Sâmbăta aceasta va avea loc la Bucureşti solemnitatea liturgică de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika, prinţ, preot şi martir român care va fi trecut în rândul sfinţilor. E un prilej istoric pentru noi: un ilustru compatriot, ucis în temniţele comuniste, va fi ridicat la gloria altarelor!
Monseniorul Vladimir Ghika (n. la Constantinopol, în 1873, mort la Jilava, în 1954) a fost os domnesc, din familia Ghiculeştilor, care a domnit în Moldova şi Valahia, între secolele 17 şi 19. S-a format în Franţa, într-o varietate de domenii, începând cu Dreptul, dar şi la Roma, unde a studiat Filosofia şi Teologia la un prestigios colegiu dominican. O vreme, a practicat apostolatul laic, îmbinând slujirea săracilor şi a bolnavilor cu frecventarea protipendadei europene. Ulterior, a fost hirotonit preot catolic, primind încuviinţarea de a sluji după ritualul grec-ortodox.
Viaţa sa dăruită lui Hristos l-a condus prin locuri distante sau exotice, de la Tokyo, Sidney şi Buenos Aires, până în Congo: un prinţ al Bisericii, în sandale de călugăr rătăcitor. Cultivat, nobil şi poliglot, Monseniorul Ghika a fost şi un soldat al Domnului plin de curaj misionar şi simţ al jerfei personale. Aceste daruri l-au îmboldit să revină în România, în 1939, trecând alături de cei mai nevoiaşi dintre compatrioţii săi atât prin drama celui de-al II-lea Război Mondial, cât şi prin haoticii ani ai instaurării regimului bolşevic în ţara noastră.
Ar fi putut să plece din România, fiind chiar invitat să o facă. A rămas însă la Bucureşti, ştiind fireşte că îşi riscă astfel libertatea şi chiar viaţa. Tocmai pentru că, având de ales, a optat pentru calea îngustă a martiriului, el merită, astăzi, statutul de Fericit. Cât de ticălos a fost regimul comunist dacă a putut întemniţa, după o sinistră parodie judiciară, un venerabil octogenar, nu mai trebuie spus: o asemenea abjecţie scandalizează orice om normal.
Prin tribulaţii similare au trecut şi alte personalităţi ale Bisericii, de la medicul şi poetul Vasile Voiculescu şi părintele Arsenie Boca, pînă la marele dascăl de teologie Teodor M. Popescu. Cazurile lor, la care se adaugă moartea martirică a liderilor politici autori ai Marii Uniri, dar şi zecile de mii de studenţi, ţărani, intelectuali sau antreprenori asupriţi sub prigoana stalinistă, reprezintă un patrimoniu de suferinţă în faţa căruia avem două obligaţii morale: aceea de a nu uita şi aceea de cere dreptate, măcar la nivelul istoriei scrise.
Sâmbăta ce vine va fi însă o zi a bucuriei. Nu doar pentru catolicii din România, ci şi pentru majoritatea credincioşilor ortodocşi. Beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika este o veste bună pentru noi toţi, mai ales în aceşti ani de dificultăţi şi sminteli, în care avem nevoie de încredere în virtuţile naţionale.
Ca fost ambasador al României la Vatican, mă voi simţi onorat să particip la un asemenea eveniment memorabil. Simt că ziua de 31 august 2013 va fi o binecuvântare pentru toată societatea noastră şi sper ca Biserica Ortodoxă Română să deschidă de asemenea cauze de canonizare pentru sfinţii din închisorile comuniste. Alte neamuri drept credincioase au făcut-o deja...
Sursa Revista 22.ro
|
Astăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolulVineri, 15 ianuarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, de la slab până la moderat.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Orice aspect al sănătății care te îngrijorează poate fi remediat ușor, mai ales dacă ai grijă de ține și tratezi preventiv. Din punct de vedere financiar poți realiza un progres, iar asta te poate mulțumi.
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie. Acolo se va întâlni cu mai mulți oficiali europeni.
( ) Citeşte tot articolulEste un spectacol despre acceptarea istoriei, o istorie pe care mulți vor s-o șteargă cu radiera, de parca nu ar fi existat. Momentul în care acceptăm ceea ce a fost și cine suntem, este momentul în care începe vindecarea noastră. Spectacolul descrie existența unor oameni...
( ) Citeşte tot articolulInstanța supremă din Coreea de Sud a menținut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte Park Geun-hye, pentru implicarea sa într-un vast scandal de corupție care a dus și la înlăturarea ei din funcție, informează BBC. Park a fost condamnată...
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulCare sunt cele mai bune și cele mai rele predicții ale zodiacului pentru iarna pentru cele 12 semne ale zodiacului? Ce va aduce această iarnă pentru semnele de foc (Berbec, Leu, Săgetător), pentru cele de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn), pentru cele de aer (Gemeni, Balanță,...
( ) Citeşte tot articolul