Externe

Unde si cum vor vota romnii basarabeni?

Cu ocazia desfasurarii alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie si 6 decembrie (turul doi) si a referendumului national din Romania, pe teritoriul R. Moldova vor fi deschise 13 sectii de votare. Eugen Tomac, secretar de stat la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, a declarat ieri, la o conferinta de presa, ca „e o premiera anul acesta ca peste hotare sa activeze un numar dublu de sectii de votare.

Daca in 2004 au fost deschise 142 de sectii, anul acesta cetatenii romani vor avea posibilitatea sa-si exercite dreptul la vot in 294 sectii de votare”. In acest sens, Tomac a multumit guvernului moldovean „pentru ca a raspuns extrem de rapid solicitarii noastre prin care am cerut sa suplimentam numarul de sectii de votare, infiintand practic sectii noi, in premiera, in noua localitati din RM – Causeni, Nisporeni, Orhei, Balti, Soroca, Ungheni, Cahul, Anenii Noi si Giurgiulesti”.

Referindu-se la procedura tehnica de votare, secretarul de stat al DRP a spus ca cetatenii romani din R. Moldova pot vota daca au actele in legalitate. „As invita cei care nu au documentele in regula sau le-au pierdut sa si le perfecteze la misiunea consulara de la Chisinau. Mai este timp pana atunci”, a precizat Tomac. De asemenea, inainte de a intra in cabina de vot, oamenii vor trebui sa semneze o declaratie, prin care isi asuma responsabilitatea ca nu au votat si ca nu vor mai vota in alta parte.

Dupa acest pas, cetatenilor li se vor inmana buletinele. In total vor fi trei – unul pentru alegerea presedintelui Romaniei si doua pentru referendumul national, la care vor raspunde la doua intrebari: 1. Sunteti de acord cu trecerea la un parlament unicameral? si 2. Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300? Buletinele pentru referendum vor fi de culoare neagra si albastra.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *