Ultima oră

Un nou caz de PESTĂ PORCINĂ a fost depistat în UTA Găgăuzia

Viceguvernatorul UTA Gagauz-Yeri, Vadim Ceban, şi şeful subdiviziunii ANSA de la Comrat, Mihail Tucan, au anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că în dimineaţa zilei a fost întrunită Comisia antiepizootică excepţională din regiune, care a anunţat carantină pe teritoriul satului Beşghioz. Totodată, autorităţile autonomiei au aprobat un Plan complex de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarelor.

„La intrările în sat vor fi plasate trei posturi, iar toate mijloacele de transport vor fi dezinfectate. Posturile vor fi supravegheate de poliţie şi trupele de carabinieri. De asemenea, este interzisă orice circulaţie sau transportare, prin localitate ori în afara ei, a animalelor domestice, iar porcii vor fi sacrificaţi doar în puncte autorizate”, a declarat Vadim Ceban.

În prezent, în satul Beşghioz sunt înregistrate 132 de capete de porcine.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană, ANSA monitorizează situația epizootică şi reaminteşte proprietarilor de porci să nu hrănească animalele cu resturi alimentare, să nu-i lase liberi şi să îşi schimbe hainele înainte de a intra în adăposturile animalelor, precum şi să respecte normele de biosecuriate.

Pestă porcină africană nu este periculoasă pentru om, însă boala se răspândește foarte repede în rândul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii. Nu există vaccin. Vaccinarea existentă a porcinelor reduce presiunea de virus, dar nu conduce la dispariţia acestuia. Carnea de porc provenită de la animalele infectate nu constituie un pericol pentru oameni, dar nu se recomandă pentru consum.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *