Astăzi 16 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 15 Februarie 2019
Abonamente

Actualitate 18 Februarie 2017, ora 09:12    Din editia print

Valentine’s Day: sărbătoare comercială sau religioasă?

Marime Font

Ziua Îndrăgostiților, Sfântul Valentin sau Valentine’s Day, așa este intitulată ziua de 14 februarie. Sărbătoare care datorită unui marketing bun a ajuns și în Republica Moldova prin anii `90, chiar dacă în istoria românilor exista deja o zi în care se celebra iubirea.  

Dragobetele este sărbătoarea românească dedicată dragostei și era serbată de strămoșii noștri pe 24 februarie. Însă, aceasta a fost dată uitării odată cu apariția sărbătorii Valentine’s Day. De atunci, ziua de 14 februarie a creat controverse în societate, împărțind-o în mai multe tabere. Unii celebrează Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie, alții păstrează tradițiile de Dragobete, iar cei din urmă se declară creștini ortodocși și spun că Sfântul Valentin se sărbătorește în altă zi. Ce părere au moldovenii despre Ziua Îndrăgostiților, cum o sărbătoresc, dar și care este poziția Bisericii referitor la această sărbătoare, aflați în continuare.

„Azi, am primit salariu și am cumpărat flori, dacă îl primeam mai târziu, sărbătoream de Dragobete”

În dimineața zilei de marți, 14 februarie, străzile din Capitală erau parcă mai aglomerate, femeile - toate un zâmbet -, iar bărbații erau grăbiți să cumpere flori, felicitări și baloane. Astfel, la o florărie din Capitală, l-am întâlnit pe Andrei, tânărul a ales un buchet, l-a achitat și i-a spus vânzătoarei să-l păstreze până seara când va veni să-l ia. Andrei spune că celebrează Ziua Îndrăgostiților în funcție de perioada în care primește salariu. „Azi am primit salariu și am cumpărat flori, dacă îl primeam mai târziu, sărbătoream de Dragobete. După ce m-am căsătorit, zilele de 14 sau de 24 februarie și-a pierdut un pic din semnificație. Acum, pot să-i fac soției surprize în orice zi. Dar când eram burlac, recunosc că cheltuiam o groază de bani pe cadouri, restaurante și alte lucruri care îmi trebuiau anume de Valentine’s Day sau de Dragobete”, spune râzând tânărul de 26 de ani.


La una din multele tarabe unde se vindeau felicitări, o tânără citea mesajele de pe fiecare inimă și părea indecisă în a alege ilustrația potrivită. Olga ne-a spus că așteaptă această sărbătoare în fiecare an cu mare bucurie. „Este o sărbătoare foarte frumoasă și reprezintă un motiv în plus, de a-ți împărtăși sentimentele față de cel drag. Încă nu ne-am decis cum o vom sărbători, dar cel mai important este că vom petrece împreună. Poate vom ieși la cină în oraș, după care la un film”, recunoaște tânăra de 23 de ani.

„Acum, tinerii celebrează dragostea și eu încerc să țin pasul cu ei”

Dacă pe străzi unii trecători își savurau dragostea fluturând baloane, primind flori sau dându-și sărutări pe furiș, atunci pentru mulți alți oameni ziua de muncă era în toi. La o stație de alimentare din Chișinău l-am întâlnit Gheorghe. Când a auzit despre Valentine’s Day, bărbatul a spus că ziua sărbătorește prin muncă, iar seara cu siguranță își va bucura soția. „Desigur că sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților. Iată după ce o să termin munca, o să mă duc să cumpăr un buchet de flori și o cutie de ciocolate și o să-mi bucur soția. Iar ea cel mai probabil o să mă aștepte cu o cină delicioasă. În studenție, petrecerile de Sfântul Valentin erau mult mai zgomotoase, acum venim obosiți de la muncă și sărbătorim doar în familie”, explică bărbatul de 36 de ani.

Și Alexandru își va surprinde soția seara când se va întoarce de la muncă. Pe acesta l-am surprins în timp ce schimba un bec într-o instituție publică. Electricianul, în vârstă de 64 de ani, ne-a spus că atunci când era tânăr, această sărbătoare nu exista, cu toate acestea nu pierde ocazia să-și bucure consoarta. „Această sărbătoare este cam de-o vârstă cu dumneata, eu, când eram tânăr, aveam alte sărbători ca „1 mai”, „9 mai” și altele, se organizau parade, cânta muzica, era foarte frumos. Acum tinerii celebrează dragostea și eu încerc să țin pasul cu ei. Îi voi cumpăra soției un buchet de flori, un cadou de vreo 200-300 de lei că mai mult nu-mi pot permite și o să mă duc diseară acasă. Ea se va bucura și eu voi fi fericit!”, spune Alexandru.

„Nu sărbătoresc astăzi, pentru că soțul meu e musulman”

Pe Elena am cunoscut-o în timp ce încerca să se strecoare prin aglomerație ca să ajungă la muncă, femeia este directorul unei companii și spune că nu se cade să întârzie. Ea recunoaște că nu sărbătorește ziua Sfântului Valentin pentru că dragostea nu are nevoie de o zi specială pentru a fi celebrată. „Nu sărbătoresc astăzi, pentru că soțul meu e musulman. Noi ne alintăm, ne iubim și primim cadouri zilnic, nu doar de Valentine’s Day sau de Dragobete”, explică femeia de 45 de ani.

La ghișeul unei bănici din Capitală, am întâlnit-o pe Alina, o tânără de 27 de ani, care mi-a spus ferm că astăzi este o simplă zi de muncă, iar dragostea se simte și se sărbătorește în fiecare zi. „Ziua Dragostei este o sărbătoare personală. Nu poți să iubești doar pe 14 februarie, iubești zilnic și trebuie să demonstrezi asta omului de lângă tine în fiecare clipă, indiferent că e Valentine’s Day, Dragobetele sau oricare altă zi din an. Ceea ce vedeți afară e strict o strategie de marketing, nimic mai mult.


„Azi e Sfântul Mucenic Trifon, nu Sfântul Valentin”

Pe Aurica, am surprins-o în timp ce se întorcea de la biserică, femeia ne-a spus că astăzi este cu totul altă sărbătoare religioasă și că nu are nimic împotriva tinerilor care sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților, doar că aceasta nu este și Sfântul Valentin. „Când eram eu tânără nici nu se pomenea de această sărbătoare. Acum tinerii sărbătoresc dragostea ceea ce nu este un lucru rău. Doar că 14 februarie poate fi Ziua Îndrăgostiților, dar nu și Sfântul Valentin. Sfântul Valentin ortodox se sărbătorește în cu totul altă zi, azi este sărbătorit Sfântul Mucenic Trifon”, a explicat credincioasa în vârstă de 57 de ani.

„Biserica Ortodoxă nu are nimic comun cu pomenirea Sfântului Valentin de 14 februarie”

Părintele Ioan Diacon, ne-a explicat că Biserica Ortodoxă nu recunoaște pomenirea Sfântului Valentin pe data de 14 februarie, deoarece acest fapt nu poate fi confirmat de nicio scriere și că sărbătoarea religioasă nu are nimic comun cu dezmățul promovat de sărbătoarea comercială. „Biserica Ortodoxă nu are nimic comun cu pomenirea Sfântului Valentin în ziua de 14 februarie și cu așa-numita zi a îndrăgostiților. Biserica nu este împotriva sentimentului curat de iubire, dar este împotriva fărădelegii și a desfrâului promovat pe larg în această zi între tinerii care nu sunt căsătoriți. Avem mai mulți sfinți cu numele Valentin, dar Sfântul Valentin în jurul căruia a pornit toată înșelătoria cu așa-numita zi a îndrăgostiților face parte din Sfinții Vechi. Există trei Sfinți Vechi cu numele de Valentin. Sfântul Mucenic Valentin din Durostorum, pomenit la data de 7 mai (24 aprilie pe rit vechi), Sfântul Valentin - preotul și doctorul în jurul căruia a pornit acest mit cu ziua îndrăgostiților, care nu poate fi confirmat și care se pomenește pe 19 iulie (6 iulie pe rit vechi) și Sfântul Valentin, episcopul emperamic care se pomenește pe data de 12 august (30 iulie pe rit vechi)”, a explicat parohul.

La baza Zilei Îndrăgostiților ar sta o legendă romano-catolică. Conform acesteia Sfântul Valentin cununa tinerii îndrăgostiți, dăruindu-le flori din grădina lui. Fapt pentru care a fost condamnat la moarte și executat la 14 februarie 269.  

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:52

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:59

Majoritatea românilor aleg Germania atunci când vor să cumpere o mașină second-hand, dar parcurile auto de aici nu sunt sigure. Clienții pot lua oricând plasă, deoarece nu există o regulă în ceea ce privește kilometri dați înapoi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:12

Vămile din R. Moldova și România au semnat Acordul de parteneriat privind modernizarea punctelor de trecere de la frontiera comună

Vămile din R. Moldova și România au semnat Acordul de parteneriat privind modernizarea punctelor de trecere de la frontiera comună

Autoritățile vamale din Republica Moldova și România și-au oficializat angajamentul de modernizare a punctelor de trecere "Sculeni-Sculeni", "Leușeni-Albița" și "Giurgiulești-Galați". Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie și Președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:06

Chirtoacă i-a pârât pe Țopa și Năstase procuraturii germane pentru frauda de la Air Moldova

Partidul Liberal s-a adresat Procuraturii Generale din Germania în legătură cu frauda comisă cu implicarea liderului PPDA, Andrei Năstase și a nasului sau de cununie, Victor Țopa la compania Air Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:03

De ce au crescut violențele în Mexic, după condamnarea lui El Chapo

El Chapo, considerat un inamic al americanilor, a fost găsit vinovat și, cel mai probabil își va petrece restul zilelor într-o închisoare de maximă securitate.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 15 Februarie 2019, ora: 07:09 de Ana Marchitan

INTERVIU /// IGOR GUZUN: „Ne stă bine așa cum le stă bine cărților, împreună”

INTERVIU /// IGOR GUZUN: „Ne stă bine așa cum le stă bine cărților, împreună” Din editia print

Scriitorul Igor Guzun s-a născut la 12 septembrie 1968, în s. Recea, r-nul Râșcani. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat, a lucrat zece ani în presa de la Chișinău. În perioada 2002-2012, a fost profesor...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)