Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Social 11 August 2014, ora 06:33    Din editia print

Moldoveanul, demn de Cartea RecordurilorVa înota Canalul Mânecii pentru o soartă mai bună a copiilor din Moldova

Marime Font

Dacă un înotător tunisian a oprit un război civil pentru că a traversat, timp de un an şi opt luni, coasta Tunisiei de 1400 km, atunci el își dorește, ca prin înot, să ajute copiii din familii defavorizate din Moldova, și în special pe cei din Brăviceni, satul său natal. 

Vorbim de Ion Lazarenco, un moldovean stabilit cu traiul în Irlanda din 1997, care, în timp ce-și câștigă existența într-o țară europeană, nu uită de unde a plecat și revine mereu în Moldova pentru a ajuta oamenii mai puțini fericiți ca el.De mic copil face sport. Este dedicat unui mod sănătos de viață și vrea să arate lumii întregi, în special moldovenilor, că și prin sport poți ajuta oamenii. Astfel, Ion Lazarenco este primul moldovean și printre puținii înotători care a traversat Gibraltarul. Iar acum se pregătește să traverseze canalul La Manche (Canalul Mânecii), strâmtoarea dintre sudul Angliei și nordul Franței ce leagă Oceanul Atlantic cu Marea Nordului, în scopul de a aduna bani pentru terenuri de joacă și săli de sport pentru copiii din Moldova. „Eu mi-am luat de aici zborul, dar părinţii şi bunicii au rămas în această țară şi nu voi uita niciodată de unde am plecat. Aşa că de Moldova nu voi uita, pentru că eu mă mândresc cu identitatea mea”, spune Ion Lazarenco.

Membru a două asociații mari pentru traversarea strâmtorilor înotând, în 2013, Ion Lazarenco a organizat un maraton de înot pe râul Nistru, traseul Soroca – Dubăsari. Sportivul a parcurs 238 km timp de opt zile pentru o cauză nobilă, și anume, să consolideze încrederea oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și să colecteze fonduri pentru case de copii și pentru sportivii din Moldova. „De ce Nistru? Pentru că aproape 70% din populația noastră se alimentează cu apă din Nistru. În plus este cel mai frumos punct turistic din țară…”, mărturisește Ion Lazarenco, care s-a antrenat timp de trei ani în ape deschise cu temperatura de 5°C pentru acest maraton.

„Cele mai bune gânduri îţi vin când eşti cu capul în apă”, mai spune zâmbind Ion. Așadar, și în acest an, își dorește să facă ceva extraordinar, prin care să arate că suntem un popor mai bun decât crede lumea. Motiv pentru care, de fiecare dată, înoată sub drapelul Moldovei. „Chiar dacă, oficial, fac parte din Asociaţia de Înotători din Irlanda, înot mereu sub drapelul Moldovei”, zice înotătorul.

„Schimbarea trebuie să pornească de la noi”

Ion lazarenco mai spune că, pentru el, sportul nu e o religie, însă acesta uneşte cauze frumoase și oameni de valoare. „Când faci sport, ai o viaţă mai sănătoasă, arăţi mai bine, de aceea vreau să le ofer copiilor din Moldova o perspectivă. Trebuie să investim în ei, să le dăm oportunităţi de dezvoltare ca să fie mai receptivi. Dacă nu le dai nimic, nu vor creşte. Guvernanţii noştri nu vor face nimic pentru noi, schimbarea trebuie să pornească de la noi”, precizează sportivul.


Întrebat cine sunt antrenorii săi, Ion Lazarenco susține că nu-i are. „Fac sport de mic copil, iar de când sunt în Irlanda mă antrenez intens. E nevoie de multă ambiţie, dorinţă și, dacă există dorinţă, nu ai nicio scuză”, zice Ion.

„Bogăţia e în suflet, nu în conturi bancare”

Totodată, moldoveanul mărturisește că, deși irlandezii reacționează pozitiv la cauzele sale sociale, moldovenii sunt mai reci. „Societatea noastră e concentrată pe avere şi mai puțin pe valori cu adevărat importante. Tindem să avem cât mai multe lucruri materiale, însă bogăţia e în suflet, nu în conturi bancare. Trebuie să schimbăm mentalitatea noastră, începând de la ce mâncăm și cum mâncăm”, împărtășește Lazarenco.

Pornind de la aceasta, între 15-22 septembrie va parcurge canalul La Manche întru colectarea banilor pentru un teren de fotbal, bazin olimpic. Pentru început va ajuta copiii din Brăviceni, apoi pe cei din Jora de Jos. „Acolo nu este stadion la școală, în centrul satului nu este teren de joacă, nu sunt săli de sport. Copiii au nevoie de activități pentru a nu se ocupa cu altceva, nu trebuie să le dăm bani, cum fac mama şi tata din Italia, ci să-i motivăm să citească o carte, să facă sport, dar nu să stea prin baruri şi să consume alcool”, consideră Ion Lazarenco.

Moldoveanul spune că va fi fericit dacă va traversa canalul înotând. „Timp de 24 ore, circulă 800 de corăbii pe acest canal, prin urmare totul trebuie programat și monitorizat cu grijă”, spune el. Totuși, la momentul actual, Ion Lazarenco nu are suma necesară și speră că va reuși să-i adune. Iar pentru acest lucru, Ion a deschis și două conturi bancare - unul în lei și unul în euro. „Dacă, de exemplu, noi, 5000 de moldoveni care suntem legal în Irlanda, am renunţa la o cafea pe zi, timp de un an am aduna 15 mii de euro. Şi nu e un efort mai mare... Astăzi dai, dar eşti fericit o săptămână. Şi asta pentru că ştii că ai schimbat viziunea și mentalitatea unui copil. Banii investiţi într-o şcoală sau într-un stadion vor avea o influență pozitivă asupra viitorului copiilor. Sau cu ce e vinovat un copil care s-a născut într-o familie defavorizată? Trebuie să îi ajutăm, căci peste 20 ani ei vor fi doctorii şi profesorii noştri”, mărturisește plin de speranță Ion Lazarenco.

Regimul alimentar al lui Ion Lazarenco

De dimineaţă, Ion mănâncă două felii de toast cu miere pentru o zi plină de energie. Nu mănâncă carne de porc, ci multă carne de pui, fără grăsime, și curcan. Și bineînțeles ton, paste, dar și multe fructe şi legume. Și chiar dacă trăiește în Irlanda, nu renunță la tradiționala zeamă moldovenească.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul