Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:29
Abonamente

Social 11 August 2014, ora 06:33    Din editia print

Moldoveanul, demn de Cartea RecordurilorVa înota Canalul Mânecii pentru o soartă mai bună a copiilor din Moldova

Marime Font

Dacă un înotător tunisian a oprit un război civil pentru că a traversat, timp de un an şi opt luni, coasta Tunisiei de 1400 km, atunci el își dorește, ca prin înot, să ajute copiii din familii defavorizate din Moldova, și în special pe cei din Brăviceni, satul său natal. 

Vorbim de Ion Lazarenco, un moldovean stabilit cu traiul în Irlanda din 1997, care, în timp ce-și câștigă existența într-o țară europeană, nu uită de unde a plecat și revine mereu în Moldova pentru a ajuta oamenii mai puțini fericiți ca el.


De mic copil face sport. Este dedicat unui mod sănătos de viață și vrea să arate lumii întregi, în special moldovenilor, că și prin sport poți ajuta oamenii. Astfel, Ion Lazarenco este primul moldovean și printre puținii înotători care a traversat Gibraltarul. Iar acum se pregătește să traverseze canalul La Manche (Canalul Mânecii), strâmtoarea dintre sudul Angliei și nordul Franței ce leagă Oceanul Atlantic cu Marea Nordului, în scopul de a aduna bani pentru terenuri de joacă și săli de sport pentru copiii din Moldova. „Eu mi-am luat de aici zborul, dar părinţii şi bunicii au rămas în această țară şi nu voi uita niciodată de unde am plecat. Aşa că de Moldova nu voi uita, pentru că eu mă mândresc cu identitatea mea”, spune Ion Lazarenco.

Membru a două asociații mari pentru traversarea strâmtorilor înotând, în 2013, Ion Lazarenco a organizat un maraton de înot pe râul Nistru, traseul Soroca – Dubăsari. Sportivul a parcurs 238 km timp de opt zile pentru o cauză nobilă, și anume, să consolideze încrederea oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și să colecteze fonduri pentru case de copii și pentru sportivii din Moldova. „De ce Nistru? Pentru că aproape 70% din populația noastră se alimentează cu apă din Nistru. În plus este cel mai frumos punct turistic din țară…”, mărturisește Ion Lazarenco, care s-a antrenat timp de trei ani în ape deschise cu temperatura de 5°C pentru acest maraton.

„Cele mai bune gânduri îţi vin când eşti cu capul în apă”, mai spune zâmbind Ion. Așadar, și în acest an, își dorește să facă ceva extraordinar, prin care să arate că suntem un popor mai bun decât crede lumea. Motiv pentru care, de fiecare dată, înoată sub drapelul Moldovei. „Chiar dacă, oficial, fac parte din Asociaţia de Înotători din Irlanda, înot mereu sub drapelul Moldovei”, zice înotătorul.

„Schimbarea trebuie să pornească de la noi”

Ion lazarenco mai spune că, pentru el, sportul nu e o religie, însă acesta uneşte cauze frumoase și oameni de valoare. „Când faci sport, ai o viaţă mai sănătoasă, arăţi mai bine, de aceea vreau să le ofer copiilor din Moldova o perspectivă. Trebuie să investim în ei, să le dăm oportunităţi de dezvoltare ca să fie mai receptivi. Dacă nu le dai nimic, nu vor creşte. Guvernanţii noştri nu vor face nimic pentru noi, schimbarea trebuie să pornească de la noi”, precizează sportivul.


Întrebat cine sunt antrenorii săi, Ion Lazarenco susține că nu-i are. „Fac sport de mic copil, iar de când sunt în Irlanda mă antrenez intens. E nevoie de multă ambiţie, dorinţă și, dacă există dorinţă, nu ai nicio scuză”, zice Ion.

„Bogăţia e în suflet, nu în conturi bancare”

Totodată, moldoveanul mărturisește că, deși irlandezii reacționează pozitiv la cauzele sale sociale, moldovenii sunt mai reci. „Societatea noastră e concentrată pe avere şi mai puțin pe valori cu adevărat importante. Tindem să avem cât mai multe lucruri materiale, însă bogăţia e în suflet, nu în conturi bancare. Trebuie să schimbăm mentalitatea noastră, începând de la ce mâncăm și cum mâncăm”, împărtășește Lazarenco.

Pornind de la aceasta, între 15-22 septembrie va parcurge canalul La Manche întru colectarea banilor pentru un teren de fotbal, bazin olimpic. Pentru început va ajuta copiii din Brăviceni, apoi pe cei din Jora de Jos. „Acolo nu este stadion la școală, în centrul satului nu este teren de joacă, nu sunt săli de sport. Copiii au nevoie de activități pentru a nu se ocupa cu altceva, nu trebuie să le dăm bani, cum fac mama şi tata din Italia, ci să-i motivăm să citească o carte, să facă sport, dar nu să stea prin baruri şi să consume alcool”, consideră Ion Lazarenco.

Moldoveanul spune că va fi fericit dacă va traversa canalul înotând. „Timp de 24 ore, circulă 800 de corăbii pe acest canal, prin urmare totul trebuie programat și monitorizat cu grijă”, spune el. Totuși, la momentul actual, Ion Lazarenco nu are suma necesară și speră că va reuși să-i adune. Iar pentru acest lucru, Ion a deschis și două conturi bancare - unul în lei și unul în euro. „Dacă, de exemplu, noi, 5000 de moldoveni care suntem legal în Irlanda, am renunţa la o cafea pe zi, timp de un an am aduna 15 mii de euro. Şi nu e un efort mai mare... Astăzi dai, dar eşti fericit o săptămână. Şi asta pentru că ştii că ai schimbat viziunea și mentalitatea unui copil. Banii investiţi într-o şcoală sau într-un stadion vor avea o influență pozitivă asupra viitorului copiilor. Sau cu ce e vinovat un copil care s-a născut într-o familie defavorizată? Trebuie să îi ajutăm, căci peste 20 ani ei vor fi doctorii şi profesorii noştri”, mărturisește plin de speranță Ion Lazarenco.

Regimul alimentar al lui Ion Lazarenco

De dimineaţă, Ion mănâncă două felii de toast cu miere pentru o zi plină de energie. Nu mănâncă carne de porc, ci multă carne de pui, fără grăsime, și curcan. Și bineînțeles ton, paste, dar și multe fructe şi legume. Și chiar dacă trăiește în Irlanda, nu renunță la tradiționala zeamă moldovenească.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Ana Marchitan

Deputaţii din 1994 explică motivele din care Parlamentul le-a dat găgăuzilor dreptul la autodeterminare externă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:26

 Sud-coreeanul Kim Jong Yang a fost ales miercuri pentru a îndeplini funcţia de preşedinte al Interpol, organizația internațională de cooperare a forțelor de poliție, anunţă Reuters. Fără îndoială, deznodământul a provocat un suspin de uşurare în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:15

SNSPA condamnă declarațiile domnului Ilan Laufer ca fiind neargumentate şi iresponsabile. Astfel de declarații nu își au locul într-o societate civilizată şi afectează imaginea ţării, atât în interiorul societăţii româneşti, cât şi în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 13:22

INVESTIGAȚIE despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

INVESTIGAȚIE despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

Presa din Bălți continuă dezvăluirile despre trecutul interlop al actulului primar al municipiului, Nicolai Grigorișin. Jurnaliștii de la gzt.md publică o investigație, în care se spune că în anii 90 ai secolului trecut Grigorișin ar fi făcut parte din gruparea criminală...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:58

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, organizează tradiţionalul concert de muzică clasică cu prilejul Zilei Naţionale. Evenimentul va avea loc pe data de 28 noiembrie, ora 18.00,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:49

Orașul unde SOARELE nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Orașul unde SOARELE  nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Dacă ești pasăre de noapte și trezitul de dimineață pare un coșmar, ia în considerare emigratul în nordul statului american Alaska. Mai exact, în orașul Utqiagvik, cunoscut în trecut drept Barrow.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:48

Rareș Bogdan produce un CUTREMUR la Realitatea TV: Și-a anunțat, în direct, DEMISIA

E scandal uriaș la Realitatea TV! Oreste Teodorescu și Oana Stănciulescu au fost interziși la postul de știri de către Cozmin Gușă, iar Rareș Bogdan a anunțat, marți seara, că demisionează.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

Ucraina MARCHEAZĂ a cincea aniversare a începutului „REVOLUȚIEI MAIDANULUI”

Ucraina marchează astazi a cincea aniversare de la începutul protestelor din Maidan. La Kyiv, are loc un serviciu divin și se depun flori la Memorialul ”Eroilor Sutei Ceresti”. În plus, astăzi, ca parte a campaniei „Nu vom uita”, în capitala Ucrainei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

ÎNFRÂNGEREA Moscovei la Interpol. La șefia organizației a fost ales un COREEAN

Reprezentantul Coreei de Sud, Kim Jong Yang, a fost ales președinte al Interpol în urma sesiunii adunării generale a organizației care avut loc in Dubai. Anterior, principalul favorit pentru această funcție a fost generalul rus Alexander Prokopciuk, transmite BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:07

Mostră de ipocrizie: PLDM-ista Maria Ciobanu luptă cu „oligarhia”, îmbrăcată în blănuri scumpe

Deputatul PLDM Maria Ciobanu se erijează în mare luptătoare cu oligarhia, dar se înfățișează la întrunirile electorale ale lui Andrei Năstase îmbrăcată în blănuri scumpe și dându-i peste cap, astfel, discursurile justițiare. Această mostră de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:27

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că R. Moldova nu este suficient de cunoscută

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că Republica Moldova nu este încă suficient de cunoscută în China, a declarat expertul Oficiului Național al Viei și Vinului, Viorel Garaz, la emisiunea Radio Vinoteca de la Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:51

ULTIMA ORĂ /// Prețurile petrolului au scăzut cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an

Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale, transmite Reuters. Cotația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:49

TRAFIC cu NOU-NĂSCUŢI. O clinică din UCRAINA deţinută de cetăţeni moldoveni, închiriază MAME-SUROGAT

Procuratura militară a Ucrainei investighează clinica „BioTexCom” și pe șeful acesteia, Albert Tochilovskyi, pentru trafic cu nou-născuți. Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, dmulte mame-surogat provenind din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Catastrofă cu microbuz românesc, în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit

Catastrofă cu microbuz românesc pe o şosea în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit la Terpsithea, Messenia, în Peloponez. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 07:54

Horoscop dragoste 21 noiembrie 2018. E o zi specială şi un flirt cu o persoană abia cunoscută aduce fluturi în stomac.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Noiembrie 2018, ora: 06:18

Dieta asiaticilor i-a inspirat pe nutriţionişti şi, în urma unor studii atente efectuate asupra obiceiurilor alimentare, a apărut faimoasa dietă cu orez. În afară de redobândirea siluetei, iată ce alte beneficii aduce organismului acest regim alimentar.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Noiembrie 2018, ora: 04:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Noiembrie 2018, ora: 00:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 00:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:11

 R. Moldova și Georgia au aceiași indicatori de performanță în mai multe studii internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:10

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îi mulţumeşte Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, pentru munca depusă în cadrul instituţiei. Într-o postare pe Facebook, Candu spune că desemnarea lui Cioclea în funcţie, în anul 2016, a fost cea mai bună alegere.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)