Economie

Ungaria ar putea fi nevoită să împrumute 3,94 miliarde de dolari în 2017

Prin mutarea finanțării spre emisiunile obligațiuni denominate în forinți, dependența Ungariei de obligațiunile în valută și investitorii străini a scăzut după 2010, când a preluat puterea Guvernul condus de Viktor Orban.

"Obiectivul este ca vulnerabilitatea țării să continue să se reducă", a declarat miercuri Mihaly Varga într-o conferință de presă.

Anul viitor, Ungaria are de rambursat datorii în valută în valoare de 2,4 miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari), din care intenționează să acopere un miliard de euro prin emisiuni internaționale de obligațiuni. Mihaly Varga a subliniat însă că volumul emisiunilor de obligațiuni ar putea fi revizuit atât în sus cât și în jos, în funcție de oportunitățile de pe piață.

Începând din 2014, Ungaria a lansat doar două emisiuni de obligațiuni pe piețele internaționale, o emisiune în dolari în 2014 și primele sale bonduri în yuani în luna aprilie 2016.

Directorul Agenției de gestionare a datoriei statului din Ungaria, Gyorgy Barcza, a declarat la rândul său că necesarul net de finanțare al statului ungar în 2017 va fi de 1.166 miliarde forinți (3,94 miliarde de dolari) în timp ce necesarul brut de finanțare va fi de 7.844 miliarde forinți iar emisiunile brute de obligațiuni sunt planificate la 8.083 miliarde forinți.

După ce timp de cinci ani agențiile de rating au acordat Ungariei un calificativ de tip "junk" din cauza politicilor economice neortodoxe ale autorităților de la Budapesta, în perioada mai-noiembrie 2016, toate cele trei mari agenții de rating au îmbunătățit calificativul Ungariei la nivelul recomandat pentru investiții (-investment grade-), în principal ca urmare a îmbunătățirii finanțelor publice. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *