Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Noiembrie 2018
Abonamente

Actualitate 18 Februarie 2017, ora 09:12    Din editia print

Valentine’s Day: sărbătoare comercială sau religioasă?

Marime Font

Ziua Îndrăgostiților, Sfântul Valentin sau Valentine’s Day, așa este intitulată ziua de 14 februarie. Sărbătoare care datorită unui marketing bun a ajuns și în Republica Moldova prin anii `90, chiar dacă în istoria românilor exista deja o zi în care se celebra iubirea.  

Dragobetele este sărbătoarea românească dedicată dragostei și era serbată de strămoșii noștri pe 24 februarie. Însă, aceasta a fost dată uitării odată cu apariția sărbătorii Valentine’s Day. De atunci, ziua de 14 februarie a creat controverse în societate, împărțind-o în mai multe tabere. Unii celebrează Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie, alții păstrează tradițiile de Dragobete, iar cei din urmă se declară creștini ortodocși și spun că Sfântul Valentin se sărbătorește în altă zi. Ce părere au moldovenii despre Ziua Îndrăgostiților, cum o sărbătoresc, dar și care este poziția Bisericii referitor la această sărbătoare, aflați în continuare.

„Azi, am primit salariu și am cumpărat flori, dacă îl primeam mai târziu, sărbătoream de Dragobete”

În dimineața zilei de marți, 14 februarie, străzile din Capitală erau parcă mai aglomerate, femeile - toate un zâmbet -, iar bărbații erau grăbiți să cumpere flori, felicitări și baloane. Astfel, la o florărie din Capitală, l-am întâlnit pe Andrei, tânărul a ales un buchet, l-a achitat și i-a spus vânzătoarei să-l păstreze până seara când va veni să-l ia. Andrei spune că celebrează Ziua Îndrăgostiților în funcție de perioada în care primește salariu. „Azi am primit salariu și am cumpărat flori, dacă îl primeam mai târziu, sărbătoream de Dragobete. După ce m-am căsătorit, zilele de 14 sau de 24 februarie și-a pierdut un pic din semnificație. Acum, pot să-i fac soției surprize în orice zi. Dar când eram burlac, recunosc că cheltuiam o groază de bani pe cadouri, restaurante și alte lucruri care îmi trebuiau anume de Valentine’s Day sau de Dragobete”, spune râzând tânărul de 26 de ani.


La una din multele tarabe unde se vindeau felicitări, o tânără citea mesajele de pe fiecare inimă și părea indecisă în a alege ilustrația potrivită. Olga ne-a spus că așteaptă această sărbătoare în fiecare an cu mare bucurie. „Este o sărbătoare foarte frumoasă și reprezintă un motiv în plus, de a-ți împărtăși sentimentele față de cel drag. Încă nu ne-am decis cum o vom sărbători, dar cel mai important este că vom petrece împreună. Poate vom ieși la cină în oraș, după care la un film”, recunoaște tânăra de 23 de ani.

„Acum, tinerii celebrează dragostea și eu încerc să țin pasul cu ei”

Dacă pe străzi unii trecători își savurau dragostea fluturând baloane, primind flori sau dându-și sărutări pe furiș, atunci pentru mulți alți oameni ziua de muncă era în toi. La o stație de alimentare din Chișinău l-am întâlnit Gheorghe. Când a auzit despre Valentine’s Day, bărbatul a spus că ziua sărbătorește prin muncă, iar seara cu siguranță își va bucura soția. „Desigur că sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților. Iată după ce o să termin munca, o să mă duc să cumpăr un buchet de flori și o cutie de ciocolate și o să-mi bucur soția. Iar ea cel mai probabil o să mă aștepte cu o cină delicioasă. În studenție, petrecerile de Sfântul Valentin erau mult mai zgomotoase, acum venim obosiți de la muncă și sărbătorim doar în familie”, explică bărbatul de 36 de ani.

Și Alexandru își va surprinde soția seara când se va întoarce de la muncă. Pe acesta l-am surprins în timp ce schimba un bec într-o instituție publică. Electricianul, în vârstă de 64 de ani, ne-a spus că atunci când era tânăr, această sărbătoare nu exista, cu toate acestea nu pierde ocazia să-și bucure consoarta. „Această sărbătoare este cam de-o vârstă cu dumneata, eu, când eram tânăr, aveam alte sărbători ca „1 mai”, „9 mai” și altele, se organizau parade, cânta muzica, era foarte frumos. Acum tinerii celebrează dragostea și eu încerc să țin pasul cu ei. Îi voi cumpăra soției un buchet de flori, un cadou de vreo 200-300 de lei că mai mult nu-mi pot permite și o să mă duc diseară acasă. Ea se va bucura și eu voi fi fericit!”, spune Alexandru.

„Nu sărbătoresc astăzi, pentru că soțul meu e musulman”

Pe Elena am cunoscut-o în timp ce încerca să se strecoare prin aglomerație ca să ajungă la muncă, femeia este directorul unei companii și spune că nu se cade să întârzie. Ea recunoaște că nu sărbătorește ziua Sfântului Valentin pentru că dragostea nu are nevoie de o zi specială pentru a fi celebrată. „Nu sărbătoresc astăzi, pentru că soțul meu e musulman. Noi ne alintăm, ne iubim și primim cadouri zilnic, nu doar de Valentine’s Day sau de Dragobete”, explică femeia de 45 de ani.

La ghișeul unei bănici din Capitală, am întâlnit-o pe Alina, o tânără de 27 de ani, care mi-a spus ferm că astăzi este o simplă zi de muncă, iar dragostea se simte și se sărbătorește în fiecare zi. „Ziua Dragostei este o sărbătoare personală. Nu poți să iubești doar pe 14 februarie, iubești zilnic și trebuie să demonstrezi asta omului de lângă tine în fiecare clipă, indiferent că e Valentine’s Day, Dragobetele sau oricare altă zi din an. Ceea ce vedeți afară e strict o strategie de marketing, nimic mai mult.


„Azi e Sfântul Mucenic Trifon, nu Sfântul Valentin”

Pe Aurica, am surprins-o în timp ce se întorcea de la biserică, femeia ne-a spus că astăzi este cu totul altă sărbătoare religioasă și că nu are nimic împotriva tinerilor care sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților, doar că aceasta nu este și Sfântul Valentin. „Când eram eu tânără nici nu se pomenea de această sărbătoare. Acum tinerii sărbătoresc dragostea ceea ce nu este un lucru rău. Doar că 14 februarie poate fi Ziua Îndrăgostiților, dar nu și Sfântul Valentin. Sfântul Valentin ortodox se sărbătorește în cu totul altă zi, azi este sărbătorit Sfântul Mucenic Trifon”, a explicat credincioasa în vârstă de 57 de ani.

„Biserica Ortodoxă nu are nimic comun cu pomenirea Sfântului Valentin de 14 februarie”

Părintele Ioan Diacon, ne-a explicat că Biserica Ortodoxă nu recunoaște pomenirea Sfântului Valentin pe data de 14 februarie, deoarece acest fapt nu poate fi confirmat de nicio scriere și că sărbătoarea religioasă nu are nimic comun cu dezmățul promovat de sărbătoarea comercială. „Biserica Ortodoxă nu are nimic comun cu pomenirea Sfântului Valentin în ziua de 14 februarie și cu așa-numita zi a îndrăgostiților. Biserica nu este împotriva sentimentului curat de iubire, dar este împotriva fărădelegii și a desfrâului promovat pe larg în această zi între tinerii care nu sunt căsătoriți. Avem mai mulți sfinți cu numele Valentin, dar Sfântul Valentin în jurul căruia a pornit toată înșelătoria cu așa-numita zi a îndrăgostiților face parte din Sfinții Vechi. Există trei Sfinți Vechi cu numele de Valentin. Sfântul Mucenic Valentin din Durostorum, pomenit la data de 7 mai (24 aprilie pe rit vechi), Sfântul Valentin - preotul și doctorul în jurul căruia a pornit acest mit cu ziua îndrăgostiților, care nu poate fi confirmat și care se pomenește pe 19 iulie (6 iulie pe rit vechi) și Sfântul Valentin, episcopul emperamic care se pomenește pe data de 12 august (30 iulie pe rit vechi)”, a explicat parohul.

La baza Zilei Îndrăgostiților ar sta o legendă romano-catolică. Conform acesteia Sfântul Valentin cununa tinerii îndrăgostiți, dăruindu-le flori din grădina lui. Fapt pentru care a fost condamnat la moarte și executat la 14 februarie 269.  

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)