Suntem în preajma zilei de 27 martie, când bărbați ai acestui pământ mult-pătimit dintre Prut și Nistru, au avut tăria de a face ce e drept și de a vota Unirea cu Țara, act care nu a fost anulat de drept de nicio instanță sau organism intern sau internațional.
Suntem acum însă în 2015, despărțiți în două state românești și avem la orizont nori negri care se abat, ca la începutul secolului, asupra noastră. Va ieși iarăși soarele?
Iluziile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în actuala formulă statală au fost destrămate definitiv la acest început de 2015. Distrugerea speranțelor și voturilor majorității populației Republicii Moldova de a face parte, și politic, din spațiul european a fost orchestrată de către politicienii așa-zis europeni de pe malul Bâcului.
În aceste condiții, rămâne o singură cale de a adera rapid, nedureros și beneficiind de condiții de trai normale: unirea cu România, care nu o dată, a lansat mesaje de disponibilitate. Pentru a nu fi subiectul oprobiului aliaților europeni și a nu fi considerat stat revanșard, până acum linia oficială a fost cea a susținerii „parcursului european” al Republicii Moldova. Să nu ne facem iluzii, acest discurs va continua să fie folosit de către diplomație, pentru a nu crea panică în cancelarii prea conectate la gazul rusesc. Dar, cu Gaburici-păcălici ca premier și cu comuniștii la guvernare incognito, acest tip de discurs nu mai este crezut de nimeni, nici de emițători, nici de receptori. Iar aprilie 2015 este prima lună când populaţia României va consuma gaze doar din producţie internă. În acest moment, mingea este în terenul populației Republicii Moldova. A ta, cititorule, cel mai persecutat și furat de ei, corupții și îmbuibații.
Mingea este în terenul nostru, a celor mulți, și nu trebuie să permitem ca cei puțini din scaunele parlamentului proaspăt renovat să ne fure această ultimă șansă pentru a avea bunăstare și securitate. Pentru că, deși contextul internațional este foarte similar cu cel din 1918, de data aceasta unirea nu va avea în centrul ei componenta etnică, ci cea a valorilor comune, îmbrățișate de către întreaga populație a viitorului stat unit. Ori chestiuni precum solidaritatea, prosperitate, siguranța personală și a bunurilor, libertatea, sunt valori în jurul cărora ne putem UNI. Iar discursul nostru în dialogul cu cei din jur (care în ultimii 25 de ani s-au dat după cum a bătut vântul), trebuie să fie la fel de schimbat.
Poate că România nu a fost un exemplu de excelență în ultimii 25 de ani. A avut nevoie să se debaraseze de multe probleme și de mulți. N-a avut timp să își ridice privirea către „sora Basarabia”. Dar acum, după ani de curățenie și de muncă, sub umbrelele de securitate și bunăstare ale NATO și UE, România, întărită, întinde o mână Republicii Moldova, pentru a fi împreună. Cine poate răspunde acestei mâini întinse? Cu siguranță nu politicienii, îngrijorați să-și ascundă urmele furturilor și fărădelegilor. Cu siguranță oamenii însă o pot face. Chiar și așa, mulți și proști cum ne privesc ei, cei puțini și hoți.
Cereți Unirea și o vom face! Asta ne-a transmis președintele României! Unde se poate cere această Unire dacă nu în stradă, cât mai des și cât mai mulți. Pe 29 martie cei care vor un trai mai bun, cei care vor identitate națională și care înțeleg că singuri pe lume nu pot, vor ieși pe stradă în Piața Marii Adunări Naționale de la ora 14:00 cu un drapel tricolor. Cu sau fără stemă, important e să fie tricolor. Vor continua apoi pe 16 mai și pe 28 iunie: mai mulți, mai uniți, mai puternici.
Fără o explozie de iubire față de România și de idealul Unirii, acest popor român chinuit, dintre Prut și Nistru, nu va avea viitor.
|
Un minor de 16 ani, lovit de un troleibuz în sectorul Botanica. La fața locului s-a deplasat poliția și ambulanța.
( ) Citeşte tot articolulDupă ce s-a aflat în comă timp de 10 zile, tânărul de 25 de ani, care a fost bătut cu bestialitate într-o staţie PECO din raionul Floreşti, a murit marţi seara pe patul de spital. Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV de vicedirectorul...
( ) Citeşte tot articolulFamilia acestora, dar și oamenii din localitate, sunt șocați. Ei spun că nu pot crede că nunta însângerată avea să însemne moartea celor doi consăteni, pentru care au doar cuvinte de laudă. Fratele și sora au vorbit în exclusivitate pentru noi despre...
( ) Citeşte tot articolulUn bărbat și o femeie au fost răniți într-o deflagrație puternică, produsă marți seara într-o locuință din orașul Sângerei. Corpul neînsuflețit al unui alt bărbat a fost găsit sub dărâmături după mai bine de două ore de căutări,...
( ) Citeşte tot articolulEste mare sărbătoare în ziua aceasta pentru toți creștinii, fiindcă are loc pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre această sărbătoare.
( ) Citeşte tot articolulMiniştrii de Externe din G7 au cerut, ieri, Rusiei să îi elibereze pe protestatarii reţinuţi sâmbătă, după arestarea lui politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de -2..-5 grade în nordul țării, -1..-4 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la -3 grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolul"Poporul evreu a învățat lecția Holocaustului: că nu putem ignora amenințările cu distrugerea, că trebuie să le facem față când sunt încă mici. Și, mai presus de toate, deși apreciem foarte mult ajutorul prietenilor, trebuie să ne apărăm singuri", a...
( ) Citeşte tot articolulBanii se numără printre nevoile primordiale ale omului. Ne ajută să ne îndeplinim dorințele, să ne satisfacem necesitățile și, de ce nu, să trăim în lux. La fel de importantă este și gestionarea finanțelor, însă uneori deciziile legate de bani pot deveni stresante...
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul Brexit, românii vor mai putea intra în Marea Britanie cu buletinul doar până la 30 septembrie 2021. Ambasada României la Londra a precizat că cetățenii români care intenționează să călătorească în această țară vor avea...
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulLa Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.
( ) Citeşte tot articolulReapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulB. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)
( ) Citeşte tot articolul