Astăzi 21 Februarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 20 Februarie 2020
Abonamente

Social 5 Noiembrie 2010, ora 05:11    Din editia print

Paradoxurile emigraţieiUn bărbat a cântat la nunta propriei soţii

Marime Font

Ion, un bărbat de 42 de ani din Hânceşti, capul unei familii cândva exemplare, a trecut printr-o mare umilinţă în viaţa sa: în virtutea unor împrejurări paradoxale, el a cântat chiar la… nunta propriei soţii.

Lui Ion nu-i place să povestească prin ce a trecut. El spune că atunci i-a fost încălcată în picioare demnitatea de bărbat. Acum nu-l mai doare sufletul, totuşi îi vine greu să-şi amintească acele momente de mare ruşine pentru dânsul. Până la urmă, rugându-ne să nu-i dăm în ziar numele adevărat şi nici satul de baştină, ne-a destăinuit durerea sa.

În ziua în care s-a căsătorit cu Daniela era în al nouălea cer. Adevărul este că a decis s-o ia de nevastă abia atunci când a aflat că e gravidă. „Dar ce contează, dacă, odată şi odată, tot aveam s-o iau!”, recunoaşte Ion. Daniela nu era ruptă din soare, dar nici urâtă de speriat vecinii. Nici despre Ion nu puteai zice că-i tare chipeş. După nuntă au trecut cu traiul în casa bunicilor. Cam mică şi veche casa, dar aveau acoperiş deasupra capului. Trecură zilele şi soţia a născut o fetiţă, Veronica.

Loading...


Viaţa de familie s-a dovedit a fi mult mai grea decât îşi imaginase tânărul. La început se gândeau că, în câţiva ani, îşi vor construi o casă, dar nu au mai reuşit. Din banii de la nuntă şi-au cumpărat un cal şi o căruţă, ca să aibă cu ce lucra cota de pământ primită drept moştenire. Ion îi mai ajuta pe săteni să care de pe câmp recolta sau să are loturile. Totodată, mai făcea un ban pe la nunţi. Ion cânta la trompetă, împreună cu un acordeonist, un toboşar şi un viorist.

Despre Daniela îşi aminteşte numai lucruri urâte şi se tot întreabă cum de-a fost atât de orb. Povesteşte că, dimineaţa, pe la ora şase, când pleca de acasă, o lăsa dormind, îi era milă să o trezească. Daniela, în afară de faptul că avea grijă de casă, la amiază trebuia să meargă să adape buhaiul lăsat la păscut pe un imaş de lângă sat. El îşi aminteşte că soţia sa nici acest lucru nu-l putea face fără scandal. „Nu-i ajungea câţi bani câştigam eu. Probabil, o mânca dusul şi a plecat în Italia, după bani mai lungi”, izbucneşte Ion, trăgând cu năduf din ţigară.

Pe Daniela nici vecinii nu au reuşit s-o cunoască prea bine. Era adusă din alt sat. Mai apoi a plecat şi a venit acasă doar de câteva ori în zece ani. „Îmi spunea că îngrijeşte de un bătrân. Acum îmi dau seama în ce fel îl ajuta”, se jeluieşte Ion.

Lucrând peste hotare, Daniela trimitea banii acasă. Şi-au construit o casă frumoasă, au cumpărat mobilă scumpă. Iar ca să poată folosi maşina de spălat automată, Ion a săpat în curte o fântână din care pompa apă. Când şi-a legalizat şederea, Daniela a luat-o în Italia şi pe fetiţă. Toate mergeau cât se poate de bine, Ion se gândea că în curând vor fi împreună, dar speranţa sa de a-şi reîntregi familia în Italia s-a năruit brusc.

A fost un adevărat şoc pentru Ion. Într-o zi l-a telefonat Eduard, colegul său de trupă muzicală. I-a spus că un băiat adună un grup de muzicanţi care să cânte la o nuntă… în Italia. I-a redat pe scurt povestea: „Un italian bătrân din Padova se însoară cu o moldoveancă tânără şi vrea să-i facă o surpriză miresei. Adică - să-i organizeze o nuntă ca la moldoveni. Ne face chemare, plăteşte drumul şi ne dă câte 500 euro de muzicant pentru petrecere” . Lui Ion i-a plăcut ideea, mai ales că nunta se juca în oraşul în care muncea nevastă-sa. S-a gândit că, după ce-şi ia banii pentru cântat, nu mai revine acasă, ci rămâne acolo, cu Daniela.

În câteva săptămâni şi-au pregătit repertoriul pentru nuntă, au făcut repetiţii, ca să rămână italianul mulţumit. De la Daniela nu avea nicio ştire. Ea-i pregătea o surpriză…

Nunta a fost organizată chiar în curtea casei mirelui. Deşi mireasa era o moldoveancă, muzicanţii s-au mirat că nu au văzut printre invitaţi niciun moldovean. Când li s-a făcut semn că vin mirii, muzicanţii au început să cânte marşul. Ion n-a reuşit să vadă desluşit chipurile mirilor. Abia atunci când au început discursurile de felicitare, din curiozitate, el a început să caute cu privirea mireasa. A rămas trăsnit! I se pare sau nu? Mireasa semăna foarte tare cu nevastă-sa, doar că avea o rochie frumoasă, era machiată şi coafată. Când şi-a dat seama că era chiar nevastă-sa, parcă i-a dat cineva cu o bară în cap. Colegul de trupă, Eduard, fiind şi el din acelaşi sat, a recunoscut-o chiar de la început şi tot încerca să distragă atenţia lui Ion, să stea în faţa lui, ca acesta să n-o observe.

„Am vrut să mă duc s-o apuc de plete, dar m-au ţinut băieţii”, îşi aminteşte Ion, cu ochii împăienjeniţi de lacrimi. Ceilalţi muzicanţi l-au luat într-o parte şi au început să-i explice cu binişorul că, dacă se află adevărul şi iese cu scandal, nu o să li se plătească onorariul şi nici bani de drum n-o să li se dea. Când au văzut că nu merge cu binişorul, l-au ameninţat cu bătaia, chiar i-au şi dat câteva pe sub coaste. Ion n-a mai avut ce face şi, cu inima frântă de durere, a cântat toată noaptea la… nunta nevestei sale, care se mărita cu un bătrân ghiuj italian.
Cam triste au fost cântecele la nunta italianului în vârstă de 64 de ani şi a moldovencei de 35. Ion n-a reuşit să stea de vorbă cu ea nici măcar un minut. Era sigur că şi ea l-a văzut, dar i-a fost teamă să se apropie… „Nunţile lor nu sunt ca ale noastre. Mirii stau câteva ore la petrecere şi pleacă. S-o fi dus în luna de miere…”, îmi spune Ion, turnând peste amarul său un pahar de vin. Apoi, parcă consolându-se, zice: „Mă bucur că m-am ales măcar cu o casă… Dar îmi pare rău că şi fetiţa ar putea să i se arunce ei…”.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 19:59

Voronin: „Nu cred că Dodon are acum tot așa relații bune cu Putin precum le-a avut la început. Văd că întrevederi bilaterale nu mai au loc”

Voronin: „Nu cred că Dodon are acum tot așa relații bune cu Putin precum le-a avut la început. Văd că întrevederi bilaterale nu mai au loc”

„Nu-mi imaginez ca Dodon să mai rămână președinte pentru încă un mandat... Trebuie să facem tot posiblilul ca să nu mai auzim în R.Moldova de președintele cu numele Dodon”, a declarat V. Voronin pentru Publika.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 19:24

Vladislav Gribincea: „Reducerea bugetului instanțelor judecătorești ar însemna implicit constrângeri asupra justiţiei”

Vladislav Gribincea: „Reducerea bugetului instanțelor judecătorești ar însemna implicit constrângeri asupra justiţiei”

Vladislav Gribincea: „Bugetul justiţiei, în Republica Moldova, la momentul actual e de circa 400 de milioane de lei. Acest buget este compus în mare parte din salarii și alte cheltuieli pentru administrarea instanțelor judecătorești. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:48

Dodon confirmă că l-a întrebat pe Morari de ce nu-l investighează pe Năstase: „A fost o glumă”

Dodon confirmă că l-a întrebat pe Morari de ce nu-l investighează pe Năstase: „A fost o glumă”

Președintele Igor Dodon afirmă că a glumit atunci când l-a întrebat pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, de nu a inițiat o investigație pe numele președintelui Platformei DA, Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:34

(VIDEO) I-a crăpat răbdarea! Un socialist îi numește hoți pe potențialii parteneri de coaliție

(VIDEO) I-a crăpat răbdarea! Un socialist îi numește hoți pe potențialii parteneri de coaliție

Declarațiile liderului organizației teritoriale Florești a PSRM, Sergiu Groza, despre faptul că membrii PDM sunt „hoți” este o dovadă a faptului că reprezentanții acestei formațiuni nu doresc nici în ruptul capului o coaliție cu democrații, care le este însă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:19

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Consumatorii de servicii avia au de astăzi o nouă alternativă – HiSky. Compania - fondată în R.Moldova, se lansează pe piața locală și regională în baza unui parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans, se anunță într-un comunicat expediat de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:57

Trigon - În premieră cu program nou

Trigon - În premieră cu program nou

 6 martie, Sala Mare, ora 18:00 Ethno Jazz Group TRIGON  Anatol Ștefăneț /violă/

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:23

Coronavirusul este o armă provenită din laboratoarele militare?

Coronavirusul este o armă provenită din laboratoarele militare?

Scriitorul american de ficţiune Dean Koontz a prevazut în anul 1981 apariţia unui virus din China, o armă biologică făcută în laboratoarele militare de lângă Whan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:05

În ce stadiu sunt toate AUTOSTRĂZILE planificate spre Moldova

În ce stadiu sunt toate AUTOSTRĂZILE planificate spre Moldova

Trei mari autostrăzi sunt în prezent planificate conform MasterPlanului către Moldova, iar o a patra - Autostrada Nordului - care nu apare în strategia convenită cu Comisia Europeană, a apărut din nou în discursul politicienilor. Toate cele patru proiecte sunt în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:55

IOHANIS: Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social

IOHANIS: Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social

 Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social. Rămâne o provocare pentru clasa politică Președintele Klaus Iohannis spune că incluziunea minorității rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:44

Cazul tinerei, dată jos din microbuz pentru o bancnotă de 200 de lei. Ce amendă a primit

Cazul tinerei, dată jos din microbuz pentru o bancnotă de 200 de lei. Ce amendă a primit

Agenția Națională Transport Auto s-a autosesizat pe marginea reportajului difuzat în presă, cu referire la tânăra care s-a plâns pe rețelele de socializare de atitudinea conducătorului auto de pe ruta municipală nr.120 din Chișinău, care a oprit microbuzul și a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:41

5G va asigura mai mult de 10% din conexiunile mobile globale până în 2023

5G va asigura mai mult de 10% din conexiunile mobile globale până în 2023

Până în 2023 vitezele 5G vor fi de 13 ori mai mari decât conexiunea mobilă medie, 66% din populaţia globală (5,3 miliarde de oameni) va avea acces la internet şi vor exista aproape 30 de miliarde de dispozitive/conexiuni, dintre care 45% mobile, arată raportul privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:28

A.U.R.: O țară în care se închid muzee e o țară fără viitor

A.U.R.: O țară în care se închid muzee e o țară fără viitor

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) îi cheamă pe toți cei cărora le mai pasă de destinul poporului român, de identitatea și patrimoniul său cultural, să protesteze față de iminenta închidere a Muzeului Satului de la Bran.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:22

Postul de televiziune 10TV face angajări

Postul de televiziune 10TV face angajări

10TV vrea să-și extindă echipa de știri și este în căutarea de jurnaliști activi, bine informați și creativi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:45

Olivia de Havilland rămâne la 103 ani singura legendă în viaţă a Hollywoodului

Olivia de Havilland rămâne la 103 ani singura legendă în viaţă a Hollywoodului

 Regretatul Kirk Douglas, care a murit la 103 ani, era penultima legendă vie a splendorii de odinioară a Hollywoodului: îi mai supravieţuieşte doar Olivia de Havilland ca reprezentantă a unei epoci de aur care a dispărut de mulţi ani, relatează EFE. Şi deşi Olivia de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:40

Turcia elimină vizele pentru cetăţenii mai multor state europene

Turcia elimină vizele pentru cetăţenii mai multor state europene

 Ministerul de Externe de la Ankara a anunţat joi eliminarea vizelor pentru cetăţenii mai multor state din Uniunea Europeană - Austria, Belgia, Olanda, Spania şi Polonia - şi pentru britanici, transmite Reuters. Măsura se aplică din 2 martie celor care doresc să viziteze Turcia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:12

Coreea de Sud anunță primul deces provocat de coronavirus

Coreea de Sud anunță primul deces provocat de coronavirus

Coreea de Sud a anunţat miercuri primul deces din această ţară al unei persoane infectate cu noul coronavirus şi 22 de cazuri noi, numărul total al persoanelor infectate ajungând la 104, informează joi Reuters. Cauza exactă a decesului este în curs de investigare, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:40 de Mihaela Culcinschi

Toți angajații Stației de Irigare Briceni au acționat întreprinderea în judecată

Toți angajații Stației de Irigare Briceni au acționat întreprinderea în judecată

Circa 20 dintre cei 72 de angajați ai Stației de Irigare Briceni și-au primit doar parțial salariile pentru anul 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:31

Valerii Klimenko bate alarma în legătură cu un prejudiciu de 4,2 mil. lei cauzat bugetului municipal

Valerii Klimenko bate alarma în legătură cu un prejudiciu de 4,2 mil. lei cauzat bugetului municipal

Bugetul Chișinăului a fost prejudiciat cu 4,2 milioane de lei urmare a abuzurilor consilierului socialist Vasilii Chirtoca. Declarația a fost făcută de Valeri Klimenko, consilier din partea Partidului „ȘOR”, la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Acesta a atras atenția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:08

ULTIMA ORĂ / Alertă cu bombă la Veranda Mall: Oamenii sunt evacuați

ULTIMA ORĂ / Alertă cu bombă la Veranda Mall: Oamenii sunt evacuați

Oamenii au fost evacuați din Veranda Mall, din zona Obor, după o alertă cu bombă. Poliția și echipa pirotehnică a SRI se află la fața locului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:49

Peste 700 de tone de deşeuri textile, aduse ilegal din Italia, au fost descoperite în două sate din Bihor / FOTO

Peste 700 de tone de deşeuri textile, aduse ilegal din Italia, au fost descoperite în două sate din Bihor / FOTO

Peste 700 de tone de deşeuri importate din Italia au fost descoperite abandonate în două depozite candestine din Vadu Crişului şi Ineu de Criş. Potrivit şefului Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, este vorba despre "deşeuri nepericuloase de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:41

Sfaturi și soluții pentru îngrijirea mâinilor uscate

Sfaturi și soluții pentru îngrijirea mâinilor uscate

Deși nu este o afecțiune periculoasă, poate fi una foarte iritantă. În cele mai multe cazuri, mâinile uscate sunt cauzate de condițiile de mediu. Vremea, de exemplu, poate usca mâinile. Spălarea frecventă a mâinilor, expunerea la substanțe chimice și anumite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:36

Supa ANTIBIOTIC care te scapă de răceală

Supa ANTIBIOTIC care te scapă de răceală

Considerat unul dintre cele mai puternice alimente sănătoase cu acțiune detoxifiantă, usturoiul este un adevărat aliat al sănătății tale. Cu usturoi poți face o supă care îți susține imunitatea și reglează tranzitul intestinal.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2020, ora: 12:00 de Iurie Colesnic

(În culisele istoriei) PRIMUL MINISTRU DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVENEŞTI

(În culisele istoriei) PRIMUL MINISTRU DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVENEŞTI Din editia print

Părintele naţionalismului din Basarabia e considerat Ion Pelivan.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:46

Proteste în toată țara. Membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” cer majorarea pensiilor

Proteste în toată țara. Membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” cer majorarea pensiilor

Peste șase mii de persoane au protestat în această dimineață împotriva guvernării socialiste criticând atitudinea acesteia în contextul ajustării pensiilor, pe care oamenii le califică drept antisociale. Acțiunile de protest, desfășurate în toate orașele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:46

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:44

Doi prieteni de pahar s-au luat la bătaie cu ciocanul și cuțitul, la OCNIȚA. Unul mort, altul reținut

Doi prieteni de pahar s-au luat la bătaie cu ciocanul și cuțitul, la OCNIȚA. Unul mort, altul reținut

Un tânăr a ajuns pe mâna poliției, după ce și-a ucis colegul de pahar. Crima a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 22:00, în orașul Ocnița. Potrivit poliției locale, victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 46 de ani. Acesta a fost ucis...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)