Cultură

Vasile Coroban- un Socrate al Basarabiei

La 14 februarie, distinsul critic literar Vasile Coroban, decedat la 18 februarie 1984, ar fi implinit 100 de ani. Cu aceasta ocazie, joi, 18 februarie, Institutul de Filologie al Academiei de Stiinte a Moldovei si Uniunea Scriitorilor din Moldova au organizat la Chisinau o conferinta stiintifica, pentru a-i aduce un omagiu celui care a fost Vasile Coroban, un mare intelectual, un om de o cultura enciclopedica, un model de critica literara.

Pentru ca, traind intr-o vreme a „arbitrarului”, nu s-a conformat dogmelor realismului socialist, „Vasile Coroban a fost si ramane in amintirea noastra un critic literar nonconformist, un adept corect al valorilor artistice autentice, un promotor consecvent al esteticului in literatura”, a spus in debutul manifestarii moderatorul acesteia, dr. hab. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie al ASM. In acest context, a afirmat vorbitorul, Vasile Coroban „este un Socrate al Basarabiei postbelice”.

Despre meritul fundamental al criticului literar care a activat intr-o perioada plina de incertitudini si fals pentru cultura noastra a vorbit academicianul Mihai Cimpoi. Pentru el Vasile Coroban „a fost un parinte intelectual, o constiinta si un model”, care i-a indrumat pasii si i-a citit studiile cu creionul in mana, orientandu-l spre adevarata literatura. Mihai Cimpoi a subliniat faptul ca, gratie spiritului critic si facultatii de a judeca si aprecia valorile,Vasile Coroban a reabilitat statutul de carturar, istoric, critic literar, ne-a reintors valorile impreuna cu comentariile si editarea operelor clasicilor, prin scrierea unor monografii esentiale despre ei.

In discursul sau, scriitorul Vladimir Besleaga a afirmat ca exegetul a fost un om de o rara si exemplara verticalitate, care si-a dedicat intreaga viata readucerii in actualitate a mostenirii clasice, fiind printre putinii care „au disecat adevarul de neadevar si valoarea de nonvaloare, fiind mai presus de dogmele impuse, motiv pentru care a fost batut, criticat si marginalizat”.

In cadrul evenimentului, a fost lansat volumul „Un arbitru intr-o lume a arbitrarului”, aparut in colectia „Personalitati notorii”, la Editura „Stiinta” si prezentat de catre directorul acesteia, dr. ing. Gheorghe Prini. De asemenea, despre Vasile Coroban au mai vorbit Alexandru Burlacu, Sergiu Pavlicenco, Valeriu Matei, Nicolae Biletchi, Dumitru Apetri, Ana Bantos s.a.

Nascut in satul Camenca, judetul Balti, Vasile Coroban a activat in diverse functii la ASM, inclusiv in cea de sef al sectorului de teorie literara. Profesor la Catedra de literatura romana a Universitatii de Stat din Moldova (1949-1959), Domnia Sa a trebuit sa infrunte ideologia antinationala a regimului comunist. In 1959, incepe o intreaga campanie de calomniere si discreditare a sa. Este inlaturat de la catedra, fiind invinuit – in presa si la diferite adunari si intruniri de partid – de revizionism, nationalism si atitudine negativa fata de realismul socialist.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *