Politică

Victorie pentru Usatîi la CEDO. Partidul „Patria”, exclus ilegal din alegerile parlamentare din 2014

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a dat câștig în dosarul Partidului „Patria”, din lista căruia făcea parte și Renato Usatîi, exclusă din campania parlamentară din 2014, din cauza folosirii mijloacelor bănești din străinătate. Anunțul a fost făcut de actualul edil de Bălți în cadrul unei conferințe de presă, https://deschide.md 

Potrivit lui Usatîi, magistrații de la CEDO au atras atenția că nu există nicio dovadă cu privire la folosirea mijloacelor bănești proveniți din străinătate pentru campania electorală.

„Nicio dovadă a folosirii numerarului care aparținea domnului Usatîi pentru nevoile partidului nu au fost prezentate de Poliție și nu au fost solicitate de CEC și instanțele de judecată. Nici Guvernul nu a ridicat existența unor astfel de dovezi”, a declarat politicianul, citind hotărârea CEDO.

Potrivit lui, utilizarea banilor personali pentru achiziționarea a 11 autoturisme a fost făcută cu mult timp înainte de începerea campaniei electorale. Respectiv, acest motiv nu a putut servi temei pentru acuzațiile de finanțare ilegală.

Astfel, Usatîi a mai anunțat că în urma acestei decizii va depune un denunț la Procuratura Generală în care vor solicita tragerea la răspundere a mai multor persoane, printre care Vlad Plahotniuc (ex-președintele PDM), Vlad Filat (fostul lider al PLDM), Mihai Poalelungi (ex-președinte al CSJ), Ion Pleșca (ex-președinte al Curții de Apel Chișinău), Gheorghe Cavcaliuc (ex-șef adjunct al IGP), Iurie Ciocan (ex-președinte CEC). Potrivit lui, anume Vlad Plahotniuc a fost cel care a dorit excluderea Partidului „Patria” din cursă, iar alții doar au îndeplinit indicațiile.

„Am pregătit un demers la Procuratura Generală prin care vom cere să fie deschis un dosar penal împotriva lui Plahotniuc, pentru crearea unei grupări criminale organizate”, a anunțat Usatîi.

Amintim că Partidul „Patria” condus de Emil Ciobu și din lista electorală al cărui a făcut parte Renato Usatîi, a fost lipsit de dreptul de a participa la scrutinul parlamentar din 2014 cu doar două zile înainte de alegeri.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *