Astăzi 22 Mai 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 21:00
Abonamente

Social 4 Noiembrie 2011, ora 05:41    Din editia print

Universul de piatră de la Cupcini

Marime Font

Nu este iadul, dar seamănă bine cu el, diferă doar… temperatura.
 

Pe câmpia întinsă, sub soarele palid al lui octombrie, câţiva săteni din Cupcini adună ultimele roade. Nu departe, ceva mai la stânga, se zăreşte o cireadă de vaci, care pasc ici şi colo. Câteva raze mai îndrăzneţe scizionează parcă în mici fâşii de lumină dealul şi zarea domnite de o linişte asurzitoare. Un peisaj ruginit şi bucolic, care te îndeamnă spre meditaţie şi poezie, dar care se dovedeşte mai mult decât amăgitor căci, în paralel cu acest univers, pulsează un altul, întunecat şi furibund. Nu este iadul, dar seamănă bine cu el, diferă doar… temperatura. Zilnic, în cariera de piatră de la marginea oraşului, îşi câştigă pâinea neagră circa o sută de mineri. Acolo ei îşi petrec cea mai mare parte a timpului - într-un loc periculos, fără suflare, lipsit de lumină şi prestând o muncă foarte prost plătită. Şi e suficient să cobori puţin în mină, ca să înţelegi că viaţa lor în inima pământului nu e deloc uşoară…

Ne aflăm la vreo 60 de metri sub pământ, înaintând continuu în bezna infernală. Singura sursă de lumină sunt farurile maşinii, care abia îşi croiesc drum prin coridorul întunecat de piatră. Prin părţi se zăresc galeriile alăturate, în care zac mormane de bolovani, moloz şi câteva „cadavre” de utilaje. Nimic nu indică vreo adresă, itinerarul nostru rămânând la discreţia şoferului. Sub roţile maşinii praful devine şi mai dens şi, deşi nu-l puteam vedea, îl simţim din plin, inspirându-l. Mâinile şi picioarele încep să-mi îngheţe. E greu de imaginat că aici se poate trăi mai mult de jumătate de ceas, darămite opt ore pe zi.… Şi mai greu e să-mi închipui cum muncitorii parcurg zilnic kilometri întregi de întunecime până la locul de muncă.

Un miner ridică circa treizeci de tone pe zi

Abia după trei kilometri, bezna e însufleţită de nişte umbre omeneşti. „Colea!, proveri snaciala stenu!” (Colea!, verifică mai întâi peretele), se aude un glas. După câteva secunde cercul luminos al lanternei descoperă, undeva din întuneric, un miner mânjit de praf amestecat cu sudoare. Omul se uită curios la noi, gâfâind, cu faţa atât de murdară, încât i se poate distinge doar albul ochilor, umbriţi şi ei de pleoapele pline de colb. Cele câteva straturi de haine sunt şi ele atât de murdare, încât am impresia că au fost turnate din beton. „Uje proveril” (Am verificat deja), îi răspunde ortacul, respirând greu şi el, şi-o zbugheşte undeva în întuneric, lăsând în urma sa doar pleoscăitul ciubotelor ce călcă prin apa din galerie, trecută de glezne.


„E grea viaţa de aici, îmi spune Pavel Laurentii, care lucrează de 28 de ani în mină. Da’ ce, asta-i viaţă?, strânge el din umeri. Am două fete pe care trebuie să le învăţ. Existenţa noastră este, înainte de toate, foarte întunecată. Dar ce să-i faci? Trebuie să munceşti, totul e scump la ziua de azi”, spune minerul. Când îl întreb de leafă, strâmbă din nas: „Păi când şi cum!, dar nu ajunge până la 4000 de lei”, strigă din răsputeri muncitorul, încercând să acopere zgomotul maşinilor. Pentru aceşti bani, el cară în fiecare zi câte şase-şapte tone de moloz, la care se adaugă extragerea a încă cinci metri cubi de piatră.

„Du-te, mă, în sărăcie…”

Mai mult de jumătate din cei 28 de ani de trudă el i-a petrecut în bezna şi noroiul din carieră. „Pe timpul Uniunii Sovietice, meseria de miner era mult mai plătită decât altele. Cinci-şase sute de ruble pe lună erau bani care îmi asigurau o existenţă îmbelşugată. Acum, însă, nu-i chip de trăit. Statul nostru ne umileşte”, îmi zice el, arătându-se nemulţumit şi faţă de noile modificări ale vârstei de pensionare. „Trebuia să ies la pensie la 54 de ani, dar actuala lege mă obligă să muncesc 35 de ani. Aş vrea ca ministrul Muncii să vadă în ce condiţii lucrăm noi”, se revoltă Pavel Laurentii, ştergându-şi fruntea cu dosul palmei. Un alt coleg de-al său, mult mai tânăr, îmi spune că lucrează în mină de 12 ani, timp în care tot de atâtea ori a reuşit şi să se concedieze. „Tatăl meu, care acum este la pensie, m-a adus aici. Eu am o soţie şi trei copii pe care trebuie să-i hrănesc, de aceea, sunt nevoit să ridic câte 30 de tone de piatră pe zi, împreună cu molozul şi piatra extrasă. Din această cauză mă doare foarte tare coloana vertebrală. Eee… sunt mai multe la mijloc”, adaugă ortacul, apoi dă neputincios din mâini şi-şi aţinteşte privirea în jos.

„Băi Serioja, hai lasă prostiile şi vino şi vorbeşte omeneşte cu femeia, dacă te roagă”, îl îndeamnă Pavel Laurentii pe colegul său de grotă. „Lasă-mă că nu am chef de vorbă acum”, răspunde peste umăr ortacul, căutându-şi de ale lui. „Da’ ce eşti aşa de scump la vorbă azi, poate ţi-e ruşine de cineva, ai...?”, îl întrebă în batjocură veteranul din mină, privind întrebător spre ceilalţi. „Du-te, mă, în sărăcie, ce eu nu am mai văzut oameni...”, bolborosi sub nas Serioja. Realizez că este pentru prima dată când aud un astfel de „du-te…”.

Minele din Moldova, adevărate manufacturi

Procedura de extragere a pietrei e una destul de complicată şi anevoioasă. Prima operaţiune constă în examinarea în prealabil a tavanului, pe care o efectuează câţiva ingineri, înainte ca minerii să-şi înceapă munca. Acelaşi lucru este făcut şi de către lucrători, însă de această dată e vizat zidul ce urmează să fie tăiat. „Dacă peretele inspectat sună a gol, nu e voie să lucrăm la el, deoarece există pericolul să se surpe. Doar după ce ne asigurăm de rezistenţa lui putem începe lucrarea propriu-zisă. Apoi se fixează combina de tăiat piatră, astfel încât discurile ei să fie aşezate în poziţie verticală, după care zidul se taie şi pe orizontală. După ce se stabileşte o fereastră de circa 7/7 metri, se scot cu lomul 50 de cotileţi”, îmi explică Iuri Borisov, şeful sectorului Chetroşica al minei de la Cupcini. Specialistul mai spune că, acum cinci ani, întreaga galerie era iluminată de becuri amplasate la o distanţă de 50 de metri. Însă, din cauza lipsei cablului şi a becurilor, lumina în galerie e inexistentă. Un alt aspect critic îl reprezintă utilajul învechit, rămas tocmai din „epoca de piatră”. „În carierele din Europa minerii beneficiază de cele mai performante utilaje de extras piatra, ceea ce înlesneşte cu mult lucrările. La noi însă unele maşini au o viaţă de peste 30 de ani, timp în care au fost reparate de zeci de ori. Cu alte cuvinte, 75% din tehnica utilizată a depăşit normele rezonabile de uzură. Alta nouă nu ne permitem, fiindcă este foarte scumpă”, remarcă şeful sectorului Chetroşica.

Piaţa de desfacere din Moldova este moartă

În pofida dificultăţilor, administraţia încearcă din răsputeri să menţină pe linia de plutire cariera de piatră din oraşul Cupcini, a cărei activitate depinde în totalitate de comenzi. „Atât cât producem, atâta încercăm să şi vindem. Dar, orice am face, circa 50 de cuburi de piatră rămân la retur. Problema este generată de faptul că, în acest moment, pe piaţa noastră nu există firme de construcţii serioase care să utilizeze cotileţul ca material de bază. Iar firmele mici nu folosesc acest material pentru că el a devenit unul de lux…”, îmi explică Iuri Borisov. Acest lucru este confirmat chiar de directorul minei Cupcini, Serghei Kaşeev. „Cu regret, noi am pierdut piaţa de desfacere din Bălţi, pentru că aici nu mai există nicio companie de construcţii. Anterior, această zonă asigura lunar comercializarea a circa două mii de metri cubi de cotileţ, ceea ce înseamnă 144 mii de bucăţi. Astăzi însă sectorul este mort. Din acest considerent, suntem nevoiţi să reprofilăm întreprinderea şi să ne orientăm spre alte pieţe, precum cea din Ucraina, Rusia şi România”, spune Kaşeev şi adaugă că, din cauza tarifelor mari pentru transportul pe calea ferată, exportul mărfii se efectuează cu dificultate atât în ţară, cât şi în afara ei. Kaşeev recomandă autorităţilor să-şi revizuiască atitudinea faţă de acest domeniu important pentru economie. „Azi nu există specialişti în domeniul geodeziei, care să exploreze noi sectoare de extragere a materialelor din piatră. Necesitatea acestora este cu atât mai mare, cu cât vechile sectoare de extragere a pietrei se epuizează rapid”, remarcă directorul minei din Cupcini.

Lumina de nicăieri

…Drumul spre lumina de afară nu se grăbeşte să apară de după culoarele întortocheate ale acestui univers odios. Mă mulţumesc însă să observ cum, după o zi grea de muncă, oamenii întunericului se întorc spre casele lor. Cu bocancii plini de noroi, îşi cară obosiţi trupurile istovite de muncă. Umbrele lor alungite se întind pe pereţi ca nişte fantome uriaşe gata să sară peste mine. Însă ele nu par stingherite de prezenţa cuiva, iar întunericul le este mult prea familiar. Astfel, minerii îşi continuară drumul afară spre galerie, pentru ca a doua zi s-o ia de la început, iar şi iar, până la pensie sau, poate, şi după... Mă simt ruşinată şi chiar vinovată pentru faptul că despre povestea lor voi scrie într-un loc cald şi luminos, însoţită de aroma cafelei de birou. Gândurile mă duc pe nevrute la cei mai puţin norocoşi ca mine, ale căror destine au fost pecetluite, din greu, de viaţa trăită în mină…


Galeria minieră din Cupcini funcţionează de mai bine de 50 de ani. În cadrul celor patru filiale activează peste 200 de angajaţi. Zilnic, aici sunt extrase 6000 de cotileţi şi materiale precum pietriş fracţionat, tuf-piatră şi faţade de ţiglă.

Potrivit Direcţiei statistica industriei, energeticii şi construcţiilor a BNS, numărul efectiv de întreprinderi cu activitatea principală „Industria extractivă” care au raportat anul trecut au fost - 101, dintre care 2 - extracţia petrolului, 99 - alte ramuri. Aici se includ 39 - cariere de piatră, 38 - piatră pentru construcţii, 1- piatră calcaroasă, ghips şi cretă, 60 - nisip şi pietriş.
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)