Astăzi 20 Februarie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 19 Februarie 2018
Abonamente

Opinii & Editoriale 9 Februarie 2017, ora 08:01

Marime Font

Unionismul nostru găunos

Ne-am despărțit săptămâna aceasta de marele Ion Ungureanu. O tristețe mare pentru suflarea unionistă și pentru mine, personal. Maestrul Ungureanu a fost printre singurii din generația optzecistă care ne-a fost alături permanent, nouă, tinerilor de pe ambele maluri ale Prutului care ducem mai departe credința de a vedea malurile Prutului unite.

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Maestrul a murit cu o mare tristețe. Visul nostru cel mare, însuși GRAAL-ul nostru, declinarea verbului A FI nu a fost realizată. S-a dus la Domnul fără a se face Unirea și asta a fost marea mâhnire, transmisă de pe patul de la Spitalul Colțea din București.
Titlul de ticălosul anului, pe care maestrul Ungureanu, în februarie 2016, a dat-o lui Dodon a fost cât se poate de veridic. Bufonul cocoțat în postul de prezident al R. Moldova a refuzat categoric să declare o zi de doliu național pentru omul de cultură Ion Ungureanu tocmai pentru că acesta înseamnă și unionism și valori naționale reale, nu cele inventate de către Stalin. La fel va proceda și cu maestrul Doga, când clipa lui va veni (sperăm cât mai târziu). Asta este valoarea umană a lui Dodon, și nu ai decât să te miri și să spui că, de fapt, el poate candida la titlul de ticălosul secolului.

La fel de ticăloși sunt cei care nu îl vroiau pe maestrul Ungureanu în componența Sfatului Țării 2, pe motiv că acesta este bătrân și că nu mai contează valoarea lui. Pentru noi a contat, iar o voce precum cea a maestrului a stat în gât multora. Ulterior, i-am văzut pe mulți dintre acei membri ademeniți de Plahotniuc, cumpărați pe niște copeici și nefăcând nimic. Un an a trecut, fără o acțiune reală, tocmai pentru că Plahotniuc nu a vrut să îi și finanțeze, doar să-i aibă în buzunar. Iată că mulți dintre colegii de generație ai maestrului nu s-au ridicat la înălțimea morală a sa.
Și mai ticăloși sunt cei care titrau fix acum un an „Ion Ungureanu şi unionismul găunos”, când maestrul ne-a luat apărarea la eliminarea din piața protestatarilor a steagurilor noastre tricolore pe care scria UNIRE. Aparent, nu asta e calea pentru Republica Moldova, nu geopolitica, nu dorințele generației independente. Așa au considerat și unii competitori electorali și au pierdut. Iar pierderea lor ne afectează și pe noi azi, când trebuie să îl suportăm pe Dodon ca președinte al R. Moldova.Oamenii noștri, în general, sunt slugi, iar valoarea maestrului Ungureanu e că, deși era un om înalt, nu s-a aplecat. A rămas până la capăt adept crezului său, găunos sau sănătos, cum o fi. Iar lupta pentru valori și principii este cea mai importantă dintre luptele pe care le avem în viață. Tăria noastră, ca mișcare, este dată de tăria principiilor noastre.
Nu-s vinovat c-am îndârjit şacalii
când am răcnit cu sufletul durut,
că nu dau un Ceahlău pe toţi Uralii
şi că urăsc hotarul de la Prut.

(Andrei Ciurunga, poet basarabean)

În aceste zile, în toate orașele din România au loc proteste uriașe. Manifestațiile sunt, în mod real, pentru schimbări de legi fără foarte mari efecte juridice. Însă cedarea unui pas în direcția luptei cu corupția va duce imediat și la alți pași, iar poporul este forța motrice a schimbării. Din acest punct de vedere, eu sunt mândru că fac parte din această generație, care nu e gata să cedeze și luptă pentru ce-i al ei. De asemenea, este un fapt real că justiția a funcționat, în ultimii ani, uneori arbitrar. Însă, a funcționat, ceea ce în R. Moldova nu se întâmplă!
Iar poporul nu a avut nevoie în fruntea lui de platforme și de lideri, care să aprecieze cât de găunos sau nu este un alt curent de opinie. Oamenii au ieșit în piață pentru valorile în care cred ei și pentru a nu pierde realizările din prezent. De aceea, în România noi nu îl vom avea niciodată pe unul ca Dodon președinte și nici vreun echivalent al lui Plahotniuc la manete.


 

Un articol de: George Simion
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul