Sport

Un moldovean a adus aurul pentru România la Campionatul Mondial de kaiac-canoe

Pentru că în Republica Moldova nu întrevedea nici un viitor, Victor, originar din Floriţoaia Veche, de lângă Ungheni, a cerut cetăţenia română în 2007. Tânărul povesteşte începuturile sale: “În clasa a doua, am venit să mă înscriu la secţia de dansuri! La modă erau atunci formaţiile dance Backstreet Boys sau East 17, dar nu mi-a plăcut!”, a relatat Victor pentru “Expresul de Ungheni”. Cum tatăl său făcuse kaiac-canoe la Liceul Sportiv din Chişinău, şi-a zis să meargă şi el la acest sport: “Voiam măcar să învăţ să înot. Dar după aceasta am văzut Olimpiada din 1996, unde moldovenii, în frunte cu Nicolae Juravschi, au ocupat locul doi, şi am hotărât că voi face kaiac-canoe”.

A vrut să se lase de două ori

Moldoveanul nu a fost scutit de necazuri. Se întâmpla în 2004: “Trebuia să mergem la un concurs în Italia. S-a făcut o preselecţie şi i-am bătut pe toţi. Însă antrenorul de la liceu l-a pus pe listă pe un nepot. Am plecat de la acel liceu, mă gândeam chiar să abandonez”. Cam în aceeaşi perioadă a stat două luni în spital şi chiar a fost operat: “În acele momente mă gândeam că nu am să mai pot face vreodată sport”. “Dacă rămâneam acasă, riscam să nu mai progresez. În România, unde activez de la începutul lui 2008, primesc şi o indemnizaţie bunicică, nu mai iau credite de la tata”, încheie Mihalachi, care a primit cetăţenia română la începutul acestui an.

O vâslă costă 460 de euro
Victor spune că tot ce a făcut în acest sport îi datorează tatălui său, care l-a ajutat permanent: “Echipamentul e foarte scump. Vâsla cu care particip la competiţii costă 460 de euro şi se rupe relativ des. Barca e adusă din Polonia şi costă alte 2.000 de euro. La început, totul mi-a fost asigurat de tatăl meu. La noi, în Moldova, statul nu investeşte deloc în sportivi”.

«Ne potrivim în barcă»
“Ne-am potrivit din prima, am tras împreună, simţeam perfect barca, intuiam fiecare cum trage, şi aşa am rămas. Comunicăm bine, avem aceleaşi responsabilităţi, nici unul nu este şeful. Aici nu există ierarhii”, a explicat Liviu Dumitrescu, partenerul de barcă.

Libertatea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *