Actualitate

Victima politica sau escroc profesionist?

Un barbat din Balti, Anatolie Tripadus, ar putea conduce detasat topul escrocilor din RM, daca toate invinuirile pe care i le aduce Procuratura Anticoruptie vor fi confirmate de catre instanta de judecata. Numai la Judecatoria Buiucani acesta este invinuit in 15 dosare penale, materialele probatoare cuprinzand peste 40 de volume, pe circa 12.000 de pagini. Procurorul Viorel Morari considera ca instanta ar trebui sa-l condamne pe Tripadus la privatiune de libertate. La randul sau, acesta neaga toate acuzatiile, se declara victima politica si afirma ca procurorul Morari urmeaza neaparat sa faca puscarie.

Viorel Morari: „E cel mai dificil caz la care am lucrat”

Dobandirea ilicita a bunurilor altei persoane in proportii deosebit de mari, spalare de bani, abuz in serviciu, confectionarea stampilelor false, samavolnicie, confectionarea si folosirea documentelor oficiale false, organizarea si dirijarea neexecutarii hotararilor instantei de judecata, determinarea altor persoane la prezentarea marturiilor false, falsificarea probelor in proces – in linii mari, acestea sunt acuzatiile ce i se aduc lui Anatolie Tripadus. Anterior, dosarele sale erau examinate la Balti, insa Curtea Suprema de Justitie le-a transferat la Chisinau.

Potrivit procurorului Viorel Morari, seful Sectiei conducere a urmaririi penale
a Procuraturii Anticoruptie, barbatul ar fi comis unele dintre aceste infractiuni impreuna cu un cetatean neamt, anuntat in cautare, si cu alte persoane asupra carora avea influenta directa. „Este cel mai dificil caz la care am lucrat vreodata. Suntem intr-un stat de drept si exista prezumtia nevinovatiei. Totusi, daca instanta il va gasi vinovat, Tripadus risca sa fie condamnat la inchisoare, fiind implicat in numeroase afaceri dubioase”, sustine Morari. De regula, adauga procurorul, invinuitul imprumuta bani fara sa-i intoarca, se implica in diferite afaceri, inselandu-si partenerii, sau folosea acte false.

38 mii USD, 50 mii USD, 10 mln. lei…

Desi toate cazurile expuse in dosarele procuraturii sunt foarte interesante, vom descrie, pe scurt, doar cateva. Cu atat mai mult cu cat, dupa ce am inceput sa investigam acest caz, am primit apeluri si de la alte persoane care se declara victime ale lui Tripadus si care povestesc fapte asemanatoare. Astfel, conform dosarelor procuraturii, in martie 2000 Tripadus a intocmit un contract fals, care arata ca el i-ar fi imprumutat cetateanului M. Sabarcin 38 mii USD. Pe document era aplicata o stampila falsa a Combinatului de vinuri si coniacuri Balti, confectionata dupa modelul originalului. Ulterior, Tripadus s-a adresat in instanta, iar apoi la Procuratura Generala cu intentia de a sustrage de la Sabarcin suma in cauza, in baza acelui „contract”.

Un alt caz: in 2001, Tripadus a incheiat un contract de asigurare a masinii sale „Mercedes S300” cu Compania de asigurare „Carat”, pentru 50 mii USD. Peste o luna, el a plecat la Viena, unde a depus o cerere fictiva la Politia Federala din acest oras, precum ca automobilul i-a fost rapit. Intorcandu-se in RM, Tripadus a solicitat Companiei „Carat” despagubirea de asigurare. Peste alte cateva luni masina a fost descoperita la Balti, cu numere de inmatriculare straine.

Totodata, sustin procurorii, Tripadus l-a determinat pe un subaltern de-al sau sa depuna marturii false in instanta, incercand sa-si insuseasca de la „Carat” zeci de mii de dolari. La Balti, Anatolie Tripadus e cunoscut ca director al Fabricii de blanuri „Mioara”. Ancheta a aratat, insa, ca si aceasta a fost acaparata de catre el ilegal. Astfel, in anul 2000, Tripadus ar fi participat la privatizarea intreprinderii, procurand 75,11% din actiuni si obligandu-se sa investeasca 10 mln. lei timp de cinci ani. Potrivit lui Viorel Morari, Tripadus nu a facut aceste investitii, in schimb, a contrafacut actele respective, pentru a iesi basma curata.

Anatolie Tripadus: „Am fost persecutat de comunisti!”

Pana in prezent, Anatolie Tripadus nu a fost condamnat de catre vreo instanta. Totusi, de doua ori a fost arestat, fapt pentru care el a depus o cerere la CEDO. Intre timp, a mai depus una, in privinta unei acuzatii ce i se aduce. El isi neaga totalmente vina si sustine ca este persecutat in „scopuri foarte politice” de catre fosta guvernare. Unele cifre pe care ni le-a prezentat par a fi extrem de exagerate, ca sa nu zicem neadevarate. De exemplu, Tripadus spune ca, in ultimii ani, i-au fost efectuate 138 de perchezitii, chiar daca procurorul ne asigura ca acestea nu au fost mai mult de cinci.

El mai afirma ca Oleg Voronin l-a invitat la discutii de 50 de ori, ca s-a intalnit cu Papuc de 100 de ori, ca persoane influente de la „Gazprom” l-au convins pe Vladimir Voronin sa-l primeasca in audienta, ca „Volodea ?urcan” a vrut sa-l ajute, dar nu a putut, ca ex-procurorul general Valeriu Gurbulea se teme de el si l-a invitat recent la un restaurant, rugandu-l sa nu anunte presa despre presiunile exercitate anterior asupra sa s.a.m.d. „Eu nu vreau, dar daca vroiam deputat, vroiam ministru, demult eram toate astea”, a adaugat Tripadus.

El a tinut sa ne anunte ca, in scurt timp, va organiza o conferinta de presa unde va povesti prin cate chinuri a trecut in ultimii opt ani de guvernare comunista. L-am rugat sa ne explice prin ce a deranjat atat de mult comunistii si el ne-a raspuns: „Eu tot timpul l-am sprijinit in politica pe Urecheanu. Au fost apoi niste neajunsuri la AMN si pe urma l-am sustinut pe Ghimpu. Acum sunt membru al consiliului PL”.

Alexandru Volcov: „Trebuia sa-mi dea sase mii de lei, dar a disparut”

Daca omul are dreptate, ne-am gandit, numele lui trebuie sa sune cu silabe vibrante, ca al unui erou, printre fruntasii AMN si PL. L-am rugat pe Alexandru Volcov, seful filialei AMN Balti, sa ne explice cine este Tripadus. „Este un fel de apa de ploaie, care umbla si se lauda. Mai mult nimic. E afacerist, face nu stiu ce, vad ca se plimba cu „Range Rover”, dar nu-si intoarce nici datoriile mici. Prin luna mai, o cunostinta de-a mea din Chisinau, stiind ca Tripadus vine la Balti, l-a rugat sa-mi transmita sase mii de lei. El asa-i de bogat si miliardar, ca de atunci nu l-am mai vazut. Il contactez, il caut ca sa-mi intoarca banii, dar nu pot sa dau de el”, ne-a spus Volcov. Ne-am interesat si la PL, daca partidul are un asemenea membru in consiliu.

Deputatul Oleg Bodrug ne-a spus, insa, ca aude acest nume pentru prima data… Totusi, viceministra Tatiana Potanga, ex-lidera organizatiei teritoriale PL din Balti, afirma ca Tripadus a activat in echipa liberala in ultima campanie electorala, dar nici macar nu este membru al partidului. Prin targ se mai vorbeste despre relatiile foarte apropiate dintre Tripadus, Ion Morei si alti fosti deputati comunisti. De vom afla ceva, va vom informa, dar nu asta conteaza.

Stim cu totii ca regimul Voronin nu se complica sa piarda atata timp si sa deschida o sumedenie de dosare pe numele celor pe care vroia sa-i intimideze. Erau de-ajuns cel mult patru-cinci dosare, cusute cu ata alba si fara risipa de atatea zeci de mii de foi de hartie. Mai stim ca si Oleg Voronin, si Papuc aveau misiuni mai importante decat sa-si invite pagubitii la zeci de discutii, mai ales daca acestia erau niste anonimi… Mai mult nu comentam nimic si punem microfonul pe masa Justitiei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *