Una la 40 de milioane

publicat în Editorial pe 7 Februarie 2011, 09:15

Lunea trecută, dar şi toată săptămâna care a urmat, presa de la Chişinău şi din împrejurimi a vuit de „miracolul moldovenesc” - femeia care a adus pe lume cinci copii dintr-o lovitură. 

Zile întregi, reporterii foto şi TV au făcut coadă la Maternitatea de la Centrul Mamei şi Copilului. Apoi au apărut politicienii care (ca nişte politicieni adevăraţi ce sunt) au susţinut-o financiar pe mămica Tatiana Surugiu. De fapt, Moldova întreagă a trăit cu destinul ei şi al celor cinci copilaşi, rugându-se de sănătatea ei şi a celor două fetiţe şi trei băieţei. A fost o naştere demnă de Cartea Recordurilor, întrucât tânăra mamă a născut relativ uşor, pe cale naturală, în doar jumătate de oră. În plus, acesta e primul caz de naştere cvintuplă din RM. Statisticile mondiale atestă că, în medie, o sarcină din 80 este gemelară, una din 6500 este triplă, una din 500.000 este cvadruplă şi doar una la 40 de milioane este cvintuplă. Deci, recordul Tatianei Surugiu nu e doar naţional, ci unul de-a dreptul mondial.

Recordul adevărat însă abia urmează şi el ţine de capacitatea acestei familii de a-şi pune copiii - cei cinci nou-născuţi plus cei doi mai mari de acasă - pe picioare. Nu le va fi uşor, chiar dacă tatăl lor va continua să muncească în Cipru, chiar dacă politicienii nu-i vor uita şi vor găsi o modalitate de ajutor constant... Dar nu le va fi nici imposibil, având o căsnicie de aproape 20 de ani în spate. Şi ţipe oricât ar vrea cârcotaşii că „trebuie de făcut cu cap copiii”. Dacă toţi copiii s-ar fi făcut „cu cap”, vă daţi seama câţi dintre noi nici nu s-ar fi născut? Mult noroc şi putere, dragă familie Surugiu!

Timpul. Suplimentul Femeia