Astăzi 15 August 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 14:25
Abonamente

Social 19 Martie 2010, ora 16:51    Din editia print

Unde-s milioanele din tranzacţiile imobiliare dirijate de Svetlana Popa?

Marime Font
Sursa: Constantin Grigoriţă Imagini: 3
Foto: Constantin Grigoriţă

Viorel Ipati, un apropiat al deputatei şi câştigătorul mai multor licitaţii de vânzare a imobilelor publice înstrăinate ilicit, nu are nici casă…

Deputata Svetlana Popa, fosta şefă a fracţiunii comuniste în Consiliul municipal Chişinău (CMC), ne spunea acum o lună că nu-l prea cunoaşte pe Viorel Ipati, bărbatul care a procurat la un preţ mic două imobile ale MAI, în cadrul unor tranzacţii ce au prejudiciat enorm Bugetul de Stat şi care acum se află în litigiu. La început am crezut-o, ca să aflăm apoi că acelaşi Ipati a cumpărat şi o bază de odihnă din Vadul lui Vodă, care nu putea fi supusă privatizării, iar evaluarea imobilului a fost făcută de „Oxel-Imobil” - firmă care a avut-o până recent ca director adjunct anume pe Popa. De fapt, pe Ipati îl cunosc chiar şi părinţii deputatei, iar la Vadul lui Vodă se vorbeşte că el ar fi verişorul soţului dnei Popa. Dacă deputata comunistă este corectă şi cinstită, precum zicea, oare de ce ne-a minţit?

Baza „Izvoraş” a fost procurată tot de Ipati

Timp de două decenii, baza de odihnă „Izvoraş” din Vadul lui Vodă s-a aflat în gestiunea Regiei municipale „Exdrupo”. Din cauza situaţiei financiare modeste a instituţiilor de acest gen, subordonate municipalităţii, bunurile bazei au fost sechestrate de mai multe ori, dar numai temporar. Ultimul director de la „Izvoraş”, Vasile Vârlan, nici nu se gândea că imobilul ar putea fi comercializat, fiind un bun municipal din sfera socială, ce nu era pasibil privatizării. Într-adevăr, această normă este stipulată în art. 53, al. 2 al Legii cu privire la privatizare. Dar, în 2003, lucrurile s-au schimbat pe neaşteptate. Din cauza unei datorii a „Exdrupo” faţă de buget, Fiscul a pus un nou sechestru pe bază şi a înstrăinat-o. „Au lucrat fără ştirea noastră. Tot Fiscul a găsit firma „Oxel-Imobil” - din a cărei conducere făcea parte şi Svetlana Popa -, care a evaluat imobilul şi a fost împuternicită să organizeze licitaţia”, precizează Vârlan.

Loading...


Nici responsabilii de la „Exdrupo” nu-şi explică cele întâmplate. Potrivit inginerului-şef Vasile Panico, în 2000 întreprinderile municipale fuseseră obligate să-şi legifereze instituţiile aflate în subordine. „Tocmai pregăteam actele la cadastru, când, pe neprins de veste, am rămas fără „Izvoraş””, îşi aminteşte inginerul. Contabila-şefă a Regiei, Aliona Botezatu, menţionează că datoriile „Exdrupo” constituiau circa un milion de lei, dar preţul de vânzare al bazei a fost stabilit la 156 mii de lei, licitaţia fiind câştigată de Viorel Ipati. Sursele noastre de la Vadul lui Vodă afirmă că tranzacţia a fost susţinută şi de primarul comunist al satului, Iurie Onofriciuc, care ar fi interzis altor persoane să participe la licitaţie. Nu ştim cât e de adevărat, dar şi edilul ascunde ceva. El afirmă că „Izvoraş” a fost privatizată înainte de vara lui 2003, când a devenit primar, dar actele despre licitaţie datează cu 3 noiembrie 2003…

Mama Svetlanei Popa despre Viorel Ipati

De atunci, „Izvoraş” parcă e o oază a pustiului. Drumul spre bază e blocat, iar porţile îi sunt zăvorâte. Nici ţipenie de om, nici zare de câine. Totuşi, ne asigură sătenii, mai sunt excepţii. De pildă, acum doi ani, acolo au avut loc lucrări de reconstrucţie, iar muncitorii susţin că lucrările erau dirijate de „Sveta lu’ Cotruţă”. Aşa e supranumită deputata la Vadul lui Vodă, în satul său de baştină. Potrivit Eudochiei Hangan, inspector la „Apă-canal” în sat, Popa mai are aici vreo trei imobile. Într-o casă i-a adus pe socrii săi, iar alta e chiar reşedinţa sa de vară. „Ei nu au contracte cu întreprinderile de prestare a serviciilor comunale şi nu se ştie cum achită plata serviciilor”, adaugă Hangan.

Totuşi, cum a ajuns la Popa baza cumpărată de Ipati? Contactată de noi, Maria Cotruţă, mama deputatei, a oftat greu şi a exclamat nedumerită: „Care Viorel Ipati a cumpărat? De unde a luat Viorel asta? Nu-i drept, Doamne fereşte! N-am auzit ca Viorel să fi cumpărat ceva”. Femeia ne-a dat de înţeles că Ipati e rudă cu ginerele său, dar a menţionat că baza a fost cumpărată de un alt bărbat din Chişinău.

Acelaşi scenariu - Ipati a procurat şi imobilele MAI

De menţionat şi rolul lui Ipati în respectivele tranzacţii. De regulă, se înstrăinau terenuri publice sechestrate şi evaluate la licitaţie cu un preţ de nimic. Indiferent dacă anunţurile despre licitaţii se publicau sau nu, Ipati participa şi era câştigător, după care imediat vindea imobilele către diferite firme. Cele mai răsunătoare cazuri, care au prejudiciat enorm haznaua publică şi sunt cercetate penal, au reprezentat comercializarea, în 2004, a două imobile ale MAI. Într-o scrisoare desecretizată a lui Valentin Mejinschi către Voronin se arată că ambele tranzacţii au fost efectuate de persoane de încredere ale Svetlanei Popa şi ale lui Victor Pacalo (directorul general al „Oxel-Imobil”). Scenariile descrise în document coincid în parte cu cel aplicat la Vadul lui Vodă. Astfel, pentru stingerea unor datorii ale MAI, executorii judiciari au expus la licitaţie 2.250 metri pătraţi dintr-un complex de clădiri de pe str. Pietrarilor 1/3 şi, respectiv, o clădire de pe str. Mazililor, 34. După ce a câştigat ambele licitaţii, Ipati a vândut imobilele firmelor „Improiectcons” şi „Megaflora”. Aceste firme au aceeaşi adresă juridică - într-un apartament de pe str. Zelinschi -, ambele fiind fondate de aceeaşi persoană, Lidia Sârbu.

Ulterior, în perioada când Iordan era primar, CMC a luat o decizie distrugătoare pentru municipiu. Fără a organiza o licitaţie, în urma căreia bugetul municipal avea să aibă un câştig important, CMC a acceptat ca “Improiectcons” să cumpere 2,5 ha din terenul adiacent construcţiilor de pe Pietrarilor 1/3 cu numai trei milioane de lei. Potrivit experţilor Bursei “Lara”, în 2007, preţul unui ar în regiunea respectivă varia între 6000-8000 de euro. Un simplu calcul ne arată că, în cel mai bun caz, terenul s-a vândut de şapte ori mai ieftin, iar prejudiciul adus capitalei a constituit peste 20 milioane de lei. Pierderile sunt evidente, dar majoritatea comunistă din CMC, condusă de Popa, a închis ochii la ele.

Ipati: „Trăiesc foarte simplu”

Am contactat-o pe Lidia Sârbu, şefa firmelor care cumpărau pe nerăsuflate imobile de la Ipati. Fie că se simţea prost, fie că era emoţionată, dna Sârbu respira foarte greu… Avea o voce de femeie în vârstă, chinuită, tristă. Iată ce ne-a spus: „În primul rând, vreau să vă spun că… eu…. n-am văzut nicio ilegalitate. În al doilea rând… eu sunt persoană particulară şi de ce ar trebui să fac justificări?”. Întrebată dacă o cunoaşte pe Popa, ea a răspuns: „Scuzaţi, nu văd rostul de ce am discuta” şi a pus receptorul.

Despre Ipati am aflat că trăieşte la Budeşti. Puţin spus că nu e bogat - el nici casă nu are. Locuieşte cu soţia în casa soacrei. De la soţie-sa am aflat că Viorel este matematician, iar acum lucrează operator la o staţie PECO... I-am sugerat că soţul său a fost folosit ca o unealtă în grandioase tranzacţii imobiliare şi ea a zis: „Of, nu-i de mirare…”. La rândul său, Viorel Ipati ne-a spus că participa la licitaţii, aflând despre ele din ziare (deşi uneori anunţurile nu se publicau), că a încercat să facă nişte bani, dar n-a reuşit. A tăcut îndelung când l-am întrebat dacă e rudă cu Popa şi dacă plătea la licitaţii din propriul buzunar, ca să adauge: „Îmi cer scuze, nu comentez aşa întrebare pe parcursul anilor. Nu mai am încredere în nimeni. Am fost chemat la toate instanţele, aşa că îmi întoarceţi amintiri foarte neplăcute. Eu lucrez simplu, trăiesc foarte simplu. Nu fac comentarii, îs sătul…”. Ipati ne-a spus că a vândut şi baza de odihnă „Izvoraş”. El a tăcut şi mai mult când ne-am interesat dacă cumpărătorul a fost tot vreo firmă condusă de Lidia Sârbu. „Nu-mi aduc aminte”, a mai zis el.

În al cui buzunar s-au scurs banii?

Amintim că, potrivit unor investigaţii ale MAI, Popa şi Pacalo au fost implicaţi şi în privatizarea ilicită a unui imobil al Sanatoriului „Constructorul” din Chişinău. Solicitat de noi, Pacalo ne-a rugat să nu-l mai deranjăm, arătându-se nemulţumit de articolele noastre despre firma sa. Iar Svetlana Popa nu ne-a răspuns la niciun apel.
Anterior, au fost pornite urmăriri penale în privinţa celor două imobile ale MAI, iar dosarul ce vizează construcţiile de pe str. Pietrarilor a fost trimis în judecată. Ciudat e faptul că singurul învinuit este un executor judiciar... Nu-i exclus că executorul a greşit, sechestrând imobilele, dar nu el a stabilit preţul de vânzare, nu el a construit schema şi nu el a decis în locul CMC. Cât îl priveşte pe Ipati, dacă chiar el a cumpărat imobilele MAI şi baza „Izvoraş”, ar fi putut să-şi facă cu uşurinţă o avere pe cinste din vânzări. La fel, şi dna Sârbu. Numai că ei, probabil, nu s-au ales cu nimic. Şi atunci, unde s-au scurs milioanele din aceste escrocherii de proporţii şi cine şi-a bătut joc de aceşti oameni? Iată întrebarea ce ar trebui să preocupe procurorii.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 15 August 2020, ora: 12:30

Chișinăul în foc roșu

Chișinăul în foc roșu

Până pe 6 iulie 1941, sovieticii își ticluiseră deja lista obiectivelor civile pe care urmau să le nimicească.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 August 2020, ora: 10:11

Alain Besançon Comunism și fascism, experimentele totalitare ale secolului XX

Comunism și fascism, experimentele totalitare ale secolului XX

 Cele două experimente politice totalitare, comunismul şi fascismul, reprezintă încă un subiect de real interes pentru cercetarea istorică, politologică, filosofică, sociologică etc. Dinamica dintre acestea două, cât şi legăturile dintre ele în diversele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 15 August 2020, ora: 10:00

30 de ani de la moartea legendarului Viktor Ţoi / VIDEO

30 de ani de la moartea legendarului Viktor Ţoi / VIDEO

Acum 30 de ani, pe 15 august 1990, în urma unui accident rutier, a decedat compozitorul, textierul, interpretul, actorul şi întemeietorul formaţiei "Kino" - Viktor Ţoi. Avea doar 28 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 15 August 2020, ora: 09:09

Umiliţi şi bătuţi, bieloruşii eliberaţi din închisori povestesc despre infernul prin care au trecut: Au fost privați de apă, hrană şi somn, bătuți şi torturați cu curent electric

Umiliţi şi bătuţi, bieloruşii eliberaţi din închisori povestesc despre infernul prin care au trecut: Au fost privați de apă, hrană şi somn, bătuți şi torturați cu curent electric

„Credeam că vom fi îngropaţi aici”, a declarat Iana Bobrovskaia, de 27 de ani, când a părăsit vineri închisoarea din Minsk unde a fost deţinută după reprimarea violentă a protestelor post-electorale din Belarus, relatează AFP, preluată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 15 August 2020, ora: 09:02

Proteste în Belarus. UE nu acceptă rezultatul: „AU FOST FRAUDATE”

Proteste în Belarus. UE nu acceptă rezultatul: „AU FOST FRAUDATE”

Uniunea Europeană consideră că alegerile prezidenţiale din Belarus au fost fraudate şi urmează să anunţe sancţiunile pe care le va impune ţării ca urmare a scrutinului şi a comportamentului pe care autorităţile l-au avut faţă de protestatari.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 15 August 2020, ora: 08:46

Răzbunare în stil mafiot. Momentul în care un bărbat este lovit de o mașină / VIDEO

Răzbunare în stil mafiot. Momentul în care un bărbat este lovit de o mașină / VIDEO

Momentul în care un bărbat din localitatea Murgeni, județul Vaslui, este lovit într-o confruntare violentă dintre clanurile interlope din zonă a fost surprins de camerele de supravegere. Imaginile au fost făcute publice, vineri seara, de către Sindicatul Europol.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 August 2020, ora: 01:54

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 AUGUST 2020. LUNĂ PLINĂ ÎN ZODIA VĂRSĂTOR

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 AUGUST 2020. LUNĂ PLINĂ ÎN ZODIA VĂRSĂTOR

Horoscopul zilei de 15 august aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 august 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15 august spune...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 August 2020, ora: 00:31

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

De fapt, în toata istoria sa, Rusia a fost un stat agresor. Să creada că a cucerit o șesime din suprafata planetei numai ca urmare a războaielor de aparare, poate doar un om complet lipsit de orice cunoaștere a istoriei, sau care si-a pierdut complet capacitatea de a gândi, după...

( ) Citeşte tot articolul

Justiție 15 August 2020, ora: 00:13

Alexandru Tănase: Cui folosește anularea posibilității suspendării președintelui?

Alexandru Tănase: Cui folosește anularea posibilității suspendării președintelui?

La 6 august 2020, CCM a decis să-și „reevalueze considerentele și soluția stabilită prin Hotărârea nr. 28 din 17 octombrie 2017”. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 14 August 2020, ora: 09:24

FOTO - Mercedes făcut zob lângă Anenii Noi: Un mort și 2 răniți

FOTO - Mercedes făcut zob lângă Anenii Noi: Un mort și 2 răniți

Un grav accident rutier s-a produs astăzi, 13 august, în apropierea orașului Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 August 2020, ora: 08:53

Agricultorii moldoveni, la protest:”Ne usucă seceta pe deplin. Autoritățile vin doar cu promisiuni”

Agricultorii moldoveni, la protest:”Ne usucă seceta pe deplin. Autoritățile vin doar cu promisiuni” Foto: zdg

Agricultorii moldoveni din centrul și sudul țării au ieșit la protest. Recolta le-a fost afectată de secetă și grindină, iar acum cer autorităților să-i susțină pentru că situația în care au ajuns este dezastroasă. Întrucât autoritățile nu au reacționat la protestele lor, cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 August 2020, ora: 07:51

BERD, îngrijorată de acuzaţiile procurorilor asupra Victoriabank. BERD speră că ancheta privind Victoriabank va respecta clienţii şi acţionarii şi va lua în calcul potenţialele consecinţe asupra sistemului bancar din Moldova

BERD, îngrijorată de acuzaţiile procurorilor asupra Victoriabank. BERD speră că ancheta privind Victoriabank va respecta clienţii şi acţionarii şi va lua în calcul potenţialele consecinţe asupra sistemului bancar din Moldova

Activele Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova, unde BERD şi Banca Transilvania sunt acţionari, au fost puse sub sechestru de Procuratura Anticorupţie în urma unei investigări a activităţii frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din 2014.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)