Astăzi 7 Iunie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 6 Iunie 2020
Abonamente

Istorie 16 Septembrie 2013, ora 08:00    Din editia print

În culisele istorieiUN SCRIITOR DIN GĂVĂNOASA CONTEMPORAN CU EMINESCU

Marime Font

În Dicționarul geografic al Basarabiei editat la București, în 1904 de către Zamfir Arbore scrie că odinioară Găvănoasa se numea Grecenii Vechi, era o comună în jud. Ismail, care, probabil, mai târziu a fost trecută în jud. Cahul. La nord-est de sat, într-un hârtop se aflau odăile Găvănoasa, de unde a și provenit numele nou al localității, care pe atunci avea 98 de case și o populație de 920 de suflete, adică o medie de aproape 10 suflete în casă.  

Din acest sat este originar un prozator uitat astăzi cu desăvârșire - Panait Macri.

La doar opt ani de la stingerea lui din viață, George Călinescu scoate Istoria literaturii române de la origini până în prezent (București, 1940) în care nici măcar nu-i pomenește numele.

Loading...


Așa cum îl trece cu vederea și Petre V. Haneș în monografia sa Scriitorii basarabeni (București, 1942), ca să nu pomenim aici de edițiile contemporane unde nu se mai întâlnește numele lui.

Excepție face doar O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia (Chișinău, 1997), în care criticul Mihai Cimpoi îl prezintă succint, dar îl reabilitează estetic: 

...impune în contextul românesc romanul de senzație și aventură în foileton. A fost gustat în epocă de cititorul nepretențios, avid de senzaționalul crud, fiind rapid monografiat de Sofronie Ivanovici în 1898. Cititorul, îngurgitând șirul de scene tari, conturate în stilul de pionierat naiv al genului, ghicește ușor deznodămintele, după cum își dă seama însuși autorul. Personajele, viciate de moravuri grele, de porniri instinctuale obscure, ce creditează naturalismul dominant, sunt amplasate în unghere, cuibaruri alcovuri romanțios-amorale:Viața parfumată, desfrâu și pasiune, lacrimi și jurăminte, amor și trădare, rafinărie și nepătrunsă prefăcătorie, toate acestea se găsesc din abundență în salonul și mai cu seamă în camera de culcare a Stelei. Este un gen de frontieră care dă naștere unei noi formule, aceea a gazetăriei romanțate, anunțând procesul de beletrizare de mai târziu. Panait Macri... este un deschizător de căi, în literatura foiletonistică, al cărei farmec secret este amoralitatea ce conține în germene virtutea și, firește, dostoievskiana căință purificatoare.

Un loc aparte în creația lui Panait Macri îl ocupă, pe linia basarabenismului documentar, sociologic, naturalist învederat de la Moruzi, Leon Donici până la Stere, Grozăviile din Petersburg, ce inserează, în stilul temniței și exilului, pagini autobiografice...

Ca poet(vol. Poezii diverse) apare în ipostază de proscris sau pustnic romantic neîncrezător în micile sale încercări poetice (după cum mărturisește în prefață) și glorificând retoric suava Românie, intonând jelanii sentimentale, sau creionând pasteluri în stil-stângaci-alecsandrin...

O altă excepție e și Dicționarul literaturii române de la origini până la 1900 (Chișinău, 2002) în care e prezentată informația biografică despre Panait Macri, dar concluzia pe care o face Gabriela Drăgoi, autoarea articolului în cauză, este una dură:

Scriitor fără talent, M, este autorul unei producții literare în care abundă violențele. Ascunse sub aparențe moralizatoare, unele proze sunt de-a dreptul triviale. 

E greu de explicat o asemenea atitudine. Probabil timpul literar se scurge mai iute ca timpul real. Ori cauza e alta.
De vină e doar lungul timpului și frontiera pe Prut rupându-i biografia în două. Căci au fost ani când istoriile literare indicau doar anul nașterii nu și locul unde s-a născut. Iar ziaristul și scriitorul Panait Macri s-a născut în 1863 în satul Găvănoasa, din județul Cahul. Pe atunci, această parte a Basarabiei revenise la matcă, la Moldova istorică și participase la actul istoric de Unire a Principatelor. 

Are o biografie adecvată epocii. A făcut studii la Liceul Sf. Sava din București, unde și-a luat bacalaureatul. După care a urmat timp de șase luni Facultatea de Medicină a Universității din București și a lăsat baltă ideea de a se face doctor preferând literatura.

Debutează în 1877 ca mai toți prozatorii, cu o poezie publicată în ziarul Vestea. După care în 1879 scoate la București, placheta de versuri Poezii diverse.
Pe parcursul anilor a semnat scrierile sale și cu nume de împrumut pe care le-a descifrat Mihail Straje în Dicționar de pseudonime (București, 1973): Irc, Irca (Satira, 1897), Ircam, Ircan (Soarele, 1897), Mac, Omega (Dreptatea, 1897), Rimac (anagramă).
Paralel cu activitatea literară, începând cu anul1878 activează în presă trecând prin redacțiile mai multor publicații: Războiul, Epoca, Țara, Timpul, Adevărul, Dimineața, Soarele, Universul, România științifică și literară, Dreptatea, Viitorul, Minerva ș.a.

La publicațiile Vocea adevărului (1882-1883) și Satira (1897), este redactor responsabil, iar la revista Actualitatea este director literar și politic.

A scris foarte mult și în diverse genuri: poezii, romane, piese de teatru, publicistică.
Bibliografia operei lui impresionează îndeosebi ca număr de apariții editoriale:
Ghiță Catanuță, căpitan de haiduci (nuvelă, București,1883), Scarvulis sau Crima din Brăila
(București, 1884), Otrăvitoarea din Giurgiu sau Frumoasa alexandrina (București, 1884),Omorul din strada Soarelui sau asasinii Mariei Popovici (roman, București,1885), Sugrumarea Theodorei, copila Domnului din București (București, roman, 1886), Viața în moarte sau Femeia trădătoare

(București,1888),Crimă misterioasă din calea Mogoșoaei (București, 1893), O scrisoare M. S. Reginei (București,1894), Haiducul Țandură (București,1894), Femeia pierdută (București,1896), Din lumea de azi (București, 1896), Ioan Tunsu (București, 1887.), Excursiunea în Grecia (București,1901), Iorgu Cosma (București,1902), Depravația pentru aur și depravația pentru pâine (București,1903), Din fundul ocnelor (I-II, București,1904), Grozăviile din Petersburg (București,1905), Misterele Bucureștilor (1907-1908), Femei depravate (București,1908), Cele două suflete și spiritismul (1927), Explicația științifică a viselor(f. a), Sărbătoarea poporului (f. a.), Bostan haiduc de peste Milcov (București, f. a.) ș.a.

A scris despre haiduci cu mult înaintea lui Panait Istrati, dar n-a cunoscut același succes.
A scris dramaturgie și piesele au fost montate, dar și uitate nu peste multă vreme de la prezentare.
Totuși trebuie să reținem faptul că unii contemporani l-au apreciat și au făcut referințe la opera lui:
A. Bacalbașa Scrieri alese (București, 1965), I. Dragomiresc-Ranu Hanul Conachi (1893), Sofronie Ivanovici Ilie Ighel, N. D. Popescu, Panait Macri (București, 1898), Dinu Pillat Romanul de senzație în literatura română din a doua jumătate a sec. XIX. (1947).
S-a stins din viață în 1932, la 4 iulie, la vârsta de 69 de ani și a fost înmormântat în Cimitirul Colentina din București.
Chiar ținând cont de toate deficiențele și aprecierile critice, Basarabia îl trece pe răbojul său literar ca pe un nume de referință, fiindcă noi îl vedem pe Panait Macri un om care scria în cheia epocii lui și nu-l putem scoate în afara timpului în care și-a făurit modesta-i operă de pionierat, fiind unul dintre contemporanii lui Eminescu... 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 Iunie 2020, ora: 10:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:55

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

Patru români, printre care un bebeluș de zece luni și o fetiță în vârstă de zece ani, au murit într-un cumplit accident produs pe autostrada A1, între Arezzo și Monte San Savino, în Italia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:53

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Jean-François Delfraissy, preşedintele Consiliului Ştiinţific, care e autorizat de guvernul francez să ia măsurile în lupta cu coronavirus, a explicat care va fi strategia ţării, până la finalul anului 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 08:21

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

Fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit despre familia lui, despre continuitatea proiectelor începute în perioada în care era funcționar public și planurile sale de viitor, dar și cum a reușit să treacă de perioada...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 6 Iunie 2020, ora: 08:18

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile reprezintă o mare sărbătoare străveche, pe care românii o sărbătoresc cum se cuvine. Aceasta este ultima sărbătoare din ciclul pascal, după Înviere și Înălțare și comemorează Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Aceasta se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 Iunie 2020, ora: 00:38

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Soarele din Gemeni si Marte din Pesti fac cuadratura si aprind scanteia. Ce provocare astepti, ce vrei sa schimbi la tine? Lupta pentru ceea ce-ti doresti. Dupa eclipsa de Luna plina din Sagetator, astrul noptii intra in Capricorn, iar lucrurile incep sa se aseze in fagasul normal.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 00:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)