Actualitate

Un mare obstetrician – academicianul Gheorghe Palade

Este omul care mai mult de jumatate de secol activeaza intr-o ramura foarte complicata a medicinii – obstetrica si ginecologia. Face parte din a doua promotie a Universitatii noastre, denumita „promotie de aur” pentru cununa de personalitati ale ei. Vine dintr-o coasta a urbei, din satul Buiucanii Vechi, si urca cu succes surprinzator toate treptele pedagogice si stiintifice.

La o varsta de invidiat de 16 ani, e student la Medicina, la 21 – specialist cu diploma, la 38 de ani devine profesor universitar, cel mai tanar profesor in obstetrica din cadrul ex-URSS.Dupa o perfectionare la Moscova, fondeaza, la Institutul de Stat de Medicina din Chisinau, Laboratorul de izotopi, noutate mare pe atunci. Realizeaza in clinica si in acest laborator prima teza. In 1959 este desemnat specialist in obstetrica si ginecologie la Ministerul Sanatatii din Moldova, concomitent fiind expert in unele probleme de ramura in ministerul unional. In cei 26 de ani, cat a activat la Ministerul Sanatatii, a reusit sa fondeze in dimensiune republicana si sa puna pe picioare serviciul obstetrical-ginecologic.
 

Printre prioritatile activitatii sale stiintifico-practice se numara fiziologia si patologia sistemului feto-placentar, tumorile benigne ale uterului, endoscopia in ginecologie, infectiile in timpul sarcinii si influenta lor asupra fatului, hemoragiile obstetricale, problemele medicale si socio-demografice ale familiei etc. In urma cercetarilor, a propus conceptia despre sistemul feto-placentar, ca sistem biologic unic de tip inchis. Pentru prima data in obstetrica stabileste rolul si semnificatia lichidului amniotic in mentinerea homeosteziei sistemului feto-placentar si in reflectarea diferitelor patologii obstetricale.

In baza cercetarilor efectuate, pentru prima data in tara, la sfarsitul anilor ’60, a fost introdusa in practica o noua metoda de interventie intraamnionala, transcervicala de intrerupere a sarcinii, care se utilizeaza pana in prezent in clinicile obstetricale atat din tara, cat si de peste hotare. A intreprins studii epidemiologice complexe privind afectiunile ginecologice, pe care le-a efectuat in diferite regiuni geografice din fosta uniune. In consecinta, a fost determinat rolul factorilor climaterici, geografici si profesionali in raspandirea diferitelor disfunctii ginecologice…
 

In anul 1993, datorita rezultatelor obtinute in munca de cercetare, organizatorica si practica, profesorul universitar Gheorghe Palade este ales membru titular al Academiei de Stiinte a Moldovei. Prin munca-i fara de preget a devenit Laureat al Premiului Academiei de Stiinte a R. Moldova pentru lucrarile „Bazele obstetricii fiziologice” si „Obstetrica patologica”.
Bogata sa experienta, acumulata in activitatea de cercetare si clinica, este aproape integral reflectata in cele 400 de lucrari stiintifice, inclusiv 15 monografii, 42 de recomandari metodice. Sub indrumarea stiintifica a Domniei sale au fost sustinute 30 de teze de doctor si doctor habilitat in medicina. Prin concursul savantului, s-a dat unda verde activitatii unor personalitati notorii in obstetrica si ginecologe, printre care profesorii P. Rosca, O. Cernetchi, conferentiarii Gh. Marcu, N. Banari, M. Moldovanu, M. Politari, L. Bucataru, A. Musteata, T. Esanu, Z. Sarbu, R. Comendant, O. Popusoi, Iu. Dondiuc, O. Samoilov, O. Salari, O. Corlateanu etc.
 

Acest savant cu renume si bun cunoscator de limba franceza a prezentat rapoarte si comunicari la numeroase reuniuni de profil din diverse colturi ale planetei (a participat la 17 congrese internationale). Studentii din toate timpurile, actualmente si rezidentii, ii sunt profund recunoscatori pentru prelegerile sale pline de continut si accesibile tuturor.
Vreau sa mentionez ca eroul nostru este unul din pilonii medicinii noastre care au creat traditiile universitare. Noi le continuam si le inmultim. As mai adauga ca aria investigatiilor sale a depasit de mult cadrul specialitatii pe care o imbratiseaza. Investigatiile sale din ultimii ani arata cu ce indemanare sondeaza dumnealui problemele demografice conjugate, fireste, la medicina.
 

Este minunat ca avem in preajma asemenea intelectuali de marca, oameni de cultura ca acad. Gh. Palade. Pentru ca in tot ce a facut si face este prezent elementul creatiei, harul Domnului.
De cand il cunosc pe profesorul universitar, academicianul Gheorghe Palade, intotdeauna l-am asemuit cu un intelectual aristocrat, om bine axat pe anumite principii de viata. Despre aceasta vorbeste comportamentul sau, tinuta, chiar si vestimentatia. Are un fel al sau de a fi pe placul tineretului, colegilor, tuturor celor aflati in preajma lui. Unii chiar au inceput sa-l imite in multe privinte.
 

Statul l-a rasplatit pentru munca depusa cu mai multe ordine si medalii, printre care „Ordinul Republicii”, medaliile „Dimitrie Cantemir” si „Nicolae Testemitanu”, este Laureat al Premiului de Stat…
Va adresez, stimate academician, cele mai sincere urari de bine in numele colectivului profesoral-didactic si tineretului studios de la Universitatea noastra. Ne exprimam admiratia si gratitudinea, multumindu-va pentru activitatea rodnica in pedagogie, stiinta, clinica. Bucurie si satisfactie sufleteasca in toti ani haraziti. Sa fiti insotit mereu de energia creativa pe care o indreptati in albia sanatatii omului si societatii.

Ion Ababii,
rectorul USMF „ Nicolae Testemitanu”, profesor universitar, academician al AS a RM

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *