Acum am început să produc săpun din ingredienţi naturali - uleiuri, ceară etc. Personal, am făcut şi o mixtură pentru curăţarea organelor interne”, afirmă apicultorul de la Căpriana.

„Ne rugăm pentru ţara de unde am plecat”

Fiind departe de casă, gândul lui e mereu la ţara pe care a fost nevoit s-o părăsească. „De fiecare dată, când ne adunăm cu fraţii şi surorile noastre de credinţă, ne rugăm pentru ţara de unde am plecat. Mă bucur că la Căpriana este o familie cu 19 copii - cea a lui Mihai Ungureanu. Din păcate, în Moldova nu mai are cine să nască. Multe familii sunt despărţite, bărbaţii şi femeile luând calea pribegiei în diferite colţuri ale lumii. Eu unul, împreună cu soţia mea Elena, îmi cresc urmaşii. Am şase copii. Sunt deştepţi şi harnici la carte. Cine ştie, poate unii dintre ei, sau toţi împreună, ne vom întoarce acasă. La Căpriana mi-am ridicat o casă, unde am câţiva stupi de albine. O casă şi-a înălţat la baştină şi fratele meu, Constantin Robu. Le îngrijesc rudele. America, însă, deocamdată n-o pot părăsi, fiindcă ea mi-a dat posibilitatea să-mi educ şi să-mi instruiesc copiii, să am o îndeletnicire, pe care o practic de 20 de ani - albinăritul. Să ştiţi că mierea moldovenească e destul de gustoasă acolo, în America. Altminteri, munca mea ar fi în zadar. Prin intermediul acestui produs, oameni de diferite naţionalităţi află despre ţara noastră, fiindcă adeseori sunt întrebat - de ce-i atât de dulce şi gustoasă mierea Dvs.? De unde vine ea? Şi atunci îmi amintesc de casă, de părinţi, de meleagul unde am copilărit, de locul care-mi este cel mai scump şi mai drag în această lume. Acasă, dacă m-aş întoarce, m-aş ocupa tot de albinărit. Este îndeletnicirea care îmi aduce satisfacţie şi mă ajută să-mi întreţin familia mea numeroasă”, ne-a mai spus Iochim Robu. 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 15:47

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:55

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

La inaugurarea bașcanei găguziei au fost onorate Imnul a două state al Republicii Găguzia și al Republicii Moldova (așa a fost anunțat și se scrie ”imnurile de stat”).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)