Astăzi 21 Octombrie 2019, Luni - Ultima actualizare la 20 Octombrie 2019
Abonamente

Istorie 16 Septembrie 2013, ora 08:00    Din editia print

În culisele istorieiUN SCRIITOR DIN GĂVĂNOASA CONTEMPORAN CU EMINESCU

Marime Font

În Dicționarul geografic al Basarabiei editat la București, în 1904 de către Zamfir Arbore scrie că odinioară Găvănoasa se numea Grecenii Vechi, era o comună în jud. Ismail, care, probabil, mai târziu a fost trecută în jud. Cahul. La nord-est de sat, într-un hârtop se aflau odăile Găvănoasa, de unde a și provenit numele nou al localității, care pe atunci avea 98 de case și o populație de 920 de suflete, adică o medie de aproape 10 suflete în casă.  

Din acest sat este originar un prozator uitat astăzi cu desăvârșire - Panait Macri.

La doar opt ani de la stingerea lui din viață, George Călinescu scoate Istoria literaturii române de la origini până în prezent (București, 1940) în care nici măcar nu-i pomenește numele.


Așa cum îl trece cu vederea și Petre V. Haneș în monografia sa Scriitorii basarabeni (București, 1942), ca să nu pomenim aici de edițiile contemporane unde nu se mai întâlnește numele lui.

Excepție face doar O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia (Chișinău, 1997), în care criticul Mihai Cimpoi îl prezintă succint, dar îl reabilitează estetic: 

...impune în contextul românesc romanul de senzație și aventură în foileton. A fost gustat în epocă de cititorul nepretențios, avid de senzaționalul crud, fiind rapid monografiat de Sofronie Ivanovici în 1898. Cititorul, îngurgitând șirul de scene tari, conturate în stilul de pionierat naiv al genului, ghicește ușor deznodămintele, după cum își dă seama însuși autorul. Personajele, viciate de moravuri grele, de porniri instinctuale obscure, ce creditează naturalismul dominant, sunt amplasate în unghere, cuibaruri alcovuri romanțios-amorale:Viața parfumată, desfrâu și pasiune, lacrimi și jurăminte, amor și trădare, rafinărie și nepătrunsă prefăcătorie, toate acestea se găsesc din abundență în salonul și mai cu seamă în camera de culcare a Stelei. Este un gen de frontieră care dă naștere unei noi formule, aceea a gazetăriei romanțate, anunțând procesul de beletrizare de mai târziu. Panait Macri... este un deschizător de căi, în literatura foiletonistică, al cărei farmec secret este amoralitatea ce conține în germene virtutea și, firește, dostoievskiana căință purificatoare.

Un loc aparte în creația lui Panait Macri îl ocupă, pe linia basarabenismului documentar, sociologic, naturalist învederat de la Moruzi, Leon Donici până la Stere, Grozăviile din Petersburg, ce inserează, în stilul temniței și exilului, pagini autobiografice...

Ca poet(vol. Poezii diverse) apare în ipostază de proscris sau pustnic romantic neîncrezător în micile sale încercări poetice (după cum mărturisește în prefață) și glorificând retoric suava Românie, intonând jelanii sentimentale, sau creionând pasteluri în stil-stângaci-alecsandrin...

O altă excepție e și Dicționarul literaturii române de la origini până la 1900 (Chișinău, 2002) în care e prezentată informația biografică despre Panait Macri, dar concluzia pe care o face Gabriela Drăgoi, autoarea articolului în cauză, este una dură:

Scriitor fără talent, M, este autorul unei producții literare în care abundă violențele. Ascunse sub aparențe moralizatoare, unele proze sunt de-a dreptul triviale. 

E greu de explicat o asemenea atitudine. Probabil timpul literar se scurge mai iute ca timpul real. Ori cauza e alta.
De vină e doar lungul timpului și frontiera pe Prut rupându-i biografia în două. Căci au fost ani când istoriile literare indicau doar anul nașterii nu și locul unde s-a născut. Iar ziaristul și scriitorul Panait Macri s-a născut în 1863 în satul Găvănoasa, din județul Cahul. Pe atunci, această parte a Basarabiei revenise la matcă, la Moldova istorică și participase la actul istoric de Unire a Principatelor. 

Are o biografie adecvată epocii. A făcut studii la Liceul Sf. Sava din București, unde și-a luat bacalaureatul. După care a urmat timp de șase luni Facultatea de Medicină a Universității din București și a lăsat baltă ideea de a se face doctor preferând literatura.

Debutează în 1877 ca mai toți prozatorii, cu o poezie publicată în ziarul Vestea. După care în 1879 scoate la București, placheta de versuri Poezii diverse.
Pe parcursul anilor a semnat scrierile sale și cu nume de împrumut pe care le-a descifrat Mihail Straje în Dicționar de pseudonime (București, 1973): Irc, Irca (Satira, 1897), Ircam, Ircan (Soarele, 1897), Mac, Omega (Dreptatea, 1897), Rimac (anagramă).
Paralel cu activitatea literară, începând cu anul1878 activează în presă trecând prin redacțiile mai multor publicații: Războiul, Epoca, Țara, Timpul, Adevărul, Dimineața, Soarele, Universul, România științifică și literară, Dreptatea, Viitorul, Minerva ș.a.

La publicațiile Vocea adevărului (1882-1883) și Satira (1897), este redactor responsabil, iar la revista Actualitatea este director literar și politic.

A scris foarte mult și în diverse genuri: poezii, romane, piese de teatru, publicistică.
Bibliografia operei lui impresionează îndeosebi ca număr de apariții editoriale:
Ghiță Catanuță, căpitan de haiduci (nuvelă, București,1883), Scarvulis sau Crima din Brăila
(București, 1884), Otrăvitoarea din Giurgiu sau Frumoasa alexandrina (București, 1884),Omorul din strada Soarelui sau asasinii Mariei Popovici (roman, București,1885), Sugrumarea Theodorei, copila Domnului din București (București, roman, 1886), Viața în moarte sau Femeia trădătoare

(București,1888),Crimă misterioasă din calea Mogoșoaei (București, 1893), O scrisoare M. S. Reginei (București,1894), Haiducul Țandură (București,1894), Femeia pierdută (București,1896), Din lumea de azi (București, 1896), Ioan Tunsu (București, 1887.), Excursiunea în Grecia (București,1901), Iorgu Cosma (București,1902), Depravația pentru aur și depravația pentru pâine (București,1903), Din fundul ocnelor (I-II, București,1904), Grozăviile din Petersburg (București,1905), Misterele Bucureștilor (1907-1908), Femei depravate (București,1908), Cele două suflete și spiritismul (1927), Explicația științifică a viselor(f. a), Sărbătoarea poporului (f. a.), Bostan haiduc de peste Milcov (București, f. a.) ș.a.

A scris despre haiduci cu mult înaintea lui Panait Istrati, dar n-a cunoscut același succes.
A scris dramaturgie și piesele au fost montate, dar și uitate nu peste multă vreme de la prezentare.
Totuși trebuie să reținem faptul că unii contemporani l-au apreciat și au făcut referințe la opera lui:
A. Bacalbașa Scrieri alese (București, 1965), I. Dragomiresc-Ranu Hanul Conachi (1893), Sofronie Ivanovici Ilie Ighel, N. D. Popescu, Panait Macri (București, 1898), Dinu Pillat Romanul de senzație în literatura română din a doua jumătate a sec. XIX. (1947).
S-a stins din viață în 1932, la 4 iulie, la vârsta de 69 de ani și a fost înmormântat în Cimitirul Colentina din București.
Chiar ținând cont de toate deficiențele și aprecierile critice, Basarabia îl trece pe răbojul său literar ca pe un nume de referință, fiindcă noi îl vedem pe Panait Macri un om care scria în cheia epocii lui și nu-l putem scoate în afara timpului în care și-a făurit modesta-i operă de pionierat, fiind unul dintre contemporanii lui Eminescu... 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 22:43

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

În turul II al alegerilor pentru primăria capitalei se vor duela candidatul PSRM, Ion Ceban, și candidatul ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase iar Dorin Chirtoacă obține un rezultat surprinzător.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 18:49

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

 Urmăriți în timp real prezența la vot în cadrul alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 14:02

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Pasionatii de numerologie fac tot felul de calcule si aduc publicului nenumarate curiozitati legate de data nasterii fiecarui om. Iata ce defecte si ce calitati ai, in functie de ziua in care te-ai nascut. Inainte, trebuie sa faci un calcul simplu. Aduna cifrele din data ta de nastere, astfel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:58

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Vrei sa stii cum se prepara un aluat de pizza delicious. Noi am cautat si am gazit secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre. Nu vei mai face niciodata comanda si vei prepara pizza numai in casa. Daca iti place blatul pufos, atunci ti se potriveste acest aluat de pizza. Pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:48

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Cu siguranta ati avut cosmaruri si, poate, unele dintre ele s-au repetat, in timp. Vrei sa stii cum pot fi interpretate visele? 1. Pici la un examen sau nu poti rezolva o problema Chiar daca anii de scoala au trecut demult, mai poti avea cosmaruri legate de picarea unui examen sau ceva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:40

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Răceala, gripa și sinuzita ne vor da bătăi de cap câteva luni înainte, așa că este bine să ne pregătim ,,armele”, naturiste bineînțeles, pentru a nu afecta imunitatea și forțele proprii de luptă ale organismului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:35

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Moldova se află pe locul al treilea dintre țările spațiului post-sovietic, după numărul de cereri depuse pentru a obține Carte verde și viză în SUA.Și numărul de cereri de plecare în SUA este pur și simplu înfricoșător – 440.863 și familiile lor....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:28

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Dezbaterile din jurul Brexitului îi împart pe britanici în tabere, pe măsură ce discuţiile dintre susţinători şi oponenţi sunt tot mai înverşunate. Membri ai Parlamentului din ambele aceste tabere sunt acuzaţi că dezbină populaţia cu discursuri inflamatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:15

Pisica ta crede că ești maică-sa

Pisica ta crede că ești maică-sa

Un studiu nou a arătat că pisicile formează același tip de atașament ca bebelușii și câinii. E o întrebare destul de întâlnită la mine acasă și sunt sigur că și în altele în care trăiesc animale: după ce una dintre pisici face ceva adorabil,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:06

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Un număr îngrijorător de clinici care fac transplant de păr în Marea Britanie nu sunt înregistrate oficial la Ministerul Sănătății. Am vorbit cu câteva dintre victimele lor. DOUĂ TRANSPLANTURI FĂCUTE LA CLINICI FĂRĂ LICENȚĂ. FOTOGRAFIE DIN ARHIVA LUI ROSHAN...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Octombrie 2019, ora: 10:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

Horoscopul zilei de 20 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:30

OPINIE /// Culmea alegătorului

OPINIE /// Culmea alegătorului

Foarte curînd vom alege președintele României. Avem libertatea de a vota pe cine vrem noi. Desigur, pe cine vrem dintre cei care vor, adică dintre cei care candidează. Cum altfel? Dar chiar și așa, aceasta este o libertate de cel mai înalt rang. Una dintre acelea care te...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:23

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Avitaminoza se referă, în general, la carența unei anumite vitamine sau a mai multora. Considerată o boală de nutriție, afecțiunea este rareori întâlnită în cadrul societăților dezvoltate, acolo unde nu lipsesc informațiile despre o alimentație echilibrată, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:15

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Dacă ar fi să găsim calitatea principală a unei genți, aceea ar fi, fără urmă de îndoială, versatilitatea. Adorăm modelele care trec cu brio testul timpului și care se pot potrivi fără probleme la toate stilurile și articolele vestimentare din garderoba noastră. Și,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:12

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puţin 15 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 14 au fost răniţi, după ce barajul unei exploatări aurifere din Siberia a cedat. Puhoaiele au inundat barăcile unde se aflau muncitorii. Şase persoane sunt date dispărute în urma incidentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:07

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Mii de oameni au protestat în mai multe orașe din Croația față de modul în care autoritățile se ocupă de cazurile de violență sexuală împotriva femeilor. Demonstrațiile, organizate de grupuri care militează pentru drepturile femeilor, au fost determinat de eliberarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:00

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

Compania australiană de zbor Qantas a încheiat duminică dimineață testul celui mai lung potențial zbor comercial fără oprire din lume, pornind din New York, cu destinația Sydney și având o durată de 20 de ore, relatează site-ul agenției Reuters, citat de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:54

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a venit la secția de votare împreună cu soția și nepotul pentru a-și exprima dreptul la vot. Ex-premierul se declară convins că pentru șefia capitalei se va da bătălia și în turul II.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:52

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Candidatul Blocului ACUM la primăria municipiului Chișinău, Andrei Năstase, și-a exprimat dreptul la vot în această dimineață. El a declarat că a votat cu gândul la Chișinău, la suburbii și la locuitorii Capitalei, precum și pentru un nou început. Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:23

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Concert cu peripeții pentru Lady Gaga, care a căzut de pe scenă în Las Vegas. S-a întâmplat la scurt timp după ce artista invitase pe scenă un fan. I-a sărit acestuia în brațe, numai că bărbatul și-a pierdut echilibrul, iar cei doi au căzut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:11

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton a acuzat Moscova că se amestecă din nou în alegerile prezidenţiale americane în favoarea lui Donald Trump, sprijinind candidatura unei democrate în alegerile primare în vederea prezidenţialelor, pe care o numeşte „favorită a ruşilor”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:05

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Au izbucnit violențe, vineri seara, la Barcelona, între protestatari și forțele de ordine, după ce sute de mii de oameni au participat la un miting uriaș în Barceelona, la apelul celor care militează pentru separarea de Spania. Pe măsură ce s-a lăsat noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 09:40

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Două mașini au fost implicate într-un accident rutier produs pe traseul Bozieni-Hâncești.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)