Politică

Viceguvernatorul BNM şi preşedintele Comisiei naţionale pentru Piaţa Financiară au fost demişi

 "Au fost adoptate două hotărâri ale Parlamentului. Prima hotărâre este demiterea viceguvernatorului Băncii Naţionale responsabil de supravegherea sistemului bancar, doamna Tăbârţă, şi o a doua hotărâre vizează demisia preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Piaţa Financiară, Artur Gherman", a spus liderul fracţiunii PLDM, Vlad Filat, la ieşirea de la şedinţa în plen.

La fel, potrivit lui Filat, s-a luat decizia de a solicita Guvernului desecretizarea hotărârea vizavi de acordarea garanţiei pentru acordarea creditului BNM către cele trei bănci, precum şi de a face public raportul Comisiei de anchetă privind situaţia la BEM.

"Acestă hotărâre a Parlamentului va fi publică, prevede mai multe acţiuni care urmează a fi întreprinse de către instituţiile statului. Atât în subordine guvernamentală, cât şi sub control direct parlamentar", a mai spus Filat.

La rândul său, preşedintele fracţiunii PDM, Marian Lupu, a explicat de ce s-a luat decizia de a demite anume aceste două persoane, dar şi a precizat că demisiile vor continua. "De ce aceste două persoane?! Pentru că în cadrul dezbaterilor s-a evidenţiat în mod nemijlocit neexecutarea în tocmai a acestor funcţii de servicii a persoanelor vizate. Doi la mână, să nu uităm că aceste insituţii, aceste două persoane conform legislaţiei în vigoare sunt numite şi destituite de către Parlament. Noi nu am avut dreptul astăzi să facem ingerinţă în structurile guvernamentale", a spus Lupu.

Astfel, potrivit lui, s-a luat decizia de a solicita Guvernului să facă o analiză complexă a responsabilităţii persoanelor, factori de decizie din structurile executive, care nu s-au isprăvit cu sarcinile de serviciu sau au întreprins acţiuni contrar legii, şi "să vină cu deciziile respective privind conformitatea acestor persoane funcţiilor şi responsabilităţilor lor de serviciu". Acest lucru urmează să aibă loc în termen de 30 de zile.
sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *