Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:06
Abonamente
 
 
 

Artă 1 Octombrie 2015, ora 07:36

Vernisajul expoziţiei pictorului Ion Anghel / 2 octombrie

Marime Font

Expoziţia artistului Ion Anghel întruneşte 34 de lucrări. 

Ion Anghel s-a născut la 17 februarie 1973, la Bucureşti. Trăieşte şi activează la Bucureşti.

În 1991 a absolvit Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, iar în 1997 Academia de Artă, Bucureşti, secţia pictură, la clasa profesorului Florin Ciubotaru. Absolveşte masterul în Pedagogia Artei la Universitatea de Artă Bucureşti (1999). În 2007 obţine doctoratul în arte vizuale cu teza: „De la obiect la obiectualism în artele vizuale contemporane”. Din 2008 este lector universitar la Universitatea de Arte Bucureşti, catedra Pictură.Expoziţii personale la: Galeria Orizont, Bucureşti (1999), Galeria RomArt Design Constanţa, (2001), Galeria Apollo, Bucureşti (2002).
Artistul participă şi la numeroase expoziţii de grup. Dintre cele mai recente amintim: expoziţia profesorilor catedrei de pictură de la UNA Bucureşti, Galeria Căminul Artei, Bucureşti (2010), Salonul de Iarnă, Palatul Șuțu, București (2011), „11+”, Centrul Artelor Vizuale, București (2012), ”Salonul de iarnă”, ediția a-XI-a, Palatul Șuțu, Muzeul Municipiului București (2013), ”Duplex București-Timișoara”, expoziția departamentelor de pictură de la Universitatea Națională de Arte din București și a Universității de Vest din Timișoara, Centrul Artelor Vizuale, București (2014), Salonul de iarnă, Galeria Orizont, București; Non hic librorum, Muzeul de Artă, Constanța; First Step, Galeria Go Art Project, București; Punct, Trivale Shopping Center, by Go Art Project, Pitești; Pictura fără pictură, Atelier 030202, București (2015)
Pe parcursul anilor Ion Anghel a obţinut numeroase premii: premiul Artexpo 1992; premiul special - Fleur d’Eau 1996; premiul I, Concursul de pictură „Accente şi amprente”, Galeria Apollo, Bucureşti 1999; premiul III pentru pictură, Salonul Municipal Bucureşti 2002; premiul pentru creaţie acordat de Casa de licitaţie Monavissa, Târgul de Artă Gaudeamus, Bucureşti 2003; premiul pentru Tineret al Uniunii Artiştilor Plastici din România 2004; menţiune - Concursul de pictură „Arte e Arta Foundation”, ediția I, Bucureşti 2005.

Ion Anghel este membru fondator al Grupului Salmastru 2002, fondator al galeriei Catacomba UNA 2011 şi membru fondator al Galeriei UNARTE The Grand 2012.

“La o primă privire, putem constata că pictura lui Ion Anghel conține o “materie comună" cu, spune el, un alt Anghel mai bătrân şi mai mare față de care există atracție dar mereu o distanță constantă. Într-adevăr, poate o anumită dezinvoltură a tușei și tonului elegiac ar putea confirma această apropiere. Însă prezența unor repere cromatice alerte sau accentele colorate care agrementează şi "condimentează” compozițiile, cât și construcțiile descentrate, compozițiile "deranjate” vizual în mod voluntar, îl plasează pe Ion Anghel într-o zonă de certă originalitate.

Personalitatea tușei contează foarte mult, ductul ei e în acelaşi timp degajat și căutat cu exactitate iar suprafețele albe ale pânzei folosite pentru calitatea lor plastică neutră- echilibrează foarte bine teritoriile colorate. Artistului îi place să revină tot timpul asupra pânzei, culorile suprapuse ajungând uneori la saturație, dar chiar tratate astfel, ele respiră şi circulă lejer. Desprinsă complet de reperele identificabile ale realului sau uneori populate cu personaje pasagere, urme ale unui voyeurism ironic și detașat, pictura lui Ion Anghel e o mărturisire firească şi sinceră ce împrumută deopotrivă tonul unui dialog “la o bere" şi cel al unui jurnal intim plin cu amintiri.

Horia Avram

Expoziţia va rămâne deschisă până la 18 octombrie 2015.
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md