Astăzi 24 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:39
Abonamente

Moldova 10 Septembrie 2012, ora 08:06    Din editia print

povești de succesUn apicultor basarabean în America

Marime Font

Ca să vedeţi, moldovenii, cunoscuţi prin hărnicia şi ingeniozitatea lor, atunci când e vorba să-şi câştige o bucată de pâine, încearcă să se descurce în orice situaţie. 

După ce, în perioada sovietică, au construit magistrala Baikal Amur, au desţelenit pământurile în Kazahstan, au muncit la tăiat pădure în taiga, astăzi au împânzit lumea, muncind la negru în Italia, Grecia, Portugalia, Anglia, Irlanda, Franţa, Germania, Belgia, Rusia şi în alte ţări, iar unii, precum spuneam, mai ingenioşi, şi-au găsit o ocupaţie pe potrivă. Un caz aparte este cel al lui Iochim Robu, stabilit de mai bine de un deceniu dincolo de ocean.

L-am cunoscut la Chişinău, de Ziua Independenţei, când venise de sărbătorile naţionale, să-şi vadă părinţii şi rudele apropiate. Am aflat că s-a născut într-o familie cu nouă copii (patru fraţi şi cinci surori) în satul Căpriana, raionul Străşeni - cea a lui Vasile şi Natalia Robu, - iar la şcoală a stat într-o bancă cu fostul deputat în primul Parlament, Ion Ungureanu. Era nespus de bucuros că a ajuns acasă, unde nu călcase de mult pe pământul strămoşesc.

„În America am plecat ca refugiat”

În Statele Unite ale Americii a plecat împreună cu întreaga familie. Ce l-a făcut să lase şi masă şi casă şi să se ducă în lume? Aceasta era întrebarea firească, pe care urma să i-o pun, însă Iochim a anticipat-o, răspunzându-mi cu tristeţe: „Am rămas dezamăgit de faptul, că tot ce am obţinut în anii mişcării de eliberare şi de renaştere naţională, am pierdut din cauza celor care au cules roadele victoriei noastre şi ne-au trădat. Nu în zadar se spune, că revoluţiile le săvârşesc unii, iar roadele le culeg alţii. Al doilea motiv care m-a făcut să plec a fost faptul că, pe 6 martie 1996, am fost bătut crunt de către nişte necunoscuţi, puşi, probabil, la cale de cineva, adică de cei interesaţi să-i lichideze pe cei mai activi luptători pentru mişcarea de eliberare şi renaştere naţionale. Atunci am înţeles că urmează să fiu lichidat şi am hotărât să părăsesc ţara…”.

„În ţara tuturor posibilităţilor mă simt împlinit”

Dincolo de ocean a plecat cu ajutorul unui frate, care avea dreptul să emigreze în SUA. E vorba de Constantin Robu, cunoscut om de afaceri care, recent, a organizat în România Festivalul Fânului şi unde visează, la munte, să construiască o zonă de odihnă. Un alt motiv care l-a făcut să plece îl constituie faptul că soţia sa, Elena, face parte dintr-o familie de protestanţi. Din cauza credinţei, încă pe când învăţa la şcoala din Cărpineni, a fost lovită de către învăţătoare cu capul de tablă. „Copiii nu aveau dreptul să asiste cu părinţii la serviciul divin. Ei nu aveau dreptul de a-şi exprima deschis dragostea pentru cuvântul lui Dumnezeu, fiind marginalizaţi de societate. Tocmai de aceea, când s-au deschis porţile în lume, am hotărât să părăsim ţara. Acolo, în orăşelul Tampa din statul Florida, semănăm cuvântul lui Dumnezeu şi ne simţim liberi în ţara tuturor posibilităţilor. Aici am bucuria Mântuitorului”, ne spune oaspetele nostru.

„Dumnezeu m-a înzestrat cu un har - cel de apicultor”

În portul Panta, la început, a practicat mai multe munci. E cazul să amintim că Iochim Robu a absolvit, în 1984, facultatea de Economie a Comerţului a Universităţii de Stat din Moldova. După absolvirea facultăţii, a lucrat şef de magazin, revizor, pedagog de educaţia fizică şi sport, apoi a activat în cadrul Fundaţiei de binefacere „Dragostea lui Dumnezeu”. Această fundaţie a început construcţia unei biserici creştine evanghelice pe Calea Ieşilor din Chişinău, iar păstorul ei este doctorul în teologie Mihai Malancea.

Loading...


În Statele Unite ale Americii, când a rămas fără lucru, şi-a amintit de vechea îndeletnicire a strămoşilor săi - apicultura. A început de la câteva roiuri de albine, pe care le-a prins. Astăzi dispune de 225 de stupi de albine. Mierea o comercializează mai multor cumpărători de diferite naţiuni: americani, filipinezi, coreeni, germani, polonezi, bulgari,, ruşi şi, desigur, fraţilor de sânge - celor ce fac parte din naţiunea română. „Mă bucur nespus de mult atunci când clienţii mei îmi spun că am o miere minunată. În afară de miere, mai vând polen, propolis, mixtură de propolis, mixtură de miere cu polen, ceară, lăptişor de matcă. Acum am început să produc săpun din ingredienţi naturali - uleiuri, ceară etc. Personal, am făcut şi o mixtură pentru curăţarea organelor interne”, afirmă apicultorul de la Căpriana.

„Ne rugăm pentru ţara de unde am plecat”

Fiind departe de casă, gândul lui e mereu la ţara pe care a fost nevoit s-o părăsească. „De fiecare dată, când ne adunăm cu fraţii şi surorile noastre de credinţă, ne rugăm pentru ţara de unde am plecat. Mă bucur că la Căpriana este o familie cu 19 copii - cea a lui Mihai Ungureanu. Din păcate, în Moldova nu mai are cine să nască. Multe familii sunt despărţite, bărbaţii şi femeile luând calea pribegiei în diferite colţuri ale lumii. Eu unul, împreună cu soţia mea Elena, îmi cresc urmaşii. Am şase copii. Sunt deştepţi şi harnici la carte. Cine ştie, poate unii dintre ei, sau toţi împreună, ne vom întoarce acasă. La Căpriana mi-am ridicat o casă, unde am câţiva stupi de albine. O casă şi-a înălţat la baştină şi fratele meu, Constantin Robu. Le îngrijesc rudele. America, însă, deocamdată n-o pot părăsi, fiindcă ea mi-a dat posibilitatea să-mi educ şi să-mi instruiesc copiii, să am o îndeletnicire, pe care o practic de 20 de ani - albinăritul. Să ştiţi că mierea moldovenească e destul de gustoasă acolo, în America. Altminteri, munca mea ar fi în zadar. Prin intermediul acestui produs, oameni de diferite naţionalităţi află despre ţara noastră, fiindcă adeseori sunt întrebat - de ce-i atât de dulce şi gustoasă mierea Dvs.? De unde vine ea? Şi atunci îmi amintesc de casă, de părinţi, de meleagul unde am copilărit, de locul care-mi este cel mai scump şi mai drag în această lume. Acasă, dacă m-aş întoarce, m-aş ocupa tot de albinărit. Este îndeletnicirea care îmi aduce satisfacţie şi mă ajută să-mi întreţin familia mea numeroasă”, ne-a mai spus Iochim Robu. 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:39

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

Un cutremur de 6,8 pe Scara Richter s-a produs vineri seară în Turcia. Seismul s-a înregistrat în estul țării, la o adâncime de 10 kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:24

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat vineri că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova, menţionând că astfel ţara noastră ar deveni o adevărată putere agricolă şi îi va creşte puterea de vot în UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:01

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la ”Convenția Românilor de Pretutindeni”, că în Republica Moldova există 6-7 partide unioniste, dar care nu reușesc să ajungă la un numitor comun. Băsescu a susținut chiar că liderii acestor formațiuni au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:00

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Fostul deputat Grigore Cobzac va candida independent pentru alegerilor parlamentare anticipate de pe circumscripția uninominală Hîncești. Cobzac a declarat pentru AGORA că decizia de a candida independent a fost luată de unii membri PAS care nu susțin ideea ca pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:28

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus la o ceremonie de aniversare a Unirii Principatelor Române că „România a fost, este și va fi alături de R. Moldova” și o va susține pe calea către UE, către stabilitate, prosperitate și o viață mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:21

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Un pârâu din comitatul Sonoma, din statul american California, a fost poluat miercuri cu circa 367.600 de litri de vin, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:11

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

Medicina a înregistrat o evoluţie fantastică. Astăzi se fac transplante de organe vitale, copii în eprubetă, se efectuează cu succes operaţii de schimbare a sexului, chiar şi unele cazuri de cancer sunt vindecate. Însă unele boli infecţioase încă fac ravagii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:02

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

Bulgaria intenţionează să-l convoace pe ambasadorul Rusiei la Sofia după ce a acuzat de spionaj doi diplomaţi ruşi, o nouă ilustrare a răcirii diplomatice între cele două ţări apropiate istoric, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 24 Ianuarie 2020, ora: 18:44 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:28

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident de groază, la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens. Totul s-a întâmplat în data de 24 ianuarie, în jurul orei 13.40, la ieșirea din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Ianuarie 2020, ora: 18:20

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Aflat la o distanță de 10 luni, scrutinul prezidențial din Republica Moldova are parte în următoarele săptămâni de o repetiție generală, la scară locală, cu ocazia unor alegeri parlamentare anticipate (alegeri „noi”, cum sunt denumite ele în Codul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:17

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

Ministrul socialist al Educației, Corneliu Popovici a fost protagonistul unei gafe de proporții comise astăzi la evenimentul de inaugurare a campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru obiective globale”. În timp ce se afla în fața unui auditoriu de tineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:33

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, spune că întâlnirea pe care au avut-o democrații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu cu omul de afaceri Nathaniel Rothschild nu a avut legătură cu PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:15

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

Din momentul în care a fost transmis în concesiune companiei AVIA Invest, fluxul anual al pasagerilor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a crescut de mai bine de două ori. Acum șase ani, când Aeroportul a fost dat în concesiune, fluxul de pasageri era de 1,3...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:48

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

Grav accident la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:45

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

„Împreună cu echipa mea îmi propun să fac neapărat din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul!”. Asigurările vin din partea deputatului Ilan Șor, liderul Partidului ȘOR. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:22

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat vineri, 24 ianuarie, la Iaşi, acolo unde a participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, că dezvoltarea regiunii de Nord- Est a României este la fel de importantă ca şi dezvoltarea Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:04

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Preşedintele Klaus Iohannis susține că huiduielile apărute în timpul discursului său de la Iaşi, la manifestările organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, arată că "în România avem o democraţie vie". La rândul său, premierul Ludovic Orban,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:00

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Inițiativa aparține lui Octavian Apostol și președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, iar anunțul a fost făcut astăzi, în ziua în care este marcată împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Unite din 1859, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 15:58

Medicii au examinat starea copilului abandonat într-un bloc din Capitală: nu are nicio lună de la naştere şi cântăreşte 3180 grame

Medicii au examinat starea copilului abandonat într-un bloc din Capitală: nu are nicio lună de la naştere şi cântăreşte 3180 grame

Medicii de la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chişinău au examinat starea bebeluşului, abandonat într-un cărucior, în sectorul Buiucani din Capitală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 15:53

ATAC ARMAT în orașul german Rot am See: Cel puțin șase persoane au fost ucise. Suspectul a fost arestat

ATAC ARMAT în orașul german Rot am See: Cel puțin șase persoane au fost ucise. Suspectul a fost arestat

Mai multe persoane au fost rănite și câteva ar fi murit după un incident armat ce a avut loc vineri în Germania, a informat, poliția, adăugând că suspectul a fost reținut.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)