Birocraţia a îngheţat la Căuşeni un proiect de zeci de milioane de lei, de care s-ar putea bucura aproape 17 mii de locuitori ai urbei. Este vorba despre reabilitarea capitală a Staţiei de Epurare din localitate. Lucrările urmau să înceapă în acest an, însă, din cauza unor imperfecţiuni în legislaţie, autorităţile aşa şi nu au putut identifica un agent economic pentru implementarea acestuia.
Reabilitarea staţiei face parte dintr-un proiect mai amplu, finanţat de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud şi Consiliul Raional valoarea căruia se ridică la 64 de milioane de lei. Prima fază a demarat în 2017 cu construcţia reţelelor de canalizare în cel mai populat sector al oraşului şi s-a finalizat anul trecut.
"Au fost alocaţi în anul curent de la Consiliul raional, 5 milioane de lei. ADR Sud a alocat 7 milioane. Reieşind din sursele financiare pe care le avem", a menţionat Iurie Turtureanu, şef de direcţie Consiliul Raional Căuşeni.
Cele trei licitaţii publice organizate au eşuat, iar autorităţile aşa şi nu au putut stabili agentul economic, astfel că banii au rămas nevalorificaţi.
"Prima licitaţie s-a anulat că din 4 companii care au participat, doar o singură companie s-a calificat. În a doua licitaţie o fost stabilit câştigătorul. În urma contestaţiilor Agenţia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor a anulat procedura respectivă. În cadrul a treia licitaţie, a fost stabilit câştigătorul. Şi la moment procedura a fost din nou contestată", a declarat Nicolae Cotruţă, specialist în secţia management proiecte din cadrul ADR Sud.
Responsabilii de proiect dau asigurări că acesta va fi reluat anul viitor.
"O să trecem pe anul viitor, şi prelungim proiectul mai departe.
- Cât timp poate fi prelungit termenul de începere a lucrărilor?
- După mine până nu terminăm. Fiindcă această staţie de epurare este strict necesară", a precizat Iurie Turtureanu.
Vechea staţie de epurare din Căuşeni, construită acum 70 de ani, continuă să activeze, totuşi, în clădirea avariată şi cu utilaje ruginite.
"De mai mulţi ani, de vreo 20 de ani staţia se află într-o aşa stare. Funcţionează doar treapta mecanică. Treapta biologică nu funcţionează. Apa, înainte de a ieşi în râul Botna, trece prin două iazuri biologice. Şi asta e toată curăţirea", a subliniat Alexandru Gâlcă, directorul întreprinderii "Apa Canal" Căuşeni.
Între timp, ecologiştii bat şi ei alarma. Apele reziduale din oraş se revarsă în râu cu o concentraţie de poluanţi care depăşeşte de cel puţin două ori norma admisibilă.
Locuitorii oraşului Căuşeni sunt nemulţumiţi de starea lucrurilor:
"Voi nu vedeţi ce se face în republica noastră. Ce o fost bun o stricat, da vor să facă deamu din rău. Da ei nu fac nimic".
"E birocraţie foarte mare. Dacă lucrul e preconizat, lasă-l să facă în timp, şi în termen că e pentru toată lumea".
Valoarea totală a lucrărilor de reabilitarea a Staţiei de Epurare se ridică la 54 de milioane de lei. În prezent aproape 60 la sută din locuitorii oraşului Căuşeni sunt conectaţi la sistemul centralizat de canalizare.
publika.md
|
Un minor de 16 ani, lovit de un troleibuz în sectorul Botanica. La fața locului s-a deplasat poliția și ambulanța.
( ) Citeşte tot articolulDupă ce s-a aflat în comă timp de 10 zile, tânărul de 25 de ani, care a fost bătut cu bestialitate într-o staţie PECO din raionul Floreşti, a murit marţi seara pe patul de spital. Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV de vicedirectorul...
( ) Citeşte tot articolulFamilia acestora, dar și oamenii din localitate, sunt șocați. Ei spun că nu pot crede că nunta însângerată avea să însemne moartea celor doi consăteni, pentru care au doar cuvinte de laudă. Fratele și sora au vorbit în exclusivitate pentru noi despre...
( ) Citeşte tot articolulUn bărbat și o femeie au fost răniți într-o deflagrație puternică, produsă marți seara într-o locuință din orașul Sângerei. Corpul neînsuflețit al unui alt bărbat a fost găsit sub dărâmături după mai bine de două ore de căutări,...
( ) Citeşte tot articolulEste mare sărbătoare în ziua aceasta pentru toți creștinii, fiindcă are loc pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre această sărbătoare.
( ) Citeşte tot articolulMiniştrii de Externe din G7 au cerut, ieri, Rusiei să îi elibereze pe protestatarii reţinuţi sâmbătă, după arestarea lui politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de -2..-5 grade în nordul țării, -1..-4 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la -3 grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolul"Poporul evreu a învățat lecția Holocaustului: că nu putem ignora amenințările cu distrugerea, că trebuie să le facem față când sunt încă mici. Și, mai presus de toate, deși apreciem foarte mult ajutorul prietenilor, trebuie să ne apărăm singuri", a...
( ) Citeşte tot articolulBanii se numără printre nevoile primordiale ale omului. Ne ajută să ne îndeplinim dorințele, să ne satisfacem necesitățile și, de ce nu, să trăim în lux. La fel de importantă este și gestionarea finanțelor, însă uneori deciziile legate de bani pot deveni stresante...
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul Brexit, românii vor mai putea intra în Marea Britanie cu buletinul doar până la 30 septembrie 2021. Ambasada României la Londra a precizat că cetățenii români care intenționează să călătorească în această țară vor avea...
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulLa Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.
( ) Citeşte tot articolulReapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulB. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)
( ) Citeşte tot articolul