Cultură

UNITEM a lansat un proiect teatral

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 13 noiembrie, în incinta Casei Actorului a UNITEM. Proiectul a fost prezentat în faţa ziariştilor de către Alexandru Grecu şi Titus Jucov, preşedinte şi, respectiv, vicepreşedinte al UNITEM, responsabili de proiect. De asemenea, au luat cuvântul oaspeţi de la Moscova, membrii juriului internaţional Irina Troiţkaia, coordonatoare de proiect, Tatiana Kasatkina. teatrolog, Mihail Makeev, regizor de teatru şi cinema, şi Maria Halizeva, critic de teatru. În cadrul proiectului participă tinerii regizori Veaceslav Sambriş, Luminiţa Ţâcu, Veaceslav Cebotari şi Ciprian Răcilă.

La conferinţa de presă, Irina Troiţkaia a declarat că proiectul este prevăzut pentru o perioadă de trei ani (2010-2012), timp în care din fiecare cele 15 ţări participante din spaţiul ex-sovietic va fi selectat câte un spectacol. Proiectul se va încheia cu un festival internaţional de teatru. Concomitent, vor fi aleşi cei mai buni scenografi, dramaturgi şi critici de teatru, care, alături de tinerii regizori, vor fi recomandaţi pentru studii la Moscova.

Solicitat de TIMPUL, Alexandru Grecu ne-a spus că a lansat acest proiect cu un singur scop: descoperirea unor viitori regizori de real talent. „Moldova are nevoie de tineri regizori, dar şi de dramaturgi, scenografi şi critici de teatru. Cu siguranţă, aceste nume ce se regăsesc în proiectul derulat de noi vor ajunge într-un viitor nu prea îndepărtat nume grele în mişcarea teatrală din Moldova”, a mai menţionat el.

Sâmbătă şi duminică, juriul venit de la Moscova a vizionat cele patru spectacole prezentate la concurs: „Casa M”, spectacol-document de Luminiţa Ţâcu, Centrul de artă „Coliseum”, „Maimuţa de pluş”, în regia lui Ciprian Răcilă, Teatrul Naţional „V. Alecsandri”, Bălţi, „Veghe”, regie – Veaceslav Sambriş, Teatrul „Eugene Ionesco” şi „Regele Richard”, regizor – Veaceslav Cebotari, Teatrul Dramatic Rus „A. P. Cehov”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *