Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Editorial 22 Martie 2016, ora 07:30    Din editia print

Marime Font

Unirea înseamnă să nu te mai temi pentru ziua de mâine

„Să ne imaginăm un model, să vedem cum poate fi această Unire făcută”, îndemna expertul în economie Petrișor Peiu, în cadrul unei prelegeri ținute pe 12 martie la Chișinău, sub genericul „Analiza scenariilor posibile de viitor pentru Republica Moldova”. 

 
 
 

În ultimii doi ani, mâna întinsă de România Republicii Moldova s-a văzut în felul următor:
4 milioane de euro este valoarea totală a ajutoarelor umanitare pe care România le va oferi populației strâmtorate a Republicii Moldova. 20.000 de colete care includ făină, zahăr, mălai, paste făinoase, conserve de carne, de legume și de pate de ficat vor ajunge în casele familiilor social vulnerabile din partea fraților din Țară. 16.000 de tone de păcură oferite de autoritățile de la București vor fi distribuite caselor de copii, internatelor, grădinițelor, azilurilor de bătrâni, dar și altor instituții sociale, pentru suplinirea rezervelor anuale ale acestora, iar cantitatea rămasă va completa rezerva de stat a Republicii Moldova, pentru prevenirea riscurilor legate de securitatea energetică.
Copiii care parcurgeau kilometri pe jos până la școală se pot deplasa acum cu cele 100 de microbuze destinate transportului de elevi, donate de Guvernul României. 35 de automobile pentru instituțiile de stat și 3 autocare pentru colectivele teatrale ușurează, fac mai suportabile drumurile din Chișinău.

774 de grădinițe au fost renovate din grantul de 20 de milioane de euro oferit de București. S-a cumpărat mobilier, s-au schimbat acoperișuri, s-a turnat pavaj, a fost făcută izolarea termică a pereților exterior, a fost renovată fațada clădirilor, au fost montate geamuri noi.
Cu 1 milion de euro din partea României vor fi încheiate lucrările de reconstrucție a Muzeului Național de Artă, iar cu 800.000 de euro va fi construit din temelie Teatrul „B. P. Hasdeu” din Cahul, astfel încât actorii și publicul se vor bucura împreună de reușitele spectacolelor într-un spațiu adecvat.Vieți salvate zi de zi cu ajutorul Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), a cărui extindere a fost implementată de România în Republica Moldova.

Unirea înseamnă să nu îți mai fie frică de ziua de mâine. Dar Unirea înseamnă și să nu îți mai fie frică de nimeni.

Republica Moldova a fost unul dintre subiectele de maximă importanţă de pe lista şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de la Bucureşti, desfăşurat marţi, 15 martie. În cadrul şedinţei s-a discutat despre faptul că se impune un efort consistent din partea României în aplicarea unui program ferm de reforme la Chişinău care să susţină Republica Moldova pe termen mediu şi lung, atât în planul relaţiilor interne, cât şi în cel al relaţiei cu Bucureştiul. Cu alte cuvinte, preşedinţia României şi-a asumat un rol cât se poate de activ în însănătoşirea mediului socio-politic din Republica Moldova, grav afectat de epidemia de corupţie din rândul clasei politice şi de consecinţele dramatice ale veritabilului taifun economic provocat de devalizările din deja legendarul „jaf al secolului”, care a dus la dispariţia miliardului de dolari din sistemul bancar, caz care a produs o undă de şoc în cancelariile occidentale.

Un alt aspect trebuie subliniat, însă pe un alt plan. Cine încă se mai îmbată cu apă rece crezând că Rusia poate fi un colac de salvare pentru Republica Moldova, ultimele veşti din regiunea transnistreană, invenţia statală întreţinută financiar pe bani ruseşti în proporţie de circa 90%, vin să confirme total opusul. Dincolo de artificiile politicianiste ale unor agenţi de influenţă ai Moscovei, precum Igor Dodon, preşedintele PSRM, sau Renato Usatâi, liderul Partidului Nostru, „vedetă internaţională” a crimei organizate, aşa-zisa „dărnicie financiară” a Kremlinului nu este altceva decât un praf în ochii naivilor. Zilele trecute, liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a dat de înţeles încă o dată că Rusia a lăsat de izbelişte regiunea transnistreană, care se află economic în prezent pe buza prăpastiei. Şevciuk a admis că problemele economice din regiune sunt prea profunde ca să poată fi rezolvate prin „,mărunţişul” de un miliard de ruble din partea Moscovei. În acest sens, separatistul a făcut o afirmaţie dintre cele mai dure: „Salariile nu pot fi achitate cu bani din aer”. Pentru că asta înseamnă la ora actuală Rusia: bani de aer.

Un articol de: Iulia Modiga Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md