Externe

Un elev din Moldova a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Chimie de la Washington

Serafim Buiucli, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „N. M. Spătaru” din Chişinău, a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Chimie de la Washington. Tânărul a obţinut 73.51 de puncte din totalul de 100.

La olimpiadă au participat în total 284 de elevi din 72 de ţări ale lumii. Echipa R. Moldova a fost reprezentată de patru membri: Serafim Buiucli, care a obținut bronzul, precum și elevii Dan Luchianiuc, clasa a XI-a, LT „M. Eminescu”, Bălţi, Laura-Iuliana Munteanu, clasa a XI-a, LT „Prometeu Prim”, Chişinău şi Adriana Gârlă, clasa a XII-a, LT „M. Eminescu”, Bălţi.

Elevii au concurat în două tururi. În cadrul Turului experimental, care a durat cinci ore astronomice, elevii au avut de rezolvat două probleme, iar în cadrul Turului teoretic elevii au avut de rezolvat opt probleme din diferite domenii ale chimiei: chimie anorganică, chimie fizică, chimie analitică, chimie organică şi bio-anorganică şi chimie cuantică.

Olimpicii au fost pregătiţi pentru participarea la olimpiadă atât de către profesorii din licee, cât şi de către echipa de profesori de la Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică, Universitatea de Stat din Moldova.

Anterior, în luna aprilie curent, Serafim Buiucli a obţinut şi medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie „D. Mendeleev”, care s-a desfăşurat în oraşul Astana din Kazahstan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *