Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Februarie 2019
Abonamente

Social 11 August 2014, ora 06:33    Din editia print

Moldoveanul, demn de Cartea RecordurilorVa înota Canalul Mânecii pentru o soartă mai bună a copiilor din Moldova

Marime Font

Dacă un înotător tunisian a oprit un război civil pentru că a traversat, timp de un an şi opt luni, coasta Tunisiei de 1400 km, atunci el își dorește, ca prin înot, să ajute copiii din familii defavorizate din Moldova, și în special pe cei din Brăviceni, satul său natal. 

Vorbim de Ion Lazarenco, un moldovean stabilit cu traiul în Irlanda din 1997, care, în timp ce-și câștigă existența într-o țară europeană, nu uită de unde a plecat și revine mereu în Moldova pentru a ajuta oamenii mai puțini fericiți ca el.


De mic copil face sport. Este dedicat unui mod sănătos de viață și vrea să arate lumii întregi, în special moldovenilor, că și prin sport poți ajuta oamenii. Astfel, Ion Lazarenco este primul moldovean și printre puținii înotători care a traversat Gibraltarul. Iar acum se pregătește să traverseze canalul La Manche (Canalul Mânecii), strâmtoarea dintre sudul Angliei și nordul Franței ce leagă Oceanul Atlantic cu Marea Nordului, în scopul de a aduna bani pentru terenuri de joacă și săli de sport pentru copiii din Moldova. „Eu mi-am luat de aici zborul, dar părinţii şi bunicii au rămas în această țară şi nu voi uita niciodată de unde am plecat. Aşa că de Moldova nu voi uita, pentru că eu mă mândresc cu identitatea mea”, spune Ion Lazarenco.

Membru a două asociații mari pentru traversarea strâmtorilor înotând, în 2013, Ion Lazarenco a organizat un maraton de înot pe râul Nistru, traseul Soroca – Dubăsari. Sportivul a parcurs 238 km timp de opt zile pentru o cauză nobilă, și anume, să consolideze încrederea oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și să colecteze fonduri pentru case de copii și pentru sportivii din Moldova. „De ce Nistru? Pentru că aproape 70% din populația noastră se alimentează cu apă din Nistru. În plus este cel mai frumos punct turistic din țară…”, mărturisește Ion Lazarenco, care s-a antrenat timp de trei ani în ape deschise cu temperatura de 5°C pentru acest maraton.

„Cele mai bune gânduri îţi vin când eşti cu capul în apă”, mai spune zâmbind Ion. Așadar, și în acest an, își dorește să facă ceva extraordinar, prin care să arate că suntem un popor mai bun decât crede lumea. Motiv pentru care, de fiecare dată, înoată sub drapelul Moldovei. „Chiar dacă, oficial, fac parte din Asociaţia de Înotători din Irlanda, înot mereu sub drapelul Moldovei”, zice înotătorul.

„Schimbarea trebuie să pornească de la noi”

Ion lazarenco mai spune că, pentru el, sportul nu e o religie, însă acesta uneşte cauze frumoase și oameni de valoare. „Când faci sport, ai o viaţă mai sănătoasă, arăţi mai bine, de aceea vreau să le ofer copiilor din Moldova o perspectivă. Trebuie să investim în ei, să le dăm oportunităţi de dezvoltare ca să fie mai receptivi. Dacă nu le dai nimic, nu vor creşte. Guvernanţii noştri nu vor face nimic pentru noi, schimbarea trebuie să pornească de la noi”, precizează sportivul.


Întrebat cine sunt antrenorii săi, Ion Lazarenco susține că nu-i are. „Fac sport de mic copil, iar de când sunt în Irlanda mă antrenez intens. E nevoie de multă ambiţie, dorinţă și, dacă există dorinţă, nu ai nicio scuză”, zice Ion.

„Bogăţia e în suflet, nu în conturi bancare”

Totodată, moldoveanul mărturisește că, deși irlandezii reacționează pozitiv la cauzele sale sociale, moldovenii sunt mai reci. „Societatea noastră e concentrată pe avere şi mai puțin pe valori cu adevărat importante. Tindem să avem cât mai multe lucruri materiale, însă bogăţia e în suflet, nu în conturi bancare. Trebuie să schimbăm mentalitatea noastră, începând de la ce mâncăm și cum mâncăm”, împărtășește Lazarenco.

Pornind de la aceasta, între 15-22 septembrie va parcurge canalul La Manche întru colectarea banilor pentru un teren de fotbal, bazin olimpic. Pentru început va ajuta copiii din Brăviceni, apoi pe cei din Jora de Jos. „Acolo nu este stadion la școală, în centrul satului nu este teren de joacă, nu sunt săli de sport. Copiii au nevoie de activități pentru a nu se ocupa cu altceva, nu trebuie să le dăm bani, cum fac mama şi tata din Italia, ci să-i motivăm să citească o carte, să facă sport, dar nu să stea prin baruri şi să consume alcool”, consideră Ion Lazarenco.

Moldoveanul spune că va fi fericit dacă va traversa canalul înotând. „Timp de 24 ore, circulă 800 de corăbii pe acest canal, prin urmare totul trebuie programat și monitorizat cu grijă”, spune el. Totuși, la momentul actual, Ion Lazarenco nu are suma necesară și speră că va reuși să-i adune. Iar pentru acest lucru, Ion a deschis și două conturi bancare - unul în lei și unul în euro. „Dacă, de exemplu, noi, 5000 de moldoveni care suntem legal în Irlanda, am renunţa la o cafea pe zi, timp de un an am aduna 15 mii de euro. Şi nu e un efort mai mare... Astăzi dai, dar eşti fericit o săptămână. Şi asta pentru că ştii că ai schimbat viziunea și mentalitatea unui copil. Banii investiţi într-o şcoală sau într-un stadion vor avea o influență pozitivă asupra viitorului copiilor. Sau cu ce e vinovat un copil care s-a născut într-o familie defavorizată? Trebuie să îi ajutăm, căci peste 20 ani ei vor fi doctorii şi profesorii noştri”, mărturisește plin de speranță Ion Lazarenco.

Regimul alimentar al lui Ion Lazarenco

De dimineaţă, Ion mănâncă două felii de toast cu miere pentru o zi plină de energie. Nu mănâncă carne de porc, ci multă carne de pui, fără grăsime, și curcan. Și bineînțeles ton, paste, dar și multe fructe şi legume. Și chiar dacă trăiește în Irlanda, nu renunță la tradiționala zeamă moldovenească.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 21:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)