Actualitate

Ungurii primesc o lovitură dură! Sunt în joc miliarde de euro

Se pare că Budapesta a primit o sancțiune de 500 de miliarde de forniți, adică 1,5 miliarde de euro, pentru proasta gestionare a fondurilor europene. Această amendă s-ar ridica la aproximativ 2% din PIB al Ungariei dacă ar fi plătită într-un singur an.

Detaliile amenzii au fost expuse într-un document pregătit de echipa comisarului european pentru politica de vecinătate pentru o şedinţă de luni a Comisiei de control bugetar (CONT) a Parlamentului European. Documentul, postat pe site-ul comisiei după încheierea reuniunii, arată că Ungaria a fost de acord cu o reducere de 10% a fondurilor europene la care comisia CONT a constatat o proastă gestionare în perioada bugetară 2014-2020.

Premierul ungar Viktor Orban a intrat în divergenţe repetate cu instituţii UE şi cu alte state membre din cauza a ceea ce acestea consideră a fi erodarea statului de drept, precum şi din cauza modului în care Ungaria foloseşte fondurile europene.

Orban a respins acuzaţiile că guvernarea sa a erodat mecanismele democratice de control între puteri şi a criticat o propunere ca acordarea fondurilor europene să fie legată de respectarea principiilor democratice şi a statului de drept. Dar în 2018, opt din cele 30 de programe cu finanţare europeană care au trebuit să sufere ‘corecţii’ din partea Comisiei Europene din cauza problemelor de management au venit din Ungaria, conform executivului UE.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *