Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

Editorial 1 Iunie 2012, ora 08:01    Din editia print

Marime Font

Un as de 3,5 mlrd. dolari în mâneca ruso-transnistreană

Datoria celor din stânga Nistrului pentru gazele consumate a ajuns la 3,5 miliarde de dolari - datorie comparabilă cu restanţele întregii Federaţii Ruse faţă de „Gazprom”. 

 
 

La moment, 15 regiuni din Rusia au o datorie faţă de furnizorul de gaze de 3,76 de miliarde de dolari.

De facto, datoria Transnistriei reprezintă o restanţă a consumatorilor faţă de compania „Moldovagaz”, al cărei acţionar majoritar e „Gazprom” cu 50% din acţiuni. Chişinăul deţine 35,33%, iar Transnistria - circa 13,44%.În condiţiile în care „Moldovagaz” e o societate pe acţiuni, „Gazprom” este în drept să pună sub sechestru orice proprietate care aparţine Guvernului de la Chişinău sau administraţiei de la Tiraspol. De la acţiunile deţinute la „Moldovagaz” sau alte întreprinderi de stat, până la clădirea Guvernului de la Chişinău sau a sovietului suprem de la Tiraspol.

În prezent, Executivul R. Moldova negociază delimitarea datoriilor pe care trebuie să le plătească Chişinăul - circa 320 mln. USD şi Tiraspolul - 3,5 mlrd. USD.

Liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, a confirmat oral, deocamdată, că Transnistria este gata să-şi asume datoria, dar numai după semnarea unui acord direct cu „Gazprom”-ul. Altfel spus, întreprinderea „Moldovagaz” să fie dezmembrată în două întreprinderi mixte autonome. Semnarea acestui acord, pe plan internaţional, nu va fi altceva decât confirmarea faptului că Transnistria este un stat independent şi recunoscut. De ce nu? În condiţiile în care Federaţia Rusă oferă cu regularitate suport financiar Transnistriei, un astfel de acord poate fi semnat cu uşurinţă, dar în cel mai scurt timp, probabil, nu se va întâmpla.

Datoria Transnistriei continuă să fie o „sabie a lui Damocles” atârnată de un fir de păr deasupra „capului” R. Moldova. Un as din mânecă, utilizat ori de câte ori va fi nevoie de „pus la loc” pe cei de la Chişinău.

Pentru ca guvernul moldovean să nu-şi uite locul, din când în când, câte un arbitraj economic mai obligă „Moldovagaz” să achite din datoriile Transnistriei.
Recent, Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse a decis că SA „Moldovagaz” urmează să achite concernului rus „Gazprom” datoria istorică de 296,8 mln. USD pentru gazele naturale livrate în anul 2008 Transnistriei.

Este a şasea decizie de acest fel, prin care valoarea datoriei Tiraspolului, achitată forţat, s-a apropiat de 680 de milioane USD, dintre care doar 54 mln. USD au fost generate de consumatorii de pe malul drept.

Un articol de: Iulian Bercu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md