Astăzi 18 Septembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:23
Abonamente

Social 5 Noiembrie 2010, ora 05:11    Din editia print

Paradoxurile emigraţieiUn bărbat a cântat la nunta propriei soţii

Marime Font

Ion, un bărbat de 42 de ani din Hânceşti, capul unei familii cândva exemplare, a trecut printr-o mare umilinţă în viaţa sa: în virtutea unor împrejurări paradoxale, el a cântat chiar la… nunta propriei soţii.

Lui Ion nu-i place să povestească prin ce a trecut. El spune că atunci i-a fost încălcată în picioare demnitatea de bărbat. Acum nu-l mai doare sufletul, totuşi îi vine greu să-şi amintească acele momente de mare ruşine pentru dânsul. Până la urmă, rugându-ne să nu-i dăm în ziar numele adevărat şi nici satul de baştină, ne-a destăinuit durerea sa.

În ziua în care s-a căsătorit cu Daniela era în al nouălea cer. Adevărul este că a decis s-o ia de nevastă abia atunci când a aflat că e gravidă. „Dar ce contează, dacă, odată şi odată, tot aveam s-o iau!”, recunoaşte Ion. Daniela nu era ruptă din soare, dar nici urâtă de speriat vecinii. Nici despre Ion nu puteai zice că-i tare chipeş. După nuntă au trecut cu traiul în casa bunicilor. Cam mică şi veche casa, dar aveau acoperiş deasupra capului. Trecură zilele şi soţia a născut o fetiţă, Veronica.


Viaţa de familie s-a dovedit a fi mult mai grea decât îşi imaginase tânărul. La început se gândeau că, în câţiva ani, îşi vor construi o casă, dar nu au mai reuşit. Din banii de la nuntă şi-au cumpărat un cal şi o căruţă, ca să aibă cu ce lucra cota de pământ primită drept moştenire. Ion îi mai ajuta pe săteni să care de pe câmp recolta sau să are loturile. Totodată, mai făcea un ban pe la nunţi. Ion cânta la trompetă, împreună cu un acordeonist, un toboşar şi un viorist.

Despre Daniela îşi aminteşte numai lucruri urâte şi se tot întreabă cum de-a fost atât de orb. Povesteşte că, dimineaţa, pe la ora şase, când pleca de acasă, o lăsa dormind, îi era milă să o trezească. Daniela, în afară de faptul că avea grijă de casă, la amiază trebuia să meargă să adape buhaiul lăsat la păscut pe un imaş de lângă sat. El îşi aminteşte că soţia sa nici acest lucru nu-l putea face fără scandal. „Nu-i ajungea câţi bani câştigam eu. Probabil, o mânca dusul şi a plecat în Italia, după bani mai lungi”, izbucneşte Ion, trăgând cu năduf din ţigară.

Pe Daniela nici vecinii nu au reuşit s-o cunoască prea bine. Era adusă din alt sat. Mai apoi a plecat şi a venit acasă doar de câteva ori în zece ani. „Îmi spunea că îngrijeşte de un bătrân. Acum îmi dau seama în ce fel îl ajuta”, se jeluieşte Ion.

Lucrând peste hotare, Daniela trimitea banii acasă. Şi-au construit o casă frumoasă, au cumpărat mobilă scumpă. Iar ca să poată folosi maşina de spălat automată, Ion a săpat în curte o fântână din care pompa apă. Când şi-a legalizat şederea, Daniela a luat-o în Italia şi pe fetiţă. Toate mergeau cât se poate de bine, Ion se gândea că în curând vor fi împreună, dar speranţa sa de a-şi reîntregi familia în Italia s-a năruit brusc.

A fost un adevărat şoc pentru Ion. Într-o zi l-a telefonat Eduard, colegul său de trupă muzicală. I-a spus că un băiat adună un grup de muzicanţi care să cânte la o nuntă… în Italia. I-a redat pe scurt povestea: „Un italian bătrân din Padova se însoară cu o moldoveancă tânără şi vrea să-i facă o surpriză miresei. Adică - să-i organizeze o nuntă ca la moldoveni. Ne face chemare, plăteşte drumul şi ne dă câte 500 euro de muzicant pentru petrecere” . Lui Ion i-a plăcut ideea, mai ales că nunta se juca în oraşul în care muncea nevastă-sa. S-a gândit că, după ce-şi ia banii pentru cântat, nu mai revine acasă, ci rămâne acolo, cu Daniela.

În câteva săptămâni şi-au pregătit repertoriul pentru nuntă, au făcut repetiţii, ca să rămână italianul mulţumit. De la Daniela nu avea nicio ştire. Ea-i pregătea o surpriză…

Nunta a fost organizată chiar în curtea casei mirelui. Deşi mireasa era o moldoveancă, muzicanţii s-au mirat că nu au văzut printre invitaţi niciun moldovean. Când li s-a făcut semn că vin mirii, muzicanţii au început să cânte marşul. Ion n-a reuşit să vadă desluşit chipurile mirilor. Abia atunci când au început discursurile de felicitare, din curiozitate, el a început să caute cu privirea mireasa. A rămas trăsnit! I se pare sau nu? Mireasa semăna foarte tare cu nevastă-sa, doar că avea o rochie frumoasă, era machiată şi coafată. Când şi-a dat seama că era chiar nevastă-sa, parcă i-a dat cineva cu o bară în cap. Colegul de trupă, Eduard, fiind şi el din acelaşi sat, a recunoscut-o chiar de la început şi tot încerca să distragă atenţia lui Ion, să stea în faţa lui, ca acesta să n-o observe.

„Am vrut să mă duc s-o apuc de plete, dar m-au ţinut băieţii”, îşi aminteşte Ion, cu ochii împăienjeniţi de lacrimi. Ceilalţi muzicanţi l-au luat într-o parte şi au început să-i explice cu binişorul că, dacă se află adevărul şi iese cu scandal, nu o să li se plătească onorariul şi nici bani de drum n-o să li se dea. Când au văzut că nu merge cu binişorul, l-au ameninţat cu bătaia, chiar i-au şi dat câteva pe sub coaste. Ion n-a mai avut ce face şi, cu inima frântă de durere, a cântat toată noaptea la… nunta nevestei sale, care se mărita cu un bătrân ghiuj italian.
Cam triste au fost cântecele la nunta italianului în vârstă de 64 de ani şi a moldovencei de 35. Ion n-a reuşit să stea de vorbă cu ea nici măcar un minut. Era sigur că şi ea l-a văzut, dar i-a fost teamă să se apropie… „Nunţile lor nu sunt ca ale noastre. Mirii stau câteva ore la petrecere şi pleacă. S-o fi dus în luna de miere…”, îmi spune Ion, turnând peste amarul său un pahar de vin. Apoi, parcă consolându-se, zice: „Mă bucur că m-am ales măcar cu o casă… Dar îmi pare rău că şi fetiţa ar putea să i se arunce ei…”.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 15:23

Cand auzim cuvintele HIV sau SIDA, deschidem ochii mari si suntem foarte precauti. Toti stim cat de grav este sa ai acest virus, dar oare suntem bine informati despre cum putem preveni aceste situatii sau care sunt caile de transmitere? In realitate, chiar si azi, cand medicina a evoluat atat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 14:47

Ai ramas in pana de idei si nu mai stii ce sa iti pui in pachetul pe care il iei a doua zi la munca? Incearca niste sandwichuri numai bune de savurat in pauza de pranz. usor de preparat si facute din ingrediente alese cu grija, de tine, pentru a te bucura de o masa savuroasa. Inspira-te din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:10

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

„Să plec din organul de conducere, în care vocea mea în perioada de iulie-septembrie anului curent nu a fost auzită şi nu a avut nicio valoare. Din păcate conducerea partidului n-a conturat clar organizațiilor locale teritoriale regulile cu care identificăm candidații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 22:02

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

 Peste o mie de grenade, toate funcţionale, au fost descoperite, marţi după-amiază, de căutători de comori din Vrancea şi de pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Acest tip de proiectil era folosit în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:12

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

Televiziunea Română a luat act de comunicatul emis astăzi, 17 septembrie 2019, de compania Telestar Media SRL - deţinătoarea licenţelor de emisie ale posturilor TV Canal 2 şi Canal 3 din Republica Moldova - şi anunţă că face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)