Astăzi 17 Iunie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 13:40
Abonamente

Social 11 August 2014, ora 06:33    Din editia print

Moldoveanul, demn de Cartea RecordurilorVa înota Canalul Mânecii pentru o soartă mai bună a copiilor din Moldova

Marime Font

Dacă un înotător tunisian a oprit un război civil pentru că a traversat, timp de un an şi opt luni, coasta Tunisiei de 1400 km, atunci el își dorește, ca prin înot, să ajute copiii din familii defavorizate din Moldova, și în special pe cei din Brăviceni, satul său natal. 

Vorbim de Ion Lazarenco, un moldovean stabilit cu traiul în Irlanda din 1997, care, în timp ce-și câștigă existența într-o țară europeană, nu uită de unde a plecat și revine mereu în Moldova pentru a ajuta oamenii mai puțini fericiți ca el.


De mic copil face sport. Este dedicat unui mod sănătos de viață și vrea să arate lumii întregi, în special moldovenilor, că și prin sport poți ajuta oamenii. Astfel, Ion Lazarenco este primul moldovean și printre puținii înotători care a traversat Gibraltarul. Iar acum se pregătește să traverseze canalul La Manche (Canalul Mânecii), strâmtoarea dintre sudul Angliei și nordul Franței ce leagă Oceanul Atlantic cu Marea Nordului, în scopul de a aduna bani pentru terenuri de joacă și săli de sport pentru copiii din Moldova. „Eu mi-am luat de aici zborul, dar părinţii şi bunicii au rămas în această țară şi nu voi uita niciodată de unde am plecat. Aşa că de Moldova nu voi uita, pentru că eu mă mândresc cu identitatea mea”, spune Ion Lazarenco.

Membru a două asociații mari pentru traversarea strâmtorilor înotând, în 2013, Ion Lazarenco a organizat un maraton de înot pe râul Nistru, traseul Soroca – Dubăsari. Sportivul a parcurs 238 km timp de opt zile pentru o cauză nobilă, și anume, să consolideze încrederea oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și să colecteze fonduri pentru case de copii și pentru sportivii din Moldova. „De ce Nistru? Pentru că aproape 70% din populația noastră se alimentează cu apă din Nistru. În plus este cel mai frumos punct turistic din țară…”, mărturisește Ion Lazarenco, care s-a antrenat timp de trei ani în ape deschise cu temperatura de 5°C pentru acest maraton.

„Cele mai bune gânduri îţi vin când eşti cu capul în apă”, mai spune zâmbind Ion. Așadar, și în acest an, își dorește să facă ceva extraordinar, prin care să arate că suntem un popor mai bun decât crede lumea. Motiv pentru care, de fiecare dată, înoată sub drapelul Moldovei. „Chiar dacă, oficial, fac parte din Asociaţia de Înotători din Irlanda, înot mereu sub drapelul Moldovei”, zice înotătorul.

„Schimbarea trebuie să pornească de la noi”

Ion lazarenco mai spune că, pentru el, sportul nu e o religie, însă acesta uneşte cauze frumoase și oameni de valoare. „Când faci sport, ai o viaţă mai sănătoasă, arăţi mai bine, de aceea vreau să le ofer copiilor din Moldova o perspectivă. Trebuie să investim în ei, să le dăm oportunităţi de dezvoltare ca să fie mai receptivi. Dacă nu le dai nimic, nu vor creşte. Guvernanţii noştri nu vor face nimic pentru noi, schimbarea trebuie să pornească de la noi”, precizează sportivul.


Întrebat cine sunt antrenorii săi, Ion Lazarenco susține că nu-i are. „Fac sport de mic copil, iar de când sunt în Irlanda mă antrenez intens. E nevoie de multă ambiţie, dorinţă și, dacă există dorinţă, nu ai nicio scuză”, zice Ion.

„Bogăţia e în suflet, nu în conturi bancare”

Totodată, moldoveanul mărturisește că, deși irlandezii reacționează pozitiv la cauzele sale sociale, moldovenii sunt mai reci. „Societatea noastră e concentrată pe avere şi mai puțin pe valori cu adevărat importante. Tindem să avem cât mai multe lucruri materiale, însă bogăţia e în suflet, nu în conturi bancare. Trebuie să schimbăm mentalitatea noastră, începând de la ce mâncăm și cum mâncăm”, împărtășește Lazarenco.

Pornind de la aceasta, între 15-22 septembrie va parcurge canalul La Manche întru colectarea banilor pentru un teren de fotbal, bazin olimpic. Pentru început va ajuta copiii din Brăviceni, apoi pe cei din Jora de Jos. „Acolo nu este stadion la școală, în centrul satului nu este teren de joacă, nu sunt săli de sport. Copiii au nevoie de activități pentru a nu se ocupa cu altceva, nu trebuie să le dăm bani, cum fac mama şi tata din Italia, ci să-i motivăm să citească o carte, să facă sport, dar nu să stea prin baruri şi să consume alcool”, consideră Ion Lazarenco.

Moldoveanul spune că va fi fericit dacă va traversa canalul înotând. „Timp de 24 ore, circulă 800 de corăbii pe acest canal, prin urmare totul trebuie programat și monitorizat cu grijă”, spune el. Totuși, la momentul actual, Ion Lazarenco nu are suma necesară și speră că va reuși să-i adune. Iar pentru acest lucru, Ion a deschis și două conturi bancare - unul în lei și unul în euro. „Dacă, de exemplu, noi, 5000 de moldoveni care suntem legal în Irlanda, am renunţa la o cafea pe zi, timp de un an am aduna 15 mii de euro. Şi nu e un efort mai mare... Astăzi dai, dar eşti fericit o săptămână. Şi asta pentru că ştii că ai schimbat viziunea și mentalitatea unui copil. Banii investiţi într-o şcoală sau într-un stadion vor avea o influență pozitivă asupra viitorului copiilor. Sau cu ce e vinovat un copil care s-a născut într-o familie defavorizată? Trebuie să îi ajutăm, căci peste 20 ani ei vor fi doctorii şi profesorii noştri”, mărturisește plin de speranță Ion Lazarenco.

Regimul alimentar al lui Ion Lazarenco

De dimineaţă, Ion mănâncă două felii de toast cu miere pentru o zi plină de energie. Nu mănâncă carne de porc, ci multă carne de pui, fără grăsime, și curcan. Și bineînțeles ton, paste, dar și multe fructe şi legume. Și chiar dacă trăiește în Irlanda, nu renunță la tradiționala zeamă moldovenească.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 13:40

 Dacă ai puțină atenție poți alege pentru dieta ta cele mai bune alimente pentru articulații. Aceasta înseamnă că ai posibilitatea de a preveni deteriorarea cartilajului articular, protejezi încheieturile prin reducerea inflamației și durerii, menținând un corp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:35

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de şefii diplomaţiilor din alte 12 ţări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, scrie presa de la Sofia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:11

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Autoritățile din Glodeni intenționează să instaleze, în fața Consiliului raional al localității, un monument al Domnitorului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, informează Provincial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:02

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament va veni la următoarea ședință a Legislativului. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că democrații vor fi în opoziție, dar vor vota proiectele de legi care sunt importante pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 12:06

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

„Surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută”, este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:58

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat

Un ministru din provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o conferință a sa a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:24

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest an / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest an / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:21

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

În opoziție, dar la fel de puternici!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iunie 2019, ora: 10:48

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Gică Hagi şi Ianis Hagi ar putea începe un nou proiect interesant, tot împreună, la una dintre cele mai puternice echipe din Rusia. Conform celor de la Sovsport.ru, tatăl și fiul Hagi sunt doriți la Spartak Moscova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 10:33

Ambasadoarea R. Moldova în America, Cristina Bălan a demisionat din funcție

Ambasadoarea R. Moldova în America, Cristina Bălan a demisionat din funcție

Ambasadoarea Republici Moldova în SUA, Cristina Bălan a demisionat din funcție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 10:24

Cum explică procurorii anularea mandatului de arest pe numele lui Usatîi

Cum explică procurorii anularea mandatului de arest pe numele lui Usatîi

Procurorii PCCOCS fac precizări privind cauza penală pe numele lui Renato Usatîi, aceştia precizând că investigațiile pe această cauză continuă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:59

Ucraina ar putea AJUTA Republica Moldova să EXPORTE gaze din UE, fără participarea Gazprom

Ucraina ar putea AJUTA Republica Moldova să EXPORTE gaze din UE, fără participarea Gazprom

Operatorul ucrainean de gaze naturale ”Ukrtransgaz” a transmis Guvernului R.Moldova o ofertă de import de gaze direct din UE, fără participarea gigantului rus Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:44

SONDAJ Şase partide ar intra în Parlamentul de la Kiev

Şase partide ar intra în Parlamentul de la Kiev

Un sondaj privind intenţia de vot a ucrainenilor arată că, dacă alegerile legislative anticipate ar avea loc în perioada imediat următoare, în noul Parlament de la Kiev ar intra şase partide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:33

OPINIE /// Usatîi va fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţiale

OPINIE ///  Usatîi va fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţiale

Analistul politic Dionis Cenuşă consideră că Renato Usatîi va deveni fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţialele din 2020, după ce liderul formaţiunii politice „Partidul Nostru” a revenit în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:18

Soiuri de struguri pentru vin, celebre astăzi, înrudite cu unele din perioada romană şi medievală

Soiuri de struguri pentru vin, celebre astăzi, înrudite cu unele din perioada romană şi medievală

O echipă internaţională de cercetători a descoperit că mai multe tipuri celebre de struguri din prezent sunt înrudite genetic cu soiuri din vremea romanilor, dar şi din perioada medievală.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 09:13

Vine canicula! Cum ne protejăm?

Vine canicula! Cum ne protejăm?

Meteorologii au anunțat pentru începutul acestei săptămâni un avertisment de vreme caniculară, cu o temperatură maximă a aerului de până la +37°C. În acest context specialiștii îndeamnă oamenii la precauție, atenționând că expunerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:11

Vladimir Bukovski: Nimic nu se schimbă! În URSS era Gulagul, în UE există un gulag intelectual numit „Corectitudinea Politică”

Vladimir Bukovski: Nimic nu se schimbă! În URSS era Gulagul, în UE există un gulag intelectual numit „Corectitudinea Politică”

 Ce este în fond Uniunea Europeană? Vom afla poate răspunsul analizând ce a fost Uniunea Sovietică. URSS era condusă de 15 persoane ne-alese, care se numeau unele pe altele și nu trebuiau să dea socoteală nimănui. Uniunea Europeană este condusă de două duzini de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:09

Și cu interdicția lui George Simion pe când?

Și cu interdicția lui George Simion pe când?

Vă reamintim faptul că activistul unionist George Simion a primit interdicția de a mai intra pe teritoriul Republicii Moldova anul trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:05

Este incredibil! Ce se întâmplă dacă bei zilnic un pahar de suc de roşii

Este incredibil! Ce se întâmplă dacă bei zilnic un pahar de suc de roşii

În perioada verii, puține sunt persoanele care să nu mănânce roșii, mai ales că este și sezonul lor. Puțin știu însă care sunt cu adevărat beneficiile lor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 08:06

Unul dintre șefii Mafiei Ruse, prins în față unui supermarket

Unul dintre șefii Mafiei Ruse, prins în față unui supermarket

Un mare mafiot rus a fost arestat in Thailanda.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 08:05

Un român a câștigat primăria unui oraș din Germania. A învins în turul 2 un extremist

Un român a câștigat primăria unui oraș din Germania. A învins în turul 2 un extremist

Românul Octavian Ursu l-a învins pe candidatul extremei drepte și a câștigat primăria orașului Gorlitz.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Iunie 2019, ora: 07:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 IUNIE 2019. LUNĂ PLINĂ ÎN ZODIA SĂGETĂTOR

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 IUNIE 2019. LUNĂ PLINĂ ÎN ZODIA SĂGETĂTOR

Horoscopul zilei de 17 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Film 17 Iunie 2019, ora: 07:54

Dune: The Sisterhoood va fi produs, scris și regizat (episodul pilot) tot de către Denis Villeneuve, care stă și la cârma noului film Dune

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 07:42

S-a stabilit un nou record pentru licitațiile de obiecte sportive: un tricou vechi de 100 de ani.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)