Actualitate

Urmele spionului lui Putin duc spre Bundestag

„Aceasta a fost probabil cea mai gravă crimă a serviciilor secrete ruse din Germania de la căderea Cortinei de Fier. La 23 august, rusul Vadim Krasikov, în vârstă de 54 de ani, l-a împușcat mortal pe cetățeanul georgian Zelimkhan Khangoshvili, în vârstă de 41 de ani, într-un parc din centrul Berlinului”, scrie tabloidul german Bild.

Pe 4 decembrie, guvernul german a expulzat doi diplomați ruși. Publicația a luat cunoștință de identitatea unuia dintre cei doi: este vorba despre Evgheni Suțki, care oficial era adjunctul atasatului militar de la ambasada Rusiei la Berlin.

In realitate, Suțki este un spion rus de înaltă clasă care a lucrat pentru serviciul de informatii al armatei – GRU – in Germania. În colaborare cu portalul Bellingcat, Bild a reconstruit traseul profesional al lui Suțki spre Berlin.”

Acesta s-a născut pe 9 martie 1984 în orașul Gukovo, lângă granița ruso-ucraineană. (…) În 2005, la 21 de ani, a plecat la Moscova pentru a studia la Universitatea Minieră. Și-a cunoscut viitoarea soție Janne la universitate, apoi ambii au fost recrutati de GRU.

Deși Suțki s-a transferat la Academia serviciilor speciale militare ruse cel târziu în 2008, adresa sa a ramas la căminul studențesc al universități miniere. Potrivit Bellingcat, acest lucru se întâmplă mai ales în cazurile în care conducerea rusă intenționează să trimită în străinătate spioni sub acoperire diplomatica.

La 28 iunie 2017, Suțki a fost transferat oficial la Berlin.

Rusul în vârstă de 35 de ani a ajuns în atenția serviciilor speciale germane în iulie 2019. La o recepție de la ambasada Chinei, mediatorul german l-a prezentat pe agentul GRU fostului candidat din partea partidului CDU pentru Bundestag, Salahdin Koban, care are rădăcini kurde. Potrivit anchetatorilor, acesta a fost un act de spionaj, deoarece Koban este familiarizat cu o persoană care putea fi unul dintre obiectivele Rusiei.

„Din părinți kurzi din Irak, în anii 2016 și 2017 Salahdin a lucrat pentru deputatul din Bundestag al partidului CDU, Joachim Pfeiffer, purtator de cuvant al CDU pe probleme economice și energetice, membru al Comisiei pentru economie și energie, care acționează ca forță motrice a CDU în implementarea proiectului Nord Stream-2.

În total, Koban și Suțki s-au întâlnit de cel puțin trei ori, scrie ziarul. Potrivit anchetatorilor, Suțki de la început a încercat sa-l recruteze pe Koban. Astfel, în loc să vorbească despre Nord Stream-2 și fostul șef al lui Koban, Joachim Pfeiffer, Suțki de fiecare dată aducea vorba despre trecutul de migrație al ambelor familii, povestind, printre altele, despre soția și copiii săi, pentru a se imprietene cu Kobán.

BILD l-a întrebat pe Joachim Pfeiffer dacă îl cunoaște pe Evgheni Sutțki și dacă știe despre întâlnirile fostului său angajat cu acest agent rus. „(…) Afirmațiile sugerate de întrebările dvs., în special despre relatia cu reprezentanți posibil dubioși ai ambasadei ruse, le neg ca fiind neadevarate”, a răspuns Pfeiffer.

„Până în prezent, nu se știe nimic despre legătura lui Suțki cu asasinatul de la Berlin, însă Bild a aflat din cercurile guvernamentale că Suțki a fost expulzat„ nu întâmplator”. Prin urmare, problema participării sale la pregătirea crimei, săvârșită probabil la ordin al statului, „rămâne deschisa”, scrie ziarul.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *