Externe

Uniunea Europeană, împărţită în două tabere la Consiliul European

Şefii de stat sau de guverne vor lua decizii legate de recomandările UE pentru bugetele naţionale, vor da semnalul orientărilor pentru viitorul buget european, au pe agendă şi subiecte de politică externă şi vor dezbate, pentru prima dată, o nouă structură a Uniunii Economice şi Monetare.

Reuniunea a început cu dezbaterile pe viitorul buget al UE. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a fost invitat pentru o oră la reuniunea membrilor Consiliului European pe acest subiect.

După fotografia de familie, va fi reluată discuţia pe CFM. Negocierile între statele membre şi instituţiile europene pe viitorul buget al UE au fost conduse pe preşedinţia poloneză şi cea daneză a Consiliului European. Până în acest moment, există două blocuri de state pe poziţii divergente: ţările net contribuitoare la bugetul UE vor să-l reducă, cele net primitoare sunt împotrivă şi susţin propunerea Comisiei Europene care le este favorabilă.

După discuţia privind CFM, în seara de joi, de la ora 18.00 (ora 19.00 a României), Consiliul European a fost invitat să examineze propunerea legată de un aşa-numit „Pact pentru creştere economică şi locuri de muncă". Preşedintele Consiliului vrea ca acest cadru să fie adoptat în prima zi a summitului, lăsând chestiunile ce ţin de Uniunea Economică şi Monetară pentru mai târziu.

La cină s-a alăturat liderilor UE şi preşedintele Băncii Centrale Europene, moment în care a fost prezentat raportul legat de viitorul Uniunii Europene. Acesta nu este un plan final, dar este de aşteptat ca liderii UE să ajungă la o înţelegere legată de „calea de urmat" pentru viitoarea Uniune Economică şi Monetară.

În dimineaţa zilei de azi, a doua zi a summitului, preşedintele Herman Van Rompuy va prezenta câteva idei pentru viitoarele reuniuni ale Consiliului European, precum şi temele ce ar dori să fie dezbătute până la sfârşitul mandatului său. După această discuţie sunt aşteptate concluziile Consiliului pe aspectele ce ţin de relaţiile externe (Siria, extinderea UE cu Muntenegru).

Consiliul European va fi urmat de un prânz al zonei euro la care va participa de asemenea preşedintele BCE, moment în care vor continua discuţiile privind raportul legat de viitoarea Uniune Economică şi Monetară şi de evoluţiile actuale din zona euro.

„Provocarea acestui Consiliu European este, mai mult decât oricând înainte, aceea de a da semnalul că, într-un mod concret, UE face tot ce este necesar ca răspuns la criză. Acest lucru înseamnă aprobarea recomandărilor specifice de ţară pentru a ghida politicile şi bugetele naţionale, adoptarea cadrului pentru creştere economică şi locuri de muncă, lansarea fazei finale a viitorului cadru financiar multianual (CFM) – bugetul UE 2014-2020 şi stabilirea unui nou parcurs al Uniunii Economice şi Monetare (UEM)", se arată în scrisoarea de invitaţie transmisă invitaţilor de preşedintele Consiliului, Herman Van Rompuy.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *