Astăzi 21 Octombrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 08:16
Abonamente

Actualitate 11 Martie 2019, ora 20:33

Perspectiva militarăVa ataca Rusia Ucraina?

Marime Font

 Pe 3 martie 2019, în cadrul unei întâlniri cu membrii corpului diplomatic militar acreditat la Kiev, generalul Viktor Muzhenko, şeful Statului Major General al Forţelor Armate ucrainene, a afirmat că Federaţia Rusă a finalizat constituirea grupărilor de lovire la frontiera cu Ucraina, acestea urmând să formeze, împreună cu forţele pentru operaţii speciale, nucleul forţei ruse de invazie a Ucrainei.

Generalul a mai declarat că, în contextul geopolitic actual, ameninţările din partea rusă pot veni din trei direcţii: nord, est şi sud, precizând, în acelaşi timp, că forţele ucrainene sunt pregătite şi dispun de avantaje strategice precum mobilitate ridicată, autonomie, adaptabilitate şi familiarizarea cu teatrul unor operaţii de luptă viitoare.

Declaraţiile generalului Muzhenko nu sunt singulare şi se înscriu într-o retorică recurentă în ultimele 12 luni şi intensificată, în mod vădit, după începerea campaniei electorale prezidenţiale în Ucraina: "invazia rusă în Ucraina este iminentă". La începutul lunii decembrie, însuşi preşedintele Petro Poroshenko declara că peste 80.000 de militari ruşi sunt concentraţi la frontiera cu Ucraina şi sunt pregătiţi de invazie.


Adepţii acestui scenariu aduc în sprijinul teoriei lor acţiuni precum:

- consolidarea capacităţilor militare ruse în apropierea frontierelor cu Ucraina;
- manevrele de forţe şi mijloace militare dinspre adâncimea dispozitivului rus spre frontul potenţialului conflict;
- dislocarea în regiune de sisteme de armament de înaltă precizie;
- intensificarea activităţilor de instrucţie pentru luptă a trupelor ruse.
- Indicatori ai unei posibile invazii ruse în Ucraina. Argumente şi contra-argumente.

Promotorii ”invaziei ruse” în estul Ucrainei s-au bazat pe următoarele argumente:

- dislocarea unui mare număr de tancuri în apropierea frontierei cu Ucraina, în două baze militare ruse (Kamensk-Shakhtinskiy, Ţinutul Rostov, cca. 18 kilometri de frontieră; Valuyki, Ţinutul Belgorod, cca. 20 de kilometri de frontieră). Partea ucraineană chiar a prezentat imagini, în decembrie 2018, indicând prezenţa a cca 250 de tancuri la Kamensk-Shakhtinskiy;

- prezenţa în Crimeea, pe aerodromul din Dzhankoi, a patru aeronave militare de transport strategic IL-76 MD. Potrivit ucrainenilor, aeronavele au venit de la Anapa, sediul Diviziei 7 Asalt Aerian şi au adus în peninsulă militari şi tehnică de luptă aparţinând acestei unităţi;
dislocarea la Dzankoi, în noiembrie 2018, a unei baterii de rachete antiaeriene S-400 Triumph (sistem de armament sofisticat, cu mare precizie şi rază lungă de acţiune, cca. 400 de kilometri);

- transporturi de trupe şi tehnică de luptă dinspre Krasnodar spre Crimeea, pe cale terestră, pe podul de peste strâmtoarea Kerci.

Aceste acţiuni sunt indiscutabile şi, deşi pot stârni, pe bună dreptate, îngrijorare la Kiev şi în cancelariile occidentale, nu sunt totuşi suficiente pentru a construi un scenariu de invazie al forţelor ruse în Ucraina. Experţi militari au venit cu contra-argumente de natură să demonteze teoria invaziei. Astfel, s-a dovedit că imaginile prezentate de Kiev, în luna decembrie, datau de fapt din octombrie 2018, iar tancurile prezentate ca fiind T-72 erau de fapt T-62 şi T-64. Acestea nu mai sunt în organica forţelor ruse şi sunt aduse periodic din alte baze militare la Kamensk-Shaktinskiy, ulterior fiind expediate către Siria, pe cale maritimă sau aeriană. Transporturile de trupe şi tehnică dinspre şi înspre Crimeea constituie lucruri normale pe fondul intensificării activităţilor de instrucţie pentru luptă ale forţelor ruse în ultimii ani. Sisteme S-400 au mai fost aduse anterior în Crimeea şi prezenţa acestora nu constituie neapărat un indicator premergător declanşării unor acţiuni ofensive.

Astfel de opinii sunt logice şi pot duce la aprecierea că sporirea capabilităţilor militare ruse la frontierele cu Ucraina reprezintă mai curând o evoluţie firească în cadrul reformei Shoigu / Gherasimov şi nu în mod necesar o pregătire pentru invazie.

Reforma organismului militar rus: de la Serdiukov la ”Doctrina Gherasimov” şi ”Războiul Hibrid”

După încheierea Războiului Rece, forţele armate ruse au trecut printr-o perioadă de restructurare, dar care nu a avut o viziune unitară la nivelul conducerii. Intervenţia militară rusă în Georgia, în anul 2008, a evidenţiat slăbiciuni cronice ale armatei ruse, în special în privinţa comenzii, şi controlului şi a incapacităţii de a susţine logistic o operaţie militară, fie ea şi de mici dimensiuni.

Pentru remedierea deficienţelor şi revitalizarea organismului militar, ministrul de atunci al apărării, Anatoli Serdiukov, a decis o serie de măsuri (şi pe fondul unei oarecare destinderi în relaţiile Rusiei cu NATO) care vizau reducerea drastică a efectivelor (cu cca. 50%, de la peste 2 milioane la 1 milion de militari activi), sporirea numărului de militari profesionişti şi transformarea armatei ruse într-o forţă cu caracter expediţionar, mobilă şi suplă, capabilă să se mobilizeze rapid şi să conducă întregul spectru al operaţiilor militare / de la operaţii de impunere a păcii până la război convenţional sau nuclear). În plan organizatoric principalele reforme ale lui Serdiukov au constat în:

- reorganizarea regiunilor militare: reducerea numărului acestora de la şase la patru, cele existente şi în prezent (RM Vest, Centru, Est şi Sud);
eliminarea eşalonului divizie în forţele terestre şi organizarea forţelor pe brigăzi, subordonate direct comandanţilor de armate de arme întrunite;
creşterea numărului de brigăzi şi sporirea rolului acestora, ca principală unitate tactică de luptă a forţelor terestre, capabilă să ducă operaţii în mod autonom, cu sprijin minim din partea eşaloanelor superioare.

Reformele lui Serdiukov au întâmpinat rezistenţă din interiorul armatei ruse. Principalul motiv de îngrijorare era legat de faptul că, prin eliminarea eşalonului divizie, comandanţii de armate şi de regiuni militare aveau în subordine directă un număr mult prea mare de brigăzi, ceea ce crea probleme din punctul de vedere al eficienţei actului de comandă. Totodată, înalţii responsabili din complexul militar-industrial rus au dezavuat iniţiativele lui Serdiukov de a achiziţiona înaltă tehnologie în domeniul apărării din Occident, iar corpul ofiţeresc nu apreciat nici reducerea numerică şi nici delegarea de competenţe în domeniul instrucţiei către subofiţeri, după modelul celor mai multe armate din statele NATO. Pe fondul tensiunilor crescânde, în noiembrie 2012, Anatoli Serdiukov a fost destituit din funcţie şi înlocuit cu Serghei Shoigu, un apropiat al preşedintelui Putin, iar în funcţia de şef al Statului Major General rus a fost numit generalul Valeri Gherasimov.

În februarie 2013, Gherasimov a publicat, în revista Voyenno-Promyshlennyy Kurier (Curierul militar-industrial), un articol în care prezenta puncte de vedere asupra mediului operaţional contemporan şi naturii viitoarelor conflicte. În esenţă, Gherasimov aprecia că SUA rămân principalul inamic al Federaţiei Ruse şi se află în spatele aşa-ziselor ”revoluţii colorate” şi evenimentelor cunoscute ca ”primăvara arabă”. Potrivit lui Gherasimov, pentru a-şi îndeplini obiectivele politico-militare, statul agresor foloseşte o abordare non-tradiţională, prin utilizarea simultană a mijloacelor non-militare şi militare, Gherasimov avansând chiar o proporţie de 4:1 în favoarea celor dintâi. Prin mijloace non-militare (politice, diplomatice, economice, sociale, informaţionale etc.) statul agresor modelează mediul operaţional în toate dimensiunile sale, acţionează prin terţi şi recurge la operaţii militare într-o mică măsură, numai dacă este necesar şi prin folosirea îndeosebi a sistemelor de armament de înaltă precizie şi a forţelor pentru operaţii speciale, pe fondul unei campanii informaţionale intense şi permanente.

Articolul avea să fie preluat şi analizat cu minuţiozitate de teoreticieni militari occidentali, care i-au atribuit generic (şi incorect) termenul de ”Doctrina Gherasimov”. După anexarea Crimeei şi evenimentele din estul Ucrainei, teoreticienii occidentali s-au întors la articolul lui Gherasimov, au considerat că acţiunile ruse au fost modelate după viziunea şefului Statului Major General rus şi au denumit campania rusă cu sintagma ”război hibrid”. Trebuie menţionat că generalul Gherasimov, personal, şi teoreticienii ruşi au negat permanent că Federaţia Rusă ar fi acţionat în Crimeea de maniera prezentată în Vest şi au afirmat că manifestarea ”hibridă” a conflictului nu ar fi nicidecum o noutate, aşa cum a fost prezentată în Occident.

Concomitent cu clarificările doctrinare, Gherasimov (sprijinit de ministrul Shoigu) a demarat un alt proces de reformă, în derulare şi astăzi, şi care a anulat o bună parte dintre măsurile propuse de predecesorul său. Pe lângă un plan extrem de ambiţios de înzestrare cu tehnică de luptă modernă, reforma vizează, în plan organizatoric, restructurări de amploare (se are în vedere revenirea în 2019-2020 la şase regiuni militare) şi dislocarea consistentă a forţelor din adâncime către frontiere. Împreună cu sistemele de armament de înaltă precizie, se creează ceea ce în terminologie militară este denumit ”mediu A2AD” (Anti-Access Area Denial) şi care se traduce prin interzicerea accesului, cu folosirea mijloacelor militare, în zonele de interes strategic ale Federaţiei Ruse. Astfel de medii A2AD sunt evidente, de exemplu, în Marea Neagră şi Marea Baltică. De remarcat că în forţele terestre se revine gradual la organizarea pe divizii şi regimente, structură tradiţională în armata rusă.

În RM SUD, care ne interesează direct, reforma Gherasimov /Shoigu s-a materializat până în prezent prin:

- modernizarea fără precedent a Flotei Ruse a Mării Negre;
- militarizarea Peninsulei Crimeea (înfiinţarea Corpului 22 Armată; dislocarea de sisteme de armament de înaltă precizie: S-400, Iskander, platforme pentru sistemele Kalibr);
- înfiinţarea unei noi armate de arme întrunite, Armata 8, cu sediul la Novocerkask (cca. 36 de kilometri de Rostov pe Don şi 50 de kilometri de frontiera cu Ucraina);
- înfiinţarea de divizii în cadrul armatelor de arme întrunite, proces în derulare. S-au constituit până în prezent Divizia 150 Infanterie Moto / Armata 8 şi Divizia 42 Infanterie Moto / Armata 58. Până la sfârşitul anului 2019, în cadrul Armatei 58 vor mai fi înfiinţate Divizia 19 infanterie moto şi Divizia 136 infanterie moto;
- creşterea numărului de exerciţii tactice de luptă şi, în general, intensificarea procesului de instrucţie în RM Sud.

Analizând efectivele şi tehnica de luptă doar a unităţilor militare nou-constituite se ajunge, cu uşurinţă, la cifrele avansate de ucraineni. Totuşi, aceste unităţi militare nu s-au înfiinţat pentru a gestiona un conflict cu Ucraina, ci sunt parte a gândirii strategice prezentate mai sus.

În concluzie, scenariul invaziei este unul electoral, dar reforma RM Sud continuă

O invazie militară a Rusiei în Ucraina este improbabilă. Federaţia Rusă nu doreşte un conflict deschis cu NATO pe acest subiect. Obiectivul politic al Moscovei, în raport cu Ucraina, a fost atins: instabilitatea generată de conflictul din Donbas face puţin probabil ca Ucraina să adere la NATO pe termen mediu şi lung.

Pe fondul reformelor ample şi implementării conceptelor A2AD, care presupun forţe semnificative la frontiere, este uşor de văzut de ce creşterea potenţialului militar al Regiunii Militare Sud din cadrul Forţelor Armate ruse poate conduce pe nespecialişti la scenariul unei invazii. Consolidarea la frontiere trebuie, totuşi, privită din perspectiva reformei globale derulate la nivelul armatei ruse.

Deşi, în teoria militară, faptele prezentate de ucraineni pot fi considerate, într-adevăr, indicatori ai unei posibile operaţii ofensive convenţionale, o astfel de abordare ar contrazice logica acţiunilor ruse în Crimeea şi Donbas, care s-au desfăşurat după un modus operandi pe care media occidentală s-a grăbit să îl aprecieze ca fiind de tip ”hibrid”. Nu sunt motive pentru care Rusia ar renunţa la o strategie încununată până în prezent de succes în favoarea unei maniere convenţionale de ducere a războiului, care, pe deasupra, ar expune-o şi unui conflict deschis cu NATO. Chiar şi într-un scenariu ipotetic, în care forţele guvernamentale ucrainene ar recupera terenul pierdut în Donbas şi Federaţia Rusă ar trebui să intervină, apreciem că operaţia s-ar desfăşura foarte probabil tot de o manieră hibridă.

O ofensivă militară convenţională clasică ar exclude, credem, o invazie în regiunea Odessa cu desant maritim lansat din Crimeea pentru că aceasta nu s-ar justifica. Este puţin probabil ca armata rusă să ia în calcul astfel de linii de angajare periculoase când planificatorii ruşi estimează că este puţin probabil ca o ofensivă terestră lansată din direcţiile Rostov pe Don şi Belgorod să întâmpine o rezistenţă serioasă din partea forţelor ucrainene, cu atât mai mult cu cât teritoriul este controlat de proxi ruşi până la linia de separaţie din Donbas.

Nu în ultimul rând, orice acţiune militară rusă depinde de reacţia NATO estimată de Rusia. Dacă Moscova apreciază că NATO va riposta ferm, posibili indicatori ar putea fi, de exemplu, retragerea rapidă a tuturor forţelor navale ruse în Marea Azov sau concentrarea neaşteptată de forţe în Regiunea Militară Centru (rezerva strategică) şi începerea dislocării acestora către sud şi vest.

Deşi Ucraina, de fapt forţele politice aflate în competiţie electorală, continuă să promoveze cu insistenţă scenariul invaziei, structurile de informaţii şi planificatorii NATO apreciază că nu există suficiente argumente care, coroborate, să susţină o astfel de teorie.

https://monitorulapararii.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 08:16

 Socialiștii au mai câștigat un mandat în alegerile parlamentare noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 22:43

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 40%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 40%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

În turul II al alegerilor pentru primăria capitalei se vor duela candidatul PSRM, Ion Ceban, și candidatul ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase iar Dorin Chirtoacă obține un rezultat surprinzător.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 18:49

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

 Urmăriți în timp real prezența la vot în cadrul alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 14:02

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Pasionatii de numerologie fac tot felul de calcule si aduc publicului nenumarate curiozitati legate de data nasterii fiecarui om. Iata ce defecte si ce calitati ai, in functie de ziua in care te-ai nascut. Inainte, trebuie sa faci un calcul simplu. Aduna cifrele din data ta de nastere, astfel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:58

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Vrei sa stii cum se prepara un aluat de pizza delicious. Noi am cautat si am gazit secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre. Nu vei mai face niciodata comanda si vei prepara pizza numai in casa. Daca iti place blatul pufos, atunci ti se potriveste acest aluat de pizza. Pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:48

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Cu siguranta ati avut cosmaruri si, poate, unele dintre ele s-au repetat, in timp. Vrei sa stii cum pot fi interpretate visele? 1. Pici la un examen sau nu poti rezolva o problema Chiar daca anii de scoala au trecut demult, mai poti avea cosmaruri legate de picarea unui examen sau ceva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:40

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Răceala, gripa și sinuzita ne vor da bătăi de cap câteva luni înainte, așa că este bine să ne pregătim ,,armele”, naturiste bineînțeles, pentru a nu afecta imunitatea și forțele proprii de luptă ale organismului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:35

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Moldova se află pe locul al treilea dintre țările spațiului post-sovietic, după numărul de cereri depuse pentru a obține Carte verde și viză în SUA.Și numărul de cereri de plecare în SUA este pur și simplu înfricoșător – 440.863 și familiile lor....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:28

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Dezbaterile din jurul Brexitului îi împart pe britanici în tabere, pe măsură ce discuţiile dintre susţinători şi oponenţi sunt tot mai înverşunate. Membri ai Parlamentului din ambele aceste tabere sunt acuzaţi că dezbină populaţia cu discursuri inflamatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:15

Pisica ta crede că ești maică-sa

Pisica ta crede că ești maică-sa

Un studiu nou a arătat că pisicile formează același tip de atașament ca bebelușii și câinii. E o întrebare destul de întâlnită la mine acasă și sunt sigur că și în altele în care trăiesc animale: după ce una dintre pisici face ceva adorabil,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:06

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Un număr îngrijorător de clinici care fac transplant de păr în Marea Britanie nu sunt înregistrate oficial la Ministerul Sănătății. Am vorbit cu câteva dintre victimele lor. DOUĂ TRANSPLANTURI FĂCUTE LA CLINICI FĂRĂ LICENȚĂ. FOTOGRAFIE DIN ARHIVA LUI ROSHAN...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Octombrie 2019, ora: 10:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

Horoscopul zilei de 20 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:30

OPINIE /// Culmea alegătorului

OPINIE /// Culmea alegătorului

Foarte curînd vom alege președintele României. Avem libertatea de a vota pe cine vrem noi. Desigur, pe cine vrem dintre cei care vor, adică dintre cei care candidează. Cum altfel? Dar chiar și așa, aceasta este o libertate de cel mai înalt rang. Una dintre acelea care te...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:23

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Avitaminoza se referă, în general, la carența unei anumite vitamine sau a mai multora. Considerată o boală de nutriție, afecțiunea este rareori întâlnită în cadrul societăților dezvoltate, acolo unde nu lipsesc informațiile despre o alimentație echilibrată, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:15

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Dacă ar fi să găsim calitatea principală a unei genți, aceea ar fi, fără urmă de îndoială, versatilitatea. Adorăm modelele care trec cu brio testul timpului și care se pot potrivi fără probleme la toate stilurile și articolele vestimentare din garderoba noastră. Și,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:12

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puţin 15 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 14 au fost răniţi, după ce barajul unei exploatări aurifere din Siberia a cedat. Puhoaiele au inundat barăcile unde se aflau muncitorii. Şase persoane sunt date dispărute în urma incidentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:07

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Mii de oameni au protestat în mai multe orașe din Croația față de modul în care autoritățile se ocupă de cazurile de violență sexuală împotriva femeilor. Demonstrațiile, organizate de grupuri care militează pentru drepturile femeilor, au fost determinat de eliberarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:00

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

Compania australiană de zbor Qantas a încheiat duminică dimineață testul celui mai lung potențial zbor comercial fără oprire din lume, pornind din New York, cu destinația Sydney și având o durată de 20 de ore, relatează site-ul agenției Reuters, citat de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:54

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a venit la secția de votare împreună cu soția și nepotul pentru a-și exprima dreptul la vot. Ex-premierul se declară convins că pentru șefia capitalei se va da bătălia și în turul II.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:52

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Candidatul Blocului ACUM la primăria municipiului Chișinău, Andrei Năstase, și-a exprimat dreptul la vot în această dimineață. El a declarat că a votat cu gândul la Chișinău, la suburbii și la locuitorii Capitalei, precum și pentru un nou început. Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:23

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Concert cu peripeții pentru Lady Gaga, care a căzut de pe scenă în Las Vegas. S-a întâmplat la scurt timp după ce artista invitase pe scenă un fan. I-a sărit acestuia în brațe, numai că bărbatul și-a pierdut echilibrul, iar cei doi au căzut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:11

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton a acuzat Moscova că se amestecă din nou în alegerile prezidenţiale americane în favoarea lui Donald Trump, sprijinind candidatura unei democrate în alegerile primare în vederea prezidenţialelor, pe care o numeşte „favorită a ruşilor”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:05

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Au izbucnit violențe, vineri seara, la Barcelona, între protestatari și forțele de ordine, după ce sute de mii de oameni au participat la un miting uriaș în Barceelona, la apelul celor care militează pentru separarea de Spania. Pe măsură ce s-a lăsat noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)