Social

Un pedagog-fermier, cu dragoste de pământ

Începutul s-a lungit până seara târziu. În schimb, operaţia agrotehnică au încheiat-o la fix pe cele câteva sute de hectare. Ei speră să purceadă, la fel de organizat, şi la semănatul porumbului, florii-soarelui, culturilor furajere. 
La Echimăuţi, iarna a fost mărinimoasă. Agricultorii se bucură acum de starea semănăturilor de grâu şi orz. Acestea au rezistat bine. Azi verdele firav desfată ochiul trecătorului. Fermierul păşeşte printre rândurile de smarald, cercetând atent firicelele plăpânde.

După absolvirea Şcolii Pedagogice din Orhei, Ion Negură, acest fiu de câmpean, îmbrăţişă profesia de învăţător, deprinzându-şi micii săteni să ţină condeiul în mână. Mai târziu a ajuns profesor de educaţie fizică la şcoala natală, dar rugul nesăţios al dorului de glie îi ardea tot mai tare sufletul. Atunci, prin 2000, el se încumetă să urce treapta riscantă a ursitei şi peste noapte se pomeni fermier. „Mă sufocam când vedeam cum tinerii noştri părăsesc satul, lăsând în paragină ogoarele la care părinţii lor au râvnit o viaţă”, îşi aminteşte fermierul-pedagog anii de mizerie.

Adunând într-un tot întreg cotele bătrânilor, necăjiţi de soartă, plus loturile unor rătăciţi în lumea mare, Ion și-a înfiripat o gospodărie ţărănească care, treptat, a prins contur de societate prosperă. Astăzi, şase angajaţi ai colectivului au în oblăduire peste patru sute de hectare de pământ arabil, preluat cu acte în regulă de la sătenii săi, dar şi de la cei din localităţile megieşe Cinişeuţi, Saharna. Chiar de la bun început, cotaşii au înţeles că n-au dat greş, semnând contractele de tocmeală cu societatea lui Negură. Fermierul îşi respectă cuvântul – an de an împarte cinstit fiecărui ţăran cota-parte ce i se cuvine din recoltele crescute. Pe viitor, patronul ţine să-şi extindă gospodăria. În acest scop va mai procura, pe lângă cele patru tractoare şi trei combine, tehnică performantă de ultimă generaţie.

Azi, fiul Dumitraş, elev în clasa a opta, visează să devină mâna dreaptă a tatei, să se facă veterinar la complexul zootehnic al familiei. Fiica Anişoara (e abia în clasa a treia) va păşi, se pare, pe urmele mamei sale, Lilia, profesoară de biologie, venerată la liceul din sat…

Andrei Moroşanu

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *