Actualitate

Un vaccin experimental împotriva coronavirusului ar putea fi adus în România din Marea Britanie, pentru teste pe grupe de persoane

 Profesorul Streinu-Cercel a intervenit prin telefon în emisiune și a declarat că „din momentul în care s-a ratificat protocolul științific de cercetare”, produsul va ajunge pentru avizare la Agenția Națională a Medicamentului din România.

Adrian Streinu Cercel: ”În SUA și în Marea Britanie se testează un vaccin împotriva coronavirus. Noi, de la Institutul Național de Boli Onfecțioase ”Matei Balș”, avem deja o colaborare în acest sens și urmează să primim protocolul de colaborare pentru a putea pune în experiment acest nou vaccin.

E un vaccin făcut prin inginerie genetică. S-au indentificat structurile de la nivelul virusului care pot genera anticorpi protectori și este un vaccin care se referă populației care nu a trecut prin infecție. De aceea avem nevoie de testele acelea rapide.

Moderator: Când ar putea fi adus acest vaccin experimental și în România?

Adrian Strinu-Cercel: Din momentul în care s-a ratificat protocolul științific de cercetare, evident el va face obiectul unor avizări la Agenția Naționala a Medicamentului și după acest aviz va putea să înceapă. După care urmează procedura destul de laborioasă prin care preparatul evaluat să fie adus în țară și pe urmă „investigatorii” vor trece la treabă împreună cu echipele lor.

Noi ne gândim ca undeva într-o lună de zile să facem documentele și să începem cu primele seturi de voluntari. Vaccinul vine prin relația cu Marea Britanie.

Moderator: Cât durează testarea pe grupul de persoane?

Adrian Streinu-Cercel: Este în funcție de protocol. Nu vă pot spune în momentul de față. Într-o lună de zile România va avea un vaccin experimentat adus din Marea Britanie”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *