Astăzi 18 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 17 August 2019
Abonamente

Actualitate 9 Decembrie 2011, ora 08:37

Veaceslav Untilă, vicepreşedinte al Partidului Liberal: Momentul adevărului

Marime Font

Pe 16 decembrie, deputații vor mai face o tentativă de alegere a șefului statului. Exercițiul democratic din ziua respectivă va fi un test de maturitate politică, pe care vor trebui să-l susțină partidele parlamentare.

Dacă doriți, 16 decembrie este momentul adevărului, când fiecare va trebui să-și arate adevărata față, adevăratul atașament față de interesele țării și ale cetățenilor.

Nu este un secret că, deşi au votat solidar pentru fixarea datei alegerilor prezidențiale, relațiile dintre partidele coaliției de guvernare sunt departe de perfecțiune. Imediat după procedura de vot (dar și înainte de aceasta), liderii liberal-democrați au lăsat să se înțeleagă, că nu e garantat că-l vor vota pe Marian Lupu în această funcție. Chiar dacă este candidatul oficial al Alianței și chiar dacă Acordul de constituire al AIE-2 rămâne în vigoare. Nu mă apuc să judec pe cât de justificate sunt cerințele înaintate de liberal-democrați în schimbul votului pentru Marian Lupu și nici nu mă apuc să cataloghez cumva cerințele lor. Mă interesează modul în care percep acest mesaj restul politicienilor și cetățenii.


Pentru societate este încă o dovadă că lucrurile în AIE merg prost, ceea ce ar putea genera un nou val de neîncredere față de actuala guvernare. Or, se știe că nemulțumirea cetățenilor a ajuns deja la cote inimaginabile – potrivit ultimului sondaj, peste 80% din cetățeni cred că lucrurile în țară merg într-o direcție greșită.

Pentru politicienii din AIE astfel de declarații reprezintă o bătaie de cap în plus. Spre exemplu, Marian Lupu ar putea fi lipsit de motivaţia să caute cele două-trei voturi care nu ajung pentru alegerea Președintelui, știind că nu are asigurat deloc spatele, că poate găsi voturi la comuniști sau la grupul Dodon, dar aceasta nu va însemna neapărat că va fi ales șef de stat și că, în sfârșit, va fi depășită criza politică.
Pentru comuniști, disensiunile din AIE în problema alegerii șefului statului, constituie un stimulent suplimentar, determinându-i să strângă rândurile, să nu accepte dialogul cu guvernarea și să rămână în așteptarea alegerilor parlamentare anticipate, în speranța că vor reveni la putere.

Și pentru grupul Dodon această situație este una delicată. Neavând garanția că există 59 de voturi pentru alegerea lui Marian Lupu în funcția de Președinte, acest grup nu va risca să dea cele trei voturi de care dispune pentru a nu se compromite în ochii propriilor alegători, în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate.

Toate aceste constatări ne demonstrează că noua tentativă de alegere a șefului statului a demarat cu grave greșeli tactice. Desigur, fiecare partid din Alianță are dreptul la propria opinie, are dreptul să ia decizii și să înainteze condiții, dar acest lucru trebuia făcut în cadrul AIE. Astfel de mesaje și schimbul de replici care se face în public nu pot decât să afecteze la modul serios capacitatea Alianței de a alege șeful statului. Iar aceasta înseamnă o cale directă spre alegeri parlamentare anticipate, care pot deveni o adevărată catastrofă pentru Republica Moldova.
Nu întâmplător, unii comentatori şi analişti politici, dar şi politicieni, abordând subiectul alegerilor din 16 decembrie, înclină mai mult spre ideea că această încercare va eşua, şi că bătălia decisivă se va da în turul doi de scrutin. Eu însă sunt de părerea că, dacă Alianţa eşuează în alegerea preşedintelui ţării în primul tur, în al doilea tur şansele ei de a reuşi se vor diminua considerabil.

În acelaşi timp, unele partide au şi început pregătirile pentru o eventuală campanie electorală. Numai că aici nu se ţine cont de un singur lucru: în urma alegerilor anticipate nicio formaţiune politică nu va avea de câştigat.

Această afirmație porneşte de la o realitate care ne înconjoară și care devine tot mai alarmantă pe zi ce trece. Într-adevăr, zona euro e în pragul colapsului, un nou val al crizei financiare bate la poarta Europei, anul care vine se anunță unul foarte secetos, iar R. Moldova, fiind un stat agrar, va avea serios de suferit. Și, imaginați-vă, în aşa condiții, noi mergem în alegeri anticipate. Vă asigur, în aceste alegeri nu vor exista învingători, ci doar învinși. Degeaba-și închipuie comuniștii sau alte partide că o asemenea situație îi va avantaja și că vor avea un rezultat electoral bun. Chiar și acei care vor învinge în alegeri, nu vor avea motive de jubilare, căci vor fi obligaţi să scoată ţara din sărăcia şi mizeria în care ne-am pomenit, pentru a evita o explozie socială.

Din acest punct de vedere, Republica Moldova are o șansă de supraviețuire doar dacă aleşii poporului vor da dovadă de maturitate politică și atașament față de interesele cetățenilor. Iată de ce, la 16 decembrie, uitând de neînțelegerile dintre ei și interesele politice pe care le au, partidele și grupurile parlamentare trebuie să ajungă la un compromis, să aleagă Președintele, iar odată depășită această etapă, să se purceadă la mobilizarea tuturor resurselor disponibile pentru a face față provocărilor ce ne așteaptă în viitorul apropiat.
De aceea și spuneam că 16 decembrie este momentul adevărului. Anume în acea zi se va vedea cine se gândeşte la interesele proprii şi cine se gândeşte la interesul ţării. Priorităţile au fost de mult stabilite. Rămâne doar să fie respectate.

V. Untilă pentru TIMPUL

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:40

 Premierul britanic Boris Johnson urmează să efectueze săptămâna viitoare vizite la Paris şi Berlin şi să fie primit de Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit, înaintea summitului G7, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:22

 Unul dintre inițiatorii legii privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist e Cristian Ghinea. L-am întrebat cum își explică faptul că fascismul e unanim condamnat, în schimb, în ceea ce privește comunismul, persistă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:20

 Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporţie de 88,8%, la sfârşitul lunii iulie, arată datele actualizate publicate pe site-ul consorţiului TAP AG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:28

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Times că medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciul Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate. Cei trei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:26

Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă, arată DIICOT. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 August 2019, ora: 11:22

Horoscopul zilei de 17 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 07:18

  13 ONG-uri din întreaga țară au solicitat Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională. Aceasta în contextul numirii celor doi judecători la Curtea Constituțională: Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 06:42

 Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind urmată de premierul Maia Sandu. 59% dintre moldovenii care au participat nu au încredere in nimeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:23

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Grupul Purcari Wineries a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri de 87,7 milioane lei, în creştere cu 25% şi un profit net de 17,1 milioane lei, cu 7% mai mare decât în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:18

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

În turneu electoral în Moldova, ​​Viorica Dăncilă a venit cu elicopterul la Iași, precizând că pentru a putea ajunge în fiecare județ trebuie să apeleze și la acest mijloc de transport. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că elicopterul este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 13:28

Ministrul Transporturilor din România anunță că Autostrada Unirii va fi declarată obiectiv strategic de importanţă naţională

Ministrul Transporturilor din România anunță că Autostrada Unirii va fi declarată obiectiv strategic de importanţă naţională

​Autostrada Marii Uniri, care face legătura între Târgu Mureş şi Iaşi, va fi declarată obiectiv de importanţă naţională, a anunţat vineri ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, citat de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 13:18

Curtea Constituțională, în componență deplină. Candidații desemnați de Guvern, Parlament și CSM au depus jurământul

Curtea Constituțională, în componență deplină. Candidații desemnați de Guvern, Parlament și CSM au depus jurământul

Curtea Constituțională are componență deplină. Cei șase candidați desemnați de Guvern, Parlament și CSM au depus astăzi în plenul Parlamentului jurământul de investire, în fața președintelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 11:46

Cornelia Cozonac: Planul de intimidare a celor de la “Accente” a fost plămădit la Preşedinţie, la cererea lui Vladimir Ţurcanu

Cornelia Cozonac: Planul de intimidare a celor de la “Accente” a fost plămădit la Preşedinţie, la cererea lui Vladimir Ţurcanu

Despre Vladimir Ţurcanu, actualul ambasadorul al Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi ex-ministru de interne, cei care îl cunosc bine spun că este un om foarte deştept, destul de abil, şi …carierist până în măduva oaselor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 11:38

CINE ESTE socialistul Vladimir Țurcan: salariu de bugetar, viață de lux și donații generoase la partid

CINE ESTE socialistul Vladimir Țurcan: salariu de bugetar, viață de lux și donații generoase la partid

Vladimir Țurcan, unul dintre cei mai longevivi deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, este numărul 20 pe lista socialiştilor pe circumscripţia naţională. Ţurcanu candidează şi pe circumscripția uninominală nr.8, Cantemir. El are la activ cinci mandate de deputat, cu o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 10:55

Modificările privind reglementarea și accizarea produselor din tutun au fost publicate în Monitorul Oficial

Modificările privind reglementarea și accizarea produselor din tutun au fost publicate în Monitorul Oficial

Proiectul de lege ce stabilește reglementarea și accizarea produselor din tutun încălzit și a țigărilor obișnuite în mod egal a fost promulgat de președintele țării și publicat vineri, 16 august, în Monitorul Oficial. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 10:52

Norvegienii au detectat iod radioactiv la graniţa cu Rusia

Norvegienii au detectat iod radioactiv la graniţa cu Rusia

Autoritatea norvegiană responsabilă cu securitatea nucleară analizează mai multe mostre de iod radioactiv, detectate în apropierea graniţei cu Rusia, la câteva zile după incidentul nuclear din regiunea rusă Arhanghelsk, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 10:44

BREAKING NEWS / Răsturnare de situație la CCM: Dodon îl retrage pe Pulbere și îl propune pe deputatul socialist Vladmir Țurcan

BREAKING NEWS / Răsturnare de situație la CCM: Dodon îl retrage pe Pulbere și îl propune pe deputatul socialist Vladmir Țurcan

PPDA-ul lui Năstase ar fi acceptat ca Dumitru Pulbere să fie judecător la CC, dar PAS-ul Maiei Sandu s-a opus și socialiștii au fost astfel forțați să vină cu o altă candidatură.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 10:13

Vlad Țurcanu: Pielea rea și răpănoasă

Vlad Țurcanu: Pielea rea și răpănoasă

 Propunerea lui Igor Dodon privind instituirea în Republica Moldova a unui moratoriu pe teme geopolitice s-a dovedit până la urmă un bluff ordinar. Oferta sa era adresată partidelor pro-europene, cu care socialistul s-a arătat dispus să coabiteze în condiții care să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:34

ACUM caută justificări pentru menținerea PSRM la putere

ACUM caută justificări pentru menținerea PSRM la putere

Deputatul Blocului ACUM, Dinu Plîngău, susține că, deși fracțiunea pe care o reprezintă și PSRM au poziții diferite, deosebirile dintre abordările acestora nu-s chiar atât de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:22

Sturza îi răspunde lui Voicu: Uită cum colegii lui socialiști protestau în fața Centrului de Informare NATO, cerând lichidarea Armatei Naționale

Sturza îi răspunde lui Voicu: Uită cum colegii lui socialiști protestau în fața Centrului de Informare NATO, cerând lichidarea Armatei Naționale

Eugen Sturza a venit cu o reacție după ce ieri ministrul Apărării, Pavel Voicu, a afirmat că au avut loc mai multe ilegalități în perioada când acesta conducea instituția.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:17

Azi se va decide dacă prețul la energie electrică va crește sau nu

Azi se va decide dacă prețul la energie electrică va crește sau nu

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică se întrunește astăzi în ședință urmând să aprobe noile tarife la energia electrică livrată populației, dar și la serviciile de apă și canalizare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:15

Dodon ar vrea ca băncile „transnistrene” să fie integrate în sistemul bancar al R. Moldova

Dodon ar vrea ca băncile „transnistrene” să fie integrate în sistemul bancar al R. Moldova

Liderii separatiști de la Tirsapol cer Chișinăului rezolvarea problemelor băncilor transnistrene, care sunt în afara legii. Declarații a fost făcută de către Igor Dodon în cadrul „Ediției Speciale” de la postul public Moldova 1, informează deschide.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:14

Fostul principe Nicolae a rămas fără permis de conducere după ce a condus cu 112 kilometri la oră în localitate

Fostul principe Nicolae a rămas fără permis de conducere după ce a condus cu 112 kilometri la oră în localitate

Fostul principe Nicolae a rămas fără permis de conducere pentru 90 de zile, după ce a circulat cu 112 kilometri la oră în localitatea Băiculeşti, judeţul Argeş, transmite News.ro

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)