Actualitate

Un fost vameş din România a ajuns ȘEF la Vestmoldtransgaz

Este Iulian-Marian Butnaru, fost director adjunct al Direcţiei de Supraveghere şi Control Vamal din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor din România, iar în ultimii ani manager şi responsabil de diverse activităţi în cadrul companiei Transgaz din România, cea care şi realizează proiectul de interconectare a sistemelor gaziere ale României cu cel al Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

De exemplu până nu demult Iulian-Marian Butnaru, era responsabil de celebrul proiect de construcţie a gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria).

Iulian-Marian Butnaru l-a înlocuit la Vestomoldtransgaz pe Daniel Cristian Rusu, care a reuşit să fie administrator doar timp de câteva lui la această companie, iar anterior a condus Eurotransgaz SRL, firmă ce deține 100% din capitalul Vestmoldtransgaz. De altfel şi la Eurotransgaz a venit un nou administrator – Nicolae Faranga Dan.

Motivele acestor schimbări rămân necunoscute, dar surse din cadrul Guvernului şi a unor companii ce participă la construcţia conductei Ungheni-Chişinău sugerează că la mijloc ar fi atât faptul că realizarea proiectul se mişcă lent, cât şi restanţele majore la plata lucrărilor efectuate de companiile din Moldova.

Majorare de capital

Modificările de la Vestmoldtransgaz nu se termină aici. În luna octombrie 2019 Societatea Transgaz a aprobat majorarea capitalului social al Eurotransgaz cu suma de 6,47 milioane de euro. Motivul invocat de Transgaz este: "în vederea majorării cu aceeași sumă a capitalului social al Vestmoldtransgaz, sumă necesară pentru implementarea Proiectului Investițional derulat de Vestmoldtransgaz".

Anterior Transgaz a mai majorat de câteva ori capitalul social: cu 13.784.238 euro și 83.471.503 lei moldovenești în vederea funcționării și asigurării surselor financiare necesare derulării programului de investiții.

În consecinţă în prezent capitalul social al Vestmoldtransgaz a ajuns la 513,23 milioane lei moldoveneşti, sau circa 26,4 milioane de euro.

Menționăm că la finele lunii aprilie, compania Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din România anunța despre finalizarea licitațiilor de achiziție a lucrărilor la toate cele 7 loturi de construcție a gazoductului de interconectare Iași – Ungheni – Chișinău, declarat încă în anul 2010, prioritate politică de către Republica Moldova.

Ulterior însă au fost anunţate noi licitaţii, iar termenul de finalizare a lucrărilor a fost amânat.

Un document al companiei Transgaz, controlată de statul român arată că "construcția și darea în exploatare a interconexiunilor gaziere care vor permite României să livreze gaze în Republica Moldova va fi realizată abia peste doi ani, adică în anul 2021".

mold-street.com 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *