Astăzi 26 Februarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:06
Abonamente

Social 4 Noiembrie 2011, ora 05:41    Din editia print

Universul de piatră de la Cupcini

Marime Font

Nu este iadul, dar seamănă bine cu el, diferă doar… temperatura.
 

Pe câmpia întinsă, sub soarele palid al lui octombrie, câţiva săteni din Cupcini adună ultimele roade. Nu departe, ceva mai la stânga, se zăreşte o cireadă de vaci, care pasc ici şi colo. Câteva raze mai îndrăzneţe scizionează parcă în mici fâşii de lumină dealul şi zarea domnite de o linişte asurzitoare. Un peisaj ruginit şi bucolic, care te îndeamnă spre meditaţie şi poezie, dar care se dovedeşte mai mult decât amăgitor căci, în paralel cu acest univers, pulsează un altul, întunecat şi furibund. Nu este iadul, dar seamănă bine cu el, diferă doar… temperatura. Zilnic, în cariera de piatră de la marginea oraşului, îşi câştigă pâinea neagră circa o sută de mineri. Acolo ei îşi petrec cea mai mare parte a timpului - într-un loc periculos, fără suflare, lipsit de lumină şi prestând o muncă foarte prost plătită. Şi e suficient să cobori puţin în mină, ca să înţelegi că viaţa lor în inima pământului nu e deloc uşoară…

Ne aflăm la vreo 60 de metri sub pământ, înaintând continuu în bezna infernală. Singura sursă de lumină sunt farurile maşinii, care abia îşi croiesc drum prin coridorul întunecat de piatră. Prin părţi se zăresc galeriile alăturate, în care zac mormane de bolovani, moloz şi câteva „cadavre” de utilaje. Nimic nu indică vreo adresă, itinerarul nostru rămânând la discreţia şoferului. Sub roţile maşinii praful devine şi mai dens şi, deşi nu-l puteam vedea, îl simţim din plin, inspirându-l. Mâinile şi picioarele încep să-mi îngheţe. E greu de imaginat că aici se poate trăi mai mult de jumătate de ceas, darămite opt ore pe zi.… Şi mai greu e să-mi închipui cum muncitorii parcurg zilnic kilometri întregi de întunecime până la locul de muncă.

Un miner ridică circa treizeci de tone pe zi

Abia după trei kilometri, bezna e însufleţită de nişte umbre omeneşti. „Colea!, proveri snaciala stenu!” (Colea!, verifică mai întâi peretele), se aude un glas. După câteva secunde cercul luminos al lanternei descoperă, undeva din întuneric, un miner mânjit de praf amestecat cu sudoare. Omul se uită curios la noi, gâfâind, cu faţa atât de murdară, încât i se poate distinge doar albul ochilor, umbriţi şi ei de pleoapele pline de colb. Cele câteva straturi de haine sunt şi ele atât de murdare, încât am impresia că au fost turnate din beton. „Uje proveril” (Am verificat deja), îi răspunde ortacul, respirând greu şi el, şi-o zbugheşte undeva în întuneric, lăsând în urma sa doar pleoscăitul ciubotelor ce călcă prin apa din galerie, trecută de glezne.

Loading...


„E grea viaţa de aici, îmi spune Pavel Laurentii, care lucrează de 28 de ani în mină. Da’ ce, asta-i viaţă?, strânge el din umeri. Am două fete pe care trebuie să le învăţ. Existenţa noastră este, înainte de toate, foarte întunecată. Dar ce să-i faci? Trebuie să munceşti, totul e scump la ziua de azi”, spune minerul. Când îl întreb de leafă, strâmbă din nas: „Păi când şi cum!, dar nu ajunge până la 4000 de lei”, strigă din răsputeri muncitorul, încercând să acopere zgomotul maşinilor. Pentru aceşti bani, el cară în fiecare zi câte şase-şapte tone de moloz, la care se adaugă extragerea a încă cinci metri cubi de piatră.

„Du-te, mă, în sărăcie…”

Mai mult de jumătate din cei 28 de ani de trudă el i-a petrecut în bezna şi noroiul din carieră. „Pe timpul Uniunii Sovietice, meseria de miner era mult mai plătită decât altele. Cinci-şase sute de ruble pe lună erau bani care îmi asigurau o existenţă îmbelşugată. Acum, însă, nu-i chip de trăit. Statul nostru ne umileşte”, îmi zice el, arătându-se nemulţumit şi faţă de noile modificări ale vârstei de pensionare. „Trebuia să ies la pensie la 54 de ani, dar actuala lege mă obligă să muncesc 35 de ani. Aş vrea ca ministrul Muncii să vadă în ce condiţii lucrăm noi”, se revoltă Pavel Laurentii, ştergându-şi fruntea cu dosul palmei. Un alt coleg de-al său, mult mai tânăr, îmi spune că lucrează în mină de 12 ani, timp în care tot de atâtea ori a reuşit şi să se concedieze. „Tatăl meu, care acum este la pensie, m-a adus aici. Eu am o soţie şi trei copii pe care trebuie să-i hrănesc, de aceea, sunt nevoit să ridic câte 30 de tone de piatră pe zi, împreună cu molozul şi piatra extrasă. Din această cauză mă doare foarte tare coloana vertebrală. Eee… sunt mai multe la mijloc”, adaugă ortacul, apoi dă neputincios din mâini şi-şi aţinteşte privirea în jos.

„Băi Serioja, hai lasă prostiile şi vino şi vorbeşte omeneşte cu femeia, dacă te roagă”, îl îndeamnă Pavel Laurentii pe colegul său de grotă. „Lasă-mă că nu am chef de vorbă acum”, răspunde peste umăr ortacul, căutându-şi de ale lui. „Da’ ce eşti aşa de scump la vorbă azi, poate ţi-e ruşine de cineva, ai...?”, îl întrebă în batjocură veteranul din mină, privind întrebător spre ceilalţi. „Du-te, mă, în sărăcie, ce eu nu am mai văzut oameni...”, bolborosi sub nas Serioja. Realizez că este pentru prima dată când aud un astfel de „du-te…”.

Minele din Moldova, adevărate manufacturi

Procedura de extragere a pietrei e una destul de complicată şi anevoioasă. Prima operaţiune constă în examinarea în prealabil a tavanului, pe care o efectuează câţiva ingineri, înainte ca minerii să-şi înceapă munca. Acelaşi lucru este făcut şi de către lucrători, însă de această dată e vizat zidul ce urmează să fie tăiat. „Dacă peretele inspectat sună a gol, nu e voie să lucrăm la el, deoarece există pericolul să se surpe. Doar după ce ne asigurăm de rezistenţa lui putem începe lucrarea propriu-zisă. Apoi se fixează combina de tăiat piatră, astfel încât discurile ei să fie aşezate în poziţie verticală, după care zidul se taie şi pe orizontală. După ce se stabileşte o fereastră de circa 7/7 metri, se scot cu lomul 50 de cotileţi”, îmi explică Iuri Borisov, şeful sectorului Chetroşica al minei de la Cupcini. Specialistul mai spune că, acum cinci ani, întreaga galerie era iluminată de becuri amplasate la o distanţă de 50 de metri. Însă, din cauza lipsei cablului şi a becurilor, lumina în galerie e inexistentă. Un alt aspect critic îl reprezintă utilajul învechit, rămas tocmai din „epoca de piatră”. „În carierele din Europa minerii beneficiază de cele mai performante utilaje de extras piatra, ceea ce înlesneşte cu mult lucrările. La noi însă unele maşini au o viaţă de peste 30 de ani, timp în care au fost reparate de zeci de ori. Cu alte cuvinte, 75% din tehnica utilizată a depăşit normele rezonabile de uzură. Alta nouă nu ne permitem, fiindcă este foarte scumpă”, remarcă şeful sectorului Chetroşica.

Piaţa de desfacere din Moldova este moartă

În pofida dificultăţilor, administraţia încearcă din răsputeri să menţină pe linia de plutire cariera de piatră din oraşul Cupcini, a cărei activitate depinde în totalitate de comenzi. „Atât cât producem, atâta încercăm să şi vindem. Dar, orice am face, circa 50 de cuburi de piatră rămân la retur. Problema este generată de faptul că, în acest moment, pe piaţa noastră nu există firme de construcţii serioase care să utilizeze cotileţul ca material de bază. Iar firmele mici nu folosesc acest material pentru că el a devenit unul de lux…”, îmi explică Iuri Borisov. Acest lucru este confirmat chiar de directorul minei Cupcini, Serghei Kaşeev. „Cu regret, noi am pierdut piaţa de desfacere din Bălţi, pentru că aici nu mai există nicio companie de construcţii. Anterior, această zonă asigura lunar comercializarea a circa două mii de metri cubi de cotileţ, ceea ce înseamnă 144 mii de bucăţi. Astăzi însă sectorul este mort. Din acest considerent, suntem nevoiţi să reprofilăm întreprinderea şi să ne orientăm spre alte pieţe, precum cea din Ucraina, Rusia şi România”, spune Kaşeev şi adaugă că, din cauza tarifelor mari pentru transportul pe calea ferată, exportul mărfii se efectuează cu dificultate atât în ţară, cât şi în afara ei. Kaşeev recomandă autorităţilor să-şi revizuiască atitudinea faţă de acest domeniu important pentru economie. „Azi nu există specialişti în domeniul geodeziei, care să exploreze noi sectoare de extragere a materialelor din piatră. Necesitatea acestora este cu atât mai mare, cu cât vechile sectoare de extragere a pietrei se epuizează rapid”, remarcă directorul minei din Cupcini.

Lumina de nicăieri

…Drumul spre lumina de afară nu se grăbeşte să apară de după culoarele întortocheate ale acestui univers odios. Mă mulţumesc însă să observ cum, după o zi grea de muncă, oamenii întunericului se întorc spre casele lor. Cu bocancii plini de noroi, îşi cară obosiţi trupurile istovite de muncă. Umbrele lor alungite se întind pe pereţi ca nişte fantome uriaşe gata să sară peste mine. Însă ele nu par stingherite de prezenţa cuiva, iar întunericul le este mult prea familiar. Astfel, minerii îşi continuară drumul afară spre galerie, pentru ca a doua zi s-o ia de la început, iar şi iar, până la pensie sau, poate, şi după... Mă simt ruşinată şi chiar vinovată pentru faptul că despre povestea lor voi scrie într-un loc cald şi luminos, însoţită de aroma cafelei de birou. Gândurile mă duc pe nevrute la cei mai puţin norocoşi ca mine, ale căror destine au fost pecetluite, din greu, de viaţa trăită în mină…


Galeria minieră din Cupcini funcţionează de mai bine de 50 de ani. În cadrul celor patru filiale activează peste 200 de angajaţi. Zilnic, aici sunt extrase 6000 de cotileţi şi materiale precum pietriş fracţionat, tuf-piatră şi faţade de ţiglă.

Potrivit Direcţiei statistica industriei, energeticii şi construcţiilor a BNS, numărul efectiv de întreprinderi cu activitatea principală „Industria extractivă” care au raportat anul trecut au fost - 101, dintre care 2 - extracţia petrolului, 99 - alte ramuri. Aici se includ 39 - cariere de piatră, 38 - piatră pentru construcţii, 1- piatră calcaroasă, ghips şi cretă, 60 - nisip şi pietriş.
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 09:06

Cehii de la EMMA Capital au cumpărat încă 24% din capitalul Premier Energy (ex-Union Fenosa)

Cehii de la EMMA Capital au cumpărat încă 24% din capitalul Premier Energy (ex-Union Fenosa)

EMMA Capital Group a achiziționat o participație de 24% la companiile Premier Energy SRL și Premier Energy Distribution SA din Moldova, ajungând să deţină 93% din capital. Operațiunea s-a făcut departe de Moldova, în paradisul fiscal din Cipru, scrie Mold-street.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 08:49

Cazuri noi de coronavirus în Franța și Germania. Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Cazuri noi de coronavirus în Franța și Germania. Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Două noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost confirmate în Franţa, a anunţat marţi un oficial din Ministerul Sănătăţii, precizând că starea lor de sănătate nu provoacă nicio îngrijorare. Și Elveția a anunțat marți primul său caz de infectare cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:59

Felicitări de 1 Martie. Cele mai frumoase urări și mesaje de Mărțișor

Felicitări de 1 Martie. Cele mai frumoase urări și mesaje de Mărțișor

Felicitari de 1 Martie. Prima zi a primaverii poate fi un bun prilej de a le transmite, cu ocazia Martisorului, cele mai frumoase urari persoanelor dragi din familia ta, prietenelor sau colegelor. Un mic martisor si un ghiocel iti daruiesc, ca sa stii ca a venit primavara. E timpul sa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:50

Bilanț în creștere, în Italia, din cauza CORONAVIRUSULUI. 322 persoane infectate, dintre care 11 au murit

Bilanț în creștere, în Italia, din cauza CORONAVIRUSULUI. 322 persoane infectate, dintre care 11 au murit

Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la 11 morți, în Italia, după ce, marți, au mai murit patru persoane, au anunțat autorităţile italiene, potrivit agenției ANSA. În total, peste 320 de persoane au fost infectate cu noul COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:42

Bloomberg: Epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării, care ar șterge un trilion de dolari din PIB-ul global

Bloomberg: Epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării, care ar șterge un trilion de dolari din PIB-ul global

Perspectiva sumbră că epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării pune sub semnul întrebării stabilitatea economiei mondiale, transmite Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:39

Bătută, amenințată cu moartea și jefuită. Coșmarul prin care a trecut o femeie din Băcioi

Bătută, amenințată cu moartea și jefuită. Coșmarul prin care a trecut o femeie din Băcioi

Totul s-a întâmplat în seara de 23 februarie. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati a declarat pentru echipa 902 că femeia a chemat poliția la fața locului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:37

Accident rutier la CRIULENI: Trei persoane, internate la spital

Accident rutier la CRIULENI: Trei persoane, internate la spital

În seara zilei de 25 februarie, ora 18:15, în apropierea satului Corjova, r-nul Criuleni, s-a produs un accident rutier, soldat cu trei persoane rănite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:24

FLORI DE MINĂ de Szekely Csaba. Regie Slava Sambriș

FLORI DE MINĂ de Szekely Csaba. Regie Slava Sambriș

PREMIERĂ! 6, 7 martie, Teatrul Luceafărul! 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:16

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

 Astăzi vom avea o zi senină și extrem de caldă pentru ultima decadă a lunii februarie: mercurul în termometre va urca până la gradația de +17 grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:14

Diplomatul cu „Novichok” / Un membru GRU căutat de INTERPOL s-a dovedit a fi membrul delegației Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului (The Bellingcat)

Diplomatul cu „Novichok” / Un membru GRU căutat de INTERPOL s-a dovedit a fi membrul delegației Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului (The Bellingcat)

Grupul de investigaţie The Bellingcat face dezvăluiri inedite despre activitatea unuia dintre cei trei cetăţeni ruşi inculpaţi în Bulgaria în dosarul otrăvirii omului de afaceri Emilian Ghebrev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:11

Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Două noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost confirmate în Franţa, a anunţat marţi un oficial din Ministerul Sănătăţii, precizând că starea lor de sănătate nu provoacă nicio îngrijorare. Și Elveția a anunțat marți primul său caz de infectare cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:11

Consulul General al României la Bălți: Sunt o grămadă de intermediari în jurul Consulatului, care BLOCHEAZĂ sistemul de programare

Consulul General al României la Bălți: Sunt o grămadă de intermediari în jurul Consulatului, care BLOCHEAZĂ sistemul de programare Din editia print / Foto: simbol

Consulatul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a declarat în cadrul unei ședințe, că persoane necunoscute blochează sistemul de programare pentru servicii consulare, scrie NordNews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:01

Lista localităților care vor rămâne astăzi fără curent electric

Lista localităților care vor rămâne astăzi fără curent electric

 Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 26 februarie 2020, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 06:55

Teatru continuu: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat demisia lui Ludovic Orban, care era deja demis de parlament

Teatru continuu: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat demisia lui Ludovic Orban, care era deja demis de parlament

Premierul demis de parlament Ludovic Orban şi-a dat demisia şi din poziţia de şef interimar al guvernului, anunţ care a fost făcut nu de el, ci de preşedintele Klaus Iohannis, demers ce aminteşte de practica frecventă din timpul preşedinţiei lui Traian Băsescu, care anunţa public ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 06:53

SEGA: O firmă rusească va construi Balkan Stream prin Bulgaria

SEGA: O firmă rusească va construi Balkan Stream prin Bulgaria

Compania rusă IDC (Infrastructure Development and Construction), înregistrată la Belgrad, care a fost principalul executant pentru construcția conductei de gaze Turk Stream prin Serbia, va fi subcontractant al secţiunii bulgare a gazoductului, a informat corespondentul BGNESS la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Februarie 2020, ora: 06:49

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 FEBRUARIE 2020. TAURII SUNT AGITAȚI ȘI NELINIȘTIȚI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 FEBRUARIE 2020. TAURII SUNT AGITAȚI ȘI NELINIȘTIȚI

Horoscopul zilei de 26 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 05:58

Italianul confirmat cu coronavirus a fost în România în perioada 18-22 februarie. A aterizat la Craiova și a locuit în județul Gorj. A vizitat rude și a avut întâlniri de afaceri - MAE

Italianul confirmat cu coronavirus a fost în România în perioada 18-22 februarie. A aterizat la Craiova și a locuit în județul Gorj. A vizitat rude și a avut întâlniri de afaceri - MAE

Bărbatul de 71 de ani recent întors din România în Italia, unde a fost diagnosticat cu coronavirus, a fost în țara noastră în perioada 18-22 februarie, unde a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 04:08 de Mihaela Culcinschi

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

La începutul anului trecut, înainte de alegerile parlamentare în urma cărora Partidul Democrat a pierdut puterea în R. Moldova, fosta cantină a Cancelariei de Stat a fost înstrăinată din proprietatea statului cu numai 9 mln. lei, iar 2000 de metri pătrați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 00:35

DOC / Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

DOC / Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

Zinaida Greceanîi, pasibilă de urmărire penală. Președintele Parlamentului, vizată pentru prejudicierea bugetului de stat într-un Raport al Ministerului Justiției.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 00:05

Cum să prelungești viața bateriei dacă ai o mașină electrică

Cum să prelungești viața bateriei dacă ai o mașină electrică

Mașinile electrice sunt modele pe care nu le vezi pe toate străzile din România, e adevărat. Dar nu se știe niciodată când treci la așa ceva, dacă n-ai făcut-o deja. Se spune că viitorul industriei auto e reprezentat de mașini electrice. Sunt modele care, în mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:39

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

 Pârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:30

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Au avut o relație foarte bună, iar Michael Douglas i-a fost tot timpul alături, dar cu toate acestea nu a primit nimic după moartea tatălui său. Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas? Marele actor Kirk Douglas s-a stins la începutul acestui an, mai exact pe 5...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:26

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

O fetiță a reușit să ofere o lecție de viață impresionantă. Medicii au diagnosticat-o cu Sindrom Down și nu i-au dat nicio șansă la o viață normală, dar la doar 4 ani, micuța a devenit model. Cara Brown a primit diagnosticul dur din partea medicilor la doar câteva ore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:41

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Vrei o bursă și un stagiu de 4 săptămâni într-o redacție din SUA? Școala de Studii Avansate în Jurnalism îți oferă această șansă. Depune, până pe 16 martie 2020, dosarul cu următorul conținut:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:06

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Autoritățile italiene au deschis o anchetă privind specula cu măști sanitare, în condițiile în care prețurile au crescut de la un cent la 10 euro, scrie Reuters citând două surse din cadrul procuraturii.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)